Παραγωγή και διανομή

«Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς αυτά θα διανέμονται.
-Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται.
-Από την άλλη, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου.
Από τις δύο οδούς, εκείνη που ακολουθούμε προς το παρόν είναι η δεύτερη.»
Στίβεν Χόκινγκ

Με … μη … επιστημονικά λόγια, κατά τη γνώμη μου, όλα τα παραπάνω, θέτουν σε πρώτη μοίρα, σε προτεραιότητα, για το Κίνημα, να βάζει στον κόσμο το θέμα της διανομής των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Με πιο … απλά λόγια, η παραγωγή, όπως κι αν αυτή επιτυγχάνεται – με το ανθρώπινο δυναμικό, με μηχανές, με ρομπότ, με … εξωγήινους, κλπ. – ανάλογα με το πως μοιράζεται, από ποιους αυτή καρπώνεται, μπορούμε να καθορίσουμε και το πολιτικο-οικονομικό σύστημα στο οποίο πατάει!

Τώρα, με … δικά μας λόγια, όλο το παραπάνω, αποδεικνύει ότι για τον πολύ κόσμο, το καπιταλιστικό σύστημα είναι απαράδεκτο και εκείνο που του είναι απαραίτητο, είναι το σοσιαλιστικό – κομμουνιστικό σύστημα!

Τελεία και παύλα!

 

24 Responses to Παραγωγή και διανομή

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  καλό ταξίδι στα αστέρια Stephen Hawking

  Με τις πατεριτσες σε διαδηλωση στο Λονδινο για το Βιετναμ διπλα στη Βανεσσα Ρεντγκρειβ
  https://2.bp.blogspot.com/-u0EMS4hi3To/Wqjw-vKgX_I/AAAAAAAAJ3o/q-Dg2dQbZpccHn8DKod2HFx-1tW4eLYZQCLcBGAs/s1600/hawking.jpg https://4.bp.blogspot.com/-dwxYJFSkKjk/WqjxF8R-hzI/AAAAAAAAJ3s/rXfyvLWEVUEsnEJdbHD1WNtQC2gT8NqMwCLcBGAs/s1600/29178467_776515149226276_7576145134153105408_n.jpg 17-57

 2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο Στήβεν δεν ερωτεύτηκε τον Μάρξ
  http://laikhexousia.blogspot.gr/2018/03/blog-post_14.html

 3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  «..Με υφος 10 Παπαγγελή διάφοροι νεοφιλελέδες αποτιμούν τον Χωνικγκ σαν υπερεκτιμημένο !!Γιατι ? !..’

  http://laikhexousia.blogspot.gr/2018/03/blog-post_14.html

 4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Stephen Hawking καλό ταξίδι !!
  http://laikhexousia.blogspot.gr/2018/03/stephen-hawking.html

 5. Ο/Η faros λέει:

  Δύσκολος επιστήμονας …
  Και να σκεφτείς την αναπηρία του …

  Ας είναι ελαφρύ το χώμα …

 6. Ο/Η faros λέει:

  Σε διατεταγμένη υπηρεσία είναι οι άνθρωποι …

 7. Ο/Η faros λέει:

  Ας τον … ερωτευόταν !

 8. Ο/Η faros λέει:

  Τρομερό …

 9. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Δεν είμαι Hawkingλόγος όπως δεν παίζω στα δάχτυλα τις ΕλληνοΤουρκικές σχέσεις και τα spreads όπως τόσοι και τόσοι ειδικοί του τουίτς

  Ο Stephen Hawking σκέφτεται πολύ απλά. Δεν είναι Μαρξιστής( βλέπε τι έγραφε για την παραγωγή-διανομή στην «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα’) .

  Αν και φαίνεται να εστιάζει στην διανομή, εκ πρώτης όψεως, οι νεοφιλελέδες ( δηλαδή ο νικηφόρος καπιταλισμός μιας και ο κεϋνσιανυσμός έχασε την μάχη κοντά 40 χρόνια φαίνεται ) ήταν επιθετικοί απέναντι του.

  Που δείχνει πλέον την αντιδραστικότητα του Καπιταλισμού σε σημείο που παλαιότερα παρόμοιες αντιλήψεις(την προτεραίότητα της διανομής επί της παραγωγής ενω η πραγματικότητα είναι εντελώς η αντίθετη) τις επικροτούσε. Αλλά γιατί;

  Ο ίδιος ο Hawking βάζει έμμεσα (από την πίσω πόρτα) δύο ζητήματα:

  1) Την κομμουνιστική κοινωνία δηλαδή στο καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του
  «Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται.»

  2) Την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής
  «οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι»

  Οκ αγγλος ήταν, ο αγγλικος τρειντγιουνισμός είναι καθεστώς, το πιο «αριστερό»(αλλά μη μαρξιστικό) είναι ο Τροτσκισμός , παρόλα αυτά ο Hawking έβαζε και τα δύο ζητήματα έστω και από την πίσω πόρτα

  17-57

 10. Ο/Η faros λέει:

  Στην τελευταία ΚΟΜΕΠ, υπάρχει ένα εκπληκτικό άρθρο, που βάζει ζήτημα κυρίως για τον επιστήμονα, πως αυτός μέσω της επιστήμης του, μέσω της επιστημονικής εφαρμογής θα έλεγα, μπορεί να φτάσει στην κατανόηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

  Αυτά που γράφει ο αστροφυσικός που «έφυγε», αφήνοντας πίσω του τεράστιο επιστημονικό έργο, αυτό κατά τη γνώμη μου κάνει.

  Καταλήγει μέσω της επιστήμης του, στην απόρριψη του καπιταλισμού και γίνεται στην ουσία θιασώτης μιας άλλης κοινωνίας.

  Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο μεγάλος Αϊνστάιν!

  Με πιο απλά λόγια, εφόσον το Έργο των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν, «παντρευτεί» με την Επιστήμη, τότε πράγματι θα φτάσουμε στην Κοινωνία που όλοι μας ονειρευόμαστε.

  Αυτό, με ακόμα πιο απλά λόγια, που το ΚΚΕ περιγράφει και προτείνει ως τον Επιστημονικό Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό!

 11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ναι είναι γεγονός πως απλοί επιστήμονεςμε έντιμες και ανθρωπιστικές προθέσεις, που παράλληλα ψάχνονται για το κοινωνικό γίγνεσθαι κια για ένα δικαιότερο κόσμο μπορεί να καταλήξουν εκεί που έβγαλε συμπέρασμα ο αστροφυσικός .

  Άλλοι (οι περισσότεροι)δεν το πολυψάχνουν και λένε » οκ αφού τα κονομάνε και ψιλοβολεύονται και δεν είναι εργάτες μια χαρά ο καπιταλισμός».
  Που να καταλάβουν ο έρμοι πως και αυτοί θα προλεταριοποιηθούν αργά η γρήγορα. Τα γράφει ο Μαυριτανός ήδη από την εποχή του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος» (1848)

  17-57

 12. Ο/Η faros λέει:

  Οι επιστήμονες, όπως είναι εντελώς φυσικό, αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι μιας κοινωνίας. Θα τολμούσα να πω ότι αποτελούν την ελίτ αυτής …

  Άρα, είναι και πιο εύκολο να υποκύπτουν στις σειρήνες του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης της κοινωνίας, πολύ πιο δύσκολο να θέσουν την επιστήμη και τον εαυτό τους στην υπηρεσία της κοινωνίας, του λαού!

  Έτσι, ο επιστήμονας, ΜΟΝΟ μέσω της ίδιας της επιστήμης – η οποία εκ φύσεως «ανοίγει» το μυαλό και την καρδιά του επιστήμονα – δηλαδή στην εφαρμογή της, μπορεί να καταλήξει στην ουσία της κολεκτιβοποίησης της κοινωνίας, της διανομής της παραγωγής σε όλους ώστε όλοι οι άνθρωποι να ευημερούν.

  Είναι πιο επίπονη αυτή η διαδικασία – το … προτσές, θα λέγαμε – έτσι, όταν βλέπεις διανοούμενους να προβάλλουν σοσιαλιστικά πρότυπα ενάντια στον καπιταλισμό, αυτό είναι πολύ σημαντικό, άσε που σίγουρα παρασέρνουν και άλλους …

 13. Ο/Η faros λέει:

  Επιβεβαιώνει ως ένα σημείο το προηγούμενο σχόλιό μου !

 14. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  «Οι επιστήμονες, όπως είναι εντελώς φυσικό, αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι μιας κοινωνίας»

  Διαφωνώ Φάρε, Νομίζουν αλλά δεν είναι

  Νο1 οι σχέσεις παραγωγής.

  Επεξήγηση μέσω παραδείγματος. Πχ. το παράδειγμα των λογιστών, μία πιο εφαρμοσμένη μορφή επιστήμης. Οι περισσότεροι λογιστές έχουν τελειώσει Οικονομικό Πανεπιστήμιο ή αντίστοιχο τμημα ΑΤΕΙ

  1) Ο λογιστής που μισθώνει την εργασία του σε ένα λογιστικό γραφείο, ή σε ένα εργοστάσιο ή σε μία επιχείρηση ανάλογα με μισθό, βαθμίδα, και τον ρόλο του στην παραγωγή από την εργατική μέχρι και τα μικροαστικά στρωματα.

  2) Ο λογιστής με δικό του λογιστικό γραφείο από αυτοαπασχολούμενος – μικροαστικό στρώμα πλησίον της στην εργατική τάξη μέχρι και μικροκαπιταλιστής αν μισθώνει εργατική δύναμη.

  3) Ο λογιστής ή σαν μέτοχος μεγάλων λογιστικών γραφείων ή εταιριών ή με δικαιώματα υπογραφής σε μεγάλες εποιχειρήσεις από μικρομεσαιοαστικό στρωμα, μικρο καπιταλιστής μέχρι και μεσαίο ή σπάνια και μεγαλοκαπιταλιστής

  Το ίδιο και για πολλούς κλάδους με πτυχίο. Επειδή σε κάποιους κλάδους η ανέλιξη είναι σχετικά πιο γρήγορη ή υπάρχει ακόμα δρόμος για » καριέρα» πολλοί έχουν μία μικροαστική οπτική στα πράγματα.

  Περισσότερα «Η μεγάλη Πρωτοβουλία» Λένιν, μετά την Οκτωβριανή για τα 4 κριτήρια των τάξεων.

  17-57

 15. Ο/Η faros λέει:

  Κοίτα Φίλε μου.
  Το ξαναείπα.

  Μπορεί και είναι και θεμιτό να διαφωνεί κανείς μαζί μου ….
  Άλλωστε έτσι γίνεται διάλογος …

  Το ζήτημα είναι όμως το εξής.
  Επειδή αναφέρεσαι στην κατηγορία των επιστημόνων που θα τους ονομάζαμε και οικονομολόγους, το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ανάπτυξη του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, προήλθε από δαύτους!
  Οι οποίοι, μέσω της επιστήμης τους, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνονται «ανοίγματα» στην Αγορά, με όχι κεντρική διεύθυνση της Οικονομίας και άλλα τέτοια.
  Και, μιλάμε για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών!
  Μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, οι οικονομικοί επιστήμονες της ΕΣΣΔ, ήταν αυτοί που προώθησαν σειρά μέτρων που οδηγούσαν και οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην άμβλυνση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και διανομής και τέλος στην αντεπανάσταση!

  Έτσι, Φίλε μου, φυσικά και γίνεται δεκτή η διαφωνία σου, όμως η τραγική πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφω.
  Δυστυχώς …

 16. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

 17. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Στον Σοσιαλισμό εξακολουθεί να υπάρχει η ταξική πάλη η οποία παίρνει άλλες μορφές.

  Η κατάργηση της ιδιοκτησίας στα μεσα παραγωγήςτης οποίας προηγείται η κάτάκτησητης εξουσίας είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα, όχι όμως το τελευταίο

  «Κριτική του Προγράμματος της Γκότα»- Μάρξ

  Η χαζομάρα πως ο σοσιαλισμός = κομμουνισμός την έχουν στο μυαλό τους οι οπορτουνίζοντες που γουστάρουν να έχουν δικό τους εργοστασιάκι

  17-57

 18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Χωρίς Κεντρικό Σχεδιασμό (προϋποθέτει κατάκτηση της εξουσίας από την Εργατική Τάξη ,με την συνακόλουθη κατάργηση της ιδιωτικοποίησης των μέσων παραγωγής) βράστα

  Την ΝΕΠ του Λένιν που ήταν μία αναγκαστική υποχώρηση μπροστά σε ένα Παγκόσμιο και , άλλοι την έχουν μετατρέψει σε δόγμα δια πάσα νόσο

  Αν δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός οδηγούμαστε σε πλεονάσματα παραγωγής σε κάποιους κλάδους και έλλειψη κάλυψης λαϊκών αναγκών σε κάποιους άλλους

  Δηλαδη αναρχία της αγοράς.
  Άντε να τα εξηγήσεις σε αναρχικούς που πιστεύουν σε αυτοδιαχείριση και σε αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια άλλα Γιουγκοσλαβίας

  «Επειδή αναφέρεσαι στην κατηγορία των επιστημόνων που θα τους ονομάζαμε και οικονομολόγους, το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ανάπτυξη του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, προήλθε από δαύτους!»

  Στον Σοσιαλισμό εξακολουθεί να υπάρχει η ταξική πάλη η οποία παίρνει άλλες μορφές κυρίως ως διαφορές στρωμάτων

  17-57

 19. Ο/Η faros λέει:

  Αν διαβάσεις την ΚΟΜΕΠ το άρθρο ΘΕΡΜΙΔΩΡ, θα λυθούν πολλές απορίες …
  Για το πως π.χ. φτάνει ένας επιστήμονας στον κομμουνισμό, πως π.χ. μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο κεντρικός σχεδιασμός!

 20. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Σε αυτά που έγραψα δεν έχω απορίες, Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα
  Άλλο το επάγγελμα, άλλο το τι νομίζει για τον εαυτό του και άλλο η τάξη που αντικειμενικά εκ της θέσης του στην παραγωγή που ανήκει. Από την εποχή του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος γίνεται λόγος για την προλεταριοποίηση ευγενών επαγγελμάτων

  όμως το τι νομίζει κάποιος για τον εαυτό του πως είναι δεν ταυτίζεται με το τι είναι.

  Δεν ανήκουν στην ίδια τάξη ο χαμηλά αμοιβόμενος γιατρός χωρίς διοικητικά «καθήκοντα» που δουλεύει σε ιδιωτικό κέντρο υγείας με τον μέτοχο ή ιδιοκτήτη του κέντρου που μπορεί να είναι και γιατρός

  17-57

 21. Ο/Η faros λέει:

  Είναι οι απόψεις σου …
  Σεβαστές, αλλά μέχρις εκεί !

  Η άποψη ότι ο επιστήμονας μέσω της επιστήμης του μπορεί να βρει, να ανακαλύψει τον κομμουνισμό, δεν είναι προσωπική θέση, είναι βαθειά κομμουνιστική θέση!

  Ο κάθε επιστήμονας, έχει δύο επιλογές. Να θέση την επιστημονική του κατάρτιση στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, ή να την χρησιμοποιήσει για το λαό, τη λαϊκή εξουσία, την Κεντρική Διεύθυνση της Οικονομίας, της Παραγωγής, της Διανομής!

  Είναι Θέση του ΚΚΕ, κι εγώ αυτό υποστηρίζω !

  Γνωρίζω ότι είναι δύσκολες έννοιες, αλλά έτσι είναι !

 22. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση τα 4 κριτήρια του Λένιν (υπάρχει και ο ρόλος στην παραγωγή που περιλαμβάνει και την επιστημονική εργασία ως ένα από τα 4 κριτήρια )

  «Ο κάθε επιστήμονας, έχει δύο επιλογές. Να θέση την επιστημονική του κατάρτιση στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, ή να την χρησιμοποιήσει για το λαό, τη λαϊκή εξουσία, την Κεντρική Διεύθυνση της Οικονομίας, της Παραγωγής, της Διανομής!»

  Δεν διαφωνούμε. Αλλά που θα την θέσει όταν είναι π.χ.χαμηλά αμοιβόμενος ή άνεργος και τα μέσα παραγωγής, οι έρευνες σε ιδιωτικό τομέα αλλά και πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το κεφάλαιο;

  Αν μπορεί να θέσει ερωτήματα σαν αυτά του αστροφυσικού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Θα μπορούσαν πιο εύκολα λόγω της επιστημονικής τους γνώσης να καταλήξουν σε παραπλήσια συμπεράσματα. Οι περισσότεροι τα θέτουν; Δεν κρατώ μεγάλο καλάθι.

  «Άλλο το επάγγελμα, άλλο το τι νομίζει για τον εαυτό του και άλλο η τάξη που ανήκει αντικειμενικά εκ της θέσης του στην παραγωγή »

  Δική μου απλοϊκή μεταφορά της Εισαγωγής στην
  «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας» – Κ.Μάρξ

  17-57

 23. Ο/Η faros λέει:

  Όπως νομίζεις …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: