Γιατί το κάνουν

Όποιος αναρωτιέται, για ποιο λόγο, κυρίως τα τελευταία χρόνια, όλα τα αστικά μνημονιακά κόμματα, παίρνουν αυτά τα μέτρα σε βάρος του Ελληνικού λαού, η απάντηση είναι η εξής:

— Θέλουν τον λαό φτωχό, για να τους έχει ανάγκη, «να κρέμεται από πάνω τους» που λέει ο λαός μας!

— Θέλουν τον λαό αμόρφωτο, απαίδευτο (και εδώ η τηλεόραση παίζει πρωτεύοντα ρόλο), για να πιστεύει όσα και ότι του λένε αυτοί!

— Θέλουν τον λαό φοβισμένο (καλλιεργώντας το γνωστό «άσε, τίποτα δεν γίνεται, ό,τι κι αν κάνουμε»), ώστε να μην αντιστέκεται, να μην αγωνίζεται, να μην αποφασίζει για την μεγάλη ανατροπή!
Την ανατροπή της αστικής εξουσία και την εγκαθίδρυση της εργατικής!

 

29 Responses to Γιατί το κάνουν

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τα ποσοστά κέρδους του Ελληνικού Καπιταλισμού συνολικά έπεσαν.

  Ο Ελληνικός Καπιταλισμός έχασε στον ανταγωνισμό με άλλους πιο ισχυρούς Καπιταλισμούς της ΕΕ. Δεν ήταν τόσο «θωρακισμένος»απέναντι στην Κρίση Υπερπαραγωγής που πρωτοήρθε από τις ΗΠΑ

  Ο Ελληνικός Καπιταλισμός παρά τον ανταγωνισμό με άλλες αστικές τάξεις ζήτησε την βοήθεια τους για να τα βγάλει πέρα τόσο άμεσα στην διαχείριση της κρίσης όσο πιο ανώδυνα για αυτόν όσο και μελλοντικά με την Εργατική Τάξη στην Ελλάδα.

  Όλα τα πιο πάνω που γράφεις είναι κάποια από τα «αναγκαία» για αυτούς «εργαλεία» για την «αναδιάρθρωση της Ελληνικής Οικονομίας» δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

 2. Ο/Η faros λέει:

  Τώρα αυτό δεν ξέρω πόθεν προέκυψε, δεν το γνωρίζω προσωπικά, δεν αμφισβητώ βέβαια αν έχεις στοιχεία και το λες.

  Σίγουρα πάντως, όσον αφορά το εφοπλιστικό και το τραπεζικό κεφάλαιο, υπάρχουν πολλές … «επιτυχίες»!

  Αν τα ποσοστά πέσαν στο βιομηχανικό κεφάλαιο δεν έχω στοιχεία …

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Η αρχή κάθε καπιταλιστικής κρίσης παραμένει η ίδια. Παρατεταμένη μείωση ποσοστων κέρδους και μη ανάκαμψή τους

  Στον τραπεζικό είχαν επιτυχίες. Όμως π.χ. Επαναγοράστηκε από την Τουρκική αστική τάξη η τράπεζα που πόυλησαν στην Εθνική και υποχωρησε η δυνατή τραπεζική στα Βαλκάνια. Με την τελευταία ανακεφαλοποιηση αγοράστηκαν οι μετοχές τραπεζών από εξωτερικό. Δεν σου έκανε εντύπωση η αποχώρηση Σάλλα από Πειραιώς μαζί και οι κραυγές περί «αφελληνισμού» των τραπεζών; Δηλαδή έχει διαφορά να σε εκμεταλλεύεται Έλληνας καπιταλιστής από ξένο; Για τους κεφαλαιόυχους έχει.

  Το εφοπλιστικό μία χαρά έκανε εξαγορές ακόμα και γερμανικών εφοπλιστικών εταιριών

  Με απλά λόγια: Ο Ελληνικός Καπιταλισμός έχασε σε σχέση με πιο ισχυρούς καπιταλισμούς, μετέφερε την χασούρα του στην πλάτη μας, ο Σύριζα τον προφύλαξε μέσω Δημοψηφίμσατος να μην πληρώσει την περισσότερη χασούρα, και ποντάρει πέρα από την αναδιάρθρωση που ακολουθεί κάθε και πλέον ποντάρει πέρα από την αναδιάρθρωση και στον «γεωπολιτικό» παράγοντα παρέχοντας «διευκολύνσεις»

 4. Ο/Η faros λέει:

  Κατά τη γνώμη μου, σε μια καπιταλιστική κρίση, προφανώς και υπάρχουν υποχωρήσεις σε αρκετά σημεία.

  Σε όλες τις χώρες.

  π.χ. στην αποκαλούμενη «ατμομηχανή της Ευρώπης» Γερμανία, η κρίση είναι τόσο μεγάλη – στην περιοχή της Στουτγάρδης και της Φρανκφούρτης που πήγα πρόσφατα, είναι τόσο εξόφθαλμη η χασούρα στον βιομηχανικό τομέα, όπου παρατηρείς μεγάλες παλιές φίρμες να είναι κλειστές ή να λειτουργούν με το 1/10 του παλιού προσωπικού τους – που τη χώρα αυτή την κρατάει «ζωντανή» η Ντάιμλερ και η BMV, κάποιες φαρμακοβιομηχανίες, καθώς και … κεκτημένη ταχύτητα της οικονομίας της.

  Η βαθειά κρίση στην Ιταλία – την 7η οικονομία στον κόσμο για πολλούς – έχει επίσης ορατά αποτελέσματα και στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

  Και πολλές άλλες !

  Επομένως, το ότι έχει χασούρα και το ελληνικό κεφάλαιο, είναι πολύ φυσικό !
  Κυρίως στην μεταποίηση, στην οικοδομή, στην αγροτική οικονομία, σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα.

 5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Όταν συμβαίνει παρατεταμένη κρίση τότε τα κεφάλαια που αρχικά επενδύθηκαν, γυρίζουν πίσω ΑΠΟ τις λιγότερο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες στις ισχυρές Καπιταλιστικές Μητροπόλεις για «προστασία»

  Η Ελληνική Αστική Τάξη επέλεξε το ευρω για να μπορεί να αγοράζει πάγια περιουσιακά στοιχεία φθηνά(εργοστάσια, εγκαστάσεις κ.α.) εκτός Ελλαδας.
  Το ευρώ ως πλέγμα σχέσεων διευκολύνει Κάποια κεφάλαια ανα χώρα για εξαγωγή σε άλλες χώρες εντός Ευρωζώνης.
  Αλλά κυρίως όλα τα κεφάλαια εκτός Ευρωζώνης.
  Επίσης κόβονται και οι επιδοτήσεις σε όχι και τόσο «κερδοφόρους» κλάδους από τους «τροχονόμους» των κεφαλαίων που λέγονται Εμπορικές Τράπεζες. Γιατί να παράγεις κάτι αν το εισάγεις φθηνότερα από αλλού;

  Σε αντίθεση, ένα ισχυρό νόμισμα στο εσωτερικό, καθιστά μη κερδοφόρα σε κλάδους παλαιότερων «παραδοσιακών» επενδύσεων που τα προϊόντα τους μπορούν να παραχθουν αλλού, αυξάνοντας τις εισαγωγές
  Π.χ ισχυρή κλωστουφαντουργία έχει και η Τουρκία και το Πακιστάν
  Ακόμα και βιοτέχνες, έστελναν τις προδιαγραφές ειδών ένδυσης στο Παικιστάν και στην συνέχεια να τα εισάγουν.

  Αλλά τα εργοστάσια στη Νάουσα παραμένουν ανενεργά γιατί πλέον δεν συμφέρει κια τόσο, όταν υπάρχουν άλλες φθηνότερες «εναλλακτικές».

 6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Συντάκτης Ελευθεροτυπίας κατά συντάκτη Καθημερινής

  Σχολιασμός

 7. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Το ψέμα δεν άντεξε ούτε 24 ώρες…

  http://agkidapress.gr/2018/05/31/το-ψέμα-δεν-άντεξε-ούτε-24-ώρες

  Το πρωί της Τετάρτης 23/5/2018, ο κ. Τσίπρας στη Βουλή πανηγύριζε ότι τον Αύγουστο του 2018 «τελειώνουν τα μνημόνια», η χώρα απαλλάσσεται από την εποπτεία των «θεσμών». Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κείμενο της συμφωνίας «θεσμών» και ελληνικής κυβέρνησης.

  Το ψέμα δεν άντεξε ούτε 24 ώρες.

  Τα όσα περιέχει η συμφωνία αποτελούν ένα ακόμα μνημόνιο (4ο, 5ο, έχει χαθεί πλέον ο αριθμός), με δεσμεύσεις πέραν του ήδη ψηφισμένου από τα αστικά κόμματα 3ου μνημονίου και των ήδη ψηφισμένων μέτρων για δραστική μείωση συντάξεων το 2019 και για μείωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα.

  Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος: Δέσμευση για νέα μείωση συντάξεων και μετά το 2020, μέχρι να εξανεμιστεί η κρατική ασφαλιστική δαπάνη, ώστε να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» για επιδότηση επενδύσεων, επιβεβαίωση της δέσμευσης για ματωμένα πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2% έως το 2060, δέσμευση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα (αντιλαϊκά βεβαίως) μέτρα αν αλλάξουν τα δεδομένα, δέσμευση ότι η οποιαδήποτε νομοθέτηση από τη κυβέρνηση θα τελεί υπό την έγκριση των «θεσμών». Και πολλές άλλες δεσμεύσεις, χωρίς χρονικό ορίζοντα λήξης.

  Το επόμενο πρωί (24/5/2018), στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την επίτροπο Απασχόλησης M. Thyssen να πανηγυρίζει εξίσου με τον Τσίπρα για την προώθηση της «κοινωνικής Ευρώπης», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλος, αφού αναφέρθηκε σε όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις, ρώτησε την επίτροπο αν είναι αλήθεια ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και την εποπτεία.

  Η απάντηση της επιτρόπου συνδύαζε ολίγον από τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την «αυστηρότητα» των «θεσμών» στην προώθηση των σκληρών αντεργατικών μέτρων.

  Συγκεκριμένα, απάντησε:

  «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια υποχρεώσεις. Όπως όλα τα κράτη – μέλη, έχει υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορώ να απαντήσω με λεπτομέρειες τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα».

  Δηλαδή, τυπικά βγαίνετε από το πρόγραμμα, αλλά οι δεσμεύσεις ισχύουν και πολλαπλασιάζονται. Αν μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα εκτεθεί ο χρήσιμος συνέταιρος Τσίπρας ακόμα περισσότερο. Και «ομερτά» συνεταίρων αλλά και «προειδοποιήσεις».

  Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι ένα ακόμα πρόβλημα «ονοματολογικό», αν θα ονομαστούν μνημόνια ή αλλιώς. Είναι η γενικευμένη, σταθερή πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλα τα κράτη – μέλη και χωρίς χρονικό τέλος. Αυτά είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για τα οποία από την πρώτη στιγμή μίλησε το ΚΚΕ, αυτή είναι η λεγόμενη «κανονικότητα» της ΕΕ, τέτοια θα είναι και η «κανονικότητα» της «επόμενης μέρας».

  Απομένει στο λαό να κρίνει αν ο καταιγισμός μνημονιακών δεσμεύσεων οδηγεί στην αποδέσμευση από αυτά, όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, θυμίζοντας πώς παρέμειναν και επεκτάθηκαν οι αμερικανικές βάσεις, υπό το αλήστου μνήμης σύνθημα του παλιού ΠΑΣΟΚ «Οι βάσεις φεύγουν».

  Αυτοί δεν έχουν κανένα όριο στην κοροϊδία του λαού, ούτε ο λαός πρέπει να έχει άλλα όρια ανοχής στην κοροϊδία αυτή…

 8. Ο/Η faros λέει:

  Η όλη ιστορία είναι με δυο λόγια η εξής.

  Όπως και το 1ο και το 2ο, έτσι και το 3ο μνημόνιο (δηλαδή οι όροι των δανειακών Συμβάσεων), είχαν και έχουν ημερομηνία λήξης!

  Εκείνο που δεν λήγει, είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας, γενικά οι δεσμεύσεις με την ΕΟΚ – ΕΕ!

 9. Ο/Η faros λέει:

  Το μεγάλο πρόβλημα του κεφαλαίου ξεκινάει από τη στιγμή που πρέπει να επιλεγεί η λύση του «κουρέματος», δηλαδή της καταστροφής μέρους του!

  Εκεί τρώγονται μεταξύ τους !

 10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ε ναι έριξαν το μεγαλύτερο μέρος της χασούρας τους στην εργατική τάξη και σε μικροαστικά στρώματα και το μικρότερο μέρος αρνείται η κάθε μερίδα – κλάδος κεφαλαίου να το πληρώσει. Θα την γλυτώσει η ικανότερη και πιο δυνατή μερίδα του Κεφαλαίου

 11. Ο/Η faros λέει:

  Ή η πιο … καπάτσα (λέγετέ με γλύψιμο) !

 12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Το πιο «ικανή» περιλαμβάνει πολλές ικανότητες

 13. Ο/Η faros λέει:

  Ναι …

 14. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Παραείναι αριστερή η Κυβέρνηση

 15. Ο/Η faros λέει:

  Ξέρει το κεφάλαιο να τιμά τους υπηρέτες του !

 16. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο σπίρτζης πήγε από τρους τελευταίους του ΠΑΣΟΚ στον Σύριζα !

 17. Ο/Η faros λέει:

  Δεν έχει σημασία η … σειρά !!!

 18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Καλά όρκο δεν παίρνω. Μπορεί η Φώφη να κάνει καμία συγκυβέρνηση για να μην βγει η «επάρατος δεξιά» με την οποία ήταν υπουργός στα 2011-2012

 19. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 20. Ο/Η faros λέει:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνει στην Ιστορία, όχι τόσο γιατί ξεφτέλισε την έννοια της αριστεράς, αλλά γιατί ξεφτέλισε την ίδια την πολιτική !

 21. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο Κουρουπλής με τον οποίο συναντήθηκε η Cosco είπε πριν μέρες πως έχει επαφές με τα παλιά συντρόφια του ΠΑΣΟΚ.

  » Χωρίς ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση δεν γυρνά
  Πασοκε μπορείς χωρίς τον Σύριζα «

 22. Ο/Η faros λέει:

  ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε … τέντζερης και … καπάκι !

 23. Ο/Η faros λέει:

  Από την Φώφη όλα να τα περιμένει κανείς …

  Δεν σέβεται ούτε τον αείμνηστο πατέρα της …

 24. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Νομίζω πως αν ήθελαν την επόμενη ημέρα τους έριχναν οι ορίτζιναλ Πασοκοι
  Τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και όλοι όσοι πήγαν στον Σύριζα είναι έντιμοι; ‘Η αν ήταν έντιμοι δεν είχαν πάρει χαμπάρι το πάρτυ που γίνοντα τότε στο ΠΑΣΟΚ;

  Aλλά ο σύριζα επιλέχθηκε να φέρει το βάρος της όλης πορείας
  Η «χρήσιμη αριστερά» κατά Ανιέλι

  Μόνο που υποτίμησαν το ΚΚΕ

 25. Ο/Η faros λέει:

  Αν ήταν έντιμοι θα πήγαιναν στο ΚΚΕ !

  Άρα …

 26. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  1) ένας έντιμος μπορεί να μην είναι ΚΚΕ. Υπάρχουν αρκετοί έντιμοι που δεν είναι, ούτε ψηφίζουν ΚΚΕ.

  2) Η «μετακόμιση» (απο τοπική της Πασοκάρας είχε ακουστεί πως πήραν μέχρι και τις….καρέκλες στα 2011!) στον Σύριζα είχε «προετοιμαστεί» ως τέστ επί Αλαβάνου μετά τις εκλογές ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007 όπως έδειχναν οι Δημοσκοπήσεις του 2008 με τον τότε Σύριζα στα 18-22%!!

  Μόνο που ο Αλέκος φαίνεται να ήταν πιο σκληρός διαπραγματευτής από τον «ηγέτη» με το «καλώς τα παιδιά».

  3) ένα επετειακό των «πλατειών»

  Οταν στις πλατείες ζεσταινόταν το «αυγό του φιδιού»

  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7632580

 27. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Στ. Αραχωβίτης (ΣΥΡΙΖΑ): Οι πολίτες μας υποχρέωσαν να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο !

  https://www.liberal.gr/arthro/206176/epikairotita/2018/st-arachobitis-syriza-oi-polites-mas-upochreosan-na-efarmosoume-to-mnimonio.html

  «..«Οι πολίτες αποφάσισαν ή υποχρέωσαν, διαλέξτε όποια έκφραση θέλετε, την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία» υποστήριξε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης γιατί, όπως είπε, «γνώριζαν ότι είχε κοινωνικές ευαισθησίες».

  Σύμφωνα με τον ίδιο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα βγήκε από την απομόνωση ενώ «το 2012 και το 2013 η Ελλάδα πήγαινε σε διεθνή συνέδρια και ήταν σε απομόνωση».

  Σε ερώτηση για το ότι η Ελλάδα ήταν απομωνομένη το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε ως επιχείρημα ότι «ίσα-ίσα τότε ήμασταν στο επίκεντρο. Μπορεί να ήμασταν επειδή δεν συμφωνούσαν με την πολιτική μας αλλά η ελληνική αντίσταση είχε μπει στην ατζέντα και στο επίκεντρο όλων των διεθνών συνομιλητών μας».

  «Έχουμε την τάση να ξεχνάμε το ταγκ #this is a coup, όταν όλη η διεθνής κοινότητα ήταν στο πλευρό της Ελλάδας και έλεγε ότι αυτό που γίνεται στην πλάτη της Ελλάδας ήταν πραξικόπημα» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ…»

  The best! έσπασε το κοντέρ!

 28. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Μέχρι και οι (μάλλον ) κεντροδεξιοί(;) του «Ράδιο Αρβύλα» τους τρολλάρουν

  Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐ 2016

  Μεταγενέστερα, όταν είδαν πως χάνουν από ΝΔ, έφεραν έναν πιο «αναλογικό» εκλογικό νόμο που έμμεσα θέλουν να τον αλλάξουν προς το πιο πλειοψηφικό με το «σπάσιμο» της Β Αθηνών

 29. Ο/Η faros λέει:

  Προφανώς και έντιμοι είναι σε όλους τους χώρους!
  Όμως, από … έντιμους χορτάσαμε!
  Αγωνιστές, ταξικούς αγωνιστές ψάχνουμε !

  Έχω την γνώμη ότι κάπου αλλού «οργανώθηκε» το θέμα.
  Δεν θα πω περισσότερα …

  Ό,τι έλεγε τότε το ΚΚΕ, δικαιώθηκε πλήρως !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: