Πάρε θέση, τώρα !

Νέα, νέε, εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε της πόλης και της υπαίθρου, άνεργη, άνεργε, βιοτέχνη, έμπορε, συνταξιούχε

Η κρίση βαθαίνει.
Ο ανταγωνισμοί στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, οξύνονται.
Ο πόλεμος κατά των δικαιωμάτων σου γίνεται πιο άγριος.
Οι θυσίες σου, ούτε προσωρινές είναι, ούτε έχουν τέλος.

Μην ανέχεσαι τα εκβιαστικά διλήμματα και τις απειλές της κυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμμάχων τους.

Η συναίνεση που απαιτούν σημαίνει υποταγή στο καθεστώς γαλέρα και εξαθλίωσης που φέρνουν για να μείνουν άθικτα τα κέρδη, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ.

Μέσα από το ΠΑΜΕ όλοι οι μισθωτοί, την ΠΑΣΕΒΕ οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, βιοτέχνες, την ΠΑΣΥ οι φτωχοί αγρότες, το ΜΑΣ οι φοιτητές – σπουδαστές, τα συντονιστικά τους οι μαθητές, την ΟΓΕ οι γυναίκες, να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο πάλης.
Για την απόκρουση των νέων βάρβαρων μέτρων του εργοδοτικού και κυβερνητικού αυταρχισμού.

Για μέτρα προστασίας των ανέργων, των χαμηλά αμειβόμενων, των λαϊκών οικογενειών.
Για να αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας, υπέρ της πρότασης συμμαχίας και εξουσίας του ΚΚΕ, της αποδέσμευσης από την Ε.Ε., για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και κατά των μονοπωλίων.

Μεγάλα ψέματα αποδείχτηκαν και πάλι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι:
«δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν θα μπουν νέοι φόροι».
Τώρα κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, με την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ, των Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη και άλλων, φέρνουν ακόμα χειρότερα:

– Μισθούς πείνας για όλους τους εργαζόμενους, με την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με απλήρωτες υπερωρίες
– Ακρίβεια, με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε άλλα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Δραστική αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη ΔΕΗ, στο νερό.
– Ανεργία και γενίκευση της προσωρινής ελαστικής ανασφάλιστης δουλειάς. Κατάργηση της Κυριακής αργίας και του πενθήμερου.
– Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
– Οι συντάξεις κινδυνεύουν. Το κράτος δεν πληρώνει τα χρέη του στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι μεγαλοεργοδότες απαλλάσσονται από τις εισφορές τους.
– Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, γίνεται επικίνδυνη, λόγω των δραστικών περικοπών.
– Τα προβλήματα στην παιδεία οξύνονται, με τις νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, η εκπαίδευση γίνεται εργαλείο μεγαλοεπιχειρηματιών.
– Οι αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ, η παράδοση στο κεφάλαιο δημόσιων υποδομών, δεν θα θίξουν μόνο τα μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά θα έχουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή όλου του λαού.
– Η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων εντείνεται με το χαράτσι της περαίωσης, από τη δράση των μονοπωλίων.

πλουΗ εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στο Αιγαίο, που συμφώνησε η κυβέρνηση, ανοίγει το δρόμο στην επικίνδυνη και πιο ενεργή συμμετοχή στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ,

Η επαίσχυντη επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών δείχνει το πραγματικό – αποκρουστικό τους πρόσωπο.

Καμιά επιστοσύνη πια στα κόμματα της ΕΕ.
Βάλε τέλος στις αυταπάτες και τη μοιρολατρία.

Είναι ψεύτικη η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση της ΝΔ. Στηρίζει και ψηφίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας για περισσότερες φοροαπαλλαγές και κίνητρα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν αλλάζουν, όσο και αν τους τιμωρήσεις με την αποχή ή την ψήφο σου.
Είναι συνυπεύθυνοι για όσα έγιναν και για τα χειρότερα που φέρνουν. Είτε κυβερνούν μόνοι τους, είτε χρησιμοποιήσουν δεκανίκια (Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη, Κουβέλη), θα κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση. Το ξεθεμελίωμα των εργατικών κατακτήσεων είναι γι΄αυτούς μονόδρομος, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες των μονοπωλίων. Γι΄αυτό παίρνονται ίδια μέτρα σε όλη την ΕΕ.

Επιστροφή σε προηγούμενες δεκαετίες δεν μπορεί να συμβεί, όπως υποστηρίζουν οι διάφορες τάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο κάνουν και οι διάφορες τάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πίσω από τα γενικόλογα αντικαπιταλιστικά συνθήματα προβάλλουν χρεοκοπημένες προτάσεις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Και οι δύο πολεμούν την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας του ΚΚΕ, την ανασυγκρότηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Την πάλη για τα επείγοντα ζητήματα, που εντάσσεται στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία.

 Επαναδιαπραγμάτευση ή επιμήκυνση του χρέους σημαίνει μνημόνιο διαρκείας και νέες θυσίες του λαού, όσο εξουσιάζουν τα μονοπώλια.

Η αντιπαράθεση του λαού με την ΕΕ, τα κόμματα, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν την πλουτοκρατία,  είναι μονόδρομος.

Όσο πιο γρήγορα αυτό συνειδητοποιηθεί, τόσο λιγότερα θα είναι τα βάσανα του λαού.

Η λαϊκή αγανάκτηση τους ενοχλεί, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να βάλει εμπόδια. Το ίδιο και οι αμυντικοί και αποσπασματικοί αγώνες. Το οργανωμένο ταξικό – εργατικό κίνημα που έχει σχέδιο, στόχο, που δεν πέφτει στις παγίδες που του στήνουν φοβούνται και όχι τα ξεσπάσματα που εκτονώνουν την αγανάκτηση και που δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο στην απογοήτευση.

Η γραμμή συμμαχίας και πάλης, που προστατεύει το λαό, αποκρούει τα χειρότερα και οδηγεί στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ.

Διαμόρφωση από τα κάτω της λαϊκής συμμαχίας:
– Για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση και το χρέος αλλά αυτοί που ευθύνονται.
– Για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
– Για τις ανάγκες και ώριμες ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία.

Δρόμος ανάπτυξης που να αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων, μπορεί να υπάρξει μόνο αν γίνουν κοινωνική περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις και λειτουργήσουν με κεντρικό – πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό – λαϊκό έλεγχο.

Το σύνθημα – κάλεσμα που ύψωσε το ΚΚΕ στην Ακρόπολη:
«Λαοί της Ευρώπης Ξεσηκωθείτε!»
βρίσκει ανταπόκριση.
Αποδεικνύεται μονόδρομος για τους λαούς.

Το βήμα λαϊκού απεγκλωβισμού, που έγινε στις εκλογές του Νοέμβρη, πρέπει τώρα να συνεχιστεί πιο αποφασιστικά και ουσιαστικά. Η λαϊκή αγανάκτηση κατά της πολιτικής ΠΑΣΟΚ – ΝΔ πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή δύναμη.
Κράτα τις όποιες επιφυλάξεις έχεις με την πολιτκή του ΚΚΕ, αλλά τώρα έλα μαζί μας στη δράση σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο, συνοικία.
Να οργανώσουμε τη λαϊκή απάντηση.

18 Responses to Πάρε θέση, τώρα !

 1. Ο/Η philemon λέει:

  Τα βλέπουν τα σκούρα που έρχονται γι΄ αυτούς –έτσι ο Κρεμαστινός, κατά τη συζήτηση (λέμε τώρα) του προϋπολογισμού (ξαναλέμε) είπε ότι πρέπει να διευρυνθεί η κυβερνητική εξουσία («κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης», όπως το λέει ο αρχηγός κολοτούμπας καραζαφύρερ). Όλοι έκαναν ότι έπεσαν από τα σύννεφα στο άκουσμα…..Το ΣΧΕΔΙΟ Β που λέει ο Γ.Β.
  ……
  «Το σχέδιο “Β” που όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν λέει ανοικτά.
  ………
  Το ΠΑΣΟΚ αργά ή γρήγορα δεν θα έχει την πλειοψηφία στην βουλή. Από τους 160 σήμερα είναι στους 156 και αργά αλλά σταθερά θα φτάσει στο οριακό 151. Οι δρόμοι τότε θα είναι δυο. Ή εκλογές (πράγμα που απεύχονται οι δανειστές μας) ή μια κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”. Τι χρειάζεται λοιπόν ? Η προετοιμασία του εδάφους. Σωστά ? Και ποιος είναι σε θέση να την κάνει ? Το παρακράτος φυσικά, άγνωστες φιγούρες που σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ νόμιμου και παράνομου, από καιρό σε καιρό, κάνουν διάφορα με την ελπίδα ότι μέσα στην αναμπουμπούλα θα έχουν προσωπικά οφέλη. Το παράδειγμα του Λαμπράκη την δεκαετία του 60′ είναι εμβληματικό θεωρώ και αρκετά διδακτικό. Αλλά το πιο τραγικό είναι ότι ενώ παλιά αυτά τα άτομα είχαν μια σαφή κομματική προέλευση, σήμερα εγείρονται υποψίες ότι κινούνται με την ίδια ευκολία σε όλους σχεδόν τους κομματικούς χώρους (εκτός του ΚΚΕ λόγω σκληρού ελέγχου).»
  http://giorgosvagionis.wordpress.com/2010/12/16

 2. Ο/Η philemon λέει:

  Θέλω να πω ότι θα διευρυνθεί η βάση της ευθύνης και θα διαχυθεί ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό. –πλήν λακεδαιμονίων Ίσως αυτό αναγκάσει περισσότερο κόσμο να πάρει θέση.

 3. Ο/Η philemon λέει:

  Το μήνυμα των εργαζομένων της επιχείρησης κουφωμάτων «ΚΟΥΝΣΤΟΦ» που εδώ και 2,5 μήνες έχουν μπει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα 6 και 9 μηνών, μετέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Αβραμίδης. «Με το ΠΑΜΕ, οργανώσαμε μαζί τα πρώτα αγωνιστικά μας βήματα. Εδώ και 2,5 μήνες είμαστε σε επίσχεση και περιφρούρηση του εργοστασίου για να μην μπορεί να βγάζει κουφώματα, να εισπράττει και να μας λέει δεν έχω, δεν πληρώνω. Το ΠΑΜΕ μάς στάθηκε πραγματικά, οργάνωσε την έκφραση της αλληλεγγύης από τους εργάτες των γύρω εργοστασίων». Και κατέληξε: «Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Αν τους αφήσουμε θα μας λιώσουν, γιατί νομίζουν ότι από την ανέχεια, από την ανεργία, θα σκύψουμε το κεφάλι. Οχι, δε θα το σκύψουμε. Δεν είμαστε πρόβατα. Λιοντάρια θα βγούμε μπροστά. Θα είμαστε δίπλα σε όσους έχουν πρόβλημα, στη βροχή, στο χιόνι, γιατί μπήκε στο πετσί μας. Τώρα το καταλάβαμε, τι είναι το ΠΑΜΕ». (P- 22/12/10)

 4. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Θα μου επιτρέψεις να υπενθυμίσω το παρακάτω:

  https://faros.wordpress.com/2010/12/18/agrieoun-ta-pragmata/

  https://faros.wordpress.com/2010/12/03/na-to-psaxoume-ligo/

  https://faros.wordpress.com/2010/11/24/oi-exelixeis-trehoun/

  Έχοντας υπόψη τα παραπάνω συν το άρθρο που μου έστειλες, προφανώς το … «Σχέδιο Β» έχει ήδη μετατραπεί σε … «Σχέδιο Α» !

 5. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Αυτό, το πιστεύω κι εγώ !

  Γι΄αυτό πρέπει σιγά σιγά να προετοιμαζόμαστε για πολύ σοβαρές και δυνατές εξελίξεις …

 6. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Πολύ σημαντικές διαπιστώσεις.

  – Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι
  – Τώρα καταλάβαμε τι είναι το ΠΑΜΕ

  Όμως, πόση δουλειά, μας περιμένει ακόμα …

 7. Ο/Η RedPersonality λέει:

  Καλησπέρα Φάρε!
  “Γι’αυτούς που μιλάνε για κατοχή,πιο πολύ σα συγχωροχάρτι για το σύστημα μιλούν για κατοχή σε αυτούς απαντάει η ίδια η ιστορία μας,κατοχή?με το ΚΚΕ λοιπόν να οργανώσουμε το ΕΑΜ για αγώνα απελευθερωτικό”

 8. Ο/Η faros λέει:

  RedPersonality: Το οργανώνουμε !
  Με όσο πιο γρήγορα βήματα μπορούμε !

 9. Ο/Η thersitis λέει:

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΑΡΕ

  ΓΙΑ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ. ΛΕΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

  http://redflyplanet.blogspot.com/

 10. Ο/Η philemon λέει:

  Ολόκληρη η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη για τον Προϋπολογισμό:

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτόν τον προϋπολογισμό εγώ θα σας μιλήσω μόνο για την πατρίδα και με αριθμούς, γιατί υποτίθεται ότι ο προϋπολογισμός αφορά την πατρίδα. Και δεν υποτίθεται απλώς, οφείλει να είναι έτσι, ακόμη και με αυτές τις συνθήκες, ακόμη και με τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε σήμερα, ακόμη και με αυτούς τους παράλληλους μονόλογους που δεν παίρνουν απαντήσεις. Σας καλώ ευθέως –την Κυβέρνηση, ευθέως όμως- να απολογηθείτε εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, εντός εκτός Προϋπολογισμού, για τη συνειδητή απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  Δεν μπορούμε να παίξουμε άλλο το παιχνίδι. Ξέρουμε ότι κάνατε διάψευση για τις μυστικές συμφωνίες με τους Τούρκους. Ε, δεν θα σας μιλήσω για τις μυστικές, σας μιλάω για τις φανερές. Δεν θα ασχοληθώ ούτε καν με τον κ. Νταβούτογλου, ο οποίος δηλώνει: «Μα, ποιες; Εμείς ήδη κάνουμε μπίζνες στο Αιγαίο με το Γιώργο». Και εδώ μιλάμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις κι εδώ μιλάμε για τις επενδύσεις κι εδώ μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο παραγγέλνετε υποβρύχια που γέρνουν. Δίνετε 30 τρισεκατομμύρια δραχμές από το 1998. Τριάντα τρισεκατομμύρια δραχμές έχετε δώσει.
  Τριάντα τρισεκατομμύρια δραχμές -να ακουστεί αυτό εδώ το νούμερο- για να φυλάξετε τι και πώς; Τι δεν φυλάσσεται; Να πούμε την αλήθεια. Με τη συνέργια των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στην αλληλοδιαδοχή των δύο κομμάτων από το 1982 μέχρι σήμερα αρνείστε και δεν έχετε πάρει καμία θέση -γι’ αυτό σας εγκαλούμε- για την αποκλειστική οικονομική ζώνη που περιλαμβάνει το Καστελόριζο. Δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε επικοινωνιακά το Καστελόριζο. Δεν μπορεί να έχετε αδρανήσει. Δεν χρειάζεται πολεμοκαπηλική αντίληψη και το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.
  Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι με βάση το δίκαιο της θάλασσας από το 1982 μέχρι σήμερα η αποκλειστική οικονομική ζώνη συνεπάγεται πολύ συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα. Δικός σας άνθρωπος είναι ο Κουλουμπής και δεν μιλάω ούτε μόνο για τις γεωτρήσεις, ούτε για τα πετρέλαια, ούτε για το θησαυρό, ούτε για την πραγματικότητα ότι αυτός ο τόπος είναι πλούσιος και έχει λεφτά. Δεν θα μιλήσω για τον Κουλουμπή και για τον Μπάμπουρα, ούτε για το Λεβιάθαν. Δεν λέω λέξεις τυχαίες. Ο Μπάμπουρας είναι περιοχή πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Βόρειο Αιγαίο και ο Λεβιάθαν είναι περιοχή με κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, μεταξύ Κύπρου, ελληνικών χωρικών υδάτων, Αιγύπτου και Ισραήλ. Και έρχεστε σήμερα και μιλάτε για φτώχεια, για τούτο για εκείνο για το άλλο.
  Ξοδεύετε να φυλάξετε την Καταχάρ, το Νταρφούρ. Στο Νταρφούρ και στο Σουδάν ποιοι κάνουν επένδυση, κύριοι της Κυβέρνησης; Κάνουν οι μεγάλες πολυεθνικές. Τι θέλετε να μας πείσετε; Ότι είναι εκσυγχρονιστική πολιτική αυτή τη στιγμή και σωτήρια για τη χώρα; Ο Πρωθυπουργός σας έρχεται σε μόνιμη αντίφαση. Δεν μπορεί το Σάββατο να σας λέει στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι όλα γίνονται για την πατρίδα και την Ελλάδα για να παραμείνει ανεξάρτητη και ελεύθερη, όταν είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος άπειρες φορές από πριν από τις εκλογές μέχρι σήμερα μιλάει για μειωμένη εθνική κυριαρχία συνειδητά και με τη ψήφο του ελληνικού λαού.
  Δεν μπορείτε το Καστελόριζο να μην μπορείτε να το υπερασπιστείτε στο επίπεδο της οικονομικής ζώνης, να έχετε πάρει απόφαση, χωρίς να μιλάμε για casus belli. Προσέξτε, εδώ δεν σας μιλάω για casus belli, σας μιλάω για αποκλειστική οικονομική ζώνη. Γιατί δεν είναι μόνο τα κοιτάσματα. Είναι πολλαπλές οικονομικές δραστηριότητες. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει το οικόπεδο δώδεκα το ισραηλινό στην περιοχή. Έτσι αφήνετε την πατρίδα ακάλυπτη και έρχεστε μετά εδώ και ξοδεύετε, πότε για τους μετανάστες, πότε για τους αγωγούς, πότε για το ένα και πότε για το άλλο.
  Πού είναι λοιπόν οι πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις; Ξοδεύουμε τον άμπακο. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα πάντα, για απειλή από την Ανατολή, μετά απειλή από το βορρά και από κάτω το μεγάλο κεφάλαιο με όλα τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, με στρατηγείο τη Θεσσαλονίκη, με Σούδα, με Άκτιο, με στρατόπεδο διεθνών προδιαγραφών στις Σέρρες, με το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών του ΝΑΤΟ. Συμμετείχαμε στα πάντα. Δεν μπορείτε παρά να θυμηθείτε μια ρήση. Είτε σας αρέσει είτε όχι στην ιστορία έχουν γραφτεί πράγματα που δεν αλλάζουν.
  Αυτή είναι η αντίληψή σας για τις Ένοπλες Δυνάμεις που μας φέρνετε έναν Προϋπολογισμό που λέει ότι κάνετε οικονομία; Να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μεταθέτετε στην πραγματικότητα σε επόμενες χρήσεις προϋπολογισμών τμήμα από τα χρέη. Τι κάνατε πραγματικά; Καταστρέψατε –όπως συμβαίνει και με το σύνολο του ελληνικού λαού- την ποιότητα, τη ζωή, τις συντάξεις, κλείσατε και δύο νοσοκομεία των στρατιωτικών και εκεί φτάσατε.
  Σας είπε ποτέ το ΚΚΕ να μην δώσετε; Πού να τα δώσετε; Να τα δώσετε σε πολίτες θητείας που παίρνουν 8 ευρώ και κουβαλούν τις ευχητήριες κάρτες, εκ των πραγμάτων, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους.
  Φτιάξατε μια δομή Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι κυριολεκτικά υποστηρικτική των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε αυτό που ο Νταβούντογλου –δώδεκα χρόνια δεν μπορεί να καμώνεστε ότι δεν ξέρετε- λέει στο βάθος την ουσία των πραγμάτων ότι η Ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή τα δικά μας εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα σε πρώτο βαθμό, είναι το κεντρικότερο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό, οικονομικό σημείο στον εξελισσόμενο κόσμο της Ευρασίας. Και τι κάνετε;
  Έχετε τσακίσει το ηθικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στην πραγματικότητα τσιράκια αλλότριων συμφερόντων, εκ των πραγμάτων, οι αξιωματικοί, με συζητήσεις εδώ μέσα κατάπτυστες για μια χώρα που θέλει να είναι εθνικά κυρίαρχη, ανάμεσα στην άδεια του περιπτέρου, στη σύνταξη για κάποιον που δεν έχει, στο κλείσιμο των νοσοκομείων και στη αφαίρεση των γυναικολογικών προδιαγραφών από ένα νοσοκομείο. Αυτά καθόμασταν και συζητούσαμε.
  Τις τριακονταπενταετίες, τα τρία ευρώ πάνω, τα τρία ευρώ κάτω. Και σε μεταξύ κρουνοί τα λεφτά στους δανειστές κυρίως, γιατί το μεγαλύτερο ποσό το έχετε δανειστεί από τη Γερμανία.
  Έτσι, ξεπουλήσατε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πού είναι η εθνική πολιτική σας σε αυτά τα πράγματα, η υποστηρικτική πολιτική, για να μπορείτε να μιλάτε για πατρίδα, την ίδια ώρα που μιλάτε για απεμπολημένα κυριαρχικά δικαιώματα και με φόντο το Καστελόριζο προσκαλείτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
  Δεν λέτε αλήθεια και σε πάρα πολλά άλλα πράγματα, όπως για στρατηγικούς τομείς αυτής της χώρας. Γιατί αν τους βάλετε δια των οικονομικών ζωνών της ανοχής σας και της απάθειάς σας στο θαλάσσιο χωράφι των ελληνικών συμφερόντων, τότε βεβαίως μπορείτε να το παίζετε ειρηνιστές και να λέτε ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, ενώ στην πραγματικότητα θα εννοείτε τους μεγάλους καρχαρίες, τις πολυεθνικές. Εκεί το πάτε. Η CHEVRON είναι. Σας το είπε ο Morningstar, ο Υφυπουργός για την ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Αυγερινός. Όχι ο δικό σας, ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα πολιτικός, αλλά ο αμερικάνος. Βρείτε τα πρώτα στην οικονομική ζώνη, δηλαδή κάντε πίσω εκεί που πρέπει και μετά θα χαράξουμε σύνορα.
  Ξέρετε, ο Στάλιν έλεγε –και μη φοβάστε, μην ανατριχιάζετε, δεν πλανώνται φαντάσματα εδώ μέσα- ότι πρέπει να είναι κάποιος πάρα πολύ γενναίος για να είναι δειλός στον Κόκκινο Στρατό.
  Βγαίνει ο κ. Δρούτσας και λέει «ούτε γρατζουνιά στα κυριαρχικά δικαιώματα». Λέγονται μεγάλα πράγματα. Στο ζήτημα της οικονομικής ζώνης δεν υπάρχει casus belli, δεν είναι καν διατυπωμένο. Bussiness plan είναι. Τι κάνατε γι’ αυτό; Τι κάνατε για την ελληνική αμυντική βιομηχανία; Πουλάτε τα πάντα σε ιδιώτες. Όταν πουλάτε και αυτά τα κομμάτια τότε η μειωμένη εθνική κυριαρχία είναι όντως μια αλήθεια εκ στόματος Πρωθυπουργού. Αλλά,
  μειωμένη εθνική κυριαρχία χωρίς από κάτω ο λαός να γνωρίζει.
  Όπως για παράδειγμα δεν γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γης, που βγαίνετε και μιλάτε και λέτε τούτα και εκείνα, στη χώρα, το έχει ο ΟΣΕ. Ο ΟΣΕ έχει τη μεγαλύτερη γη. Γι’ αυτό μιλάτε για τουρισμό και για τουριστικό σιδηρόδρομο. Γι’ αυτό σας φαίνονται πολλά να παίρνει κάποιος 1600 και 1800 ευρώ όταν δουλεύει από τη δεκαετία του 1970 στον ΟΣΕ, στις ράγες, μέχρι σήμερα. Τριάντα χρόνια και είναι πολλά τα λεφτά; Που το βρήκατε γραμμένο αυτό; Στα υποβρύχια που γέρνουν;
  Για να σας πω πώς φέρεστε στις Ένοπλες Δυνάμεις και πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, τελειώνω με δύο φράσεις. Κρατείστε τις καλά στο κεφάλι σας, γιατί είναι πραγματικές πληροφορίες. Στα πλαίσια της οικονομίας κόψατε το δωρεάν γάλα στο στρατό, σε στρατιωτικούς των σχολών. Κόψαμε το γάλα στο στρατό. Εγώ ντρέπομαι! Πηγαίνετε στη Vivartia και στους άλλους, στο καρτέλ γάλακτος, να πάρετε με χορηγό γάλα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  Κλείνετε δύο στρατιωτικά νοσοκομεία –αν αυτό το θεωρείτε εξαιρετικά υγειές- έχετε κληρωτούς με οκτώ ευρώ και παραγγείλατε και έξι φρεγάτες για να τις χρησιμοποιήσετε πού; Στη Σομαλία; Εσείς που έχετε συμμετάσχει και στο σχέδιο του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύονται οι εθνικοί στρατοί για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και των εκδηλώσεων;
  Δεν σπέρνετε για να θερίσετε θύελλες. Σπέρνετε εκείνη την ανασφάλεια που θα χρειαστεί μια σπίθα για να αποκτήσει έννοια η πατρίδα, έξω από τις δημόσιες σχέσεις και τις επικοινωνίες. Για την ώρα δεν έχει καταργηθεί η έννοια και ούτε πρόκειται να την καταργήσετε. Με ψεύτικα διλλήματα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η ιστορία. Σας το είχα ξαναπεί και την προηγούμενη φορά. Σας το λέω και κάθε φορά που συζητάμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν δεν μπορείτε να στηρίξετε ως σάρκα εκ της σαρκός σας τον ένστολο Έλληνα στο εικοστό πρώτο αιώνα και τον κάνετε μισθοφόρο, μην ψάχνετε να βρείτε πόσο πάει το κλειδί της κερκόπορτας. Μην το ψάξετε. Θα το βρείτε σε ξεπουλημένα από την πατρίδα πολύ φθηνά γαλόνια.

 11. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Και όμως, 156 «πράσινοι» βουλευτές ψήφισαν την παράδοση της χώρας μας !

  Θα τους γράψει η Ιστορία !
  Όπως τους χίτες, όπως τους κουκουλοφόρους του ΄41-43 να μην πάω πιο παλιά !
  Και, αυτή τη φορά, το mea culpa, δεν τους σώζει !

 12. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Καλά, δεν παίζεσαι ! 😀

 13. Ο/Η Elva λέει:

  Eυχαριστω πολυ τον philemon που ανηρτησε τη φοβερη (και παλι) ομιλια της Λιανας, που ειναι τοσο καλη και κατατοπιστικη που θα επρεπε να ..διδασκεται στα σχολεια για να μαθουν οι μαθητες τι επιτελους σημαινει αγαπω τη χωρα μου και δεν δεχομαι να τη ξεπουλανε στο ονομα ξενων συμφεροντων!

  Μπραβο Λιανα,μας κανεις περηφανους και μας εμπνεεις!

 14. Ο/Η ΤΑΣΟΣ λέει:

  -Σταλινικοί και Πολυτεχνείο

  Τι πραγματικά συνέβη στο Πολυτεχνείο το 1973: Μαρτυρία

  [Το κείμενο που ακολουθεί αναδημοσιεύεται από τη Σοσιαλιστική Αλλαγή, αριθμός φύλλου 112, 13 Νοεμβρίου 1976. Η Σοσιαλιστική Αλλαγή ήταν εφημερίδα της Εργατικής Διεθνιστικής Ενωσης (EΔE) και του ΕΕΚ μέχρι το 1989. Αρχικά κυκλοφορούσε μια φορά την εβδομάδα και αργότερα δυο φορές την εβδομάδα. Η έκδοσή της διακόπηκε μετά το σχίσμα του 1989 και συνεχίζεται από τη Νέα Προοπτική]

  Ο Τάκης Νικολαΐδης, ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου στην Aρχιτεκτονική Σχολή. Την εποχή της κατάληψης ήταν μέλος της παράνομης EΔE. Mετά την πτώση της χούντας ήταν μέλος της νεολαίας της EΔE, των Nέων Σοσιαλιστών. Σε κάποια από τις εσωκομματικές κρίσεις των πρώτων χρόνων της Mεταπολίτευσης αποχώρησε από την EΔE. Ίσως είναι η στράτευσή του στον τροτσκισμό που κάνει κάποιους – ηγετικά στελέχη του ΣYPIZA- να γράφουν βιβλία για το Πολυτεχνείο και να παραλείπουν το όνομα του Tάκη Nικολαΐδη, που την εποχή της κατάληψης ήταν ένας από εκείνους που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα συγκλονιστικά γεγονότα.

  Γραμματέας των Νέων Σοσιαλιστών – νεολαίας της EΔE το 1976 και αφηγείται:

  «Ήμουνα μέσα στο Πολυτεχνείο από το πρωί της Τέταρτης μέχρι τις 3 η ώρα τη νύχτα της Παρασκευής, προς το Σάββατο όταν μπήκαν τα τανκς. Εκλέχτηκα από τη Γενική Συνέλευση της Αρχιτεκτονικής στη Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου, την επιτροπή της κατάληψης. Πήρα μέρος σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής μέχρι τη στιγμή που μπήκαν τα τανκς.

  Εκείνη την περίοδο, επίσης ήμουνα μέλος της ΕΔΕ και πάλεψα μέσα στο Πολυτεχνείο, όπως κι ολόκληρη η ΕΔΕ για την ανατροπή της δικτατορίας μέσα από μια Γενική Απεργία. Ο καθένας ξέρει ότι η Γενική Απεργία, ήταν το κύριο σύνθημα της κατάληψης. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Και ήταν επίσης το κύριο σύνθημα που μεταδίδονταν από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

  Δυο μήνες αργότερα οι σταλινικοί γράψανε στο τεύχος Γενάρη – Φλεβάρη του 1974 της «Πανσπουδαστικής», οργάνου της Αντί-ΕΦΕΕ, της σημερινής «Πανσπουδαστικής σ.κ.» ότι το σύνθημα της Γενικής Απεργίας ρίχτηκε στο Πολυτεχνείο από προβοκάτορες, πράκτορες της ΚΥΠ που εισδύσανε στο Πολυτεχνείο και προκάλεσαν την κατάληψη. Αλλά τις μέρες της κατάληψης, μολονότι από το μεσημέρι της Παρασκευής το σύνθημα της Γενικής Απεργίας δεν μεταδίδονταν από το σταθμό του Πολυτεχνείου, οι ίδιοι οι σταλινικοί δεν τολμούσαν να μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στη Γενική Απεργία.

  Η τελευταία ανακοίνωση της Σ.Ε. που βγήκε το απόγευμα της Παρασκευής αναφερόταν στη Γενική Απεργία σαν το στόχο του κινήματος για την ανατροπή της δικτατορίας. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου αποφασίστηκε από τους φοιτητές πολλών σχολών του Πολυτεχνείου το βράδυ της Τέταρτης, 14 του Νοέμβρη. Βρισκόμασταν στην εποχή της προετοιμασίας των χουντοεκλογών κάτω από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Η χούντα προσπάθησε να καθησυχάσει τους φοιτητές, να σταματήσει όσο ήταν δυνατό τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσει όσο γινόταν πιο ήρεμα στις εκλογές. Το ΚΚΕ (εσωτερικού) είχε δεχτεί να πάρει μέρος σ’ αυτές. Για να πετύχει η χούντα μια ανακωχή στο φοιτητικό κίνημα λίγο πριν από την κατάληψη του Πολυτεχνείου είχε άρει την στράτευση 100 και πάνω συνδικαλιστών φοιτητών που είχε κάνει το προηγούμενο χρόνο.

  Προσπαθούσε στη συνέχεια να αποφύγει τις εκλογές που έπρεπε να γίνουν στους φοιτητικούς συλλόγους γιατί ήξερε καλά ότι μια νέα απόπειρα για νοθεία θα ξεσήκωνε μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις μέσα στους φοιτητές. Την παραμονή της κατάληψης ο (υπουργός παιδείας) Σιφναίος είχε έρθει στο Πολυτεχνείο, συζήτησε με τις εκλεγμένες επιτροπές των σχολών και προσπάθησε να τους πείσει να δεχτούν την αναβολή των φοιτητικών εκλογών μέχρι να γίνουν οι Βουλευτικές. Διηγήθηκε μάλιστα πόσο δυσάρεστες είναι οι καταστάσεις πολέμων και εμφύλιων πολέμων και είπε ότι “αν δεν γίνουν κύριοι, αυτές οι εκλογές (οι Βουλευτικές) χαθήκαμε”.

  Την επόμενη της επίσκεψης του Σιφναίου, την Τετάρτη το πρωί οι παράνομες επιτροπές είχαν αποφασίσει μια συγκέντρωση στον περίβολο του Πολυτεχνείου για να ζητήσουν να διενεργηθούν αμέσως οι εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Το απόγευμα γίνανε συνελεύσεις όλων των σχολών, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον περίβολο συνεχιζόταν και αποφασίστηκε σε όλες, αν θυμάμαι καλά, τις σχολές η κήρυξη απεργίας διαρκείας. Λίγο αργότερα, όταν μετά τις συνελεύσεις οι φοιτητές έβγαιναν στον περίβολο, άρχισε να συζητιέται η κατάληψη.
  Οι σταλινικοί ήταν αντίθετοι από την αρχή μέχρι το τέλος στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Κι όχι απλώς ήταν αντίθετοι αλλά πολέμησαν μ’ όλες τους τις δυνάμεις άλλοτε φανερά και άλλοτε καλυμμένα για να αποτρέψουν και να διαλύσουν την κατάληψη.

  Τώρα, ο Ρήγας Φεραίος παραδέχτηκε δημόσια ότι ήταν αντίθετος στην κατάληψη. Η ΚΝΕ αρνείται ότι ήταν αντίθετη. Αλλά αυτό είναι ψέμα. Τελικά, όταν η κατάληψη άρχισε να οργανώνεται είχαν φύγει άπραχτοι. Φύγαν για να επιστρέψουν την επόμενη μέρα. Προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάληψη, να τη φέρουν στα δικά τους κανάλια, να κόψουν από το ραδιοσταθμό το σύνθημα της Γενικής Απεργίας και να ζητήσουν μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Αυτό κατάφεραν να το κάνουν ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό την Παρασκευή.

  Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, πριν αρχίσουν οι συγκρούσεις με την αστυνομία και οι πυροβολισμοί, ήρθε από «πάνω» από ανθρώπους που ήταν σε θέση να γνωρίζουν τι προετοιμαζόταν η εντολή τα στελέχη της ΚΝΕ να εγκαταλείψουν το χώρο του Πολυτεχνείου και να πάνε στα σπίτια τους!!!

  Το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι μάχες μαίνονταν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τους δρόμους της Αθήνας, από τη Συντονιστική Επιτροπή είχαν χαθεί τα μέλη της ΚΝΕ. Είχαν εγκαταλείψει το Πολυτεχνείο στην τύχη του, τους φοιτητές, τους εργάτες κι ολόκληρη τη νεολαία που πάλευε μέσα κι έξω απ’ αυτό.

 15. Ο/Η faros λέει:

  Elva: Έχεις δίκιο ! Κι εγώ έτσι σκέφτηκα !

 16. Ο/Η faros λέει:

  ΤΑΣΟΣ: Απ΄τη μία χαίρομαι πολύ που ξανασχολιάζεις στο μπλγοκ μου, απ΄την άλλη δεν «πιάνω» για ποιο λόγο μου στέλνεις τις απόψεις κάποιου αγωνιστή της εποχής εκείνης.
  Που, φυσικά, έχει τις δικές του απόψεις για κάποια πράγματα, που άλλα είναι σωστά, άλλα όχι !

  π.χ. ποιοι είναι οι σταλινικοί ;
  επίσης, δεν μας λέει τι γίνονταν στην υπόλοιπη Ελλάδα – πολύ το κάνουν αυτό !
  Εγώ π.χ. είμαι σε θέση να ξέρω κάποια πράγματα για τη Θεσσαλονίκη, για την Πάτρα … α, φίλε μου, γνωρίζεις ότι είχαμε αίμα σε σχολείο της Καλλιθέας ;;;
  Το γνωρίζεις αυτό ;

  Θα ήθελα, βέβαια, να καταλήξεις και στο «δια ταύτα».
  Που, δηλαδή, θέλεις να φτάσεις …
  Γιατί μου το έστειλες αυτό !

  Πιστεύεις ότι έτσι παίρνεις Θέση ;
  Ποια είναι αυτή, γιατί εγώ, να με συγχωρείς, αλλά δεν την κατάλαβα !
  Αναμένω …

 17. Ο/Η faros λέει:

  ΤΑΣΟΣ: Γιατί μου το στέλνεις δυο φορές ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: