Απογοητεύσεις στον οπορτουνιστικό χώρο

Είναι γνωστό ότι ο ευρύτερος χώρος του οπορτουνισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΕΑΑΚ, κλπ.), διακατέχεται από μια μεγάλη απογοήτευση, όχι μόνο από την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική της «κυβερνώσας αριστεράς» για τα πλατειά εργατικά στρώματα, αλλά στην ουσία από την ξεκάθαρη χρεωκοπία του ρόλου της «ουράς» που αποφάσισαν για τον εαυτό τους μια σειρά από τις παραπάνω (και άλλες) οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Χρόνια τώρα, δυνάμεις του ΝΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ., τρέχοντας πίσω από το ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΚΕ, στα Εργατικά Κέντρα, στους Δήμους και αλλού, ήδη είχαν πολιτικά και ιδεολογικά φθαρεί τόσο πολύ, που όταν το ’12, εμφανίστηκε η … «αριστερά», ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, ο μίστερ Αλέξης Τσίπρας, πιάστηκαν όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του!

Όμως, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον μίστερ Αλέξη Τσίπρα, ήταν … γραφτό να φάνε και την μεγαλύτερη … κατραπακιά!
Και πολιτικά και ιδεολογικά!

Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης απογοήτευσης, που διακατέχει τον χώρο, είναι οι συνεχείς διεργασίες, οι αποχωρήσεις, η δημιουργία νέων «τάσεων», η προσπάθεια «ανακάλυψης» νέων θεωρητικών προσεγγίσεων.

Πράγμα όμως, που φέρνει πιο φανερά την μεγάλη αντίφαση, από τη μία να απορρίπτουν τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα, να απορρίπτουν την ΕΣΣΔ, στην ουσία τον Μαρξισμό – Λεννινισμό και από την άλλη να καταφεύγουν στην ρητορική αναφορά σε … αντικαπιταλιστικό αγώνα – έτσι … απλά και … αόριστα!

Απ΄την άλλη όμως, η παραπάνω απογοήτευση, δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για να συναντηθούν αρκετοί, που προβληματίζονται, με το ταξικό εργατικό κίνημα, να συναντηθούν με το ΚΚΕ, να παλέψουν σε αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλισιτκή κατεύθυνση.

26 Responses to Απογοητεύσεις στον οπορτουνιστικό χώρο

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τους έδινε «σοκολατίτσες» ο Αλέξης και «ξεγελάστηκαν» Φάρε. Δεν ήξεραν

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Bλέπεις Φάρε, η χρυσή 30ετής περίοδος της σοσιαλδημοκρατίας που ο κάθε ένας μπορούσε να το παίξει λιγάκι Τζιμάκος, λιγάκι πιο αντισυμβατικός και πιο αριστερός πιο επαναστάτης από το ΚΚΕ, τελείωσε.

  Τα παραμυθάκια για επιστροφή στις παλιές καλές εποχές με «θεατρινισμούς» του τύπου «μαγκιά -κλανιά» «και δεν θα πληρώσουμε και θα μείνουμε στην ΕΕ και θα μας ξαναδανείσουν» μέσα στην Ιμπεριαλιστική ΕΕ κράτησαν για 5 χρόνια. Τελείωσαν και αυτά ΑΜΕΣΩΣ μετά το Δημοψήφισμα που ήρθε η «λυπητερή» της οποίας ένας πρώϊμός «λογαριασμός» είχε ήδη βγει μία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος.

  Αλλά τότε, μία εβδομάδα πριν το Δημοψήφισμα και με τον πρώιμο λογαριασμό δημοσιευμένο, αρκετοί έκαναν πως δεν το ήξεραν πως δεν το διαβάσαν και ας είχε δημοσιευτεί σε διεθνή, ή οικονομικό τύπο πέρα του Ριζοσπάστη μιας και δεν γουστάρoυν να διαβάζoυν «κομματική εφημερίδα»(του ΚΚΕ πάντα την Ελευθεροτυπία και την ΕΦΣΥΝ την διαβάζουν).

  Αρκετοί πολιτικοί χώροι δεν έκαναν την αυτοκριτική τους για τις πολιτικές τους επιλογές να μας φορτώσουν μια αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση που εφαρμόζει τα πιο επαχθή νεοφιλελέ αντιεργατικά μέτρα που δεν τόλμησαν ούτε να ονειρευτούν οι Μάνοι, Ανδριανόπουλοι, Μητσοτάκηδες.

  Αϊντε να πει κάποιος πως την «πάτησαν» μία φορα δύο φορές τρεις φορές(καλά είναι; να το αφήσω μάστορα; ).

  Όμως εκλογές δημοψηφίσματα, κοινές συνενεντεύξεις με Συριζαίους, «πλατείες» Συντάγματος, Αραβικών «Ανοίξεων» «Μαϊντάν», «Βαρουφακειάδας», και «ΟΧΙΝαιδων» συνυπάρξεις με Πασοκους συνδικαλιστές, συμβολική απεργία διαρκείας και απεργοσπασία την ημέρα που προκηρύχθηκε 24ωρη στους Καθηγητές – Δασκάλους, αντι-ΠΑΜΕ μέτωπα σε ΓΣΣΕ και Εργατικά Κέντρα, απεργοσπασίες στη ΓΣΕΕ μαζί με καραγκιοζιλίκια ίσα – ίσα για τις κάμερες στα «λουλουδάδικα» σε μία περιοδο τόσων ετών πως ακριβώς να τα εκλάβουμε;

  Δεν εννοώ πως δεν υπάρχουν και τίμιοι αγωνιστές, γιατί υπάρχουν αλλά αυτοί σίγουρα δεν είναι η πλειοψηφία και δεν καθορίζουν. Από την αρχή είχα γραψει Φάρε πως ένα 20-25%(πολύ αισιόδοξος είμαι) κερδίζετε προς την πλευρά του ΠΑΜΕ.

  Παραπάνω όχι μιάς και ο χώρος του θεωρητικά οπορτουνισμού πρακτικά αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της κατα κύριο λόγο μικροαστικής αριστεροσύνης, είναι σχεδόν «μπετον» σε αντιΠΑΜΕ – αντιΚΚΕ ανακλαστικά

  17-57

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  και δεν καθορίζουν την πολιτική της αριστερίστικης «ηγεσίας» συμπλήρωση

 7. Ο/Η faros λέει:

  Ηπαναστάτης …

  Καλό !

 8. Ο/Η faros λέει:

  Και όχι τίποτα άλλο, αλλά βγαίνουν και μιλάνε και για … αυξήσεις στον κατώτερο μισθό!!!!!!!!!!!!

  Που και αυτή θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ!

  Υποκριτές και Φαρισαίοι !

 9. Ο/Η faros λέει:

  Πες τα Ανθή!

 10. Ο/Η faros λέει:

  Δεν τους νοιάζει …

 11. Ο/Η faros λέει:

  Προσυπογράφω …

 12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 13. Ο/Η faros λέει:

  Ήταν κάποτε μια χώρα που τη λέγαν Σουηδία … Μετά τον Όλαφ Πάλμε (ας μην πούμε και για αυτόν, αλλά τηρουμένων των αναλογιών …

 14. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 15. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μία ζωή σχεδόν οι ίδιοι ήταν στην Σουηδία Φάρε. Από χώρα που βράβευσε με Νόμπελ τον Σολεζίνσκιν, που έκανε ευγονική, και που σχεδόν ποινικοποιούν τα σφυροδρέπανα δεν περίμενα και πολλά

  17-57

 16. Ο/Η faros λέει:

  Άσε … τραβάει τον … γολγοθά του ο άνθρωπος!

 17. Ο/Η faros λέει:

  17-57: Σίγουρα …

  Απλά μια εποχή παλιά, η Σουηδία φαινόταν σαν παράδειγμα … π.χ. πως πρόσεχε τις γυναίκες, τις μονογονεϊκές οικογένεις και άλλα.

  Σήμερα όμως, που έπαψε να υπάρχει το αντίπαλο δέος και εκεί τα παίρνουν όλα πίσω.

 18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τα περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα τα πήραν πίσω μέσα 2 χρόνια από το Μάαστριχ(1992-1994)
  Ταινία «Τραγούδια στον 4ο όροφο» Κριτική στον Ριζοσπάστη
  17-57

 19. Ο/Η faros λέει:

  Το Μάαστριχτ αποτέλεσε την ταφόπετρα των εργατικών διεκδικήσεων και ήταν η «απάντηση» του κεφαλαίου στις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών.

 20. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μέσα σε όλα Φάρε παρατηρώ στο tweeter προσπάθεια από τέως οπορτουνιστές νυν αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες οπαδούς του Τραμπ και της Λεπέν να προσεγγίσουν κάπως το ΚΚΕ.

  Ειναι άλλη μια ένδειξη της απογοητεύσης τους

  17-57.

 21. Ο/Η faros λέει:

  Για να δούμε …

 22. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  «..Ο λύκος και αν εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του,
  ούτε την γνώμη άλλαξε από την κεφαλή του ..»

  «Le Monde Diplomatique», άρθρο στις 8 Μαΐου

  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6870513

  «Ανομολόγητος σκοπός και ευχή όλων των αριστερών Ελλήνων: να διαλύσουν το ΚΚ και να το αναμορφώσουν σε νέες βάσεις και να δώσουν στην ελληνική Αριστερά τη σωστή της θέση στην κοινωνία»

  Πήγαν να διαλύσουν το Κομμα το 1991 και δεν επέστρεψαν έστω και κριτικά όπως ο Κάππος.
  Οι κορυφές των οπορτουνιστών δεν αλλάζουν Φάρε παρά τα «καλοπιάσματα».
  Απλά «γλύφουν εκεί που παλαιότερα έφτυναν» γιατί ο εργατόκοσμος, η νεολαία κόσμος στρέφεται προς το ΚΚΕ

  17-57

 23. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  «Le Monde Diplomatique», άρθρο στις 8 Μαΐου 2012 δύο ημέρες μετά το 17% του Σύριζα

 24. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Διόρθωση: Σουηδική Ταινία «Τραγούδια από τον 2ο όροφο» ενός έντιμου σοσιαλδημοκράτη που περιγράφει και τις ανατροπές στο Σουηδικό Μοντέλο μέσα σε 2 χρόνια
  Κριτική της ταινίας στον Ριζοσπάστη

  17-57

 25. Ο/Η faros λέει:

  17-57: Εντάξει.

 26. Ο/Η faros λέει:

  17-57: Θα συμφωνήσω Φίλε μου, θα συμφωνήσω απόλυτα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: