Πανεπιστημιακό Άσυλο

Έγραφα προχθές στο σχετικό άρθρο μου:

«Αποφάσισαν, προφανώς κατόπιν “εντολών” (άραγε με τι αντίτιμο) των “κύκλων” εκείνων που απεργάζονται σχέδια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου …»

Και, δικαιώθηκα, πλήρως !
Άνοιξε ήδη μια εκτεταμένη συζήτηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κυρίως από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που φυσικά, έχει και την πλήρη συμπαράσταση των γνωστών παπαγαλακίων – δημοσιογράφων και πολιτικών κομμάτων.

Για να πούμε λίγα λόγια για το Πανεπιστημιακό Άσυλο.
Μιλάμε για τον Νόμο 1268 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 87 στις 16 Ιούλη του 1982, το Άρθρο 2.
Ας δούμε συγκεκριμένες παραγράφους του νόμου αυτού, με τα σχετικά σχόλια.

Άρθρο 2 παράγραφος 5 :
Το Πανεπιστημιακό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

α. Η άποψη που εκφράζεται από την κυβέρνηση (και όχι μόνο) ότι το Άσυλο δεν είναι «οριοθετημένο» είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό. Το άρθρο το λέει καθαρά. Οι χώροι των ΑΕΙ – ούτε οι δρόμοι ούτε τα … απέναντι πεζοδρόμια ούτε τίποτα !
β. Η άποψη ότι δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία είναι λανθασμένη. Μπορεί και παραμπορεί. Αν, φυσικά, δοθεί η άδεια από το σχετικό όργανο των ΑΕΙ. Τι πιο απλό τι πιο καθαρό !

Άρθρο 2 παράγραφος 7 :
Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ, επιτρέπεται μόνον εφ΄ όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

α. Τι μας λέει λοιπόν εδώ ο νομοθέτης ; Ότι όταν γίνονται παραβατικές πράξεις (π.χ. κάψιμο, καταστροφή περιουσίας, απειλές κατά τις ζωής κλπ.) η αστυνομία μπαίνει μέσα και καταργεί το Άσυλο χωρίς καν άδεια από το όργανο του ΑΕΙ !

Άρθρο 2 παράγραφος 4 :
Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Άσυλο.

Εδώ είμαστε λοιπόν !
α. Το Άσυλο κατοχυρώνει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες
β. Το Άσυλο κατοχυρώνει την ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση
γ. Το Άσυλο κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

Συμπέρασμα:
Όσοι μιλούν για κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, καθόλου δεν έχουν στο νου τους να προστατεύσουν δήθεν τα Πανεπιστήμια ή τους φοιτητές ή τους εργαζόμενους σ΄αυτά.
Καθόλου δεν τους έπιασε ο πόνος για τις καταστροφές που κάνουν οι γνωστοί – άγνωστοι κάθε φορά ή γενικά τα επεισόδια.
Βασικός και μόνιμος εδώ και πολλά χρόνια – ίσως κι από την άλλη μέρα του 1982 – στόχος τους είναι να βάλουν στο χέρι την πανεπιστημιακή κοινότητα, να οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της παροχής γνώσεων, της στοχοποιημένης γνώσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Στην ουσία θέλουν να καταργήσουν την ίδια την σκέψη !

Μια προειδοποίηση: Δεν θα σας περάσει …

 

18 Responses to Πανεπιστημιακό Άσυλο

  1. Ο/Η ΤRASH λέει:

    Αρχικά την καλησπέρα μου.
    Επιτέλους έχω εκτεταμένες παρατηρήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο αρχικού ποσταρίσματος (καλό είναι αυτό, για να υπάρχει και ποικιλία , μόνο με τον Αστυάνακτα θα διαφωνείς δηλαδή;  )
    -Ενα ζητούμενο είναι πως δεν υσχίει πια ο νόμος του ’82, αλλά της Γιαννάκου του ’07 που εν πολλοίς καθιστά την έννοια άσυλο καθαρά τυπική.
    -Το άλλο ζήτημα που θέλω να θείξω είναι πως ακόμη και ο νόμος του ’82 όπως πολύ σωστά τον αναφέρεις, καθιστά απολύτως νόμιμη την επέμβαση των τανκς το ’73.
    -Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι:
    Αρθρο2 παρ.5
    Πλέον και με τον νόμο Γιαννάκου το άσυλο έχει περιοριστεί στους χώρους έρευνας και διδασκαλίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως η αστυνομία μπορεί να σουλατσάρει κατά βούληση, όχι μόνο μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις αλλά ακόμη και στους διαδρόμους, προαύλια, εστιατόρια κλπ, των πανεπιστημιακών υδριμάτων.
    Ο νόμος αυτός είναι ανενεργός λόγω της άρνησης όλων μέχρι στιγμής των πρυτανικών αρχών να ορίσουν αυτούς τους χώρους ρητά «ως ο νόμος προβλέπει».
    Πάντως ήδη σιωπηρά, χώροι όπως τα προπύλαια του πανεπιστήμιου στην Αθήνα έχουν αποχαρακτηριστεί από άσυλο, εδώ και χρόνια.
    Νομίζω και θα επανέρθω σε αυτό, πως ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο, ουσιαστικά συναινούμε στην κατάργηση του.
    -Εχεις απόλυτο δίκιο πως η αστυνομία μπορεί και παραμπορεί να επέμβει, και ήδη από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα το έχει κάνει ένα σωρό φορές.
    Εκείνο που (όπως σωστά επισημαίνεις) δεν μπορεί να κάνει, είναι να επεμβαίνει κατά βούληση και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών.
    -Η ερμηνεία που δίνεις (ειδικά εσύ!) στο Αρ2 παρ7, με εκπλήσει γιατί:
    «Οι παραβατικές πράξεις (π.χ. κάψιμο, καταστροφή περιουσίας, απειλές κατά τις ζωής κλπ
    Δεν είναι κακουργήματα (νομικά), και κατά συνέπεια δεν δικαιολογούν αυτόκλητη είσοδο των αρχών.
    Παρόλα αυτά όμως, και εδώ θα γυρίσω στον Νοέμβρη του ’73:
    Η βίαιη εκκένωση του ΕΜΠ ήταν απόλυτα σύννομη, ακόμη και με τα σημερινά κριτήρια γιατί:
    -Η τότε (όπως και οποιαδήποτε άλλη πριν ή μετά) κατάληψη του χώρου (και μάλιστα από αρκετά «εξωφοιτητικά στοιχεία», όπως τα εργατικά σωματεία που είχαν κατέβει να συμπαρασταθούν στους φοιτητές) εμπόδιζε την «ευρυθμη λειτουργεία του πανεπιστήμιου» Αρ2παρ4 (που σταμάτησε εξ αιτίας της κατάληψης τις εργασίες του) και κατά συνέπεια εμπόδιζε την «επιστημονική αναζήτηση», όσο και την «ακαδημαϊκή ελευθερία» των φοιτητών που ήταν αντίθετοι στην κατάληψη (όπως πάντα υπήρχαν και τέτοιοι) και ήθελαν να συνεχίσουν τα μαθήματα τους.
    -Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς πως οι άνθρωποι που βρίσκοταν τότε μέσα στο ΕΜΠ, επισκέπτοταν μαγαζιά με καυσόξυλα για την καύσιμη ύλη που χρειάζοταν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα και το κρύο (μέσα Νοέμβρη γαρ). Θρανία και καρέκλες χρησιμοποιούσαν… και υλικά από γύρω οικοδομές…
    Νάτο λοιπόν και το κάψιμο, και η καταστροφή περιουσίας.
    -Η αντίσταση έγινε παθητική, μόνο και μόνο όταν εμφανίστηκαν τα άρματα μάχης. (τι αντίσταση να κάνεις με πέτρες και ξύλα, στα τανκς;) Τις προηγούμενες μέρες ύπηρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία τόσο μέσα όσο και γύρω από τον χώρο του ΕΜΠ, οποιοσδήποτε αυτόπτης θα το επιβεβαιώσει. Αυτός εξάλου ήταν και ο λόγος επέμβασης των τεθωρακισμένων, -το ότι οι χωροφύλακες δεν μπορούσαν να εκκενώσουν τον χώρο. Οι χουντικοί μπορεί να ήταν εγκληματίες, αλλά δοιανοητικά καθυστερημένοι να κάνουν χωρίς (σοβαρό για τους ίδιους) λόγο τέτοιο αιματοκύλισμα, δεν ήταν. Λαμβάνοντας υπόψην, τόσο το ότι τότε δεν υπήρχαν ΜΑΤ εξοπλισμένα με ασπίδες, όσο και την ευκολία με την οποία ο κάθε χωροφύλακας θεωρεί ακόμη και το το στραβοκοίταγμα –πολλώ δε μάλλον την πέτρα- «απειλή κατά της ζωής του» (τα παραδείγματα πολλά, ένα πρόχειρο η απειλή που είχαν νιώσει τα ΜΑΤ πριν κάποια χρόνια από τους …συνταξιούχους!),
    -… νάτη και η «απειλή κατά ζωής»!
    Σαν κατακλείδα, καλό θα ήταν να μην επικαλούμαστε τους νόμους του αστικού κράτους, που όπως έδειξα είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να μπορούν να δικαιώσουν αναδρομικά μέχρι και την είσοδο των τανκς στο πολυτεχνείο το ’73.
    Η σ.Αλέκα είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε πως η υπεράσπιση του άσυλου είναι έργο των ίδιων των φοιτητών. Και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, και πολλή περίσκεψη για τους κάθε φορά πολιτικούς συσχετισμούς, θα συμπλήρωνα εγώ.

    Υ.Γ. Νομίζω πως πρέπει να θίξουμε και το ζήτημα της καραμπινάτα παράνομης άρσης του άσυλου για τους μετανάστες, που ούτε την λειτουργία της σχολής εμπόδιζαν με κάποιο τρόπο (ήταν σε πτέρυγα που δεν λειτουργούσε!), ούτε φθορές προξένησαν, ούτε καν «διατάραξη κοινής ειρήνης», μια και οι άνθρωποι καθόντουσαν μέσα χωρίς να ενοχλούν κανέναν. Η αρχική μας πολιτική διαφωνία για την επιλογή της ενέργειας, δεν νομίζω πως πρέπει σε καμμία περίπτωση να καταγγείλουμε τις φασιστικές –και το λέω με πάσα γνώση της λέξης- πρακτικές και λογικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που αύριο θα τις βρούμε μπροστά μας. Ηδη έχει ανοίξει η κεκρόπορτα για την εκκένωση από την αστυνομία και της πιο ειρηνικής φοιτητικής κατάληψης και ο νοών νοήτω…

  2. Ο/Η ΤRASH λέει:

    Η τελευταία παράγραφος πρέπει να γίνει:
    Η αρχική μας πολιτική διαφωνία για την επιλογή της ενέργειας, δεν νομίζω πως πρέπει σε καμμία περίπτωση να μας αποτέψει από το να καταγγείλουμε τις φασιστικές –και το λέω με πάσα γνώση της λέξης- πρακτικές και λογικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, που αύριο θα τις βρούμε μπροστά μας. Ηδη έχει ανοίξει η κεκρόπορτα για την εκκένωση από την αστυνομία και της πιο ειρηνικής φοιτητικής κατάληψης και ο νοών νοήτω…

  3. Ο/Η faros λέει:

    TRASH: Κατ΄αρχή, να σε ευχαριστήσω για τις διορθώσεις και τις παρατηρήσεις που κάνεις.

    Εγώ, προσπάθησα να δείξω ότι στην τελική είναι υποκρισία από τη μεριά της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης διαχρονικά, ότι δεν μπορούν να επεμβούν !
    Στο κάτω κάτω της γραφής και οι πρυτανικές αρχές δικές τους είναι !!!

    Οι φοιτητές το κατάχτησαν το Άσυλο, οι φοιτητές θα το περιφρουρήσουν και τώρα και στο μέλλον.

    Αυτό που έγινε στη Νομική, απλά έδωσε το «δικαίωμα» στους εχθρούς του πανεπιστημίου να ξεφουλκήσουν …
    Ο Φιλήμων έδωσε και μια άλλη διάσταση στο θέμα:
    Για να γίνουν τα πανεπιστήμια ιδιωτικά, πρέπει να μην υπάρχει Άσυλο …
    Απλά πράγματα !

  4. Ο/Η faros λέει:

    TRASH: Σωστός !

  5. Ο/Η Philemon λέει:

    Μια άλλη παράμετρος:
    Ακούστηκε κατά κόρον αυτές τις μέρες ότι το Πανεπιστήμιο είναι άσυλο ιδεών. Αλλά τί άσυλο ιδεών, όταν έχει αλωθεί εδώ και χρόνια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου ο ερευνητής δεν κάνει έργο πάνω σε αυτό που θα ήθελε αλλά σε αυτό που χρηματοδοτείται; Πάνω σε αυτό που υπηρετεί σκοπιμότητες της Ε.Ε. και ιδιώτες; Ο γνωστός χώρος έχει στηρίξει με ιδιαίτερο ζήλο την επιχειρηματική δράση στην Παιδεία. Όχι άσυλο ιδεών, άσυλο ανιάτων κερδοσκόπων κοντεύει να γίνει πια το Παν/μιο…

    Ακολουθεί απόσπασμα καταγγελίας της ΔΗ.ΠΑ.Κ :

    «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Ανακοίνωση με αφορμή την επιστολή του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ προς τον πρωθυπουργό

    Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ με την κατάπτυστη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό έρχεται να προσθέσει μια ακόμη πράξη αυθαιρεσίας στη δράση της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ.
    Χωρίς καμία συζήτηση/έγκριση οργάνου της ομοσπονδίας προβάλει τα συμφέροντα ομάδων, που απ’ ότι φαίνεται εκπροσωπεί, εκθέτοντας το σύνολο των συναδέλφων.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ που επέλεξε να στηρίξει απροκάλυπτα τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και τη γενικότερη πολιτική της, που ζήτησε να δεχτούμε την απώλεια του εισοδήματός μας, που επέλεξε το ρόλο απεργοσπάστη κόντρα στις αποφάσεις των συλλόγων, ζητά εξαίρεση από τα μέτρα των μεγαλοπροαγραμματάκηδων. Τη στιγμή που δεν βρήκε κουβέντα να πει για τη μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία κατά 200 εκ.ευρώ, ζητά να μην υπάρχει ανώτατο όριο στις αμοιβές από ερευνητικά προγράμματα των δύο ανώτερων βαθμίδων. Ζητά στο ανωτέρω όριο αμοιβών (6.195 ευρώ, αποδοχές Γ.Γ.Υ.) να μη συνυπολογίζονται οι αμοιβές από ερευνητικά/εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικών Λογαριασμών των ΑΕΙ χρηματοδοτούμενα από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους.
    Οι ισχυρισμοί ότι έτσι θα μειωθούν τα έσοδα του Δημόσιου από τη φορολόγηση των αμοιβών, αλλά και θα υπάρξει μείωση της έρευνας και της απασχόλησης στα ΑΕΙ, προσβάλουν τη νοημοσύνη μας. Αποκαλύπτουν όμως και την αντίληψη τη δική του, και όσων εκπροσωπεί, της άμεσης σύνδεσης της έρευνας με την αμοιβή που θα εισπράξουν. Η αντίληψη αυτή που συνδέει την έρευνα με τις αμοιβές των καθηγητών των δύο ανώτερων βαθμίδων, ότι δεν μπορεί να γίνει έρευνα στη χώρα μας χωρίς τις πρόσθετες αμοιβές των μεγαλοπρογραμματάκηδων, ότι η απασχόληση των ερευνητών θα δεχθεί πλήγμα αν χαμηλώσει το όριο, προσβάλει βάναυσα τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που με πενιχρά μέσα προσπαθούν να υπηρετήσουν τις ερευνητικές τους ανάγκες.
    Για ποιους συναδέλφους μιλά αυτή η ηγεσία; Ποιους συναδέλφους εκπροσωπεί; Δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία που ήδη δέχεται τις επιπτώσεις από τα κυβερνητικά μέτρα. Εκπροσωπεί όσους αποβλέπουν σε κυβερνητικούς θώκους, σε συμμετοχές σε επιτροπές, σε αναθέσεις έργων, σε ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης μέσα και πλάι στα πανεπιστήμια….»

    Σωστή η επισήμανση του TRASH, η Αλέκα «είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε πως η υπεράσπιση του άσυλου είναι έργο των ίδιων των φοιτητών».

  6. Ο/Η ΤRASH λέει:

    Συμφωνούμε, μπορούν να επέμβουν (νομικά) το ίδιο εύκολα όσο και η …Χούντα! Αρα, εάν εκεί το πήγαινες, άλλους νόμους δεν χρειάζονται.
    Την παρατήρηση του Φιλήμονα την σκέφτομαι και εγώ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ

  7. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Να δώσω και γω ο μικρότερος μια άλλη διάσταση. Όταν το παιχνίδι παίζεται στον εργατικό – κοινωνικό χώρο και δεν πατάμε μπάλα και είμαστε εκτός παιχνιδιού τότε πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.
    Σήμερα, έχουμε μια οξυμένη ταξική πάλη, επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα εργατικά εισοδήματα, κατακτήσεις και δικαιώματα διαμέσου μιας κυβέρνησης οπερέτας. Ο ΣΥΝ, ο χώρος όπου εκφράζεται ο οπορτουνισμός (τυχοδιωκτισμός), βγάζει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που είναι σημαντικό μεν, αλλά δεν προέκυψε τώρα. Αποπροσανατολίζει λοιπόν το πολιτικό σκηνικό, δίνει το πολιτικό χρόνο στην αντίδραση να περάσει τα σχέδιά της. Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα και εκατομύρια στην Ευρώπη. Δεν είναι πρόβλημα των 250 μεταναστών + ΣΥΝ + ΜΚΟ.

  8. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Μια άλλη παράμετρος, ναι, αλλά εξ ίσου σημαντική !

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ !

  9. Ο/Η faros λέει:

    TRASH: Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα …

    Απλά κάποια πράγματα γίνονται πιο φανερά !

  10. Ο/Η faros λέει:

    Γιώργος: Στην πολύ σημαντική παρέμβασή σου, μια μικρή αναφορά.

    Στην όλη ιστορία, σ΄εμένα το «κλικ» το έκαναν αυτές οι … ΜΚΟ που μπήκαν στο παιγχνίδι !
    Κάτι δεν πάει καλά …

  11. Ο/Η Philemon λέει:

    Αυτή η ιστορία (της Νομικής) έκανε μέσα σε ελάχιστο χρόνο πολύ δύσκολη την υπεράσπιση του ασύλου. Σε αίθουσα αναμονής ιατρείου, μόνο που δε με λύντσαραν – όλες οι ηλικίες… Και το παρουσιαστικό μου και ο τρόπος μου δεν προκαλεί τέτοιου είδους αντιδράσεις!

  12. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Είναι γεγονός ότι η «προβολή» ενός θέματος από τα κανάλια δημιουργεί αντανακλαστικές αντιδράσεις …

    Συνήθως αρνητικές γι΄αυτούς που υπερασπίζονται την αλήθεια.

    Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός, αντίστοιχες εμπειρίες έχω πάμπολλες για διάφορα γεγονότα εδώ και τριάντα χρόνια !

  13. Ο/Η Philemon λέει:

    «Φοβούνται την οργανωμένη πολιτική και συνδικαλιστική δράση που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων, δεν την θέλουν μέσα στα ιδρύματα. Στα πανεπιστήμια-ανώνυμες εταιρίες που ετοιμάζουν δεν χωράει άσυλο».
    Από την ανακοίνωση του Μ.Α.Σ.

  14. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός τους.
    Να εμποδίσουν την οργανωμένη δράση των φοιτητών, αλλά και των καθηγητών – εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

  15. Ο/Η Philemon λέει:

    Δες τα σχετικά σημειώματα του Μπογιόπουλου, το (1) για μία ακόμα διάσταση του θέματος:

    Ασυλο (1)

    Το άσυλο, η προϋπόθεση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής ελευθερίας στα πανεπιστήμια, είναι ένα αξιακό σύμβολο, που ξεπερνά το χώρο των ΑΕΙ, που οξυγονώνει το σώμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας με το πνεύμα της αντίστασης στην αυθαιρεσία, στην καταστολή, στη «δεσποτεία» και στην κυριαρχία της κατεστημένης σκέψης.
    *
    Είναι ένα από τα ιστορικά τιμαλφή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του λαού, που κάθε γενιά το κληροδοτεί στην επόμενη. Απέναντι στη λυσσώδη προσπάθεια των επίδοξων «ασυλοφάγων» το ίδιο καλείται να πράξει και η σημερινή νέα γενιά με την επόμενη.
    *
    Αυτό το συμβολισμό θέλουν να καταλύσουν. Να στείλουν το μήνυμα ότι μπροστά στο βούρδουλα της «ευνομίας» τους, για την κρατική επιβουλή, για τους μηχανισμούς του κατεστημένου, δεν υπάρχουν «άβατα», δεν υπάρχουν «όρια».
    *
    Αλλά, αυτή ακριβώς η «οριοθέτηση», πέραν της οποίας το σύστημα παύει να έχει την τυπική «νομιμοποίηση» να αποφασίζει και να διατάζει, είναι μια δημοκρατική κατάκτηση. Κατάκτηση αναπαλλοτρίωτη που κάθε γενιά έχει την τιμή να την προφυλάσσει και να την παραδίδει ατόφια και αλώβητη στην επόμενη.

    Ασυλο (2)

    Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί του ποιοι κυβερνούν και ποια πραγματικά πολιτική υπηρετούν.
    Οταν το Νοέμβρη του 2006, μετά από εγκύκλιο του εισαγγελέα Φλωρίδη, τέθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ θέμα κατάργησης του ασύλου και μάλιστα… «προληπτικά», η τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Διαμαντοπούλου ρωτήθηκε σχετικά και ιδού η απάντησή της (από την «Ελευθεροτυπία»):
    «Προσωπικά – είπε η κ. Διαμαντοπούλου – θεωρώ την εγκύκλιο του κ. εισαγγελέα ως ένα κείμενο νομικά τεκμηριωμένο και διαπνεόμενο από πολιτική και δημοκρατική ευαισθησία»!
    *
    Κατόπιν τούτου, θα μας επιτρέψετε κι εμάς από την πλευρά μας να τονίσουμε ότι – προσωπικά – θεωρούμε την επιλογή της κ. Διαμαντοπούλου στη θέση της υπουργού Παιδείας ως την ιδανικότερη επιλογή του «σοσιαλιστή» κ. Παπανδρέου.

  16. Ο/Η radiocollectiva λέει:

    Το κοινο αντι-ΚΚΕ μέτωπο ΠΑΣΟΚ,ΣΑΜΑΡΑΣ,ΛΑΟΣ,ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ,ΔΗΜΑΡ,ΔΗΣΥ,έστησαν παιχνίδι σττην πλάτη ελλήνων και μεταναστών εργατών, τώρα που η ΕΕ αποφάσισε να γίνει μαζική καταστροφή προϊόντων, υπηρεσιών, παραγαωγικών δυνάμενων, δηλαδή να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη ελεγχόμενη πτώχευση.

  17. Ο/Η faros λέει:

    Philemon: Μόλις γύρισα σπίτι με το … Ευαγγέλιο παραμάσχαλα, ήδη το ξεφυλλίζω … θα φτάσω κι εκεί ! 😀

  18. Ο/Η faros λέει:

    radiocollectiva: Προσπάθησαν … δεν τους βγήκε … Γνωρίζει το Κόμμα !

    Και, πιστεύω, αυτό, το κατάλαβαν όλοι τους …
    Αν όχι …

Σχολιάστε