«Εύλογες απορίες» και μια απάντηση

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες εκλογές στην Ελλάδα (αυτές μας ενδιαφέρουν κυρίως), με το ΚΚΕ να κινείται λίγο ή πιο πολύ πάνω από το 5%, από πολλές «πλευρές», τίθενται μια σειρά ερωτημάτων – άλλες φορές καλοπροαίρετα, τις περισσότερες όμως υπεροπτικά και αλαζονικά.

— Γιατί το ΚΚΕ είναι καθηλωμένο;
— Γιατί οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κρίση στρέφονται προς συντηρητικές επιλογές και όχι προς την αμφισβήτηση του συστήματος, δηλαδή προς το ΚΚΕ;
— Γιατί οι εργάτες επιλέγουν, στην παρούσα φάση, την βαρβαρότητα και όχι την εξέγερση;
— Γιατί οι εργάτες επιλέγουν, στην παρούσα φάση, τον καπιταλισμό και όχι τον κομμουνισμό; 

Μια πρώτη απάντηση, εάν δεν θέλουμε να προβούμε σε αναλύσεις, είναι η εξής:

Όποιος απαντήσει στο ερώτημα — «Γιατί επιλέχτηκε ο Βαραββάς και όχι ο Χριστός», θα μπορέσει να απαντήσει και στα παραπάνω ερωτήματα, μάλιστα με αρκετές πιθανότητες να βρει τις σωστές απαντήσεις!

Φυσικά, οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης κυρίως της εργατικής τάξης, τα διλήμματα στα οποία πρέπει να βρει απαντήσεις, η μεγάλη δύναμη της αστικής τάξης στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ο ωχαδερφισμός, η απελπισία, η αποστράτευση από τους ταξικούς αγώνες (κυρίως αυτή είναι η βασική αιτία κατά την γνώμη μου) με την ιδεοληψία του «τίποτα δεν πρόκειται να γίνει», θα πρέπει να τύχουν σοβαρή ανάλυση ώστε να βρούμε καλύτερο βηματισμό για το μέλλον, για τους αναπόφευκτους αγώνες που θα χρειαστεί να δώσουμε εν όψει νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων!

8 Responses to «Εύλογες απορίες» και μια απάντηση

 1. Oι αναπόφευκτοι ταξικοί αγώνες θα δώσουν απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση…

  ΥΓ. ‘Ελα από τα βουνίσια λημέρια μας να δεις τι έγινε…!!!!

  https://eyrytixn.blogspot.com/2019/07/blog-post_16.html

 2. Ο/Η faros λέει:

  Προφανώς Ευρυτάνα, προφανώς!

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Γιατί συμπλέουν ως ένα βαθμό με το ΚΚΕ σε συνδικαλισμό – τοπική διοίκηση – λαϊκές επιτροπές, για αυτά που θεωρούν μικρά αλλά όταν μπαίνει το ζήτημα της συνολικής εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας – σοσιαλισμού από το ΚΚΕ, όταν ακούει πως ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει πλέον ούτε τα ψίχουλα, τότε ακόμα δεν πείθονται για το βήμα πιο πέρα.

  Γιατί αν το ΚΚΕ είχε 15% 1) Εκ των πραγμάτων η Ελλάδα θα ήταν σε προεπαναστατική κατάσταση 2) θα γίνονταν Λαϊκή Εξουσία.

  Γιατί οι αντίπαλοι του ΚΚΕ έχουν τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη. Παρόλα αυτά αν αποφασίσει ο λαός να τα αλλάξει θα τα αλλάξει. Δεν έχει γίνει γιατί ο λαός ακόμα δεν πιστεύει στις τεράστιες δυνάμεις του.

  Γιατί αν εύκολη η ψήφος προς το ΚΚΕ.και δεν μεσολαβούσε μία τεράστια αλλαγή στην συνείδηση τότε θα είχαμε τεράστιες αλλαγές εύκολα.

  Και εγώ με τον α ή β εργοδότη είμαστε για το ίδιο για το αστικό δίκαιο δύο ίσα μέρη. Αλλά το επιστέγασμα των καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι υπέρ του. Και όπως δεν είμαστε πραγματικά ίσοι παρά μόνο στα χαρτιά των συμβάσεων, έτσι δεν έχουμε από μία ψήφο και στην κάλπη.

  17-57

 4. Ο/Η faros λέει:

  Τελικά, έχει διαπιστωθεί και μάλιστα σε όλον τον κόσμο, μπορούν πολύ εύκολα να χειραγωγούν τον κόσμο αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, το χρήμα.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Έχουν πολιτική οικονομική και ιδεολογική δύναμη Φάρε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Όμως δεν έχουν πια και πολύ παθιασμένους με τον καπιταλισμό αλλά κυρίως του τι να κάνουν; ας έχουν ένα κάποιο «καλό» καπιταλισμό.

  Μόνο που ο καπιταλισμός δεν επιστρέφει σε προ-ιμπεριαλιστικές εποχές

  17-57

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 8. Ο/Η faros λέει:

  Το θέμα είναι να μην περιμένουν οι λαοί την … τελική βαρβαρότητα του καπιταλισμού για να αντιδράσουν!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: