Μια κατακόκκινη δημοσκόπηση

s e

Παραθέτουμε παρακάτω, τα ευρήματα της Ρωσικής εταιρίας δημοσκοπήσεων Levada – Centre, που είναι άκρως εντυπωσιακά.
Η δημοσκόηση έγινε την περίοδο από 18 έως 21 Γενάρη του 2013 και σ΄αυτήν έλαβαν μέρος 1.600 άτομα άνω των 18 χρόνων, από 45 περιοχές της Ρωσίας.

Στο δημοσκοπικό ερώτημα, «Ποιο πολιτικό σύστημα είναι καλύτερο: το σοβιετικό που είχαμε έως τη δεκαετία του ’90, το σημερινό σύστημα ή η δημοκρατία των δυτικών χωρών;», η εταιρία, συγκέντρωσε τις παρακάτω απαντήσεις:

Ένα 36 % ψήφισε το Σοβιετικό Πολιτικό Σύστημα

Ένα 17 % ψήφισε το σημερινό Ρωσικό σύστημα

Ενώ 22 % «πήρε» η δημοκρατία των δυτικών χωρών

Τέλος, ένα 9 % θέλουν κάτι … άλλο

Εντυπωσιακό πράγματι αυτό το 36 % που αναπολεί το Σοβιετικό Σύστημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μετασοβιετικοί Πρόεδροι της  Ρωσίας, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε αυτό να συκοφαντηθεί, διαστρεβλώνοντας τα πάντα !

Αυτό το 36 % δείχνει τελικά μια καταλυτική υπεροχή του σοσιαλισμού, πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, μιας και τότε ο κόσμος είχε ένα σωρό παροχές δωρεάν ή με πολύ χαμηλές τιμές, είχε δουλειά, είχε αξιοπρέπεια !

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, για την υπεροχή του σοσιαλισμού, είναι η απάντηση που δίνει η πλειοψηφία όσων πήραν μέρος στη δημοσκόπηση, στο ερώτημα, «ποιο οικονομικό σύστημα σας φαίνεται πιο ορθό».

Το 51% απαντά : «εκείνο που στηρίζεται στον κρατικό σχεδιασμό και κατανομή»,

το 29% δηλώνει : «εκείνο που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία και στις σχέσεις της αγοράς»,

ενώ δυσκολεύεται να απαντήσει το 20%.

Να σημειωθεί πως το 1992, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν είχε τεθεί το ανάλογο ερώτημα, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας στήριζε το 29% και την «αγορά» το 48%.
Ήταν φανερός τότε ο επηρεασμός τους από τα ΜΜΕ της «περεστρόικα», του οχήματος της αντεπανάστασης, που μέχρι το 1991 παρουσίαζε την αντεπαναστατική διαδικασία ως «ενίσχυση του σοσιαλισμού μέσω της αγοράς» !!!

Η δημοσκόπηση είναι αποστομωτική για όσους ακόμη κατηγορούν το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα για «ανικανότητα» κι «αναποτελεσματικότητα» κ.ά. και δείχνει πως παρά τα προβλήματα, που οφείλονταν σε σοβαρά λάθη (που όπως έχεις αναδείξει το ΚΚΕ στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου έγιναν τις δεκαετίες του ’50, ’60 κι αργότερα), το σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα διατηρεί στη συνείδηση των ανθρώπων την υπεροχή του.

Πηγή: 902.gr

13 Responses to Μια κατακόκκινη δημοσκόπηση

 1. Ο/Η K. λέει:

  σ.Φάρε,έρευνες με ανάλογα αποτελέσματα έχουν γίνει πάλι και στη Ρωσία και σε άλλα πρώην σοσιαλιστικά κράτη.Μάλιστα,τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά αν αναλογιστούμε ότι συμμετέχουν και άτομα κάτω των 35-40 ετών που δεν έχουν βιωματική εμπειρία από την περίοδο του σοσιαλισμού.Αντίθετα μεγάλωσαν και διαμόρφωσαν την πολιτική τους αντίληψη σε ακραία αντικομμουνιστικό περιβάλλον.Ειδικά η απόλυτη πλειοψηφία(51%) για το οικονομικό ζήτημα-ας το πω έτσι-που είναι και η ουσία,είναι πολύ θετική ένδειξη

 2. Ο/Η faros λέει:

  K.: Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου.

  Έτσι είναι.

 3. Ο/Η thersitis λέει:

  Να σημειωθεί πως το 1992, δηλαδή ένα χρόνο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν είχε τεθεί το ανάλογο ερώτημα, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας στήριζε το 29% και την «αγορά» το 48%.

  ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ. ΤΟΣΟ ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΞΑΝΑ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

  ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΑΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ΗΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΡΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 4. Ο/Η faros λέει:

  thersitis: Ο οπορτουνισμός είναι μια τεράστια ύπουλη αρρώστεια …

  Τελικά «χτυπάει», αν δεν προσέξεις, πισώπλατα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

  Βλέπεις, ο Λένιν προειδοποιούσε … αλλά, κυρίως μετά τον θάνατο του Στάλιν, οι απόγονοί τους, δεν βρέθηκαν στο ύψος που έπρεπε.
  Δεν κατάλαβαν …

  Απ΄την άλλη, ας μην μειώνουμε τη δύναμη της αστικής τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
  Θα είναι τεράστιο λάθος να υποτιμήσουμε το τι μπορεί να κάνει …

 5. Ο/Η thersitis λέει:

  Σ’ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΦΑΡΕ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΟΜΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ.

  ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ, ΟΦΟΙΛΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΟΛΑ ΛΑΜΠΟΓΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ.

  ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΠΗΓΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ ΝΑ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝΣΤΗΝ ΠΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

  ΤΕΡΑΣΤΕΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 6. Ο/Η faros λέει:

  thersitis: Αυτές τις απορίες τις έχω κι εγώ.

  Και μάλλον δύσκολα θα βρω ποτέ τις απαντήσεις …

  Βλέπεις, μιλάμε για έναν άλλον λαό, που δεν ξέρουμε ούτε πως σκέφτεται ούτε πως ενεργεί.

  Βλέπω και τους δικούς μας …
  Τους Έλληνες …

  Που, μόλις το Κόμμα τους έβαλε προ των ευθυνών τους – ξέρεις μεταξύ των δύο εκλογών, όταν τους είπε την πλήρη αλήθεια ότι θα πρέπει να επιλέξουν την δική τους συμμετοχή – λάκισαν οι μισοί …
  Και πήγαν κατά σύριζα μεριά ή και αλλού …
  Αρκεί να βγάλουν άλλοι τα κάστανα από τη φωτιά !

 7. Ο/Η K. λέει:

  Σύντροφοι καλημέρα.Έχουμε δίκιο να ασκούμε κριτική και στη στάση που κράτησαν τα λαικά στρώματα,οι εργαζόμενοι εκείνοι την περίοδο.Βέβαια αυτή η στάση της απάθειας-τουλάχιστον στη μεγάλη του πλειοψηφία-έχει αντικειμενική βάση:την πλήρη εξασθένιση του εργατικού-λαικού ελέγχου στην ΕΣΣΔ,την διατήρησή του μόνο σε τυπικό επίπεδο,την ουσιαστική αποκοπή των κομματικών οργανώσεων από την εργατική τάξη.Και βέβαια όλα αυτά ήταν αντανάκλαση της συνεχούς υποχώρησης των σοσιαλιστικών σχέσεων σε επίπεδο οικονομίας.
  Η κριτική αυτή σωστά ασκείται και σήμερα στους εργαζόμενους της χώρας μας.Άλλο η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε στην εργατική τάξη για τον ιστορικό της ρόλο και άλλο η αναγκαία κριτική.Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα για τις σημερινές εξελίξεις.Άρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε κλπ.

 8. Ο/Η faros λέει:

  Κ.: Συμφωνώ απόλυτα με τις διαπιστώσεις – επισημάνσεις σου !

  Έτσι είναι …

  Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, μιλάμε για συνεχή επαγρύπνιση, διαρκή αγώνα (ακόμα πιο έντονο στον Σοσιαλισμό), ξεκάθαρες Θέσεις, επαφή με τις εργατικές και τις σύμμαχες δυνάμες ώστε να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, κυρίως όμως Δυνατό, Μαζικό, Μπετοναρισμένο Κόμμα !

 9. Ο/Η Σπάρτακος λέει:

  Το τραγικό είναι ότι από αυτό το 36 % ένα μεγάλο κομμάτι απέχει από τις εκλογές ή ψηφίζει Πούτιν και το κόμμα του. Γιατί διαφορετικά αν υπήρχε ακόμα ένα Κομμουνιστικό Κόμμα ισχυρό με έναν ηγέτη που εμπνέει θα έπαιρνε στις εκλογές όχι 36 %, αλλά πολύ παραπάνω.Το ΚΚΡΟ με την γνωστή του στρατηγική σαλάτας ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία ,σοσιαλισμό και λίγο ορθόδοξη εκκλησία δεν πείθει ,ούτε ο Γ.Ζουγκάνωφ.Από την άλλη το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και το μέτωπο που έχει δημιουργήσει ακόμα δεν έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό.

 10. Ο/Η K. λέει:

  Σπάρτακος:Έτσι είναι.Είναι δύσκολες οι συνθήκες.Προσωπικά πιστεύω ότι τα υψηλά εκλογικά ποσοστά του ΚΚΡΟ οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην θετική αντίληψη/άποψη μεγάλου τμήματος των εργαζόμενων για το σοσιαλιστικό σύστημα και όχι κάποια ιδιαίτερη συμβολή του ΚΚΡΟ.

 11. Ο/Η faros λέει:

  Σπάρτακος: Κοίτα, είναι σίγουρο ότι δεν ξέρουμε πολλά πράγματα …

  Η κάθε χώρα, έχει τις ιδιαιτερότητές της.
  Είναι παρακινδυνευμένο να πεις κάτι.

  Σίγουρα όμως, το κομμουνιστικό κίνημα στην πρώην ΕΣΣΔ (κυρίως στην σημερινή Ρωσία), είναι κατακερματισμένο, μπερδεμένο, δεν εμπνέει, ίσως και πολύς κόσμος δεν το εμπιστεύεται – ας μην ξεχνάμε ότι όλα έγιναν «από τα μέσα» !

 12. Ο/Η faros λέει:

  Κ.: Μεμωνομένα, σωστές οι απόψεις που διατυπώνεις.

  Σίγουρα, θέλει πολύ ψάξιμο …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: