Ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια

Δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα, τα οποία αμφισβητούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την μέχρι σήμερα αποδεχόμενη παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.

Κυρίως, αυτή η κυριαρχία, είχε επιβληθεί εξ αιτίας της ισχυρής οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης που έβλεπε ο κόσμος όλος να έχουν οι ΗΠΑ.

Η οικονομική ισχύς, καθιερώθηκε (θα λέγαμε) κυρίως από το 1933, όταν και έγινε αποδεκτή η σύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας με το αμερικάνικο νόμισμα, το δολάριο.
Σίγουρα δε, μετά το τέλος του Β΄Π.Π., με τη δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το γνωστό μας ΔΝΤ κ.ά., το δολάριο – άρα και η αμερικάνικη οικονομία – έγινε το υπ΄αριθμόν ένα … σήμα κατατεθέν.

Η στρατιωτική ισχύς, επιβλήθηκε μέσω της πρώτης δημιουργίας και χρήσης  της πυρηνικής βόμβας (Ναγκασάκι, Χιροσίμα), την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου.
Οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους δρόμους του πετρελαίου – ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών του κόσμου φέρνει και την κυριαρχία.

Όμως …
Όμως, επειδή σ΄αυτόν τον κόσμο τίποτα δεν παραμένει ίδιο, όλα τα παραπάνω, όσον αφορά τις ΗΠΑ, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με αυτές, έχουμε μια σειρά γεγονότων, που δείχνουν ότι η επόμενη κρίση μπορεί να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ – και όχι μόνον.

Ας δούμε μερικά μόνο στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.

α. Με μόλις το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα της διατροφικής αλυσίδας, μια σχετική κρίση θα φέρει στη χώρα ανείπωτη πείνα – και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή, αν τουλάχιστον είναι αληθινά τα στοιχεία που δηλώνουν ότι μόλις για λίγες μέρες έχουν αποθέματα τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

β. Η αμερικάνικη οικονομία βλέπει ως … Χολυγουντιανό εφιάλτη την περίπτωση να στραφεί ο κόσμος στου Κινέζικο Γουάν – εκδοχή καθόλου απίθανη, μάλιστα πολλοί οικονομολόγοι διεθνούς κύρους την βλέπουν να «έρχεται» με … χίλια.

γ. Η αμερικάνικη κοινωνία, με έξαρση την δεκαετία του 1990, το ΄χει ρίξει στα … αντικαταθλιπτικά. Η κρίση, μπορεί να μην άγγιξε τα μεγάλα αμερικάνικα μονοπώλια, αλλά τον απλό κόσμο όχι μόνο τον … άγγιξε, αλλά και τον … πλάκωσε.

δ. Να μην μιλήσουμε και για τα … ήθη που βιώνει ο αμερικάνικος λαός. Με κρούσματα δολοφονιών φοιτητών και μαθητών από … «πυροβολημένους», ή και αφροαμερικάνων από την αστυνομία, να είναι σε … ημερήσια διάταξη, ζητήματα προστυχιάς ή και ναρκωτικών, απλά επιβεβαιώνουν την απόλυτη παρακμή. Τα … Σόδομα και τα … Γόμμορα είναι … παρονυχίδες.

ε. Να έρθουμε τώρα και σε ένα θέμα ιδιαίτερο και κρίσημο, που ίσως αποτελέσει την θρυαλλίδα της καταστροφής του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου. Η κυριαρχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως ήδη προείπαμε, στηρίχτηκε στην απόλυτα μιλιταριστική εκδοχή του καπιταλιστικού συστήματος. Εδώ ψάχναμε για τον κάθε καινούργιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, να δούμε ποιον πόλεμο θα ξεκινήσει.
Κάθε … Πρόεδρος και … δυο τρεις πόλεμοι.
Ε, με το σκεπτικό ότι αυτό το … μονοπώλιο, αυτήν την αμερικάνικη … βάση στήριξης, σήμερα που η Ρωσσία του Πούτιν, αλλά και η σύμμαχός της Κίνα τα αμφισβητούν έμπρακατα  – δες Συρία σήμερα, αύριο Αφγανιστάν ή και Ιράκ – ίσως είμαστε τελικά μπροστά στην οριστική κρίση του συστήματος με απρόβλεπτες συνέπειες – για το ίδιο το σύστημα.

Τελικά, μήπως, οι ΗΠΑ και γενικά η Δύση δεν είναι παρά ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια, που ήδη άρχισαν να τρίζουν;

 

6 Responses to Ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια

 1. Ο/Η trash200 λέει:

  Δυστυχώς πόνο πήλινα ποδάρια δεν έχει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.
  -ΟΙ ΕΠΑ είναι από τις λίγες χώρες που εξάγουν περισσότερα τρόφιμα από όσα εισάγουν. Έχουν πλήρη διατροφική επάρκεια.
  -Η Κίνα (ή όποιος άλλος) παραμένει αδύνατον να ανταγωνιστού οικονομικά τις ΕΠΑ σε οποιοδήποτε επίπεδο. Όχι μόνο γιατί μια παρατεταμένη κρίση στις ΕΠΑ θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα και για τις ίδιες (που ακριβώς εξάγουν τα προϊόντα τους;), αλλά και λόγω της πλήρους εξάρτησης της Κίνας από ξένες ενεργειακές πηγές.
  -Ο Αμερικάνικος στρατός κάνει την διαφορά. Όχι μόνο μέσω της «στρατιωτικοποίησης της οικονομίας», αλλά και γιατί όταν μπορείς να καταλαμβάνεις ωμά πετρελαιοπαραγωγές χώρες (Λιβύη-Ιράκ), τότε καθορίζεις και τις τιμές του πετρελαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  -Το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές, είναι η πλήρης σήψη της κοινωνίας τους. Όσο ο αμερικάνικος λαός δουλεύει και δεν αμφισβητεί (πολύ περισσότερο υποστηρίζει κιόλας) τον καπιταλισμό, όλα καλά.

  Προσωπικά λοιπόν θα διαφωνήσω για τα πήλινα πόδια του γίγαντα.
  Είναι πολύ γερά μεν, αλλά η πάλη των λαών μπορεί και να του τα κόψει. Μόνα τους δεν τα βλέπω να ραγίζουν με τίποτε…

 2. Ο/Η faros λέει:

  trash200: Που λες, έχοντας … διάθεση πρωί πρωί … «απαντώ» ως εξής:
  (με πολύ χιούμορ, αλλά και πολιτική σκέψη)

  1. Δεν γράφω … πήλινα πόδια, αλλά … γυάλινα !!!

  2. Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσω παρακάτω (στο ποστ ντε), «δείχνει» του τίτλου το αληθές, μάλιστα η πτώση θα έχει τόσο πάταγο, που η πτώση της ΕΣΣΔ, θα φαίνεται … βελούδινη !!!

  3. Αυτό που γράφω για τα τρόφιμα (σε αντίθεση, σε πλήρη αντίθεση με όσα γράφεις εσύ Φίλε μου), το λένε διεθνείς οίκοι. Μην ξεχνάς ότι οι αμερικανοί εκτός από … γλυκοπατάτες, κάτι … ποπ – κορν και … φουλ κόκα κόλα, δεν έχουν τίποτα άλλο ….
  Α, ναι. Έχουν και … φυστικοβούτηρο !!!
  Όσοι γνωστοί μας έχουν πάει καμιά βόλτα κατά … ΕΠΑ μεριά, αυτά λένε !

  4. Λάβε υπόψη σου ότι όσα μας λένε τα κανάλια μας για την Κίνα, είναι τουλάχιστον βλακείες …
  Και ψέματα …
  Δες μια αλήθεια: Ο μέσος μισθός σήμερα στην Κίνα, είναι 600 δολάρια !
  Αυτό το κρύβουν …
  Και μας λένε άλλα, αντ΄άλλων.
  Επίσης (φαντάζομαι ότι αυτό το έχεις ξαναακούσει) το 90% των Ομολόγων των ΕΠΑ το κατέχουν οι Κινέζοι!

  5. Το μέγα θέμα του στρατού …
  Έτσι είναι (ή ήταν μέχρι στην κυριολεξία χθες) …. ή έτσι θέλουν ακόμα οι ΕΠΑ να πιστεύουν στον κόσμο όλο, για να φοβούνται !
  Η παρέμβαση (η στρατιωτική) της Ρωσσίας στην Συρία (καλά πριν λίγο καιρό στην Κριμαία), δείχνει πλέον ότι «παίζει» κι άλλος … «παίκτης» πλέον!

  6. Ο ξεσηκωμός ενός λαού (έστω και του αμερικάνικου) μπορεί να είναι αποτέλεσμα αστάθμητων παραγόντων …
  Και ούτε κανείς μπορεί να το αποκλείσει …
  Μην ξεχνάς ότι και ο εμφύλιος είχε στοιχεία απελευθερωτικά, λαϊκά …
  Άσχετα τι έγινε στο τέλος.

  7. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα διαφωνήσουν …
  Όμως, παράκληση, κρατείστε μια επιφύλαξη …
  Θα δείξει το μέλλον …
  (που εύχομαι να … δικαιώσει … εμένα 😀 😀 😀 )

 3. Ο/Η proti2015 λέει:

  Είμαι της άποψης πως σε αυτόν τον αιώνα θα δούμε την πτώση της Αμερικανικής Μονοκρατορίας , όπως είδαμε στον 20ο την πτώση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Δεν έχω το χρόνο αυτή τη στιγμή να αναφέρω σημάδια που το αποδεικνύουν. Η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητη αλλά μια έστω λυκοσυμμαχία μεταξύ Ρωσίας με Κίνα ,Ιράν ή και Ινδία μπορεί να επιφέρει αποφασιστικής σημασίας χτυπήματασ στις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Γερμανία.Ο Γ’ΠΠ ίσως να ξεκινήσει τη δεκαετία του 2030.

  Ας έχουμε υπόψη πως ο καλομαθημένος ,εξαρτημένος σε ουσίες , καταναλωτικός Αμερικανικός λαός θα δείξει μικρές αντοχές σε ενδεχόμενες επιθέσεις στα εδάφη του σε αντίθεση με τους πιο σκληροτράχηλους Ανατολικούς και Ασιάτες.

  Συμφωνώ πάνω κάτω και στα 7 σημεία του Φάρου. Ιδιαίτερα για το 6ο πιστεύω πως ένα στρατιωτικό πλήγμα στις ΗΠΑ θα επιφέρει επικράτηση σκληροπυρηνικών ακροδεξιών, θα προκληθούν εμφύλιες συγκρούσεις ταξικές και φυλετικές ενώ πιθανόν να δούμε ανεξαρτητοποιήση κάποιων Πολιτειών όπως το Τέξας ή της Καλιφόρνιας.

  Τέλος δεν αποκλείω να δούμε ξαφνική στροφή του ΚΚΚ προς τον κομμουνισμό σε περίπτωση Γ’ΠΠ

  Σενάρια επ.φαντασίας όλα αυτά ,αλλά χάρη της συζήτησης για τα γυάλινα πόδια των ΗΠΑ τα κατάθετω και ίσως σε 15 χρόνια κάποιοι να τα διαβάζουν στο μπλογκ του Φάρου και να γελάνε ή μήπως όχι ; 😉

 4. Ο/Η proti2015 λέει:

  ΚΚΚ= Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

 5. Ο/Η faros λέει:

  proti2015: Εκείνο που είναι νομοτελειακά σίγουρο, είναι η καταστροφή του καπιταλισμού.

  Μένει ως … απορία, η χρονική περίοδος που αυτό θα γίνει !

  Με την ευκαιρία …
  Πολλά χρόνια μετά το 1990, από πολλούς άκουγα ή και πολλούς διάβαζα, που λέγανε «εμείς προβλέψαμε την πτώση της ΕΣΣΔ» !

  ε
  Ε, ας μείνει (σκρίπτα μάνεν) στο … διαδίκτυο ότι κάποιοι τα λέγαμε … για τον καπιταλισμό, τις ΕΠΑ !

 6. Ο/Η faros λέει:

  proti2015: Το κατάλαβα !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: