Καταλάβατε ;

Στις Θέσεις για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όσον αφορά την επαναστατική κατάσταση για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, αναφέρεται και το εξής (όχι κατ΄ ανάγκη επί λέξει).

Απαραίτητη προϋπόθεση για το πέρασμα στην εργατική λαϊκή εξουσία, είναι αφ΄ ενός μεν το πολιτικό προσωπικό και η ίδια η αστική τάξη (αυτό που περιγράφεται ως «οι πάνω») να μην μπορούν πια να κυβερνήσουν, δηλαδή να κουμαντάρουν τον λαό προς όφελός τους – η παρατεινόμενη οικονομική και πολιτική κρίση, ως ένα σημείο μπορεί να οδηγήσει σε ένα τέτοιο σημείο –, αφ΄ ετέρου δε ο υποκειμενικός παράγοντας, δηλαδή η εργατική τάξη σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην πόλη και το χωριό (αναφέρονται ως «οι κάτω») να είναι έτοιμοι, να είναι σε θέση να πάρουν την πολιτική και οικονομική εξουσία στα χέρια τους.

Η προετοιμασία των «κάτω» για κάτι τέτοιο είναι φυσικά και δουλειά των Οργανώσεων του Κόμματος, σίγουρα όμως θα πρέπει και οι ίδιοι να το πάρουν απόφαση και να συστρατευτούν σε έναν τέτοιο δρόμο με το ΚΚΕ.

Ακριβώς αυτό, δηλαδή πως πρέπει και να προετοιμαστεί η εργατική τάξη, αλλά και τι πρέπει να κάνουν τμήματά της, δείχνει το παρακάτω όπως το … αλίευσα από τον «Ρ».

«Σημαντική αύξηση των δυνάμεών της σημείωσε η ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση) στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Νοσοκομείο του Πύργου, για εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων για την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).

Οι εγγεγραμμένοι ήταν 107, ψήφισαν 63, ενώ 3 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.

Συγκεκριμένα, για την εκλογή ΔΣ η ΔΗΠΑΚ – Συνεργαζόμενοι πήρε 38 ψήφους και 4 έδρες, το Ανεξάρτητο Ενωμένο Ψηφοδέλτιο 22 ψήφους και 3 έδρες, ενώ στις περασμένες εκλογές η ΔΗΠΑΚ είχε μόλις μία έδρα και το Ανεξάρτητο Ενωμένο Ψηφοδέλτιο 6 έδρες!».

Η παραπάνω αναφορά, ακουμπά ανάγλυφα, εντελώς παραστατικά, θα έλεγα είναι κλασσικό παράδειγμα, για το πώς εννοεί το Κόμμα μας την αναφορά του ως στρατηγικό καθήκον στην προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα (Κόμμα, εργατική τάξη, συμμαχίες) «τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα καταπιεζόμενα στον καπιταλισμό λαϊκά στρώματα, άλλα να τραβηχτούν περισσότερο ή λιγότερο ενεργά στην επαναστατική πάλη, άλλα να ουδετεροποιηθούν» !
(Θέση 75)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: