Το πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη

28 oktovriou

«Προς το λαό της Ελλάδας

Ο φασισμός του Μουσσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει.
Σήμερα όλοι οι έλληνες παλαίβουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία.
Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή.
Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες.
Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσσολίνι.
Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα.
Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη.
Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.

Ολοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.

Αθήνα 31 του Οκτώβρη 1940

Νίκος Ζαχαριάδης

Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ».

 

6 Responses to Το πρώτο γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη

 1. Ο/Η laura papadimitriou λέει:

  Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν,είναι και θα είναι αναντικατάστατος. Ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης.Αληθινός κομμουνιστής.Αθάνατος!

 2. Ο/Η faros λέει:

  laura papadimitriou: Όπως το υπογραμίζεις …

  ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ !

  Παράδειγμα για όλους μας …

 3. Ο/Η Σεχτάρ ο Τρομερός λέει:

  Το μεγαλείο του Ν.Ζαχαριάδη είναι:
  1. Διέβλεψε ότι η δυναμική αυτού του πολέμου, που θα έφερνε σε θανάσιμη αντίθεση τον Φασισμό με τον Σοσιαλισμό, θα κατάπινε την φασιστική κυβέρνηση Μεταξά, καθώς την έσερνε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, όπως κι έγινε! Να θυμηθούμε πως την 28 Οχτώβρη 1940, ίσχυε ακόμη το Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, αλλά κανείς σοβαρός κομμουνιστής δεν πίστευε, πως αυτό το σύμφωνο ήταν τίποτε περισσότερο απο ταχτικός ελιγμός, εν όψει της τελικής και μοιραίας σύγκρουσης, που ξέσπασε και τυπικά τον Ιούνη του 1941, και για την οποία οι κομμουνιστές προετοιμάζονταν ήδη από τις αρχές του ’30. Ο Ζαχαριάδης κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα η επίθεση του Αξονα κατά της Ελλάδας το ’40 ήταν ένα μέρος των προκαταρκτικών κινήσεων για κατάληψη ευνοϊκών θέσεων εν όψει αυτής της τελικής επίθεσης. Αρα η θέση, που διατύπωσε στο γράμμα του δεν μπορούσε να είναι άλλη, παρά: «Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δόσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη». Ο πόλεμος του ΚΚΕ κατά της φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά, έπαιρνε μια νέα, απροσδόκητη αλλά τελείως ερμηνεύσιμη, μορφή: Αυτή του εθνικοαπελευθερωτικού και ταυτόχρονα αντιφασιστικού πολέμου «ενάντια στο φασισμό του Μουσσολίνι»! Ο Μεταξάς, με το τελείως ξεψυχισμένο «όχι» του πιθανότατα να συνειδητοποιούσε πως έμπαινε στον τάφο του, μπορεί όμως και όχι. Σημασία όμως έχει πως δεν ήταν θέμα δικής του προσωπικής επιλογής. Ηταν ήδη τελειωμένος, μια τραγική φιγούρα. Στην αντίπερα όχθη, ο Ν. Ζαχαριάδης, δεν είχε ούτε δισταγμούς, ούτε αμφιταλαντεύσεις. Ηταν σαν έτοιμος από καιρό….
  Ο ένας πρωθυπουργός, ο άλλος φυλακισμένος. Νικητής όμως αναδείχτηκε ο φυλακισμένος!
  Αυτή είναι η σημασία της υπεροχής της ταξικής τοποθέτησης και του ταξικού προσανατολισμού, κόντρα σε αρνητικούς συσχετισμούς….
  2. Μπροστά στην κοσμοϊστορική σημασία αυτής της σύγκρουσης, που ο Ν. Ζ. είχε την οξύνοια να εκτιμήσει, κατάλαβε πως πρέπει να πάρει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά: Εδώ δεν είχε κανένα νόημα η πρόνοια για εφεδρείες. Οποιος κέρδιζε, κέρδιζε το σύμπαν, όποιος έχανε, δεν θα τον έσωζαν κανενός είδους «εφεδρείες». Παίζονταν όλα για όλα. Για αυτό λοιπόν: «Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.»
  Παρά τα όποια λάθη του (αναπόφευκτα για όποιον έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα), ήταν μεγάλος ηγέτης ο Ν.Ζ.
  Μακάρι το εργατικό κίνημα να βρεί και άλλους τέτοιους.

 4. Ο/Η faros λέει:

  Σεχτάρ ο Τρομερός: Νιώθω την ανάγκη να σ΄ευχαριστήσω και για την επίσκεψη και για το σχόλιό σου.

  Σαν συνέχεια αυτού του σχολίου, νομίζω ότι πρέπει να τονίσω τα εξής.

  – Από τη στιγμή που ένας Ηγέτης εξετάζει τα πράγματα από καθαρά ταξική σκοπιά, καθαρά για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, είναι σίγουρο ότι «βλέπει» σωστά.

  – Μήπως και σήμερα, δεν δικαιώνεται καθημερινά το ΚΚΕ για τις εχτιμήσεις που κάνει ;

  – Δεν μιλάει ΚΑΙ σήμερα το ΚΚΕ, για ολοκληρωτικό αγώνα για το γκρέμισμα του καπιταλισμού και όχι μόνο για τα καθημερινά προβλήματα ;

 5. Ο/Η Σεχτάρ ο Τρομερός λέει:

  Ναι, ακριβώς έτσι. Η ταξική αλήθεια είναι μια σκληρή αλήθεια, και καθόλου «εύπεπτη», όπως όλες οι μεγάλες και ανατρεπτικές ιδέες.
  Αλλιώς δεν θα ήταν ανατρεπτική ούτε επαναστατική….
  Τι κουράγια έπρεπε να δείξουν τότε οι διωγμένοι και βασανισμένοι αγωνιστές, για «να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις» και μάλιστα «χωρίς επιφύλαξη» στον πόλεμο, που διηύθυνε ο δήμιός τους; Κι όμως η συντριπτική πλειοψηφία τα έδειξε τότε, όπως και πρόσφατα η συντριπτική πλειοψηφία των κομμουνιστών πήρε τα μηνύματα των ιστορικών συνεδρίων 18 και 19, που ξεκαθάρισαν το πολιτικό τοπίο του ΚΚΕ, και άρα και της Ε.Τ., από μερικές καίριες εκτιμήσεις, που έρχονταν από παλαιότερες εποχές, ίσως βάσιμες η έστω σκόπιμες τότε, αλλά πια τελείως αναντίστοιχες με τα σημερινά δεδομένα.
  Τιμή σε όσους έχουν τα ταξικά αντανακλαστικά, γνώση η και «ένστικτο», και στέκονται άξιοι του κομμουνιστικού κινήματος, είτε ηγέτες είναι αυτοί, είτε απλά μέλη η οπαδοί.
  Μην ευχαριστείς για τίποτε, είναι ανάγκη μου να παρακολουθώ και να μαθαίνω από τα κόκκινα μπλογκ.

 6. Ο/Η faros λέει:

  Σεχτάρ ο Τρομερός: Σωστός !

  Σίγουρα η κάθε εποχή, μιας και μιλάμε για κάτι εντελώς το καινούργιο και συνάμα καθοριστικό για το μέλλον του πλανήτη μας (μιλάω για τον Κομμουνισμό), θα έχει τα θετικά της, αλλά και τα αρνητικά, από τα οποία (και τα θετικά και τα αρνητικά) οι επόμενες γενιές οφείλουν να διδάσκονται και να ενισχύουν μεν τα θετικά, να απορρίπτουν δε τα αρνητικά.

  Αυτό έγινε στο 18ο και κυρίως το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ !

  Συμφωνώ απόλυτα με τις Θέσεις που εκφράζεις, απόλυτα !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: