Επιστολική ψήφος

Επειδή γίνεται συζήτηση τελευταία, για να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσω της λεγόμενης επιστολικής ψήφου, θέλω να βάλω για συζήτηση μερικά θεματάκια.

α. Ποιος (και πως) θα συντάξει τους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους; Ποιος και πως θα πιστοποιηθεί η εγκυρότητα του προσώπου που ψηφίζει; Πως θα ελεγχθεί ποιος τελικά ταχυδρομεί τον σχετικό φάκελλο;

β. Τι θα γίνει εάν κάποιος φάκελλος αργήσει να φτάσει στην χώρα μας; Ποιος και με ποια εξουσιοδότηση θα τον παραλάβει; (το ερώτημα περιλαμβάνει κυρίως τους εμπρόθεσμους φακέλλους). Πως θα διαπιστωθεί, θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστεί η μυστικότητα της ψήφου;

γ. Σκέφτονται να διασφαλίσουν ότι η προεκλογική (και όχι μόνον) ενημέρωση των ψηφοφόρων θα γίνει από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές; Ότι ο ψηφοφόρος του εξωτερικού θα μπορέσει να έχει στα χέρια του τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων; (γιατί αν περιμένουμε να ενημερωθούν από τις τηλεοράσεις, όπου τα περισσότερα κόμματα απουσιάζουν χαραχτηριστικά, καήκαμε).

4 Responses to Επιστολική ψήφος

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Όχι μονό η επιστολική αλλά και η ηλεκτρονική ψήφος όπως αυτή που σχεδιάζουν για τα σωματεία.

  Επίσης να εξεταστεί το ζήτημα της ψήφους ως προς την διπλή υπηκοότητα. Τι σημαίνει και Αμερικανική και Ελληνική υπηκοότητα ταυτόχρονα;

  Για να πάρει κάποιος την αμερικάνικη υπηκοότητα τον ρωτούν πως αν η «πρώην» χώρα του έρθει σε πόλεμο με την Αμερική τότε ποιου μέρος παίρνει. Και η «σωστή» απάντηση για την αμερικάνικη υπηκοότητα είναι φυσικά με την Αμερική

  17-57

 2. Ο/Η faros λέει:

  17-57: Σωστές οι επισημάνσεις σου, τις προσυπογράφω.

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Το θέμα είναι να σκέφτεται και το Κόμμα σφαιρικά πριν πλημμυρίσουμε με νέα ΑΦΜ από το εξωτερικό. Και με προφανή στόχο το σχήμα Ρεπουμπλικάνοι. Δημοκρατικοί άλλα USA.

  Οι δεξιοί (φανεροί και κρυφοί σαν το ΠασοκοΣύριζα θα πρόσθετα) είναι ικανοί για όλα αν δεν τους ελέγχεις: Από την νοθεία του….λαδιού μέχρι την νοθεία…εκλογών άλλα 1961 όπως έγραφε ο Συγχωρεμένος Βασίλης Ραφαηλίδης. Ή και δέντρων φαρκαδόνας πρόσφατα στη ΓΣΕΕ επιπλέον θα πρόσθετα από την πλευρά μου.

  Εδώ δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τους τωρινούς εκλογικούς καταλόγους από ανθρώπους …100 και 120 ετών. Άραγε γιατί;

  Το 30 χρόνια εξωτερικού για μένα είναι λανθασμένο αν συνοδεύεται με διπλή υπηκοότητα. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να ψηφίζει σε δύο χώρες. Ας διαλέξει σε ποιου κράτους εθνικές / αυτοδιοικητικές ψηφίζει. Ανάφερα πιο πάνω το παράδειγμα των ΗΠΑ.

  17-57

 4. Ο/Η faros λέει:

  17-57: Έχω τους ίδιους ενδοιασμούς …

  Δεν είναι απλό το θέμα.
  Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας, ότι η αστική τάξη «δεν δίνει τίποτα χωρίς να το σκεφτεί καλά».
  Σίγουρα, εάν δεν είναι σίγουρη ότι αυτό θα αποβεί υπέρ της, δεν θα το κάνει!

  Για μένα, το κύριο είναι πρώτον να αποκλειστεί η ψήφος δι΄αλληλογραφίας, δεύτερο να γνωρίζουμε τους εκλογικούς καταλόγους που θα είναι στις Πρεσβείες ή στα Προξενεία και πως θα συνταχθούν αυτοί.

  Έχω υπόψη μου Έλληνες (πολλούς} που είναι πάνω από 30 ή και 40 χρόνια στο εξωτερικό που όμως όταν βρεθούν στην Ελλάδα ψηφίζουν κανονικά έχοντας ΜΟΝΟ την ελληνική υπηκοότητα. Αυτοί, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν στην ελληνική Πρεσβεία ή το Προξενείο όποιο είναι κοντά τους.
  Επίσης, να πω ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποβολή Φορολογικής Δήλωσης Ε1 τουλάχιστον, για να μπορεί κανείς να έχει δικαίωμα ψήφου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: