Η Λαϊκή Συσπείρωση Αν. Μακ. Θράκης για τον ζεόλιθο

«Η σημερινή επιστημονική ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τον ζεόλιθο της περιοχής μας, συμβάλλει στην ενημέρωση του λαού και των φορέων της περιοχής για την αξιοποίησή του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παρακολούθησε με προσοχή τις επιστημονικές εισηγήσεις και θα ήθελε να τονίσει τις εξής πλευρές:

Η περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα αξιόλογου δυναμικού της χώρας σε ορυκτό πλούτο και ενεργειακές πηγές, των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης της εγχώριας εξορυκτικής, ενεργειακής και μεταλλουργικής βιομηχανίας.

Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε μεταλλικά ορυκτά, όχι μόνο σε χρυσό, στον οποίο επικεντρώνεται η δημόσια συζήτηση, αλλά και σε αργυρό, χαλκό, ψευδάργυρο, μόλυβδο, αντιμόνιο, ζεόλιθοι.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία επαρκούν για να φωτίσουν τα πολιτικά ερωτήματα που αναδεικνύονται:

-Γιατί δεν αξιοποιούνται αυτές οι σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες; Ποιο είναι το πραγματικό εμπόδιο;

-Γιατί όποιες ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν οδήγησαν στη λαϊκή ευημερία;

-Γιατί δεν προχωρούν σε παραγωγή αδειοδοτημένες μονάδες; Γιατί κλείνουν και μετακινούνται στα Βαλκάνια με κρατική και κοινοτική επιδότηση;

Έχει σημασία, φίλες και φίλοι, να προβληματιστούμε και να απαντήσουμε πολιτικά σε αυτά τα ερωτήματα, για να προσδιορίσουμε με σαφήνεια τον πραγματικό αντίπαλο που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και το δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία.

Όποια περίπτωση του ορυκτού πλούτου και αν εξετάσουμε θα καταλήξουμε στον ίδιο ένοχο, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της επένδυσης με κριτήριο το ποσοστό κέρδους, τη ζούγκλα του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων που οδηγεί στην άναρχη, ανισόμετρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας.

Αυτός ο δρόμος οδήγησε στη βαθιά καπιταλιστική κρίση και στην εξαθλίωση του λαού μετά από μια δεκαετία διπλάσιου ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Τώρα η κυβέρνηση μας καλεί να επιταχύνουμε στον ίδιο καταστροφικό δρόμο και προβάλλει ξανά ως ευεργετική λύση για το λαό την προσέλκυση καπιταλιστικών επενδύσεων.

Υψώνει τη σημαία της επανεκκίνησης της οικονομίας και καλεί το λαό σε νέες δήθεν προσωρινές θυσίες για να επιτευχθεί η ανάκαμψη του ρυθμού καπιταλιστικής ανάπτυξης. Υπόσχεται και πάλι ότι τα κέρδη των ομίλων θα μεταφρασθούν μελλοντικά σε οφέλη για το λαό.

Αξίζει λοιπόν να δούμε, η σημερινή πραγματικότητα καπιταλιστικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου επιβεβαιώνει ή διαψεύδει πανηγυρικά αυτούς τους ισχυρισμούς;

Ας δούμε το ζήτημα της αξιοποίησης του ζεόλιθου. Πρόκειται για ένα φυσικό πορώδες ορυκτό που προσφέρει τη δυνατότητα δέσμευσης βακτηριδίων, αερίων, οργανικών και ανόργανων ενώσεων, με δυνατότητα χρήσης σε πλήθος περιβαλλοντικών βιομηχανιών, ενεργειακών και αγροτικών εφαρμογών.

Τι συμβαίνει σήμερα; Έχει εντοπισθεί ένα σημαντικό αξιοποιήσιμο κοίτασμα στα Πετρωτά (έως 100 εκατ. τόνων) και έχουν δοθεί δυο άδειες για ανοικτά λατομεία, στον όμιλο Κυριακόπουλου και στην GEO.VET, με συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων. Ο όμιλος Κυριακόπουλου κρατά το ορυχείο του ανενεργό και εισάγει στην εγχώρια αγορά από το ορυχείο του στη Βουλγαρία. Η αδειοδότηση της άλλης επιχείρησης έχει ανασταλεί, με την επίκληση της ανάγκης διεθνούς διαγωνισμού, και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με εμπλοκή διαφορετικών τμημάτων του κρατικού μηχανισμού (υπουργείου ΥΠΕΚΑ / περιφέρειας, εισαγγελίας εφετών, βουλευτών κλπ.), στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού.

Ο οξυμένος ανταγωνισμός και γενικότερα οι επενδυτικές επιλογές με γνώμονα το ποσοστό κέρδους κάθε ομίλου, οδηγούν για μεγάλο διάστημα στην ακύρωση της εγχώριας εξόρυξης. Ακόμα και αν προχωρήσει τελικά κάποιο από τα επενδυτικά σχέδια, θα υλοποιηθεί με θυσίες μισθών, εργασιακών σχέσεων στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.

Καμιά από τις δυο αδειοδοτημένες επενδύσεις δεν προτείνει σχέδιο επεξεργασίας του ζεόλιθου, τη στιγμή που ο επεξεργασμένος ζεόλιθος πωλείται σε πολλαπλάσια τιμή από τον ακατέργαστο και δημιουργεί πολλαπλές θέσεις εργασίας. Και αυτό, τη στιγμή που η βιομηχανία επεξεργασίας του ζεόλιθου δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνολογία αιχμής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους «επενδυτές». Ο ορυκτός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους ντόπιους ή ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Μια τέτοια αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρίας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα.

Οι μαζικοί φορείς της περιοχής μας αλλά και κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος και αγρότης πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πολιτική που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο «έναντι πινακίου φακής» στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Τρέλλης Χρήστος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης

 

6 Responses to Η Λαϊκή Συσπείρωση Αν. Μακ. Θράκης για τον ζεόλιθο

 1. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Πολύ σωστά αυτά που γράφεις Φάρε, αλλά εν τω μεταξύ στην πατρίδα σου…ο τσίπρας ΠΑΛΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ….
  Τυχεροί! Φαίνεται ότι μόνο στην πατρίδα σας καταργείται, στην υπόλοιπη Ελλάδα συζητείται, διαπραγματεύεται, επαναδιαπραγματεύεται, θεωρείται..αλλάζει, ……

 2. Ο/Η faros λέει:

  Γιώργος: Χα χα, ναι !

  Ήταν μια αποτυχία το ταξίδι του στην Θράκη !
  Και στην Αλεξανδρούπολη και κυρίως στην Κομοτηνή όπου παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής ΟΛΩΝ των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ μικρή η συμμετοχή.
  Γι αυτό άλλωστε και διάλεξαν πολύ μικρούς χώρους για να μαζευτούνε, να φανούνε … πολλοί !!!

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Ναι, αλλά μετά την κατάργηση του μνημονίου στην Αλεξανδρούπολη, είπε στην Κομοτινή=
  «Θα ξεπληρώσουμε το χρέος μας,το οποίο δε θα αγνοήσουμε.
  Γιατί εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες» ……..
  Απόλυτη συνέπεια!

 4. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Συγγνώμη για την πολυλογία, αλλά….

  «Την Τετάρτη, 5 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του σΥΡΙΖΑ αλέξης τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της American Jewish Committee, με επικεφαλής τον εκτελεστικό Διευθυντή της David Harris, καθώς και με εκπροσώπους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Βενιαμίν Αλμπάλας και Βίκτωρ Ελιέζερ. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ»
  Απόλυτο ξεπούλημα!

 5. Ο/Η faros λέει:

  Γιώργος: Κοίτα, δεν υπάρχει Έλληνας που πιστεύει αυτά που λέει ο Τσίπρας …

  Απλά, θα τον ψηφίσουν ως αντιΝΔ και αντιΠΑΣΟΚ σύνδρομο !
  Κάτι σαν τιμωρία …

 6. Ο/Η faros λέει:

  Γιώργος: Δεν υπάρχει θέμα. Όσο θέλεις σχολίαζε …

  Ό,τι πουν οι φίλοι του οι αμερικάνοι …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: