Γιατί εκλογές τον Μάη!

Τις επόμενες λίγες ημέρες, θα … «κλειδώσει» (καθόλου δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση, ίσα ίσα που την απεχθάνομαι σφόδρα, αλλά την χρησιμοποιώ λόγω του θέματος του άρθρου), η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Να πούμε πρώτα, γιατί υπάρχει η σκέψη για … τετραπλές εκλογές τον Μάη του 2019.

Πρώτον, θα γίνουν τότε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ευρωβουλευτές), μια εκλογική διαδικασία που εμπεριέχει την εντελώς ανέξοδη «τιμωρία» κυρίως του κυβερνώντος κόμματος. Πέρα από το … πρεστίζ στην ουσία, δεν διακυβεύεται απολύτως τίποτα όποιο ποσοστό κι αν πάρουν τα κόμματα, ούτως ή άλλως δεν έχει καμία σημασία στην Ευρώπη τους!

Το δεύτερο είναι οι διπλές εκλογές για την Τοπική Διοίκηση (δημοτικές και περιφερειακές). Ο λόγος είναι ότι επειδή έχει θεσπιστεί η απλή αναλογική, μπορεί να κατεβάσει ψηφοδέλτιο ο κάθε … πικραμένος, μιας και που οι πιθανότητες να εκλεγεί στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο είναι πολύ μεγάλες. Το πρόβλημα αρχίζει με τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων που θα συμμετάσχουν. Μάλλον ο ένας στους δύο Έλληνες κάπου θα είναι και υποψήφιος! Αυτό, θα δυσκολέψει τα κόμματα να βρουν υποψήφιους για τις βουλευτικές εκλογές, επίσης θα προκαλέσει και μια οικονομική αιμορραγία που θα πλήξει κυρίως τα μικρότερα κόμματα. Όμως, δεν θα αφήσει και τελείως στην «απ΄ έξω και τα μεγάλα!

Τώρα, όλες τις προηγούμενες ημέρες, είδαμε μια δυστοκία ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, να βρει υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες σε πολλούς δήμους της χώρας. Η επιλογή της Νοτοπούλου στην Θεσσαλονίκη, ή η μη εύρεση ακόμα υποψήφιου π.χ. για την Αλεξανδρούπολη, δυο πόλεις – κλειδιά λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών και την ίδρυση νέων αμερικανικών βάσεων, δείχνουν τα ανυπέρβλητα προβλήματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον βαθμό που μέχρι τις αρχές του νέου έτους, μπορέσει να επιλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα υποψηφίων – ας τονίσουμε εδώ ότι όλες οι υποψηφιότητες πρόκειται να είναι τα εξιλαστήρια θύματα της άφρονος πολιτικής του μίστερ Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μιας και που η τιμωρία του λαού μάλλον θα «πάει» κυρίως σε αυτούς, ώστε να μην εκλεγεί κανένας τους, τότε οι εθνικές εκλογές μάλλον θα γίνουν μαζί με τις άλλες τον Μάη.

Ειδάλλως, τίποτα δεν αποκλείεται, ακόμα και εκλογές στις αρχές του Φλεβάρη!

υ.γ.: Λίγο δύσκολο να επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μίστερ Αλέξης Τσίπρας, να «βγάλει» το καλοκαίρι με κυβέρνηση μειοψηφίας και με το πατατράκ των ευρωεκλογών και αυτών της τοπικής διοίκησης.

10 Responses to Γιατί εκλογές τον Μάη!

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ιστορία που ότι και να αποφασίσει ένα κόμμα θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που σχεδιάζει. Γιατί, πολύ απλά «έχασε το τρένο» την κατάλληλη στιγμή. Αυτό συμβαίνει με τον Σύριζα που «έχασε το τρένο» κοντά στα τέλη του 2016. Το 2016 την μία ο νόμος κατρούγκαλου, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, και οι ιστορίες με τους καναλάρχες και τους «υπερθεματιστές».

  Τους είναι δίλλημα αν γίνουν νωρίτερα οι ευρωεκλογές από τις εθνικές. Οι αναποφάσιστοι που παλατζάρουν μεταξύ κομμάτων «εξουσίας» θα πάνε στη ΝΔ. Εκείνοι που «παλατζάρουν» μεταξυ Σύριζα και ΚΚΕ θα ψηφίσουν ΚΚΕ λόγω «χαλαρής» ψήφου.
  Σε αυτό το σενάριο (πρώτα ευρωεκλογές και μετά εθνικές) η δυναμική θα είναι πολύ χειρότερη για τον Σύριζα και για τους παραπάνω λόγους η διαφορά με τη ΝΔ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη από τις ευρωεκλογές. Συν μία περισσότερη από το αναμενόμενο αύξηση των ψήφων του ΚΚΕ. Δεν θα βρίσκουν την ψήφο τους οι Συριζαίοι μία ή δύο εβδομάδες μετά, στις Εθνικές Εκλογές.

  Η γνωμη μου είναι πως Εθνικές Εκλογές θα γίνουν νωρίτερα λίγο πριν ή λίγο μετά την επικύρωση από την Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών εκεί κοντά στον Φεβρουάριο όπως γράφεις Φάρε. Εκτός αν αποφασίσουν πως είναι πολιτικά καμμένοι για καμμένοι και εξαντλήσουν την 4ετία. Να δώσουν και μία μεγάλη αυτοδυναμία στον Κούλη που μάλλιασε ο άνθρωπος να μας πείσει για το πως θα μας κάνει «κανονική» χώρα.

  Ο ίδιος ο Σύριζα από τις κινήσεις του, αλλά ακόμα και από λόγια στελεχών του κάπως τους ξεφεύγουν, φαίνεται να έχει αποδεχθεί την ήττα του, απλά προσπαθεί να την διαχειριστεί σε νορμάλ επίπεδα (κοντά στο 5-7% και όχι κοντά ή πάνω από 10%) για να μην διαλυθεί εξον συνετέθει να πάνε οι μισοί στην Φώφη και οι υπόλοιποι να ξαναθυμηθούν πως κάποτε το έπαιζαν αριστεροι και θα συνεργαστούν εκλογικά με ΛαφανοΣτρατούληδοΖωές. Βέβαια σε τοπική αυτοδιοίκηση και σωματεία μία χαρά ή συνεργλαζονται ή ακόμα και παραμένουν στα ίδια σχήματα οι συριζαίοι με τους δήθεν «αντιμνημονιακούς» δήθεν «αριστερούς» της φακής.

  Αν η διαφορά είναι μεγάλη ή προβλέπεται πως θα είναι μεγάλη, ο Τσίπρας ας μην αποκλείσουμε πως «θα έχει γίνει Λούης» αφήνοντας τα «συντρόφια» συριζοπασοκους στα «κρύα του λουτρού». Ήδη μία φιλοκυβερνητική εφημερίδα σε ανύποπτο χρόνο είχε γράψει πως η ΕΕ σκέφτεται να του δώσει μία θέση. Ο Εξωτερικός Παράγοντας πιθανό να προσπαθήσει να διαφυλάξει την εικόνα του «θείου βρέθους» Νο2 πιθανότατα για να τον έχει για αργότερα, μετά από καμία 10ετία. Είναι νέος ακόμη όπως είχε πει και ένας βουλευτής της ΝΔ

  17-57

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Διόρθωση στο προηγούμενο
  που «παλατζάρουν» μεταξυ αποχής και ΚΚΕ θα ψηφίσουν ΚΚΕ λόγω «χαλαρής» ψήφου
  17-57

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Βέβαια θα πει κάποιος:
  Είναι δυνατόν μέσα σε μία εβδομάδα ή δύο εβδομάδες να δώσει ο κάθε άνθρωπος τόσα μεταφορικά απλά για να ψηφίσει στην επαρχία.

  Εκεί έγκειται μία ακόμα συριζοπονηριά των 4πλων εκλογών. Χαμηλη συμμετοχή με τροπάρια «ο κόσμος δεν πηγαίνει στις εκλογές». Ενω μία σημαντική παράμετρος είναι καθαρά οικονομική

  17-57

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Γιατί 4πλων και όχι 3πλων αφού στην ουσία είναι 3πλές: 1) Εθνικές 2)ευρωεκλογές – 3) αυτοδιοκητικές α γύρος, 4) αυτοδιοκητικές β-γύρος. Όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά στο σενάριο αν γίνουν όλες οι εκλογές τον Μαϊο

  17-57

 5. Ο/Η faros λέει:

  Οι λεγόμενες «αυτοδιοικητικές» είναι διπλές!
  1. Δήμων
  2. Περιφερειών

  Και στην ουσία είναι Τοπική Διοίκηση!

 6. Ο/Η faros λέει:

  Κι εγώ τονίζω την οικονομική παράμετρο. Θα χρειαστούν πολλά λεφτά, όχι μόνο για την δήλωση των υποψηφιοτήτων, αλλά και το εκλογικό υλικό, τα ψηφοδέλτια, οι μετακινήσεις και ένα σωρό άλλα!

 7. Ο/Η faros λέει:

  Μπα …

  Χαλαρή ψήφος και ΚΚΕ δεν πάνε!

  Όποιος ψηφίζει ΚΚΕ ξέρει πολύ καλά γιατί το κάνει!

 8. Ο/Η faros λέει:

  Αυτός ο λεγόμενος … Εξωτερικός Παράγοντας (λέγε με ΗΠΑ ή ΝΑΤΟ ή ΕΕ) είναι και … αστάθμητος!

  Και … απρόοπτος!

  Δεν ξέρουμε τι θα κάνει …

  Είναι σίγουρο ότι τέτοιο πειθήνιο ον δεν θα βρουν άλλο τόσο εύκολα!

  Απ΄την άλλη όμως είναι και … αριστερός !!!

  Θα δούμε!

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Και όμως Φάρε υπήρχε κόμμα που ακριβώς αυτή την ψήφο πήρε της μεταξύ αποχής – λευκού και ΚΚΕ όπως και αναγκάστηκε δημόσια σε εφημερίδα να πει στέλεχος του ( Ρούσης- Ιανουάριος 2015 πριν τις εκλογές). Η / το ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  Από όπου μπορούν να «κόβουν» τις ψήφους προς το ΚΚΕ κόβουν τα λογής λογής «αναχώματα».

  17-57

 10. Ο/Η faros λέει:

  Μα, για αυτό και δημιουργούνται!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: