Ο καπιταλισμός σκοτώνει το μέλλον

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

13 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ ζουν στη φτώχεια

Θλιβερές είναι οι επιπτώσεις στα παιδιά από την καπιταλιστική κρίση στις χώρες της ΕΕ. Νέα έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εκτιμά πως τα παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά και υπηρεσίες στην ΕΕ είναι τουλάχιστον 13 εκατομμύρια και τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και σε άλλες ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ν. Ζηλανδία όπου υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30.000.000 τα παιδιά που ζουν βυθισμένα στο τέλμα της φτώχειας.

Οι ερευνητές της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ έκαναν μία λίστα με τις 14 πιο σοβαρές στερήσεις και ελλείψεις αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων όπως τη στέρηση τριών κανονικών γευμάτων την ημέρα, στέγη, πρόσβαση σε ήσυχο χώρο για μελέτη και εκπαιδευτικά βιβλία, πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση με το Διαδίκτυο. Τα ζητήματα της τροφής, της στέγης, της πρόσβασης στην εκπαίδευση, η προστασία του παιδιού, της μητρότητας ειδικά την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ήταν λυμένα, ωστόσο η καπιταλιστική παλινόρθωση τα επανέφερε στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πιο δύσκολη ζωή βιώνουν τα παιδάκια σε Ρουμανία (πάνω από 70%!), Βουλγαρία (50%) και σε Πορτογαλία (27%). Σε πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η παιδική φτώχεια και στερήσεις υπολογίζεται πως μαστίζουν πάνω από το 10% του παιδικού πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με 17,2%, αμέσως μετά την Ιταλία (13,3%) και πριν τη Σλοβακία (19,2%). Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό παιδικής αποστέρησης είναι ακόμη μεγαλύτερο σε μονογονεϊκές οικογένειες (που από 17,2% αυξάνει σε 24,3%), στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων (αγγίζοντας το 50,8%) και σε οικογένειες μεταναστών (σε ποσοστό 42,2%).

Καλύτερη θεωρείται η κατάσταση σε σκανδιναβικές χώρες όπου τα παιδιά που στερούνται βασικά αγαθά είναι περίπου το 3% του παιδικού πληθυσμού, εξαιτίας κυρίως αυτού που έχει απομείνει από κοινωνικές παροχές, που καθιερώθηκαν κυρίως κάτω από το βάρος της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών.

Σε άλλες καπιταλιστικές χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία και η Βρετανία ζει στη φτώχεια πάνω από το 10 με 15% του παιδικού πληθυσμού, με την κατάσταση στις ΗΠΑ να είναι από τις χειρότερες καθώς εκεί υπολογίζεται πως πλήττεται από την έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών πάνω από το 20% των παιδιών.

«Ενα από τα πιο ακριβά λάθη που μπορεί να κάνει μία κοινωνία και θα τα πληρώσει στο μέλλον είναι να μην προστατεύσει τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, καλώντας τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τα παιδιά από τα συνεχή μέτρα στυγνής λιτότητας και περικοπών. Βέβαια, ο εκπρόσωπος μπορεί να κάνει ευχολόγια, αλλά για να προστατευτούν και τα παιδιά και οι εργαζόμενοι, απαιτείται σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές τους.

4 Responses to Ο καπιταλισμός σκοτώνει το μέλλον

 1. Ο/Η Χρώματα και Σκιές λέει:

  Καλησπέρα,
  το είδα κι εγώ χθες, αλλά είπα να μην το ανεβάσω γιατί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει η Γιούνισεφ την κατάσταση στις σκανδιναβικές χώρες (που έχουν μια λίγο διαφορετική διαχείρηση του καπιταλισμού) μου φανηκε και λίγο σκόπιμη. Δυστυχώς δεν νομίζω οτι είναι οι κοινωνικές παροχές που απέμειναν από τον σοσιαλισμό που θέλει να αναδείξει η Γιουνισεφ, αλλά η «καλύτερη» διαχείρηση του καπιταλισμου…
  Όπως και να’χει βέβαια το οτι εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα υποσιτίζονται είναι γεγονός και όπως λες κι εσύ αυτό δεν θα αλλάξει χωρίς σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές.
  Άλλωστε ακόμα και στις σκανδιναβικές χώρες, μπορεί το ποσοστό να είναι αρκετά μικρότερο αλλά και πάλι, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ και αυτό δεν αλλάζει με καμία «διαχείρηση».

 2. Ο/Η faros λέει:

  Χρώματα και Σκιές: Καλησπέρα κι από μένα.

  Εγώ το «ανέβασα» αυτό, για να τονίσω πόσο βάρβαρο είναι το καπιταλιστικό σύστημα, πόση απανθρωπιά κρύβει μέσα του αφού τα παιδιά που είναι το μέλλον του κόσμου, χωρίς παιδιά θα σβήσει ο κόσμος κι όμως νιώθουν πλέον το βάρβαρο χέρι των καπιταλιστών να τα τσακίζει.

 3. Ο/Η Χρώματα και Σκιές λέει:

  Έχεις δίκιο…δυστυχώς!

 4. Ο/Η faros λέει:

  Χρώματα και Σκιές: Δυστυχώς … δυστυχώς …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: