Ένας είναι ο Ηγέτης: Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ !

Ι.  Β.  ΣΤΑΛΙΝ

Ο Ηγέτης, που το Όνομά του, συνδέθηκε με την Σοσιαλιστική Οικοδόμηση

Στις 21 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση του ΙΩΣΗΦ  ΒΙΣΑΡΙΟΝΟΒΙΤΣ  ΣΤΑΛΙΝ, μπολσεβίκου Ηγέτη, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης και Ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου.

Το όνομά του συνδέθηκε αναπόσπαστα με τις πιο λαμπρές σελίδες, αλλά και τις αναμφισβήτητα δύσκολες στιγμές, της Ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και της πρωτοποριακής Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης.
Αυτό, έχει να κάνει, με το γεγονός, ότι ο Στάλιν ηγήθηκε της Σοβιετικής Εξουσίας και του ΚΚΣΕ σε μια μακρά και σημαντική περίοδο σχεδόν 30 χρόνων, από το 1924 που ανέλαβε τα ηνία μέχρι το θάνατό του το 1953.

Η Ιστορική περίοδο της ηγεσίας του Ι. Β. Στάλιν, περιλαμβάνει το τέλος του εμφυλίου πολέμου, την εφαρμογή της πολιτικής της ΝΕΠ, την αντιμετώπιση των οπορτουνιστικών ταλαντεύσεων και παρεκκλίσεων σε σχέση με το αν μπορεί να οικοδομηθεί ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ.
Περιλαμβάνει την τεράστια προσπάθεια – που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία – εκβιομηχάνισης της παραγωγής, καθώς και της κολεκτιβοποίησης της αγροτικής παραγωγής.
Περιλαμβάνει την όξυνση της ταξικής πάλης, πού είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή των δυνάμεων της «πέμπτης φάλαγγας» στο εσωτερικό της χώρας τη δεκαετία του 1930.

Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει, στο Ιστορικό γεγονός, ότι ο σ. Ι. Στάλιν έχει συνδέσει το όνομά του, με το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και τη περιφανή Νίκη που κατήγαγε ενάντια στο φασισμό, που είχε ως αποτέλεσμα αντίστοιχες Νίκες του Παγκόσμιου Κομμουνιστκού Κινήματος.
Νίκες που οδήγησαν μια σειρά χώρες να περάσουν στο Σοσιαλιστικό Στρατόπεδο, να αναδειχθούν μια σειρά από Λαϊκές Δημοκρατίες.
Νίκες, που μέχρι τις ανατροπές του 1991, έδιναν όραμα και ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη γη.
Νίκες, που ανάγκασαν τους καπιταλιστές σε μια σειρά «παραχωρήσεων», που σήμερα, εντελώς ρεβανσιστικά τις παίρνουν μία – μία πίσω.
Νίκες, που όμως, εμπνέουν και το σήμερα και το νέο αύριο, το Σοσιαλιστικό Αύριο, που θα έρθει πιο σύντομα απ΄ότι το φοβούνται οι απανταχού καπιταλιστές και οι ορντινάτσες τους !

76 Responses to Ένας είναι ο Ηγέτης: Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ !

  1. […] Το όνομά του συνδέθηκε αναπόσπαστα με τις πιο λαμπρές σελίδες, αλλά και τις αναμφισβήτητα δύσκολες στιγμές, της Ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και της… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (320 λέξεις)] […]

  2. […] Το όνομά του συνδέθηκε αναπόσπαστα με τις πιο λαμπρές σελίδες, αλλά και τις αναμφισβήτητα δύσκολες στιγμές, της Ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και της… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (320 λέξεις)] […]

  3. Ο/Η RedPersonality λέει:

    Εεεε….δεν μπορώ θα το πω!Ο Στάλιν ζεί και σπέρνει εφιάλτες σε αντικομμουνιστές και αντεπαναστάτες!
    Και έτσι για να γουστάρουμε ακόμα περισσότερο…μερικοί διάσημοι άνδρες για τον Στάλιν…

    «…Στον κόσμον ολόκληρο,γράφονται σήμερα για τον Στάλιν…Θα γραφούν πολλά ακόμη στο μέλλον…
    Οι εχθροί θα γράψουν με μίσος,οι φίλοι με αγάπη».
    Σέργκιο Ορτζονίκιτζε(21 Δεκέμβρη 1929,στα 50χρονα γενέθλια του Στάλιν)

    «Θα εμπιστευόμουν με μεγάλη ευχαρίστηση στον Στάλιν την αγωγή των παιδιών μου».Έμιλ Λούντβιχ(Γερμανός Συγγραφέας)

    «Δεν έχω ξαναϊδεί άνθρωπο να μιλάει τόσο καλά όπως ο Στάλιν,κι όμως,να δείχνει τόσο λίγη βιασύνη να μιλήσει,όπως αυτός».Μπερνάρ Σω(Άγγλος Συγγραφέας)

    «Έμεινα κατάπληκτος από τη βαθιά γνώση των οικονομικών πολιτικών και στρατιωτικών προβλημάτων της Ευρώπης και της Ασίας,που είχε ο Στάλιν».Κώλντγουελ(Αμερικάνος Συγγραφέας)

    «Η σκέψη του είναι καθαρή,ευθεία.Δεν στριφογυρίζει ποτέ γύρω από το πρόβλημα.Προχωρεί κατευθείαν στο σκοπό κι αν χρειαστεί μένει και μια ώρα στο ίδιο κεφάλαιο,ώσπου να εξαντληθεί το θέμα». Γουίλκι(Ηγέτης του Ρεμπ.κόμματος ΗΠΑ)

    «Είναι ένας άνθρωπος με σπουδαία προσωπικότητα,που τη δημιούργησαν τα σκληρά και αυστηρά χρόνια,μέσα στα οποία έζησε.Είναι ένας άνθρωπος με απέραντο θάρρος και δύναμη θελήσεως».Ουίνστον Τσώρτσιλ

    «Ο Στάλιν είναι μια πραγματική μεγαλοφυία που,παρ’ όλ’ αυτά,πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα…Η μόνη μεγαλοφυία που αναγνωρίζω,είναι ο Στάλιν» Αδόλφος Χίτλερ

    «Υπήρχε κάτι στην προσωπικότητά του,που αποκάλυπτε επιβλητικότητα,ικανότητα αντιλήψεως της ουσίας,κοφτερό μυαλό,προσόντα που εντυπωσίαζαν και γοήτευαν.Ελάχιστα βασίζονταν στους βοηθούς του.Είχε στο νου του όλες τις λεπτομέρειες.Μου άρεσε και ο αργός,απλός τρόπος εκφράσεώς του…». Α.Μπιρσέ(Άγγλος ταγ/ρχης Διερμηνέας του Τσώρτσιλ στη Διάσκεψη του Πότσδαμ)

    «Ο Στάλιν σχεδόν δεν έκανε λάθη.Είχε μια σαφώς καθορισμένη πολιτική στρατηγική αντίληψη,και δεν μπορώ να θυμηθώ περίπτωση που να μην παίρνει ορθές θέσεις στις συζητήσεις μας επί θεμάτων στρατηγικής» Μοντγκόμερυ(Άγγλος Στατάρχης)

    «Ένα παιδί θα επιθυμούσε πολύ να καθήσει στα γονατά του,ένας σκύλος να ξαπλώσει στα πόδια του.Φαντασθείτε έναν άνθρωπο,που είναι ακριβώς το αντίθετο εκείνου που παρουσιάζει ένας φανατικός αντισταλινιστής,και θα έχετε τον Ιωσήφ Στάλιν». Νταίβης(Αμερικάνος Πρεσβευτής στη Μόσχα)(Α.Κ. Αποστολοπούλου:»Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση»,σελ 21-22-23)

    «Ο Στάλιν ενσάρκωσε τους πόθους και τις επιθυμίες,τις ελπίδες και τα όνειρα εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ανθρώπων.Ενσάρκωσε την αλύγιστη θέληση και απόφασή τους για το γκρέμισμα της σκλαβιάς και το χτίσιμο μιας καινούργιας φωτεινής και χαρούμενης ζωής.Ο Στάλιν είναι η προσωποποίηση μιας ολόκληρης εποχής,της πιο ιστορικής εποχής που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα,της μεγάλης σταλινικής εποχής.Γι’αυτό είναι αληθινά μεγάλος,ο σοφός δάσκαλος,ο αγαπημένος φίλος,ο δοξασμένος αρχηγός» Νίκος Μπελογιάννης(Απο λόγο του στα 70χρονα του Στάλιν-Αρχείο Γ.Νιάρχου)

    Όλα αυτά σε ένα βιβλίο του Λάμπρου Μάλαμα(σελ.36-39)
    ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ
    Μαρτυρίες-Αποδείξεις
    Ελεύθερο πνεύμα

  4. Ο/Η RedPersonality λέει:

    Αυτά τα λίγα..:)
    Έτσι για σπάσιμο στου αντισταλινιστές,αντικομμουνιστές όλων των χώρων…αν και βέβαια αστική προπαγάνδα είναι όλα αυτά για τον Στάλιν και τα χάψαν σαν βλάκες και αριστεροί,αναρχικοί και άλλοι.

  5. Ο/Η faros λέει:

    RedPersonality: Θερμές ευχαριστίες για το σχόλιό σου !

    Πλούτισε αφάνταστα το μπλογκ μου !

    Από όλα τα παραπάνω, ας μου επιτραπεί, εγώ κρατάω τις θέσεις του Μεγάλου Συντρόφου Νίκου Μπελογιάννη !
    Πραγματικά μίλησαν μέσα στην καρδιά μου …

  6. Ο/Η faros λέει:

    RedPersonality: Ας μου επιτραπεί να εκφράσω την άποψη ότι δεν το χάψαν … το συνδιαμόρφωσαν αυτό το χυδαίο ψευδολόγο και κατασυκοφαντικό υβρεολόγιο ενάντια στον Στάλιν και τον Κομμουνισμό.

  7. Ο/Η RedPersonality λέει:

    Ναί,μπορεί να έχεις και δίκιο.Απλώς αρκετοί αριστεροί απλοί ψηφοφόροι είναι παγιδευμένοι στον αντισταλινισμό και μένουν μακριά απο το ΚΚΕ.Ή τεσπά είναι και αυτός ένας λόγος…

  8. Ο/Η RedPersonality λέει:

    Μέσα απο τα λόγια του Μπελογιάννη πιστεύω οτι καταργείτε κάθε ηλίθια προβοκάτσια που έχει ειπωθεί για το Στάλιν.Επίσης μέσα απο αυτή την παράγραφο περιγράφη και τον ίδιο τον Στάλιν αλλα και το έργο του όπως στα αλήθεια είναι.

  9. Ο/Η faros λέει:

    RedPersonality: Είναι γεγονός, κι εγώ το σκέφτομαι πολύ, ότι τόσα χρόνια σκληρή, αδυσώπητη θα έλεγα, αντισταλινική προπαγάνδα, με σειρά χυδαίων συκοφαντικών κατασκευασμένων στα καταγώγια των γκαίμπελς και των σια δήθεν «αποκαλύψεων», έκαναν τη δουλειά τους.

    Που θα πάει όμως, κάποια στιγμή θα πάψει ο κόσμος να τρώει το κουτόχορτο που τον ταίζουν και θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του!

  10. Ο/Η faros λέει:

    RedPersonality: Έτσι ακριβώς ! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου !

  11. Ο/Η philemon λέει:

    Φάρε μας καλησπέρα!

    Εννοείται ότι παρακολουθώ ανελλιπώς τις αναρτήσεις σου και μαθαίνω από σένα και τους σχολιαστές σου για την αναφορά του Μπελογιάννη στον Στάλιν σ’αυτό το ποστ (τώρα μάλιστα που αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τον Τρότσκι…) …..για τον σουσουδισμό του «Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς» και την κατάργηση της Βιολογίας :), καθώς και για τα τελευταία κατορθώματα των MEGAGLIPSIOUS….

    Να ΄σαι καλά!

  12. Ο/Η faros λέει:

    philemon: Και τη δική μου θερμή καλησπέρα !

    Πράγματι, το ζουμί σ΄αυτό το μπλογκ δεν το αποτελεί το άρθρο αυτό καθ΄ευατό, αλλά τα σχόλια !

    Έχω δεχτεί τόσα και τόσο υψηλής ποιότητας σχόλια, που σοβαρά σκέφτομαι να τα μαζέψω – είναι λίγο δύσκολο – και να βγάλω βιβλίο !

  13. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    ΡΕΚΒΙΕΜ της Αννα Αχμάτοβα

    αφορμή τα 130 χρόνια σαν σήμερα από τη γέννηση του Στάλιν……αφιερώνω στα θύματά του αποσπάσματα από ποιήματα, της Αννα Αχμάτοβα……
    αστυάνακτας

    Αντί προλόγου

    Τα τρομερά εκείνα χρόνια της τρομοκρατίας του Γιεζόφ πέρασα
    δεκαεπτά μήνες σε ουρές έξω από τις φυλακές στο Λένινγκραντ.
    Κάποια στιγμή κάποιος με «αναγνώρισε». Τότε μια γυναίκα με
    γαλανά χείλη που στέκοταν πίσω μου και πού, σίγουρα, ποτέ δεν
    είχε ακούσει τ΄όνομά μου, συνήλθε από το πάγωμα που μας κα-
    τείχε όλους ρην εποχή εκείνη και ψιθυριστα με ρώτησε στ’ αυτί
    (την εποχή εκείνη, όλοι ψιθυριστά μιλούσαμε)
    -Αυτά εδώ μπορείτε να τα περιγράψετε;
    και τότε εγώ είπα:
    -Μπορώ.
    Τότε κάτι σα χαμόγελο γλίστρησε πάνω σ’ εκείνο που κάποτε
    ήταν το πρόσωπό της.

    1η Απριλίου 1957
    Λένινγκραντ

    Γιεζόφ Νικολάι Ιβάνοβιτς (1895-1940). Επικεφαλής της Επιτροπής κρατικής ασφάλειας της ΕΣΣΔ τα τρομερά χρόνια των διώξεων. Και ο ίδιος στο τέλος υπήρξε θύμα, βασανίστηκε άγρια έως παραλυσίας,δικάστηκε και εκτελέστηκε.

    Προοίμιο

    Συνέβη όταν χαμογελούσε ο νεκρός
    που γαλήνη βρήκε μόνο αυτός.
    Νεκρό το Λένινγκραντ μπροστά στις φυλακές του
    Αργοσαλεύει.
    Κι απ΄τα μαρτύρια τρελές
    Των καρατουμένων οι στρατιές
    Βάδιζαν στα χαμένα.
    Τραγούδι του αποχαιρετισμού
    Μέσα σε τραίνα που σφυρίζουν.
    Κι από ψηλά στον ουρανό τ’ αστέρια του θανάτου
    Την Ρους ακίνητη κατάχαμα κρατούν
    ματοβαμμένες μπότες την πατούν
    Κι από την κλούβα οι μαύρες ρόδες.

  14. Ο/Η philemon λέει:

    Καλή ιδέα!

  15. Ο/Η faros λέει:

    philemon: Ναι, απλά περιμένω την κατάλληλη ευκαιρία !

  16. Ο/Η faros λέει:

    αστυάνακτας: Χαίρομαι για το αφιέρωμά σου στο Μεγάλο Ήρωα Κομμουνστή Ιωσήφ Στάλιν !
    Και που διάλεξες τη Μεγάλη Ποιήτρια Άννα !

    Και χαίρομαι πιο πολύ που το αφιερώνεις στα θύματά του !
    Δηλαδή:
    1. Στους φασίστες …
    2. Στους ιμπεριαλιστές …
    3. Στους εχθρούς των λαών …
    4. Στους οπορτουνιστές και τους λακέδες …
    5. Στους προδότες, στους ριψάσπιδες, στους ραγιάδες …

    Διάλεξε εσύ σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκεις …
    Ώστε το σχόλιό σου να είναι και το δικό σου ρέκβιεμ !!!

  17. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    «τοις ένδον ρήμασι πειθόμενος»
    σ΄αυτή τη κατήγορία….
    στον άντρα της Αχμάτοβα που εκτελέστηκε…στο γιο της που φυλακίστηκε….
    και σε πολλούς άλλους….
    τις κατηγορίες μπορεί να τις συμπληρώσεις
    -απλοί πολίτες
    -άξιοι κομμουνιστές της επανάστασης
    -απλά διαφωνούντες με την εξουσία
    -απλά επειδή έτυχε να είναι παρόντες…
    -Πόντιοι και άλλες εθνότητες

    ΥΓ: ελπίω ότι δεν μιλάς ειρωνικά για την Αχμάτοβα.

  18. Ο/Η faros λέει:

    αστυάνακτας: Μπα ;;; Αυτό κατάλαβες ;;;

    Πόσο άθλιος είσαι τελικά !!!

  19. Ο/Η faros λέει:

    Πόντος και Αριστερά: Τι θέλεις να πεις ;;;

  20. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    δε σε έβρισα….σταμάτα να θεωρείς ότι επειδή είσαι οικοδεσπότης έχεις το δικαίωμα να βρίζεις…

  21. Ο/Η faros λέει:

    αστυάνακτας: Και συ κόψε τις αμερικανιές …

  22. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    αυτό είναι η σταλινική ηθική σου;
    και από που και που είναι «ένας είναι ο ηγέτης»…πάει ο Λένιν;

  23. Ο/Η faros λέει:

    αστυάνακτας: πριν να ρωτήσεις πρώτα να απαντάς σ΄αυτά που σε ρωτάν !

    και είπαμε: είσαι πολύ μικρός για να μου κάνεις μαθήματα ηθικής εσύ !!!

    Εγώ όμως απαντώ :
    Ο Λένιν είναι ο θεμελιωτής, αυτός που έκανε πράξη τη θεωρία των Μαρξ – Ένγκελς, αυτός που έκανε το ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ.
    Ο Στάλιν είναι αυτός που βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο Λένιν, για 40 περίπου χρόνια, … έκανε όλα αυτά που περιγράφω με λίγα λόγια στο ποστ μου.
    Γι αυτό τον χαραχτηρίζω Ηγέτη.

    Τι στα λέω, έτσι κι αλλιώς δεν καταλαβαίνεις …

    υ.γ.: η έκφραση σου, «σταλινική ηθική» τι θα πει ;;; που την … βρήκες ;;;
    για να σε βοηθήσω, υπάρχει αυτό που λέμε σοσιαλιστική ή κομμουνιστική ηθική ή ίσως να μπορούσε να πεις και μαρξιστική ηθική, αλλά, φίλε μου, … «σταλινική ηθική» μόνο, μάλλον, στους … εφιάλτες σου υπάρχει … 😆

  24. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    με τη κομμουνιστική ηθική δεν έχεις καμία σχέση…είναι η άλλη ηθική που έχεις υιοθετήσει…η σταλινική!

    ΧΑ…άκου μικρός…περισσότερα χρόνια είχα στο ΚΚΕ από σένα….

  25. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    με τη κομμουνιστική ηθική δεν έχεις καμία σχέση…είναι η άλλη ηθική που έχεις υιοθετήσει…η σταλινική!

    ΧΑ…άκου μικρός…περισσότερα χρόνια είχα στο ΚΚΕ από σένα….

  26. Ο/Η faros λέει:

    αστυάνακτας: Καλά, είναι γνωστό το θράσος σου και η αναίδειά σου …

    Κι αν πέρασες όπως λες απ΄το ΚΚΕ, μπορείς να μας πεις (ακριβώς όμως) τους λόγους που το πρόδωσες ;;;
    Έχεις το ανάστημα να το κάνεις ;;;
    Αλήθειες βέβαια όχι τις γνωστές σου ψευτιές …
    (και μην σου διαφεύγει το γεγονός ότι είσαι γνωστός)

  27. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    και συ είσαι γνωστός Φάρε…και αφού είμαι γνωστός μάλλον θα ξέρεις και τους λόγους διαφωνίας μου….για πες τους λοιπόν εσύ που έχεις το ανάστημα….

  28. Ο/Η faros λέει:

    αστυάνακτας: Όχι, δεν θα σου κάνω τη χάρη.

    Μιας που μας το παίζεις και … μάγκας, να τους πεις μόνος σου, να ξεμπροστιαστείς !

    Και … καληνύχτα, τα υπόλοιπα το πρωί !

  29. Ο/Η philalethe00 λέει:

    Ζήτω η γραφειοκρατική οικοδόμηση!!!
    Σοβαρά τώρα, είναι όντως κρίμα που δεν μπόρεσε να του μεταδώσει η τυφλή Οσία Ματρώνα την οποία συμβουλευόταν λίγο κοινοκτημονικό-κομμουνιστικό πνεύμα. Σωστά κοινωνικά ιδανικά ντυμένα με άκρως εσφαλμένο ιστορικοφιλοσοφικό περίβλημα. Και πρέπει να ξαναφτάσουμε τότε που πρόεδρος της Κομμουνιστικής Ένωσης Εργατών της Γερμανίας ήταν ο Wilhelm Weitling, σύγχρονος του Μαρξ, για να βγούμε από το αδιέξοδο, φοβάμαι…Ευχές πολλές.

  30. Ο/Η pampam λέει:

    Δήλωση θλίψης για την απώλεια του Λαμπράκη έκαναν οι ….φίλοι σου;

  31. Ο/Η faros λέει:

    philalethe00: Τι εννοείς με το «γραφειοκρατική οικοδόμηση» ;;;

    Και αυτή την … «Οσία», που την ανακάλυψες ;;;
    Σε κανένα εγχειρίδιο της … CIA ;;;

    Ευχές και σε σένα !

  32. Ο/Η faros λέει:

    pampam: Για τους … megaglypsious, μιλάς ;;; Προφανώς … 😆

  33. Φάρε, επίτρεψέ μου να σου χαρίσω ένα ποίημα για τον Στάλιν, που δημοσιεύτηκε το 1934 στην ελληνο-σοβιετική εφημερίδα «Κόκκινος Καπνάς» (Καπνάς=Καπνεργάτης, στα ποντιακά. Η εφημερίδα αυτή έβγαινε στον Καύκασο το Μεσοπόλεμο (δεκαετία ’30) :

    ΣΤΟΝ ΤΙΜΟΝΙΕΡΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

    Σ’ ακολουθουμε οδηγέ μας
    μ’ αγάπη κι ενθουσιασμό,
    πίστη σ’ εσένα αρχηγέ μας
    για τον κοινό μας το σκοπό.

    ………

    Σφιχτά στα χέρια το τιμόνι,
    κράτα κι οδήγα μας ομπρός
    να, ολιένα και σιμώνει
    ο παγκόσμιος Σοσιαλισμός

    (Μικρός, «Στον τιμονιέρη των εκατομμυρίων», 7 Νοεμβρίου 1934)

    —————————————

    Μόνο μη με ρωτήσεις τι έγινε ο ποιητής, ούτε να με ρωτήσεις τι έγιναν οι εκδότες της εφημερίδας!!!

  34. Ο/Η RedPersonality λέει:

    Έλεος,σταλινική ηθική!Πρόβατα!Οτι παπαριά έλεγε ο Γκέμπελς και η CIA την αναπαράγεται!Πότε θα ξυπνήσετε επιτέλους??

  35. Ο/Η faros λέει:

    Πόντος και Αριστερά: Σε ευχαριστώ πολύ όχι τόσο για το ποίημα, όσο για τις άλλες πληροφορίες που δίνεις!

    Εντάξει, δεν ρωτάω …

  36. Ο/Η faros λέει:

    RedPersonality: Όχι τίποτα άλλο, αλλά ο συγκεκριμένος θύμωσε κιόλας που τον αποκάλεσα άθλιο !

    Δεν κατάλαβε ότι είπα και λίγα !

  37. Ο/Η Αναυδος λέει:

    Είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις την εξουσία από το να την κατακτήσεις. Γι’ αυτό και ο Στάλιν θα μείνει στην ιστορία. Ολα τα άλλα (π.χ. Αχμάτοβα που παρεπιπτόντος ήταν παντρεμένη με λευκοφρουρό) είναι μία κουτσομπολίστικη ανάγνωση της ιστορίας

  38. Ο/Η γιάννης μ λέει:

    φτάνει αυτή η καραμέλα ότι υπήρξες μέλος του ΚΚΕ…δεν ξέρεις απλά καταστατικά πράγματα που τα ξέρουν ακόμα και εξωκομματικοί

  39. Ο/Η philalethe00 λέει:

    @faros
    Σύντροφε Φάρε, μην εξάπτεσαι. 🙂
    Η (γνήσια) Οσία Ματρώνα είναι πασίγνωστη, μόνο οι… τυφλοί δεν την ξέρουν. Δες εδώ για τα περαιτέρω:
    http://misha.pblogs.gr/2009/08/o-stalin-kai-h-osia-atrwna.html

    Τώρα, για την γραφειοκρατική οικοδόμηση, τι να σου πω; Αν εσύ θεωρείς, ότι έγινε οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και ότι δεν είχαν καταργηθεί τελείως τα Σοβιέτ μετά το 25-27(εκτός της ελευθερίας γνώμης, εξ αρχής) και ότι δεν υπήρχε τεράστια εκμετάλλευση, αφού η εθνικοποιημένη ιδιοκτησία είχε νοσφισθεί (συλλογικά) από τους γραφειοκράτες του Κόμματος, πώς θα συνεννοηθούμε; Μάλλον εννοείς τον σοσιαλισμό με ένα …ιδιότυπο τρόπο. Το πρόβλημα, όμως, είναι, ότι το «προλεταριάτο»(ας πούμε) επαναστάτησε μαζικά εναντίον αυτού του μοντέλου στην Ουγγαρία(1956), στην Πολωνία(ειρηνικά, πλην μαζικότατα, με γενική απεργία αρχής γενομένης από τα …Ναυπηγεία Λένιν στο Γντανσκ) και αλλαχού με αντιγραφειοκρατικό-όντως σοσιαλιστικό πρόταγμα ή καταγγέλοντας την πλήρη απαθλίωσή του κατά Μαρξ.

    Και μου πεις, σε παρακαλώ, ότι αντιμαχόταν τον …ρεβιζιονισμό του Χρουστσώφ… 🙂

    Τέλος πάντων, γνώμες και απόψεις ανταλλάσσουμε. Χαίρε…!

  40. Ο/Η faros λέει:

    Αναυδος: Έχεις πολύ μα πολύ δίκιο !

    υ.γ. ανεξάρτητα … η Άννα της Ρωσίας ήταν μεγάλη ποιήτρια.

  41. Ο/Η faros λέει:

    γιάννης μ: Τώρα, γιατί κάποιοι θέλουν να ταυτίζουν τον εαυτό τους με προδότες τύπου Φαράκου, Δαμανάκης, Ανδρουλάκη και λοιπών, για μένα είναι άξιο απορίας !

  42. Ο/Η faros λέει:

    philalethe00: Μπα, δεν εξάπτομαι, πλάκα κάνω !

    Άλλωστε σχόλια με … οσίες μαρίες κτλπ. τι άλλο νομίζεις ότι προκαλούν ;
    Μόνο πλάκα, φίλε μου !

    Για να καταλάβω, εσύ υποστηρίζεις ότι κατέχεις την απόλυτη γνώση ;;;
    Είσαι με το ΚΚΕ ;
    Γιατί αν δεν είσαι, απλά αναμασάς την δυτική προπαγάνδα, οπότε ναι, φυσικά, δεν θα συννενοηθούμε !

    Για την Ιστορία :
    Μέχρι το θάνατο του σ. Ιωσήφ Στάλιν έγινε γιγάντια προσπάθεια Οικοδόμησης του Σοσιαλισμού.
    Αν δεις πως ήταν ο χώρος της ΕΣΣΔ, πριν την Κομμουνιστική Επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 και πως έφτασε μέχρι το 1953, στα θέματα:
    – παιδείας
    – υγείας
    – επιστήμης
    – αγροτικής ανάπτυξης
    – δικαιωμάτων για τη γυναίκα, το παιδί, τον εργάτη
    – θέματα εργασίας, αδειών, σπιτιού, παιδικών σταθμών

    Θα μπορούσα να κάνω ένα σχόλια μεγαλύτερο από … 10 σεντόνια, αλλά μάλλον όλα αυτά εσύ τα ακούς … κινέζικα !

    Από τη στιγμή που θεωρείς την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και αλλού … προλεταριακή, όχι φίλε μου, δεν ανταλλάσεις απόψεις, την προπαγάνδα των αμερικάνων προβάλλεις !

    Γεια σου !

  43. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

    Παρεμπιπτόντως η Αχμάτοβα ήταν παντρεμένη με το Νικολάι Γκουμιλιόφ, ποιητή.Το 1921 Ο Γκουμιλιώφ συνελήφθη ως συμμέτοχος στην επονομαζόμενη υπόθεση Ταγκάντσεφ, μια συνομωσία νεαρών αξιωματικών των Λευκοφρουρών για την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας. Δυο βδομάδες αργότερα τον τουφέκισαν. Μοναδική του ενοχή ήταν ότι γνώριζε τη συνομωσία, αλλά δε το κατήγγειλε στις αρχές….
    Ο γιός της όμως γιατί φυλακίστηκε και εξορίστηκε για χρόνια…ΑΠΛΑ ήταν γιος των Νικολάι Γκουμιλιοφ και Αννα Αχμάτοβα…για να τον σώσει η Άννα έγραψε και υμνητικούς στίχους στο Στάλιν…Η Αχμάτοβα πέθανε στις 5 Μαρτίου 1966 επέτειο του Θανάτου του Στάλιν μιαν επέτειο την οποία αγαπούσε να γιορτάζει….

  44. Ο/Η plagal λέει:

    «Είσαι με το ΚΚΕ; Γιατί αν δεν είσαι, απλά αναμασάς την δυτική προπαγάνδα»

    Το εννοεις σοβαρα αυτο?

  45. Ο/Η faros λέει:

    αστυάνακτας: Και λοιπόν ;;; Ποιος δεν ήξερε ότι ήταν παντρεμένη με λευκοφρουρό – δηλαδή φασίστα για να συννενοούμαστε !

    Παίζει κανένα ρόλο αυτό ;;;
    Στη δική μου λογική, κανένα !
    Μπορεί π.χ. να έχεις εσύ συγγενείς Κομμουνιστές, αλλά ο ίδιος είσαι στην ακριβώς αντίθετη όχθη !
    Όταν κρίνω λοιπόν εσένα κρίνω εσένα και μόνο εσένα, ενώ αν θελήσω να κρίνω τους συγγενείς σου, η δική σου συμπεριφορά καθόλου δεν θα με επιρρεάσει!
    Γκέγκε ;;;

  46. Ο/Η faros λέει:

    plagal: Τι σε κάνει να πιστεύεις, ότι δεν τα εννοώ αυτά που γράφω και μάλιστα στα σοβαρά ;;;

  47. Ο/Η Erodotos λέει:

    Για όλους εμάς που αυτοπροσδιοριζόμαστε αριστεροί, προοδευτικοί, κομμουνιστές έχει ιδιαίτερη σημασία η μελέτη της περιόδου της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στις δεκαετίες 1920-1950 (και μετέπειτα φυσικά), κόντρα στα ιστοριογραφικά στερεότυπα που έχουν καθιερωθεί (από τους νικητές -προσωρινά)…Το ζήτημα δεν είναι αυτός καθαυτός ο Στάλιν κατά την γνώμη μου. Σε αυτόν επικεντρώνεται και συγκεντρώνεται -σκόπιμα- μια ολόκληρη πολεμική που ως στόχο έχει βέβαια τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

    Η δουλειά μας σύντροφοι, στο να ερευνάμε, να μελετούμε, να προοωθούμε προς τα έξω την ιστορική αλήθεια και να πολεμούμε την συκοφαντία και την διαστρέβλωση είναι τεράστια…Είμαστε λίγοι στον αριθμό και τα μέσα, αλλά δε μασάμε:-)

    Για την αναθεώρηση της Ιστορίας σε μια σειρά θέματα βλέπε:

    Αναθεώρηση της Ιστορίας

    Για την ΕΣΣΔ:

    Σοβιετική Ένωση

    Για το διεθνές εργατικό-κομμουνιστικό κίνημα:

    Ιστορία του διεθνούς εργατικού-κομμουνιστικού κινήματος

    Για το ελληνικό εργατικό-κομμουνιστικό κίνημα:

    Ιστορία του ελληνικού εργατικού-κομμουνιστικού κινήματος

    Καλή δύναμη σύντροφοι

  48. Ο/Η faros λέει:

    Erodotos: Έχεις απόλυτα δίκιο !

    Πραγματικά, για όποιον θέλει να ψάξει καλά και στην τελευταία του λεπτομέρεια, κάθε πλευρά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και γενικότερα το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, δεν έχει παρά να έρθει στο μπλογκ σου.
    Μόνο που πρέπει να οπλισθεί με μεγάλη υπομονή και επιμονή για να μπορέσει να εντρυφίσει και ιστορικά αλλά και συναισθηματικά σε όλη τη δουλειά που έκανες και είναι τουλάχιστον εκπληκτική.

    Καλή δύναμη και σε σένα, σύντροφε, και Καλές Γιορτές !

  49. Ο/Η plagal λέει:

    Το οτι δεν ειναι δυνατον ανθρωπος με κοινη λογικη να γραφει τετοια πραματα.

    Το αν δηλαδη καποιος «αναμασα δυτικη προπαγανδα» εξαρταται απο το αν «ειναι με το ΚΚΕ» ή οχι?? Ειλικρινα δεν βλεπεις τον παραλογισμο εδω?

    Αλλα τι λεω, εδω ειναι τα σχολια ενος ποστ οπου υμνεις τον Σταλιν, τον Πατερουλη του …διαλεκτικου παραλογισμου.

  50. Ο/Η faros λέει:

    plagal: Αν έχεις πρόβλημα – εγώ δεν το έκρυψα ποτέ για την ταυτότητα αυτού του μπλογκ – τότε προς τι οι επισκέψεις ;;;

    Βίτσιο έχεις ;;;

    Και άσε τις εξυπνάδες μέρες που είναι !
    Υπάρχουν κι άλλα μπλογκ που σίγουρα σε καλύπτουν για να βγάζεις τη χολή, το μίσος, και τα απωθημένα σου !

    υ.γ. ήμουν σίγουρος ότι δεν θα καταλάβαινες … καμία εντύπωση … ο παραλογισμός είναι ΑΚΡΙΒΩΣ μέσα στο μυαλό σου …

  51. Ο/Η plagal λέει:

    Οοοοκει. Καλες γιορτες, τα λεμε.

  52. Ο/Η Καινούργιος γνώριμος λέει:

    Για όλους όσοι παραμένουν πιστοί στην υπόθεση του σοσιαλισμού και της αναγκαιότητας του, ολόκληρη η περίοδος που ο Στάλιν ήταν επικεφαλής του ΚΣΣΕ και της ΕΣΣΔ, σημαδεύτηκε από δύο τουλάχιστον ιστορικά δεδομένα και ανατροπές, που δεν μένουν απλά ανεξίτηλα στη μνήμη, αλλά αποτελούν ορόσημο, σημείο αναφοράς, αισιοδοξίας, θαυμασμού και ενθουσιασμού.

    Εννοώ, όπως κατάλαβαν οι περισσότεροι,

    α)την πορεία οικοδόμησης και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού , για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας και

    β) τον εξευτελισμό των φασιστών ορδών και τη νίκη των λαών της ΕΣΣΔ στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, που με τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού (και μόνον αυτού) μετατράπηκε σε αντιφασιστική νίκη των λαών.

    Για εμάς, αυτά και μόνο είναι αρκετά και για να υποκλιθούμε και για να σκύψουμε περισσότερο στην μελέτη, στον προβληματισμό και στον διάλογο για το σοσιαλισμό. Και γι’ αυτόν που γνωρίσαμε και γι΄ αυτόν για τον οποίο παλεύουμε.

    Είναι και αυτός ένας λόγος για το γεγονός ότι το φάντασμα του Στάλιν, τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθεί του ταλανίζει ακόμα τους εχθρούς της επανάστασης, αναπαράγει τις βρωμιές της κυρίαρχης ιδεολογίας, αναγκάζει όσους γνωρίζουν ότι -αργά η γρήγορα- θα έρθουν τα πάνω-κάτω, να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα τους, για να καθυστερήσουν την κοινωνική αλλαγή.

    Στον «Φάρο», λένε ότι κουβεντιάζουν σοβαρά. Αυτό φαίνεται πως δεν εμποδίζει διάφορους παρλαπίπες, με διάφορους μανδύες να αναπαράγουν μπουρδολογίες που ακόμα και αυτές δεν μπόρεσαν να τις αφομοιώσουν.
    Εχω υπόψη μου τον philalethe00 που οι αναφορές του στην …πασίγνωστη «οσία Ματρώνα», με ανάγκασε να κλικάρω στην παραπομπή του, επειδή δεν γνώριζα κάτι περι αυτής. Μοιράζομαι μαζί σας τα συμπεράσματά μου:

    1)Ο philalethe00 δεν κατάλαβε ούτε λέξη από το site στο οποίο ο ίδιος παραπέμπει

    2)Το συγκεκριμένο site, στην ουσία δείχνει ότι το γόητρο του Στάλιν είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στις ψυχές των πολιτών της πρώην ΕΣΣΔ, που ακόμα και οι παπάδες, στην προσπάθειά τους να διαφημίσουν τους αγίους τους, τους παρουσιάζουν να συνομιλούν με τον Στάλιν

    3)Το συγκεκριμένο site, καταλήγει με τις φράσεις «Αν σκεφτεί κανείς ότι επί Στάλιν η Ρωσία έγινε υπερδύναμη -και πιθανότατα ισχυρότερη των ΗΠΑ- μπορεί να αντιληφθεί την έλξη που συνεχίζει να ασκεί η προσωπικότητα του σε ορισμένους αλλά και τις φιλοδοξίες ενός σημαντικού τμήματος της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας για επιστροφή στην αίγλη και ισχύ τού, όχι πολύ μακρινού, παρελθόντος». Το μόνο που …ξεχνάνε οι συντάκτες του είναι ότι για τον απλό λαό, η ισχύς και η διεθνής αίγλη της όποιας πατρίδας τους, αποτελεί τρίχες κατσαρές αν δεν συνδυάζεται με τη βελτίωση του δικού του βιοτικού επιπέδου. Αυτός είναι και ο λόγος, οι εντελώς διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης –επί σοσιαλισμού και τώρα- που καθιστούν ελκυστικό τον Στάλιν, ακόμα και τώρα μετά από τόοοοοοοση πλύση εγκεφάλου.

    4)Στο http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/agiologion/osia_matrwna_aommatos_h_rwssis.htm, σε πείσμα του philalethe00, η Οσία εμφανίζεται …σταλινικιά, μέχρι το μεδούλι.

    Η Ζηναΐδα Ζντάνοβα φέρεται να θυμᾶτα για την Οσία:

    Αντιγράφω:
    «Τὴν ρωτοῦσα γιὰ τὴν πορεία τῆς Ρωσίας μέσα στὴν Ἐπανάσταση, καὶ μοῦ ἔλεγε:
    – Πρῶτα θὰ βγάλουν τὸν Στάλιν.
    Μετὰ ἀπ᾿ αὐτὸν οἱ κυβερνῆτες θὰ ἐναλλάσσονται καὶ ὁ ἕνας θὰ εἶναι χειρότερος ἀπὸ τὸν ἄλλον…
    Θὰ κατακλέψουν τὴν Ρωσία…
    Μετὰ τὸν πόλεμο θὰ γυρίζουν «οἱ σύντροφοι» στὸ ἐξωτερικό, θὰ ἰδοῦν καὶ πῶς ζοῦνε οἱ ξένοι, θὰ διαφθαροῦν καὶ θὰ σπάσουν τελικὰ τὰ μοῦτρα τους… Ἐκεῖνο τὸν καιρὸ θὰ ἐμφανισθεῖ καὶ ὁ Μιχαήλ… »

    Μάλλον κάτι άλλο επεδίωκε ο καημένος ο philalethe00…

  53. Ο/Η faros λέει:

    plagal: Επίσης … καλά να περάσεις !

  54. Ο/Η faros λέει:

    Καινούργιος γνώριμος: Είναι γεγονός ότι η … παράξενη απέχθεια που νιώθω σε κάθε τι το … «άγιο» ή … «όσιο’, με απέτρεψε από το να πάω στο λινκ του philalethe00 !
    Προφανώς, λοιπόν – βασιζόμενος στο πολύ λεπτομερειακό και κατατοπιστικό σου σχόλιο Καινούργιε Γνώριμε -, του οφείλω μια συγνώμη.
    Ο pilalethe00 ήθελε … επεδίωκε να υμνήσει το έργο και την προσωπικότητα του σ. Στάλιν και εγώ τον παρεξήγησα !
    Συμβαίνουν κι αυτά.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που εν μέρει ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια του 18ου Συνέδριου του Κόμματος, η τεράστια δηλαδή προσπάθεια να γνωρίσουμε τον Σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε κύρια στην ΕΣΣΔ, πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους.
    Ο Σοσιαλισμός είναι, νομοτελειακά, το επόμενο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που θα αγκαλιάσει τον κόσμο και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και θεωρητικά και πραχτικά να τον οικοδομήσουμε.
    Να τον οικοδομήσουμε σωστά και οριστικά !

    υ.γ. και, εγώ, όταν μιλάω για Σοσιαλισμό (γι αυτό άλλωστε το γράφω συνήθως με Σ κεφαλαίο) δεν εννοώ έναν Σοσιαλισμό αόριστα και συνοδευόμενο με άλλα … επίθετα – πλην του επιστημονικού -, αλλά τον Σοσιαλισμό ως το πρώτο βήμα για τον Κομμουνισμό.

  55. Ο/Η Αναυδος λέει:

    1. Για την ιστορία και μόνο ένα απόσπασμα από την Πραβντα για την ποίηση της Αχμάτοβας
    « Έπειτα η Αχμάτοβα, με το στομφώδες, ψαλμωδικό ύφος της παλιάς πίστης, απήγγειλε κάτι για νεκρούς… Στην αίθουσα πύκνωσε η ατμόσφαιρα της απόλυτης αισθητικής, της σκόνης αρχείου και της κολόνιας… Τα τσαλακωμένα, άκαμπτα φράκα που μυρίζουν ναφθαλίνη, απλώς δεν έχουν καταλάβει ότι το δικό τους σήμερα δεν είναι παρά το σήμερα του χθες, και η σύστασή του είναι από πετρωμένο ψωμί που δεν μπορεί να μασήσει ακόμα και το πιο εξασκημένο σαγόνι. Φυσικά στους αιώνιους χθεσινούς αρέσει καλύτερα ακόμα κι αυτό το χθεσινό φαϊ».

    @Αστυάνακτα
    Τον γιό δεν τον λυπήθηκαν όπως λες στη μάνα γιατί χαρίστηκαν (πέθανε στο Λένινγραντ το 1966).

  56. Ο/Η philalethe00 λέει:

    @Καινούργιος γνώριμος
    Δεν αναφέρθηκα στην Οσία(με συγχωρείς, σ. Φάρε 🙂 Ματρώνα για να… επιτεθώ στο σταλινικό καθεστώς. Παρεμπιπτόντως αναφέρθηκα.
    Τώρα, για τις προπαγάνδες, να τα πης αλλού αυτά, αγαπητέ. Ο μαρξισμός υπήρξε πάντοτε ο εύκολος αντίπαλος του καπιταλισμού, διότι μπορούσαν να λένε «κοιτάξτε, θέλουν μειοψηφία να κάνουν επανάσταση και να …..πεισθεί μετά το προλεταριάτο» και να το λένε με βάση όλων των θεωρητικών ακόμη και της «σοσιαλδημοκράτισσας» Λούξεμπουργκ. Στην πραγματικότητα, είναι τα ίδια μαύρα χάλια. Τώρα, όσον αφορά τον σταλινισμό ειδικότερα, ακόμη και ο δογματικός μαρξιστής θεωρητικός Β. Ραφαηλίδης λέει, ότι 20 εκατομμύρια σφάχτηκαν κατά τις «εκκαθαρίσεις». Και βέβαια το πρόβλημα είναι, ότι η ανισοκατανομή του πλούτου ήταν απίστευτη, μεγαλύτερη από την Δύση(υπάρχουν τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, που διαθέτω, και αναφέρει και ο Καστοριάδης κάπου), σε μια χώρα όπου το να ζητάς εργατικά δικαιώματα ήταν …ένοπλη αντεπανάσταση. Όσον αφορά δε την Πολωνία, ο σοσιαλισμός που γνώρισε αυτή η χωρα οφείλεται βασικά στους …αντεπαναστάτες της Χριστιανικής «Αλληλεγγύης» (των πρώτων χρόνων), με τον αυτοδιαχειριστικό σοσιαλισμό τους, όπως λέει και η Ν. Klein, και η οποία εξελέγη πλειοψηφικά στην Πολωνία (προ της αθλιότητας Γιαρουζέλσκι) έχοντας εντάξει στο συνδικάτο της ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΡΓΆΤΕΣ.

    Επίσης, είναι αστείο να λέμε, ότι για πρώτη φορά πραγματώθηκε σοσιαλισμός. Κατ’αρχάς, κανείς σοσιαλισμός δεν πραγματώθηκε. Είναι το ίδιο με το να λέμε, ότι πραγματώθηκε η πολιτική ισότητα στον καπιταλισμό, επειδή όλοι οι πολίτες κανούνται ίσοι στους νόμους. (Αυτό το έλεγε ο Λένιν νομικισμό των κλασσικών, έτσι δεν είναι; )

    Και βασικά αυτό το λένε όλοι πλην κάποιας ιδιαίτερης κατηγορίας σοσιαλιστών, των «γραφειοκρατων κομμουνιστών»(που έλεγε και ο Ραφαηλίδης)-σταλινικών. Από τους αναρχικούς, τους σημερινούς τροτσκιστές, τον Καστοριάδη και τους καστοριαδικούς όπως τον Κλωντ Λεφόρ, τον Μπερντιάεφ και τους χριστιανοσοσιαλιστές κτλ. Πρέπει να πούμε, ότι υπάρχει χαώδης διαφορά να κάνεις κριτική στην ΕΣΣΔ από «αριστερή» ή σοσιαλιστική σκοπιά και να κάνεις από καπιταλιστική, λέγοντας και ψευτιές εν τω μεταξύ, όπως οι Αμερικάνοι. Η κόρη του Στάλιν πρώτα-πρώτα, η Σβετλάνα, δεν ήταν… Δυτική, που κατήγγελλε εκ των έσω την αθλιότητα που έβλεπε.

    Τέλος πάντων, αν έχουμε να κάνουμε με «κολλημένες διάνοιες», αυτά συμβαίνουν. Το πρόβλημα μου δεν είναι με εσάς. Το πρόβλημά μου είναι, ότι στερεώνετε με τον καλύτερο τρόπο την νίκη του καπιταλισμού, του οποίου αποτελείτε, όπως ξαναείπα, την οικονομικά αριστερή πτέρυγα.

    Αυτά τα ολίγα και …να με συμπαθάτε. 🙂

  57. Ο/Η faros λέει:

    philalethe00: Καλοπροαίρετα το ρωτάω : Καταλαβαίνεις έστω και μία … λέξη, απ΄αυτά που γράφεις ;;; 😛

    Μπορείς να είσαι αντικομμουνιστής – ούτε ο πρώτος είσαι ούτε θα είσαι ο … τελευταίος -, όμως θα σε παρακαλέσω αντιστόρητα και (φτιαγμένα στα σκοτεινά υπόγεια της CIA) επιχειρήματα να μην αραδιάζεις εδώ και μάλιστα με … στόμφο.

    Και δεν μπορείς να εγκαλείς τον συνομιλητή σου με εκφράσεις του είδους (αλλού να τα πεις), όταν χρησιμοποιείς τέτοια «επιχειρήματα».
    Ούτε να χρησιμοποιείς αμφιλεγόμενες προσωπικότητες (ίσως και λόγια που δεν τα είπε ποτέ) για να … τεκμηριώσεις τις απόψεις σου.

    Και, τέλος, πάει πολύ να μας εγκαλείς για την … «νίκη του καπιταλισμού», τη στιγμή που δεν κάνεις τίποτα άλλο παρά να χρησιμοποιείς τα όπλα αυτού του συστήματος χτυπώντας (ή ίσως νομίζεις ότι το κάνεις) το κομμουνιστικό σύστημα και τους εκφραστές του, τους Κομμουνστές !

    υ.γ. επειδή σε … συμπαθάμε, νομίζεις ότι προσφέρεις σε κανενός είδους διάλογο, συμπεριφερόμενος ως … ξερόλας, ή με … εξυπναδίστικες ατάκες που πριν από σένα τις είπαν κάτι τύποι σαν τον … γνωστό Τσουκάτο – που είδαμε βέβαια που κατάντησε.
    Άσε φίλε αυτά τα … ΕΚΚΕδιστικα … πάλιωσαν, δεν σε παίρνει !!! 😛

  58. Ο/Η katilinas λέει:

    To ΜΛ – ΚΚΕ αντιγράφει τις ανιστόρητες αναφορές του Λούντο Μάρτενς για τον Στάλιν

    To ΜΛ – ΚΚΕ αντιγράφει τις ανιστόρητες αναφορές του Λούντο Μάρτενς για τον Στάλιν

    ένας μαοϊκός εκδίδεται από το ΚΚΕ

    ένας μαοϊκός εκδίδεται από το ΚΚΕ

    Ο Στάλιν για την ιστορία των μπολσεβίκων και την Ρόζα & η απάντηση του Τρότσκι(1931-1932)

    Ο Στάλιν για την ιστορία των μπολσεβίκων και την Ρόζα & η απάντηση του Τρότσκι(1931-1932)

    Ο Στάλιν εναντίον των κατσαρίδων

    Ο Στάλιν εναντίον των κατσαρίδων

  59. Ο/Η faros λέει:

    katilinas: Και … λοιπόν ;;;;;;;;;;;

  60. Ο/Η kraftwerkvs λέει:

    εγώ πάντως φίλε φάρε δεν καταλαβαίνω ούτε την Σταλινολογία, την αστική προπαγάνδα -που τα ζήτηματα οι συζητήσεις και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκαν για την μπολσεβίκικη επανάσταση- ανάγονται σε μια προπαγανδιστική τερατογένεση σχετικά με την περίοδο Στάλιν , ούτε όμως το αντίστροφο, δηλαδή την ηρωοποίηση ενός προσώπου, την προσωπολατρική απόσπαση ενός ηγέτη απο την συνολική πολιτική του κομμουνιστικού κόμματος και τις επιλογές του.

    Αν ο Στάλιν καθοδηγεί και είναι υπεύθυνος για τις επιτυχίες μιας ολόκληρης Σοβιετικής Ένωσης αυτό είναι εξίσου προβληματικό με το να χρεώνονται τα ζητήματα που (και απο το ΚΚΕ ακόμα τίθενται σε σχέση με αυτή την περίοδο και όχι μόνο) έχουν σχέση με την περίοδο της ηγεσίας στην οποία επικεφαλής ήταν ο Στάλιν.

    Το «ένας είναι ο ηγέτης ο Στάλιν» νομίζω ότι είναι μακριά και απο την ίδια την άποψη του ΚΚΕ σχετικά με τα συμπεράσματα που βγαίνουν απο τον προβληματισμό του ΚΚΕ έτσι όπως εγώ τουλάχιστον διαβάζω στα κείμενα του.

    Καλημέρα

  61. Ο/Η faros λέει:

    kraftwerkvs: Συμφωνώ απολύτως μαζί σου !

    Τούτο το μπλογκ δεν είναι η επίσημη φωνή του ΚΚΕ.
    Είναι εντελώς προσωπικό και το έχω ξεκαθαρίσει πολλές πολλές φορές !
    Ποια είναι η γνώμη η δική μου για τον Στάλιν ή την λεγόμενη «σταλινική περίοδο οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις Θέσεις του ΚΚΕ !
    Εγώ, υποστηρίζω σε προσωπικό επίπεδο τον Στάλιν εξ αιτίας της άκρατης σταλινολογίας ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θέλεις ακόμη και για να πικάρω μερικούς μερικούς !

    Το ΚΚΕ, ασκεί κριτική στην περίοδο Οικοδόμησης του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, από το 1917 μέχρι και τις ανατροπές.
    Την κριτική αυτή, αν θες, τη διαχωρίζει ανάλογα με το ποιος ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος (π.χ. την περίοδο του Λένιν, την περίοδο του Στάλιν κλπ.) αφ΄ενός και αφ΄ετέρου με το γεγονός τι πολιτικές αναπτύχθηκαν (π.χ. ΝΕΠ, εκβιομηχάνιση, κολεκτιβοποίηση, αντιμετώπιση του φασισμού και ενός παγκόσμιου πολέμου κλπ.).
    Η κριτική αυτή αναγνωρίζει και θετικά και αρνητικά στοιχεία – ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περίοδος είναι η πρώτη στην Ιστορία της ανθρωπότητας που γίνεται προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού.
    Φυσικά η όποια αναφορά του ΚΚΕ στην ΕΣΣΔ, τους ηγέτες της, τα επιτεύγματα ή τις αστοχίες, γίνεται με μοναδικό γνώμονα να βγουν τα σωστά συμπεράσματα που θα μας οδηγήσουν στη Νέα Νικηφόρα (οριστικά αυτή τη φορά) Σοσιαλιστική Πορεία !

    Επίσης, φυσικά, οι Θέσεις του Κόμματος για όλα αυτά, δόθηκαν σε δημόσιο διάλογο – που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται και στο μέλλον -, ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτές.
    Παίζει ρόλο από ποια σκοπιά βλέπει κανείς τα πράγματα.
    Δηλαδή η όποια, ας την πω, αντικριτική ή αντίθεση, γίνεται με σκοπό την καλύτερη ματιά στον Σοσιαλισμό ή έχει στόχο την κατασυκοφάντηση με ψευδολογίες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

    Τέλος, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι, από τη μεριά του Κόμματος, δεν υπάρχει πουθενά ούτε μια σταλιά διάθεση ηρωοποίησης ή ό,τι άλλο σχετικό !
    Αυτό (όχι ότι το κάνεις εσύ, όχι, βέβαια) είναι μια προσπάθεια των αντιπάλων μας να μας το χρεώσουν, γιατί δεν έχουν άλλα πολιτκά επιχειρήματα.

    Να έχεις μια καλή μέρα !

  62. Ο/Η tanstil λέει:

    Ένας είναι ο Ηγέτης: Λ. Τρότσκι

  63. Ο/Η faros λέει:

    tanstil: Για την πλουτοκρατία, σίγουρα !

    Για τους λαούς ήταν μια τροχοπέδη !

    Το κατάλαβες ;;;

  64. Ο/Η tanstil λέει:

    Κατάλαβα πως η κατασυκοφάντηση του Τρότσκι από τον φασιστοσταλινισμο, δυστυχώς επηρεάζει ακόμα…

  65. Ο/Η faros λέει:

    tanstil: Και μόνο οι χαραχτηρισμοί που χρησιμοποιείς, αποδεικνύουν την ορθότητα της δικής μου κριτικής !

    Εσύ, προφανώς, στερείσαι πολιτικών επιχειρημάτων !

  66. Ο/Η tanstil λέει:

    Ο «πατερούλης» είχε τόσα επιχειρήματα… Γι’ αυτό έβαλε να τον σκοτώσουν.

  67. Ο/Η faros λέει:

    tanstil: Ξέρεις, καλό το παραμυθάκι σου, αλλά έχει ένα πρόβλημα – δεν έχει … δράκο !!! 😆 😆 😆

  68. Ο/Η antideksios λέει:

    Με χαρά βλέπω ότι οπαδοί του κκε αρχίζουν να θαυμάζουν το μεγάλο Στάλιν.Αντε μετά από μερικά χρόνια να άρχίσουν να θαυμάζουν και το μεγάλο Νίκο Ζαχαριάδη.
    Να δούμε πότε θα ακούσουμε και καμμιά κριτική για το 89.
    σλαβα βελικομου σταλιν

  69. Ο/Η faros λέει:

    antideksios: Καλώς τον !

    Καλό Πάσχα !

    υ.γ. έχεις χάσει πολλά … επεισόδια. Τουλάχιστον όσον αφορά αυτό το μπλογκ. Ψάξτο καλύτερα …

  70. Ο/Η μπουμπη λέει:

  71. Ο/Η faros λέει:

    μπουμπη: Είναι τόσο μικροί όσοι κατηγορούν τον Μεγάλο Ήρωα Ιωσήφ Στάλιν ….
    Άλλωστε γι΄αυτό και καταφεύγουν στα τερατώδη ψέματα !

  72. Ο/Η Στέφανος Φωτεινός λέει:

    Ο ΣΤΑΛΙΝ ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ του 20ου ΑΙΩΝΑ (Α)
    Ο Στάλιν αυτός ο μεγάλος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τηρουμένων των αναλογιών θα πρέπει να συγκριθεί με τους αντίστοιχους ηγέτες της εποχής του, και στα αποτελέσματα που έφερε η περίοδο της διακυβέρνηση του, στους πολίτες της πατρίδας του και στην γενικότερη επίδραση της Ε.Σ.Σ.Δ στο ιστορικό γίγνεσθαι της ανθρωπότητας.
    Έτσι έχουμε κατά την διακυβέρνησης του Στάλιν 1923-1953:
    1.- Στερέωσε την σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμησε τον σοσιαλισμό στην χώρα του, κόντρα σε όλες τις ανόητες θεωρίες ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, μετατρέποντας της Ρωσία από μια απλά περιφερειακή δύναμη ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, με κύρος και ακτινοβολία στην ανθρωπότητα.
    2.- ‘Έλυσε το επισιτιστικό πρόβλημα, της Ρωσίας με την πετυχημένη μεταρρύθμιση της υπαίθρου δημιουργώντας τα κολχόζ και τα σοβχόζ (ιδιωτικούς και κρατικούς συνεταιρισμούς) καταργώντας τους τσιφλικάδες(Κουλάκους), που εκμεταλλεύονταν εκατομμύρια αγρότες σαν δουλοπάροικους.
    3.-Το 1931-1938 με την εκβιομηχάνιση-Ενεργειακά έργα-έργα οδοποιίας, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν 16% ετησίως πολύ πάνω από τα δυτικά κράτη, μετατρέποντας τον σοσιαλισμό στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ του, αντίθετα με τα καπιταλιστικά κράτη, που δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν την παγκόσμια οικονομική κρίσης του 1929-1931 που προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον δυτικό κόσμο, κάτι βέβαια που καμιά από τις κίτρινες φυλλάδες της παγκοσμιοποίησης ( ακροδεξιούς, έως και αναθεωρητές του μαρξισμού δεν τολμούν να τα γράψουν) χαρακτηριστικά η ΗΠΑ το 1939 δεν είχε ξεπεράσει ακόμα την οικονομική κρίση του 1929, και η οικονομία της ήταν μόλις στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ που είχε στο 1929 . Αυτά για να καταλάβουμε το μέγεθος της κρίσης για την Δύση, και ότι ο β΄παγκόσμιος πόλεμος έγινε για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, μοιράζοντας εκ νέου τις παγκόσμιες αγορές .
    4.- Παραπέρα η Ε.Σ Σ.Δ ανέπτυξε ραγδαία την βαριά βιομηχανία: Mηχανών, μηχανημάτων, όπλων, τεχνικού εξοπλισμού καθώς και την ελαφρά βιομηχανία μεταποίησης των προϊόντων, μετατρέποντας σε λίγα χρόνια την Ε.Σ.Σ.Δ από φτωχή αγροτική χώρα σε βιομηχανικό κολοσσό.
    5.-Καλλιέργησε το σταχανωφικό κίνημα που επέδρασε καταλυτικά στην αύξηση της παραγωγικότητας των Ρώσων εργατών ώστε και με αυτόν τον τρόπο συνέβαλε προσθετικά στο οικονομικό θαύμα της ΕΣΣΔ 1930-1940 απέναντι σε μια Δύση που αργοπέθαινε από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 30 Ουσιαστικά το σταχανοφισμό κίνημα ήταν η αποθέωση της στωικής φιλοσοφίας με την δημιουργία και επιβράβευση του πολίτη που στηρίζει την κοινωνία και το κοινωνικό συμφέρον
    6.-Την Περίοδο 1936-1939 αντιμετώπισε με επιτυχία την προσπάθεια ανατροπής του σοσιαλισμού από τα μέσα με πραξικόπημα και άλλες υποκινούμενες από την δύση αντεπαναστατικές ενέργειες , και πάρα τις υπερβολές που έγιναν στην καταστολή αυτών των επιβουλών με τις δίκες της Μόσχας, Η ιστορία δικαίωσε το σοσιαλιστικό καθεστώς και τον Στάλιν που έπραξε το αυτονόητο υπερασπίζοντας την υπόσταση του σε παρόμοιες καταστάσεις έπραξαν το αυτονόητο μεγάλοι ηγέτες όπως ο Μέγα Αλέξανδρος ο Θεμιστοκλής κ.α αντίθετα όσοι δεν αντέδρασαν σε υπονομευτές όπως ο Ιούλιος Καίσαρ είχαν οικτρό τέλος- , τα στοιχεία ήταν αδιαμφισβήτητα και τα δέχτηκα όλοι οι ξένοι ανταποκριτές που ήταν παρόντες στις δίκες. Είναι γελοίο οι σημερινοί απολογητές του καπιταλισμού και του αναθεωρητισμού να θεωρούν τον Καπιταλισμό αθώα περιστέρα ότι είχε παραιτηθεί από την βίαιη ανατροπή του σοσιαλισμού όταν το 1918-1921, 14 δυτικές χώρες είχαν εισβάλει στην νεαρά τότε Σοβιετική ένωση με σκοπό να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή με εκατομμύρια νεκρούς.
    Ουσιαστικά ο πόλεμος η άμεση επέμβαση ή η υπονόμευση, το πραξικόπημα ήταν τα κύρια όπλα τότε του Καπιταλισμού για την επιβολή των συμφερόντων του όπως Δικτατορία Μουσολίνι , Δικτατορία Σαλαζάρ, το πραξικόπημα του Φράγκο κατά της Ισπανικής Δημοκρατίας , Δικτατορία του Μεταξά πόλεμοι στην Μέση Ανατολή Αιθιοπία κ.λ.π καθώς και τα δεκάδες πραξικοπήματα κατά Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κυβερνήσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής για την επιβολή του Ιμπεριαλισμού.
    7.- Με τη μεγαλοφυή συμφωνία Ρίμπεντροπ -Μολότωφ 23-8-1939 έστρεψε την Ναζιστική Γερμανία κατά της Δύσης και πήρε σημαντικό χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνα της Σοβιετικής Ένωσης, και έδωσε ισχυρό πλήγμα στο παγκόσμιο αντικομουνιστικό μέτωπο
    Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την υπογραφή του συμφώνου ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε πως οι ναζί «πρόδωσαν το αντι-Κομιντέρν σύμφωνο και τις αντι-Μπολσεβίκικες συμφωνίες», ενώ η αμερικανική εφημερίδα Νew York Herald Tribune έγραφε πως ο Χίτλερ «δεν κράτησε την υπόσχεσή του να είναι λιοντάρι προς ανατολάς και αρνάκι προς δυσμάς». Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ , Διότι μέχρι τότε η δύση τροφοδοτούσε την Γερμανική Επιθετικότητα με σκοπό να την στρέψει κατά της Σοβιετικής Ένωσης, χαρακτηριστικά η Γαλλία Αγγλία υποδαυλίζοντας την Γερμανική επιθετικότητα είχαν συναινέσει στα εξής:
    –Στις 12 Μαρτίου του 1938, η Αυστρία καταλήφθηκε από γερμανικά στρατεύματα, ενώ Αυστριακοί Ναζί κατέλαβαν την εξουσία
    Με τη συμφωνία του Μονάχου το 30 Σεπτέμβριου 1938 που ουσιαστικά η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε και καταβροχθίσθηκε κύρια από Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο από Πολωνία και Ρουμανία, Ουγγαρία
    8.- Χάρη στην ΕΥΦΥΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ που είχε δημιουργηθεί με τις μεταρρυθμίσεις στην Σοβιετική Ένωση από τις αρχές της επανάστασης και ιδιαίτερα την δεκαετία του 30, και με μοχλό τον ηρωισμό των Σοβιετικών πολιτών, μέσα σε τρεις μήνες από την Γερμανική Εισβολή το 1941, η Ε.Σ.Σ.Δ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ, μεταφέροντας τις περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της από την Ουκρανία, Λευκορωσία και την Ρωσία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στα μετόπισθεν πίσω από τα Ουράλια όρη, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο εξοπλισμός των εργοστασίων να μην πέσει στα χέρια του εχθρού, και ως εκ θαύματος να λειτουργήσουν τα εργοστάσια μέσα σε λίγους μήνες, προσφέροντας όπλα και εφόδια στον κόκκινο στρατό συμβάλλοντας έτσι στην νίκη στον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο.
    9.- Σήκωσε το κύριο βάρος στον αγώνα κατά του φασισμού και στις πιο δύσκολες στιγμές κατά την πολιορκία της Μόσχας παρέμεινε στην πόλη εμψυχώνοντας τους υπερασπιστές της, ώσπου με την μεγάλη νίκη στο Στάλινγκραντ έγειρε ολοκληρωτικά η πλάστιγγα υπέρ των συμμάχων (Σοβιετική Ένωση, Αγγλία, ΗΠΑ) αποτρέποντας τον εκφασισμό της ανθρωπότητας.

  73. Ο/Η Στέφανος Φωτεινός λέει:

    Ο ΣΤΑΛΙΝ ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ του 20ου ΑΙΩΝΑ (β)

    10.- Ήταν πρότυπο ηθικής και ακεραιότητας, και δεν δέχθηκε να ανταλλάξει τον υιό του που ήταν αιχμάλωτός στους Γερμανούς με τον Γερμανό στρατηγό Πάουελς, απαντώντας στον Χίτλερ «ότι εγώ ανταλλάζω στρατιώτη με στρατιώτη, και όλοι οι ρώσοι στρατιώτες είναι παιδιά μου και δεν μπορώ να κάνω εξαιρέσεις», αυτό το ήθος μόνο με τους αρχαίους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ μπορεί να συγκριθεί. Σε αντίθεση με τους αστούς πολιτικούς που είναι εκφυλισμένοι με την οικογενειοκρατία το ρουσφέτι την φαυλότητα και το χρήμα.
    Έτσι ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης τον αγάπησε σαν πατέρα του, γιατί τους έκανε αφέντες στον τόπο τους οικοδομώντας ένα κοινωνικό σύστημα χωρίς παράσιτα και εκμεταλλευτές δίνοντας περηφάνια και αξιοπρέπεια στους Σοβιετικούς πολίτες.
    11.-Διαπραγματεύτηκε με τον ποιο επωφελή τρόπο στην Γιάλτα, όπου αύξησε την σφαίρα επιρροής του σοσιαλισμού σε όλη την ανατολική Ευρώπη, επίσης συνέβαλε στην νίκη των Κινέζων Κομμουνιστών του Μάο Τσε Ντουγκ, καθώς στήριξε την λαϊκή δημοκρατία του Βιετνάμ και της Κορέας.
    12.- Κατόρθωσε να ανορθώσει οικονομικά την κατεστραμμένη Ε.Σ.Σ.Δ μετά το 1945 μέσα ελάχιστα χρόνια χωρίς καμία ξένη βοήθεια επιτελώντας ένα νέο οικονομικό θαύμα ξαναδίνοντας στο λαό του την ευμάρεια του.
    13.-Παρά τους υπαινιγμούς των ΗΠΑ για υπεροπλία με την ατομική βόμβα στα χρόνια του Ψυχρού πολέμου , η ΕΣΣΔ διατήρησε την ειρήνη και μέσα σε λίγα χρόνια η Ρωσία έγινε πυρηνική δύναμη αφαιρώντας το μονοπώλιο των ΗΠΑ από το 1950.
    14.- Μετά την ανόρθωση της Σοβιετικής Ένωσης προσπάθησε να λύσει οριστικά και ποιοτικά τα οικονομικά προβλήματα της Σοβιετικής Ένωσης κάνοντας ρηξικέλεθρες ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ που θα έλυναν οριστικά τα προβλήματα της οικονομίας, του εμπορίου, του νομισματικού και τραπεζικού συστήματος με κομμουνιστικό τρόπο και όχι με τι παλιές μορφές της ιδιωτικής οικονομίας που είναι αδιέξοδες .Οι προτάσεις του είχαν σαν στόχο από το 1951 να δημιουργήσουν σε Παλλαϊκό κράτος κάτι που θα εδραίωνε την κυριαρχία του σοσιαλισμού και θα κατέστρεφε οικονομικά την δύση και το παγκόσμιο τραπεζιτικό και νομισματικό συστημα, που τελικά θα βοηθούσε στην οικονομική κυριαρχία του Κομμουνισμού συμβάλλοντας στην ειρήνη την ευημερίας και ευτυχία των λαών.
    Όλες αυτές οι προτάσεις και ενέργειες αποτυπώνονται στο εκπληκτικά τεκμηριωμένο και καινοτόμο βιβλίο του Στάλιν που εκδόθηκε μετά το 1951 με θέμα « ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ»
    15 Ο Στάλιν διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής στην ΕΣΣΔ των Σοβιετικών, που στα χρόνια της διακυβέρνησής του αυξήθηκε πάνω από το διπλάσιο, από τα 32 στα 68 χρόνια!

    Πηγή: http://e-didaskalia.blogspot.gr/2016/10/blog-post_656.html#ixzz4YbhQCv5P
    16.- Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το τιτάνιο έργο του αυτός ο έντιμος και άδολος ηγέτης που συνέβαλε στην συντριβή του φασισμού ώστε το 1/3 της ανθρωπότητας να έχει σοσιαλισμό δίνοντας περηφάνια και ελπίδα σε όλους τους λαούς της ανθρωπότητας κατατρομάζοντας την δύση μέχρι το 1953 .
    Τελικά , δολοφονήθηκε από μια ομάδα δολοπλόκων συνεργατών του, που τον άφησαν με εγκεφαλικό χωρίς ιατρική βοήθεια να πεθάνει, κάτι που έχει επαναληφθεί στην ιστορία και παλαιότερα σε μεγάλους ηγέτες.
    17 Ο Τσώρτσιλ, μεγάλος πολέμιος του κομμουνισμού, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, είπε:
    «Μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία (σ.σ. ΕΣΣΔ) ήταν, ότι στα χρόνια των σκληρών δοκιμασιών, την καθοδήγησε, ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν.
    Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, πολυμορφωμένος, στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. ……Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη μεταξύ των καθοδηγητών εκείνων των καιρών. Κατείχε βαθιά συνετή σοφία, ήταν ανυπέρβλητα μάστορας……….. Μάλιστα, ανάγκασε και εμάς που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια των ιμπεριαλιστών. Παρέλαβε μια Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα. Ο,τι και να λέμε γι αυτόν τέτοιους άνδρες η ιστορία και οι λαοί δεν πρέπει να τους λησμονούν»
    18.- Το σίγουρο είναι ότι επίγονοι του Στάλιν αναθεωρητές του σοσιαλισμού Κρουτσώφ, Μπρέζνιεφ, Γκομπαρτσώφ που κυβέρνησαν την Σοβιετική Ένωση από το 1956-1990, αντί να κάνουν τον σοσιαλισμό ποιό σύγχρονο και πιο ελκυστικό και πιο πλουραλιστικό, ώστε πραγματικά να κυβερνά ό λαός, παγίωσαν γραφειοκρατικές μορφές διακυβέρνησης κυβερνώντας πάνω από την κοινωνία μακριά από τον λαό και τα σύγχρονα προβλήματα του δημιουργώντας την νομενκλατούρα(Κάστα) εκφυλίζοντας βαθμιαία το σοσιαλιστικό προετοιμάζοντας την ανατροπή του.
    Και το θράσος του είναι ότι την ανικανότητα και την σκοπιμότητα τους , την φορτώνουν στην πετυχημένη εποχή του Στάλιν .

    Τιμή και δόξα σε ένα μεγάλο ηγέτη πρότυπο αντιγραφειοκρατικής διοίκησης που θα τον ζήλευαν και οι πιο πετυχημένοι μάνεσμαν , ηγέτη που εκπολίτισε την αχανή Ρωσία , και την έκανε πρότυπο πολιτισμού και ανθρωπισμού, αναμορφώνοντας την Ε.Σ.Σ.Δ , ηγέτη που είναι ναι παγκόσμιο σύμβολο όλων των καταπιεσμένων, και θα εμπνέει πάντα τους λαούς για ισότητα κοινωνική δικαιοσύνη και επιτυχίες .

  74. Ο/Η faros λέει:

    Απλά, να μου επιτρέψεις, να σε ευχαριστήσω για το σχόλιό σου…

    Αυτό προς το παρόν …

Σχολιάστε