ΑΚΕΛ, ευρώ και … άλλα τινά !

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το παρακάτω, αποτελεί τμήμα σχετικής με τα προβλήματα της Κύπρου και την επίλυση αυτών Ανακοίνωσης, μετά από Συνεδρίαση της ΚΕ, του ΑΚΕΛ.

«3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Μερικές, χρήσιμες κατά τη γνώμη μας, παρατηρήσεις :

1. Αυτή η «επιστημονική μελέτη», πραγματοποιήθηκε αφού  το ΑΚΕΛ έχασε την εξουσία ;

2. Ώστε κατά το ΑΚΕΛ, υπάρχει «παγκόσμια οικονομική κρίση» και όχι ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ καπιταλιστική κρίση ;

3. ΄Αραγε, η «νεοφιλιλεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας» και το συγκεκριμένο «οικονομικό μοντέλο», αφορά ή όχι ΚΑΙ όταν την εξουσία την είχε το ΑΚΕΛ ;

4. Τελικά η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, θεωρεί ως πανάκεια την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, χωρίς την έξοδο ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΚΑΙ από την Ε.Ε., και χωρίς ΣΥΓΚΡΟΝΩΣ ΚΑΙ την Κοινωνικοποίηση των Μονοπωλίων  με Λαϊκή Εργατική Εξουσία ;

σ.σ.: Τα ερωτήματα, προφανώς είναι ρητορικά, δεν ευελπιστούμε ότι κάποιος θα μας απαντήσει …

4 Responses to ΑΚΕΛ, ευρώ και … άλλα τινά !

 1. Ο/Η γερανος λέει:

  Μια απάντηση ήρθε άμεσα απο την Κύπρο.

  «Την συντεταγμένη έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη και τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αντί της υιοθέτησης του Μνημονίου πρότεινε επισήμως η ολομέλεια της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ, μια μέρα πριν από την ψήφιση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης.

  «1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της.

  2. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και ευρύτερα στην οικονομία, και η συνακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης νέων μνημονίων.

  3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

  Πιο κάτω στην είδηση έρχεται και ο …»μαϊντανός»

  Το Αριστερό ρεύμα χαιρετίζει την πρόταση του ΑΚΕΛ

  «Ιστορική» χαρακτηρίζεται η απόφαση του ΑΚΕΛ σε σχετική ανάρτηση του ιστότοπου Iskra, ο οποίος, σύμφωνα με Τοvima απειχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, του ισχυρότερου πόλου της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

  Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/102834#ixzz2RvnWYbu3

  ‘Αρα τα ερωτήματα σου παυουν να είναι ..ρητορικά;

 2. Ο/Η faros λέει:

  γερανος: Κατ΄αρχή να σε ευχαριστήσω θερμά για την άμεση απάντησή σου – φυσικά να μου επιτρέψεις, να μην ασχοληθώ με την … πηγή σου !

  Εγώ, θα ήθελα, να είχα απ΄ευθείας προσωπικές σκέψεις και απόψεις ΑΚΕΛιστών !
  Με αυτήν την έννοια, παραμένουν ρητορικά τα ερωτήματά μου !

  Με την ευκαιρία όμως, που καταγράφονται κάποια πράγματα στο σχόλιό σου, θέλω να επισημάνω τα εξής:

  1. Πότε ξαφνικά το ΑΚΕΛ έγινε αντιΕΕ κόμμα ; Έφυγε από το ΚΕΑ και δεν το ξέρω ;;;

  2. Στο «3», πάλι γίνεται λόγος για δήθεν «παγκόσμια οικονομική κρίση», ενώ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ !

  3. Όχι μόνο ως … μαϊντανό μπορεί κανείς να χαραχτηρίσει το δήθεν … αριστερό ρεύμα, αλλά και ως … ΠΑΣΟΚ 3 – και μάλιστα κακιάς κοπής !!! 😆

  Οπότε, μπορώ κάλλιστα να … αναφωνήσω, ότι τα ερωτήματα ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να θεωρούναι ρητορικά !

 3. Ο/Η Κ. λέει:

  Οι παρατηρήσεις είναι πολύ εύστοχες!
  Το θέμα είναι ότι ανάλογη στρατηγική υιοθετούν και εγχώριες δυνάμεις-ιδιαίτερα ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ,»Σχέδιο Β» υπό τον Α.Αλαβάνο,Αριστερή Πλατφόρμα εντός ΣΥΡΙΖΑ κλπ-και αποτελεί ακόμα πιο επικίνδυνη θα έλεγα-όσον αφορά τον αποπροσανατολισμό των εργαζόμενων και λόγω της φαινομενικής μόνο ριζοσπαστικότητας του περιεχομένου και λόγω της »προοδευτικής» πολιτικής καταγωγής των δυνάμεων που την προβάλλουν.Το ΚΚΕ επεξεργάστηκε τη μοναδική φιλολαική πολιτική διεξόδου.Η Πολιτική Απόφαση και το νέο πολιτικό Πρόγραμμα να διαδοθεί και να προβληματίσει όσο γίνεται περισσότερο.

 4. Ο/Η faros λέει:

  Κ.: Ήρθε πλέον ο καιρός, που ο κόσμος πρέπει να πάψει να … αποπροσανατολίζεται !

  Είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα !

  Νισάφι πια !

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ότι πρέπει να πάρουμε … παραμάσχαλα την Πολιτική Απόφαση και μαζί με το Πρόγραμμα, να αλωνίσουμε την χώρα ολόκληρη !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: