Προς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Σε όσους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως από το 2012 και μετά), που καλόπιστα βάζουν το εξής ζήτημα,

– Αν το ΚΚΕ δεχόταν να είναι στην συγκυβέρνηση, δεν θα γινόταν όλα αυτά, δεν θα είχαμε μνημόνιο.

θέλω κι εγώ καλόπιστα, να τους θέσω τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Πότε ακριβώς είδαν τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει επίσημο αίτημα ή επίσημη πρόσκληση προς το ΚΚΕ για συμμετοχή του στην κυβέρνηση;;;
(η πολιτική ξέρετε, δεν γίνεται μέσω των … καναλιών της τηλεόρασης)

2. Στην περίπτωση που το ΚΚΕ συμμετείχε σε μια συγκυβέρνηση, τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει από αυτό που κάνει η λεγόμενη «αριστερή πλατφόρμα’;;;

3. Αν θέλατε το ΚΚΕ να μπει σε μια κυβέρνηση, γιατί δεν το ψηφίσατε ώστε να έχει την κατάλληλη κοινοβουλευτική δύναμη;;;

4. Με ποιους τρόπους, πιστεύετε, ότι το ΚΚΕ, όντας η χώρα μέσα στην ΕΕ, έχοντας η ολιγαρχία του τόπου την οικονομική εξουσία της χώρας, μη διαγράφοντας το χρέος, θα απόφευγε το Μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα σε βάρος του λαού μας;;;

Περιμένω καλόπιστες απαντήσεις …

8 Responses to Προς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

 1. Ο/Η proti2015 λέει:

  Να προσπαθήσω απαντήσω , αν και είναι υποθετικά ερωτήματα.

  1. Μετά τις εκλογές της 6η Μαϊου το ΚΚΕ ενισχύθηκε φτάνοντας το 8,5% .Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έκανε την έκπληξη με διπλάσιο σχεδόν ποσοστό αλλά πίσω από τη ΝΔ. Το ΚΚΕ ως εκείνη την στιγμή είχε αρνηθεί κατηγορηματικά και αμετάκλητα κάθε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν συνάντηση σε επίπεδο στελεχών δεν ήθελε το ΚΚΕ. Ας αναλογιστείτε ως ψηφοφόροι του ότι το 2012 τον Μάη το ΚΚΕ ήταν ισχυρό και αν συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν στη θέση των ΑΝΕΛ που έχουν το 1/9 της δύναμης τους και κανένα λόγο στα θέματα των μνημονίων.

  2. Το ΚΚΕ ,στο απίθανο σενάριο που συγκυβερνούσε με μας , θα το έκανε βάσει κοινού προγράμματος και θα πίεζε στη λύση της διαγραφής του χρέους ή του σκισίματος του μνημονίου που λεκτικά υποστήριζε τότε η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα άγνωστο αλλά σίγουρα δεν θα ήταν μνημόνιο ούτε βέβαια σοσιαλισμός.Ίσως επικρατούσε το σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη με τα 2 κόμματα να έχουν διαφορετικές απόψεις.

  3. Το 2012 το ΚΚΕ ήταν τρίτο κόμμα με ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα με προοπτική να ισχυροποιηθεί περισσότερο.

  4. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι έχει ισχυρή εκπροσώπηση στα συνδικάτα , οργανωτικές δομές που δεν έχει ούτε ή ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρητικά από κυβερνητική θέση θα μπορούσε να ενισχύσει περισσότερο τη θέση του και να πείσει περισσότερο κόσμο να αντισταθεί στη ντόπια ολιγαρχία.

  Προφανώς όμως το ΚΚΕ θέλει να επιλέξει εκείνο τη χρονική στιγμή που θα αντεπιτεθεί , με τους συμμάχους που θα κρίνει ότι είναι άξιοι του.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία της άποψης μου. Αντί Υστερογράφου.
  Σήμερα πια μετά από 6 χρόνια σχεδόν μνημονίων όλοι καταλαβαίνουν ότι ή κατάκτηση της εξουσίας και όχι της κυβέρνησης από τον λαό είναι μια απίθανη περίπτωση. Δεν έγινε το 1945 με στρατιωτική και πολιτική υπεροχή του ΕΑΜ/ ΕΛΑΣ, δεν έγινε μεταπολεμικά με μια πανίσχυρη ΕΣΣΔ ,ΚΟΜΕΚΟΝ και πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον αν δεν αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο παγκοσμίως.

 2. Ο/Η proti2015 λέει:

  Διόρθωση και ΔΕΝ πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον αν δεν αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο παγκοσμίως.

 3. Ο/Η faros λέει:

  proti2015: Κατ΄αρχή, σ΄ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
  Να επισημάνω όμως, ότι οι ερωτήσεις δεν είναι καθόλου μα καθόλου υποθετικές.

  1. Γνωρίζεις φαντάζομαι γιατί το ΚΚΕ δεν θέλει επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να πω μόνο το γεγονός ότι πολλά στελέχη (πρωτοκλασσάτα) επιδίωξαν την διάλυση του Κόμματος.
  Τώρα στην ουσία. Πως λες ότι θα συγκυβερνούσαν το 2012;;;;;;
  Αφού ΔΕΝ υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή !

  2. Και επειδή θα πίεζε;;;;;;;
  Κι η λεγόμενη «αριστερή πλατφόρμα» δεν πιέζει ;
  Τι γίνεται ;
  Τα άλλα που γράφεις ανάγονται στην σφαίρα της επιθυμίας και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, η οποία λέγει ότι μέσα στην στρούγγα της ΕΕ και με την ολιγαρχία στην εξουσία, ούτε μνημόνια «σκίζεις», ούτε διαγραφή του χρέους κάνεις!
  Αυτή είναι μια αλήθεια που καιρός είναι να την δείτε.

  3. Δεν ήταν όμως η απαραίτητη πλειοψηφία στον λαό. Κοίτα αγαπητέ μου. Θέλω να δεις το εξής.
  Την πραγματική αλλαγή προς όφελος του λαού, δεν θα την φέρουν οι εκλογές, ούτε το αστικό Κοινοβούλιο.
  Η πλειοψηφία στο εργατικό συνδικαλιστικό μαζικό κίνημα θα την φέρει.
  Η πλατειά Λαϊκή Συμμαχία θα την φέρει.
  Μακρυά από τον καπιταλισμό και τα όργανά του.
  Αλλιώς θα τρέφουμε αυταπάτες …

  4. Δεν αρκεί η αντίσταση …
  Ανατροπή χρειάζεται !
  Ανατροπή με στόχο τον επιστημονικό σοσιαλισμό – κομμουνισμό !

  Δεν είναι θέμα οι σύμμαχοι του ΚΚΕ να είναι … άξιοί του.
  Φίλε μου, το θέμα είναι το πως θα σφυρηλατηθεί ένα ρωμαλέο ταξικό κίνημα.
  Ένα κίνημα εργατών με συμμάχους από τον αγροτικό τομέα, τους μικρούς αυταπασχολούμενους, τους άνεργους και (πρόσεξέ το αυτό) δυνάμεις από τον στρατό και τα άλλα ένστολα τμήματα του Ελληνικού λαού.

  Βλέπω στη σκέψη σου κυριαρχεί η απογοήτευση, ο πεσιμισμός.
  Σε παρακαλώ θερμά να ξεφύγεις από αυτά.
  Δεν νοείται αριστερός, προοδευτικός άνθρωπος ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ γι αυτό που παλεύει.

  υ.γ.: Το δικό μου υστερόγραφο, θα πει ότι μετά το 3ο Μνημόνιο, το Μνημόνιο – Τσίπρα, ίσως αρκετοί πρέπει να καταλάβουν ότι κάναν λάθος και … να το πάρουν αλλιώς!

 4. Ο/Η faros λέει:

  proti2015: Η δική μας Θέση (είμαι σίγουρος ότι την ξέρεις) είναι ότι μπορεί, είναι εφικτό, πραγματοποιήσιμο να γίνει σοσιαλισμός σε μία χώρα – στον αδύναμο κρίκο όπως λέμε.

 5. Ο/Η proti2015 λέει:

  Συγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω στα θέματα που έχει ξεπεράσει ή επικαιρότητα. Στο 1. όλοι ξέρουμε την πολιτική προϊστορία. Το ΚΚΕ έχει δικαίωμα να κρατά.αποστάσεις από τον ιστορικό ΣΥΝ. Ή συνεργασία το Μάϊο δεν ήταν εφικτή , είχε κερδίσει η ΝΔ.Τον Ιούνιο αριθμητικά θα ήταν εφικτή αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.Η συλλογιστική του ΚΚΕ για διόρθωση της ψήφου είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα.Δεν το εξετάζω επί της ουσίας του αλλά ως σύνθημα και στο βαθμό που μου επιτρέπεται να αναφέρομαι σε άλλο κόμμα εκτός από το δικό μου.Η απόφαση καμιά συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά πλήγωσε επίσης το ΚΚΕ αν και καθάρισε την ήρα από το στάρι στο κόμμα σας.

  Για το 2 τώρα ο προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον καθαρά ευρωπαϊκός και με προοπτική της Ευρωζώνης. Η αριστερή πλατφόρμα και η τροτσκιστική Κομμουνιστική Τάση όντως πίεσαν την ηγεσία αλλά χωρίς πραγματοποιήσημο εναλλακτικό σχέδιο και ενώ είχαν αποδεχτεί 100% τον Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών αν και θα προτιμούσαν ίσως Μηλιό ή Λαπαβίτσα. Άρα σήμερα κακώς διαμαρτύρονται και φτιάχνουν νέο κόμμα. Το ΚΚΕ στην υπόθεση που κάνουμε χάρη συζήτησης, αν συγκυβερνούσε θα είχε εξαρχής επιβάλλει κοινό πρόγραμμα που θα έπρεπε να αποδεχτεί ο Τσίπρας ενώ η εσωτερική αντιπολίτευση κατέθετε τη θέση της που κατεψηφιζόταν.

  Στα 3 κ 4 θα συμφωνήσω και μη ξαφνιάσει πολλούς αυτό. Ακόμη και σε μας τους φιλοευρωπαιστές αυτή η ΕΕ θεωρείται έκτρωμα. Αν ο λαός επαναστατήσει θα είναι κάτι που δεν περιμένουμε αλλά δεν θα μας απογοητεύσει. Οι περισσότεροι μας τα νιάτα μας τα ζήσαμε στη ΚΝΕ.

 6. Ο/Η faros λέει:

  proti2015: Σύντροφε (μου επιτρέπεις να σε αποκαλώ έτσι, έ ; ).
  Όταν λες φιλοευραπαϊστές, προφανώς εννοείς τις 7 αδελφούλες που φτιάξαν την ΕΕ για να καθυποτάξουν τους λαούς, να βάλουν οριστικά στη γωνία την εργατική τάξη, να εξαπολύουν ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπου γης στέλνοντας φυσικά τα παιδιά της ΕΤ να σκοτωθούν.

  Η «Ευρώπη» δεν είναι αυτή που με την Λευκή και Πράσινη Βίβλο, την Έκθεση Τσέρκα και τόσα άλλα έχουν εξαφανίσει όλα τα εργατικά δικαιώματα, που έχουν κάνει όλες τις χώρες εργασιακές γαλέρες;

  «Ευρωπαϊστές» δεν είναι ο … Στρος Καν, δεν ήταν ο … Χίτλερ και ο Μουσολίνι; Δεν είναι ο Κάμερον, δεν ήταν η Θάτσερ;

  Τι περιμένετε από τους ολιγάρχες της Ευρώπης βρε Σύντροφοι;;;
  Να μας … λυπηθούν ;

  Τελειώστε πια με τις αυταπάτες, δεν είναι ζωή ένα μικρό «βόλεμα», μια μικρή θεσούλα εργασίας …
  ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ !

 7. Πολυ καλος διαλογος μεταξυ ανθρωπων που πονανε το λαικο και εργατικο κινημα και την υποθεση του σοσιαλισμου και δειχνει αν θελετε και το πεδιο που υπαρχει μεσα σ αυτα να υπαρξει ταξικη συμπορευση μακρυα απο δογματισμους και θεσφατα με βαση τους αγωνες … Μια παρατηρηση μονο στον/ην συντροφο proti2015 …Αν ειχε πατησει την πεπονοφλουδα της συνεργασιας τοτε το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και μαλιστα σε σχηματισμο κυβερνησης (ακομα κι αν φανταζεσαι οτι θα ειχε επιβαλλει ενα μινιμουμ απο το προγραμμα του ) το πιθανοτερο -για μενα βεβαιο – ηταν να ειχε υποστει συντρηπτικη ηττα μια και καθε προσπαθεια υλοποιησης του θα προσεκρουε καθημερινα :

  1) στο Ευρωπαικο ασφυκτικο πλαισιο που διεπει πλεον (απο το Μααστριχτ ξεκινωντας) σαν ταναλια ολες τις χωρες της ΕΕ (το ζησαμε προσφατα κατα το 7μηνο αυτο και οχι μονο στο τελος του ) …ρουπι δεν αφηνε η Κομισιον να κανεις ,ουτε καν μικροαλλαγες

  2) Στην «δειλια» και τον …»πραγματισμο» στελεχων ,υπουργων κλπ του αλλου πολου (ΣΥΡΙΖΑ) να συγκρουστουν με το πραγματικο προβλημα της ελληνικης κοινωνιας (την αστικη ταξη αλλα και το προστατευτικο ευρωπαικο πλαισιο της που προειπα) που αν θες το ειδαμε ΚΑΙ σε αυτην την κυβερνηση …και το σπουδαιοτερο !

  3) Στην «ανετοιμοτητα» του λαικου και εργατικου κινηματος και η «αταξικοτητα» που το ειχαν φτασει οι διαφοροι «παναγοπουλοι » και οχι μονο ,συνηθισμενο ως τοτε στην λογικη του «μικροτερου κακου» ,της αναθεσης ,των αυταπατων περι «μνημονιων» ως την πηγη των προβληματων και με τα ΜΜΕ στα χερια των εχθρων του ….και αρα την μη συμμετοχη του ,και την απογοητευση να αυξανεται καθε μερα .{{Κακα τα ψεμματα η κριση το 09-10 βρηκε παραλημενον τον πιο σοβαρο παραγοντα αποτροπης της λυσσαλεας ταξικης επιθεσης εναντια στον λαο : Το εργατικο κινημα ! }}και

  4) Η συμμετοχη σε μια αποτυχια (λογω των τριων πρωτων) θα σημαινε την πληρη διαλυση καθε προοδευτικης προοπτικης για τον λαο μας για πολλα χρονια μετα και η ιστορια εχει δειξει ΠΟΙΟΣ ευνοειται τοτε .
  Το αποτελεσμα θα ηταν να γιγαντωθει η λαικη απογοητευση ,να θεωρηθει συνυπευθυνο ΚΑΙ το ΚΚΕ (και οχι αδικα) και ο λαος μας να χασει καθε πολο αντιστασης και προοπτικης ! Δεν αυτοπροστατευτηκε το ΚΚΕ …προτιμησε να υποστει εκλογικη ηττα για να προστατευσει την υποθεση της σοσιαλιστικης προοπτικης για τον λαο μας ,για να προλαβει να ανασυνταξει το λαικο και εργατικο κινημα στη βαση για αυτα που ερχονται .Αυτο θα βαλει και την σφραγιδα στο μελλον μας σαν χωρα πολυ γρηγορα ….τα κυτταρα του σοσιαλισμου : τα Συνδικατα στους χωρους δουλειας και οι Λαικες Επιτροπες στις γειτονιες …Αυτα θα χτισουν την λαικη Συμμαχια και την πραγματικη -απο τα κατω – ενοτητα

  ΥΓ στο ΠΑΜΕ υπαρχουν και συνδικατα που δεν εχουν ουτε εναν ή ελαχιστους ΚΚΕδες ! Εργαζομενοι που νοιωθουν απλα την αναγκη ταξικης αντιμετωπισης των προβληματων ..Υπαρχουν ανθρωποι που ηταν καποτε πασοκ ,δηκκι ,ανταρσυα …ακομα και δεξιοι ! που ομως πιστευουν στον μονο δρομο που εχουν μπροστα τους οι εργαζομενοι …τον αγωνα .Εργατες αηδιασμενοι απο τους πουλημενους των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ,που βρηκαν τροπο ετσι να αγωνιστουν .. Ας κανουμε το ΠΑΜΕ μαζικο ,ταξικο , ρωμαλεο ταξικο ΜΕΤΩΠΟ και ολα θα αλλαξουν με μιας …σας περιμενουμε

 8. Ο/Η faros λέει:

  Γκεόργκυ Ζούκωφ: Θερμές ευχαριστίες για το πολύ μεστό σχόλιό σου.

  Να πω για τα τελευταία που γράφεις, κλασσικό παράδειγμα είναι η Πρόεδρος του Ε.Κ. Αμαλιάδας!

  Θέλω να μου επιτραπέι να πω μια άποψή μου με δυο λόγια.

  1. Επίσημη (όχι στα … κανάλια) πρόταση ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, τον Γενάρη του 2015, ΔΕΝ έγινε.
  2. Αν το ΚΚΕ συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ
  α. Θα έπαυε αυτομάτως να είναι ΚΚΕ!
  β. Θα σκόρπιζε την απογοήτευση σε όλον τον κόσμο!
  γ. Θα είχαμε … μία από τα ίδια (τα σημερινά δηλαδή)!

  Το ΚΚΕ ως Κόμμα Νέου Τύπου, άσχετα με τα ποσοστά που παίρνει για τα αστικά κοινοβούλια (εδώ ή στην ΕΕ), έχει εντελώς ΑΛΛΟΝ σκοπό και στόχο.

  Την αλλαγή τάξης στην εξουσία !
  Κι αυτό θα γίνει σε συνθήκες Κινήματος και όχι με αστικές εκλογές. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.

  Με πολύ πιο απλά λόγια, εγώ, δεν θα με πείραζε να έπαιρνε μεθαύριο και … 5%, αρκεί μετά από λίγο να κατέγραφε π.χ. στην ΓΣΕΕ ποσοστά του … 30%!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: