«Ανανεωτική Αριστερά» !

Στο παρακάτω άρθρο, θα επιχειρήσω να απαντήσω στον … εαυτό μου, το ερώτημα:
– Τι σημαίνει Ανανεωτική Αριστερά (Α.Α) ;
(όμως, θα … απαντήσω, με τη μέθοδο των … ερωτήσεων)

– Α.Α., σημαίνει η μειοψηφία μόνιμα να διαφωνεί στα επί μέρους με την «γραμμή» της πλειοψηφίας ενός κόμματος ;

– Α.Α., σημαίνει την υπεράσπιση της σοσιαλδημοκρατίας ;

– Α.Α., τελικά, είναι ο χώρος, που έχει την φιλοδοξία να αποτελεί το ανάχωμα της ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος ;

– Α.Α., είναι το σχήμα εκείνο, που ντε και καλά επιδιώκει την ανάληψη ουσιαστικού ρόλου στην διαχείριση του αστικού πολιτικού συστήματος ;

– Α.Α., είναι το σχήμα εκείνο, που ο καθένας έχει το δικό του «μαγαζάκι» και κάπου – κάπου κάποιος παίζει το ρόλο του … «γεφυροποιού», ώστε όλοι μαζί να κάνουν ένα … μεγάλο μαγαζί ;

– Α.Α., σημαίνει ίντριγκες, «διαβουλεύσεις», διασπάσεις, πολιτικά παιγνίδια ;

– Α.Α., είναι το μόρφωμα εκείνο, που λέει «ναι» στα ιμπεριαλιστικά κέντρα λήψης αποφάσεων όπως π.χ. στην Ε.Ε. ;

υ.γ.: κάθε νέο ερώτημα, καθώς και απαντήσεις, δεχτές μετά … μανίας !    

 

19 Responses to «Ανανεωτική Αριστερά» !

  1. αχ βρε φαρε μου. μην τους χτυπας τωρα που «πονανε»! αυτος ο στρατουλης που θυμηθηκε το 91 και εκλαιγε και καλουσε τους συντροφους του. παντως εγω τον παραδεχομαι τον φωτη. γουσταρει πασοκ και το λεει. οχι σαν το τσιρακι τον παπαδημουλη που κοιταει γυρω γυρω τις καρεκλες και δεν ξερει αν πρεπει να σηκωθει απο την δικια του και μετα δεν προλαβει να κατσει καπου αλλου!
    φιλια!

  2. Ο/Η Philemon λέει:

    Τί είναι;
    ;;;;;;;;;

    [Aπό το ιστολόγιο “το φελέκι”]

    «[…] Τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας υπερασπίστηκαν έστω καθυστερημένα τον χώρο τους που είχε αλωθεί. Παράλληλα ανέλαβαν την ευθύνη να αποκαταστήσουν φυσιογνωμία του που σταδιακά αλλοιωνόταν όλο και πιο πολύ. Η πάλαι ποτέ ανανεωτική, ευρωπαϊκή αριστερά είχε μεταβληθεί σε ένα αντισυστημικό, αριστερίστικο μόρφωμα που φλέρταρε μία με τη ρητορική μετέφηβου καταληψία (μυθοποιώντας τη χειρότερη εκδοχή του περσινού Δεκέμβρη) και μία με την πιο περιχαρακωμένο, αναχρονιστικό κομμουνισμό (βγάζοντας σημαίες με σφυροδρέπανα από τα ντουλάπια).
    Η ανανεωτική αριστερά, με την πολύτιμη κληρονομιά και την πολυετή παράδοση ενός κόσμου κι ενός χώρου, που κάποτε είχε στους κόλπους του προσωπικότητες σαν τον Σάκη Καράγιωργα, τον Μπάμπη Δρακόπουλο και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και στο πλευρό του την πνευματική αφρόκρεμα της χώρας, που διέθετε, παρά την ισχνή του εκλογική του δύναμη, σημαντικό πολιτισμικό κεφάλαιο και αναμφισβήτητο διανοητικό βάθος, που μ’ όλες τις αντιφάσεις του, τα σφάλματα και την αμηχανία του, κάποτε άρθρωνε κριτικό και ουσιαστικά αντιπολιτευτικό λόγο, που αποστρεφόταν το λαϊκισμό, που κοιτούσε μπροστά και όχι πίσω, που έφερε την οικολογία στο προσκήνιο , που οραματιζόταν τη βελτίωση της Ε.Ε και όχι τη διάλυση της, δεν μπορούσε άλλο να ανέχεται κορώνες που έφταναν στο σημείο να παραλληλίζουν τη σημερινή κυβέρνηση με την κυβέρνηση Τσολάκογλου• δεν μπορούσε άλλο να επικαλύπτεται που σε όσους έβλεπαν οράματα με τον Παπαφλέσσα τον προηγούμενο Δεκέμβρη και ονειρεύονταν την Κούβα του Κάστρο• δεν μπορούσε άλλο να συμβιώνει με όσους σχεδίαζαν θεαματικές εξόδους από «τη Βουλή της ντροπής»• δεν μπορούσε άλλο να λογοδοτεί σε θρασεία αντισυστημικά γκρουπούσκουλα του 0, 01%• δεν μπορούσε άλλο να ανεμίζει σφυροδρέπανα […] Και σε κάθε περίπτωση κάτι έχει να κομίσει στους ρευστούς κι επικίνδυνους καιρούς μας. Αρκετά πια με την αριστερά του χαβαλέ, των καταλήψεων, της απόλυτης απόρριψης και της συνθηματολαγνίας.
    […] Από αύριο θα ισχύει το «έκαστος στο είδος του»: οι ανανεωτικοί στη διαχείριση της ελευθερίας τους και στην αξιοποίηση της κληρονομιάς τους, ο Αλέξης στο μάζεμα των ασυμμάζευτων και ο Αλέκος στην οργάνωση του νέου Δεκέμβρη (του 1944 ή του 2008 δεν έχει σημασία). […]»

    Χεχε, τα σχόλια δικά σου 🙂

  3. […] (όμως, θα … απαντήσω, με τη μέθοδο των … ερωτήσεων) – Α.Α., σημαίνει η μειοψηφία μόνιμα να διαφωνεί στα επί μέρους με την «γραμμή» της πλειοψηφίας ενός κόμματος ; – Α.Α., σημαίνει την υπεράσπιση της σοσιαλδημοκρατίας ; – Α.Α., τελικά, είναι ο χώρος, που έχει την φιλοδοξία να αποτελεί το ανάχωμα της ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος ; – Α.Α., είναι το σχήμα εκείνο,… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (160 λέξεις)] […]

  4. Ο/Η Philemon λέει:

    “Α.Α., σημαίνει η μειοψηφία μόνιμα να διαφωνεί στα επί μέρους με την «γραμμή» της πλειοψηφίας ενός κόμματος ;”

    Να ρωτήσω κι εγώ: Ποιου «κόμματος»;;;

    Την καλημέρα μου!

  5. Ο/Η faros λέει:

    ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ: Θερμή Καλημέρα !

    Ξέρεις, ο Στρατούλης, ως αρχηγός φράξιας τότε, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα του 91, γι αυτό … ωρύεται τώρα !
    Βλέπει να παίζεται το ίδιο έργο που και εκείνος έπαιξε … με … «επιτυχία» θα έλεγα !

    Ο Παπαδημούλης με … προβληματίζει λίγο … μάλλον το «παίζει» χεμ χεμ … κι από δω … κι από κει …
    Θα δούμε !

  6. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Θερμή Καλημέρα !

    Τι να σχολιάσω ! 😛
    Δείχνουν ξεκάθαρα, το ρόλο τους ως εραστές της σοσιαλδημοκρατίας, φερέφωνα του αστικού πολιτικού συστήματος (βλέπε καπιταλισμό), γνήσιοι … οπορτουνιστές, τσιράκια του Ομπάμα, συνοδοιπόροι των Γιέλτσιν, Σεβαρτνάντζε, Γιάκοβλεφ, «αριστεροί» τύπου Μπλερ, Παπανδρέου, προφανώς επιμελών μαθητών του Σολτζενίτσιν (πριν το μετανιώσει) !
    Άντε να μην πω άλλα !
    Προφανώς θα τους δούμε και στις προσεχείς εκλογές για την Τ.Α. με το ΠΑ»ΣΟ»Κ, τους οικολόγους, τμήμα του ΛΑ.Ο.Σ., και πάει λέγοντας !
    Άξιοι !!!
    (μπρρρρ)

  7. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε κόμμα !

    Μην ξεχνάς ότι αυτοί, κατηγορούν το ΚΚΕ, για … μονολιθικότητα !!!
    Για σκληρή «γραμμή», για σιδερένια πειθαρχία !

    Βέβαια, η φράση, δεν είναι τελείως ακριβής !
    Θα έπρεπε να συμπληρωθεί: … να εκφράζει δημόσια αυτή τη διαφωνία, αρκεί να μην δημιουργεί προβλήματα στο αστικό πολιτικό σύστημα !

    Φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι, μόνο σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα θα μπορούσαν να βρίσκονται !

  8. Ο/Η Philemon λέει:

    Α, και συμφωνώ απολύτως με τη Βιργινία!

  9. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Κι εγώ … κι εγώ … 😀 😀 😀

  10. Ο/Η Philemon λέει:

    ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΩΡΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Ν. ΜΠ.
    Από τον
    «ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ»…….

    «Εχει όρια ο εξωνημένος κοσμοπολιτισμός;»…
    *
    «Εχει όρια ο συνδικαλιστικός ακτιβισμός;» αναρωτιέται ο διατελέσας και καθηγητής του Πάντειου (όπως υπογράφει), ο κ. Ψυχογιός, στο «Βήμα της Κυριακής».
    Μετά, δε, από μακρά περιπλάνηση στην αντιΚουκουεδίλα της αισθητικής των κονσερβοκουτιών –
    καταλήγει να αναφωνήσει: «Ελεος, όχι άλλους αγώνες».
    *
    Αυτή η απέχθεια του βαθύνοος ακαδημαϊκού μας, απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις και στους ταξικούς συνδικαλιστικούς αγώνες, είναι προϊόν της κάτωθι εξονυχιστικής ανάλυσής του:
    Οι κινητοποιήσεις συνιστούν «αγωνιστικό εθνικισμό» (!) που έλκει την καταγωγή του είτε από την Ακρα Δεξιά είτε από την Ακρα Αριστερά…
    *
    Μετά από αυτήν την υπέρλαμπρης ευφυίας καταβύθιση στην αντιδραστική θεωρία της «σύμπλευσης των Ακρων», ο κ. Ψυχογιός δεν παραλείπει να γοητεύσει τον πνευματικό του ναρκισσισμό εντοπίζοντας ότι «το όριο του συνδικαλιστικού ακτιβισμού είναι ο Μαραθώνας». Τουτέστιν, στο ερώτημα
    «τι εννοεί ο ποιητής»,
    η ερμηνεία είναι ότι οι άνθρωποι δε βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν κινούμενοι από τη συνειδητοποίηση για το πώς το δίκιο ή το άδικο επιδρά στη ζωή τους, αλλά (υπο)κινούμενοι από ένα αρχέγονο φαντασιακό, το οποίο επιστρατεύεται κατά το δοκούν από αυτούς που επιθυμούν «να υποκατασταθεί η δημοκρατική διαπραγμάτευση με τη βιαιότητα». Οπως δηλαδή – κατά τον κ. Ψυχογιό – πράττει το ΚΚΕ…
    *
    Α, ναι: Ο πνευματικός αυτός άνθρωπος,
    που όταν μιλάει για «Μαραθώνα» μάλλον δεν(;) καταλαβαίνει ότι εκβιάζει συνειρμούς σχετικούς με κάποιους που «μήδισαν»,
    δεν παραλείπει να προμηθεύσει τους αναγνώστες του με παλαιολιθικά «επιχειρήματα» για την «απόλυτη εξάρτηση (του ΚΚΕ) από τη Μόσχα» κι άλλα τέτοια στα οποία αρέσκονται εκλεκτοί εκπρόσωποι του «εθνικισμού της μπουρζουαζίας»
    (σ.σ.: «μπουρζουαζία», τι μπρουτάλ λέξη, ε, κύριε Ψυχογιέ;).
    Ανάμεσα στους τελευταίους φιγουράρουν:
    Από θιασώτες των πολιτικών επιλογών του Γεωργίου Παπανδρέου το Δεκέμβρη του ’44, μέχρι θιασώτες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας…
    *
    Εν κατακλείδι:
    Κατόπιν ενός πληθωρισμού μάταιων φράσεων με τις οποίες έντυσε μια ολόκληρη σελίδα, ο κ. Ψυχογιός, ευτυχής κατά τα λοιπά για το ταλέντο του να κυλά «στις ράγες της χρυσής μετριότητας»
    (ταλέντο που επέδειξε από την εποχή που συνωθείτο στους χειροκροτητές του Σημίτη),
    μπορεί να σεμνύνεται ότι με δύο – τρία τέτοια κείμενα ακόμα, ίσως τον «ξεχωρίσουν» οι ερευνητές που έχουν την πολυτέλεια να χαραμίζουν χρόνο για να μελετούν την ποιότητα της κάστας των «ιδεολόγων» του ΔΝΤ και της ΕΚΤ
    και που – εν καιρώ – θα αποφανθούν: «Εχει όρια ο εξωνημένος κοσμοπολιτισμός;»…

  11. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Φαντάζεσαι τι μαθαίνουν οι έρμοι οι φοιτητές τους ;;;
    (από ένα τέτοιο … «δημοκρατικό» λουλούδι)

  12. εβαλε 5 λεξεις ατρακτως ερημενες και το παιζει και καθηγηταριο φιλ μου. βεβαια λυπαμαι που το λεω αλλα το ιστολογιο του αστυ τις τελευταιες μερες το παρακολουθω ανελλειπως. ΑΛΛΑ ξερουμε πως ολοιιι μαζιιιι θα εννοθουν εναντια στο ΚΚΕ. παντα ο κοινος εχθρος!

  13. Ο/Η faros λέει:

    ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ: Να σου πω ότι σε … λυπάμαι (για το … ανελλειπώς, φυσικά !!! ), θα με … παρεξηγήσεις ;;;;;;;;;; 😀

    Να δεις, βρήκε πάλι να πει ο απίστευτος αυτός τύπος που λέγετα Λάκης ο … διασκεδαστής, ότι η Παπαρήγα … κάνει κάτι χαρές !!!!!!!!!!
    Είναι τόσο γελοίοι όλοι τους …

    Συντρόφισσα, να ξέρεις, πάντα ενωμένη είναι η αστική τάξη απέναντι στο Κομμουνιστικό Κίνημα !
    (με όποιες εκφάνσεις, τάσεις, … συνιστώσες, κόμματα)
    Ήρθε ο καιρός να ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ !

  14. Ο/Η Philemon λέει:

    Σωστά Βιργινία μου, το αίμα νερό δε γίνεται. Ο «εχθρός» είναι κοινός. Σ΄ αυτόν και μόνο οφείλουν όλοι την ύπαρξή τους…

  15. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Εγώ θα επιμένω … και το ζην τους …. (το χρηματικό εννοώ, για να μην υπάρχουν απορίες) !!!

  16. Ο/Η μπουμπη λέει:

    @ φαρος,αν και ξερω οτι το θεμα ειναι περασμενο επιασε το ματι που ελεγες κατι για το τι ειπε ο Λαζοπουλος για την Παπαρηγα και θελω να σε ρωτησω τι ακριβως ειπε?…απο περιεργεια ρωταω…..

  17. Ο/Η faros λέει:

    μπουμπη: Μιλούσε για την αποχώρηση ή κάτι τέτοιο (δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και δεν κάνω πλάκα) των 4 (Κουβέλη και λοιπών) και ενώ μιλούσε για αυτό … έδειχνε στην εικόνα την Παπαρήγα και λέει: Κάνει κάτι χαρεεεεες … και κούναγιε το χεράκι του … ξέρεις πως …

  18. Ο/Η Red Ghost λέει:

    Φαντάζομαι θα έχετε ακούσει όλοι τον αστικό μύθο που κυκλοφορεί…

    «Στο Νομισματοκοπείο τις νύχτες τυπώνουν δραχμές!»

    Τώρα και ο νέος αστικός μύθος που θα χαλάσει κόσμο:

    «Στο τυπογραφείο της Αυγής τις νύχτες τυπώνουν κομματικά βιβλιάρια της Ε.ΑΡ.!»

    (Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε του «Εσωτερικού», για πιο νοσταλγικό και μεγαλύτερης ηλικίας ακροατήριο…)

    Σε καλό τους… πάλι μας διασκεδάζουν οι αριστεροί κλόουν του συστήματος…

  19. Ο/Η faros λέει:

    Red Ghost: Ο πρώτος … μύθος, έχει να κάνει με την προσπάθεια του συστήματος να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, ώστε να δεχθεί τα μέτρα αδιαμαρτύρετα.
    Βλέπεις έχουν πείσει τον κόσμο ότι αν γυρίσουμε στην δραχμή αυτό θα είναι προς … θάνατο !!!

    Εγώ, βέβαια, λέω ΜΑΚΑΡΙ να γινόταν κάτι τέτοιο !
    Δραχμή και … ξερό ψωμί ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε ! 😀 😀 😀

    Ο δεύτερος … μύθος, φίλε μου, ΔΕΝ είναι μύθος … πράγματι ετοιμάζονται να επαναφέρουν την ΕΑΡ !!!!!!! 😛 😛 😛
    Ότι είναι για γέλια, σ΄αυτό συμφωνούμε όχι μόνο εμείς, αλλά και … αυτοί !!! 😆 😆 😆

Σχολιάστε