Και που θα βρείτε τα λεφτά

Από αυτούς που ρωτάνε για τις θέσεις των κομμουνιστών, οι περισσότεροι, κύρια εκείνοι που δεν έτυχε να έχουν κάποια επαφή με ντοκουμέντα και κείμενα του ΚΚΕ, περιμένουν απαντήσεις οριοθετημένες στο πλαίσιο του προβληματισμού που επιτρέπει η κρατούσα λογική.

«Πού θα βρείτε λεφτά για το Α ή το Β ζήτημα;»,
«πόσα ευρώ θα εξασφαλιστούν εδώ, πόσα ευρώ θα δοθούν εκεί;»

και άλλα παρόμοια.

Πρόκειται για ερωτήματα που έχουν αντικειμενική βάση, όταν στόχος είναι η αναζήτηση επιλογών και σεναρίων για τη διαχείριση της κρίσης.
Είναι, όμως, εκτός ημερήσιας διάταξης, όταν έχεις ξεκαθαρισμένο ότι το άμεσα ζητούμενο, που είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης προς όφελος του λαού, δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί μέσα από το ριζικό αναπροσανατολισμό της κοινωνίας.
Δηλαδή, μέσα από τη συνολική απόρριψη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με όρους ανατροπής και ρήξης με το ίδιο το σύστημα.

Διέξοδο με λαϊκή εξουσία.

Η λογική της διαχείρισης στις μέρες μας, ακόμα και στις περιπτώσεις που δε γίνεται αντιληπτό, είναι αποπροσανατολιστική, αδιέξοδη και εχθρική για τους εργαζόμενους. Τους παγιδεύει να ψάχνουν λύσεις στηριγμένες στο «μη χείρον» και το …λιγότερο επώδυνο. Κι αυτό σε μια περίοδο που η άρχουσα τάξη έχει σαρώσει τα πάντα, ετοιμάζεται να ρίξει κι άλλο τους βασικούς μισθούς και μας καλεί να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι η γενιά των 700 ευρώ που ξορκίζαμε πριν πέντε χρόνια, αποτελεί πολυτέλεια και πλεονεξία.

Αν, προς στιγμή, υπέκυπτε κανείς στον πειρασμό να απαντήσει με τέτοιους όρους, θα μπορούσε πρόχειρα, αλλά καθόλα σωστά, να υποστηρίξει ότι μια κοινωνία που εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής της πολιτικής κατάφερε να πληρώσει μέσα στην τελευταία δεκαετία 150 δισ. ευρώ μόνο για τόκους χρέους και να εξασφαλίσει ταυτόχρονα νέα περιουσιακά στοιχεία περίπου 600 δισ. για το μεγάλο κεφάλαιο μόνο την περίοδο 2003 – 2009, σίγουρα διαθέτει τους πόρους για να τα φέρει βόλτα.

Τα ερωτήματα, όμως, που συνδέουν τις προοπτικές της λαϊκής εξουσίας με διλήμματα του τύπου «πού θα βρούμε χρήματα;», πρέπει να τα ξεπεράσουμε άμεσα.
Οι πραγματικές δυνατότητες και οι προοπτικές της κοινωνίας δεν υπολογίζονται σε ευρώ, δραχμές, ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Οσοι κάνουν τέτοιους υπολογισμούς μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων, όπως ακριβώς με το ξέσπασμα της κρίσης.
Αποδείχτηκε ότι τα ευρώ που αφορούσαν την ευρωστία της καπιταλιστικής οικονομίας ήταν υπερτιμημένα, εκείνα που διαφήμιζαν την κοινωνική ευμάρεια κάλπικα, ενώ τα δεκάδες δισ. των τραπεζών ανύπαρκτα.

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της κοινωνίας δεν αποτυπώνονται στην εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν τα «μοντέλα» της στατιστικής των αστών που μετράνε τα πάντα σε προβολές καπιταλιστικού κέρδους και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, αλλά στα πολύ απλά και μετρήσιμα από όλους αγαθά.

Στη λαϊκή οικονομία δεν μετράνε οι νομισματικές μονάδες,

αλλά οι φυσικοί πόροι

που μπορούν να αξιοποιηθούν για το συμφέρον ολόκληρου του πληθυσμού, η ευφορία της γης και αν μπορεί να θρέψει το λαό.

Μετράνε οι εργαζόμενοι,
με τις ικανότητές τους και τη δυνατότητα να χειρίζονται τα εργαλεία και τα μέσα παραγωγής. Μετράνε τα εργοστάσια και οι υποδομές.
Μετράνε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία της κοινωνικής ανάπτυξης.
Μετράει η αποφασιστικότητα και τα εργαλεία της νέας εξουσίας να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο κεντρικά επεξεργασμένο πρόγραμμα για την ολόπλευρη ανάπτυξη της κοινωνίας, προς όφελος όλων των μελών της.

 

6 Responses to Και που θα βρείτε τα λεφτά

 1. Ο/Η vivalagreece λέει:

  Στον πραγματικό σοσιαλισμό δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Καθημερινά στους χώρους εργασίας θα μοιράζεται φαγητό. Μια φορά το εξάμηνο θα χορηγείται στολή εργασίας και άρβυλα. Μια φορά το μήνα οδοντόκρεμα και σαπούνι, μια φορά τη διετία κουβέρτες. Τα φάρμακα θα είναι τα εξής τρία: ασπιρίνη, πενικιλίνη, καθαρκτικό. Οι μετακινήσεις θα γίνονται με φορτηγά τζάμπα. Το χειμώνα θα χορηγείται ένα γαλόνι πετρέλαιο την εβδομάδα.

 2. Ο/Η faros λέει:

  vivalagreece: Σωστός !
  Και …
  Επίσης …

  – Τα ετήσια … μνημόσυνα θα είναι τζάμπα !
  – Κάθε δύο αιμοδοσίες, θα δίνεται και δεύτερο μπουκαλάκι … πορτοκαλάδα !
  – Κάθε δεύτερο μήνα, στα σχολεία, θα δίνεται από ένα … μολύβι δωρεάν !
  – Όλοι οι υπάλληλοι θα φορούν ενιαία στολή που θα χορηγείτα μια φορά την … δεκαετία δωρεάν (το πλύσιμο της στολής θα επιβαρύνει τον υπάλληλο) !
  – Το κούρεμα για τους άντρες θα είναι … προαιρετικό, για τις γυναίκες μια φορά το χρόνο και φυσικά βάψιμο και άλλα κατάλοιπα του καπιταλισμού θα απαγορευτούν με νόμο !
  – Τέλος, θα απαγορευτεί με νόμο, με ποινή ισόβιας φυλάκισης στα … ελληνικά γκούλαγκ, η … βλακεία !

  Ικανοποήθηκες ;;;; 😛 😛 😛

 3. Ο/Η vivalagreece λέει:

  Γιατί παρεξηγήθηκες; Αυτά δεν έγιναν στην εφαρμογή του κομμουνισμού στην πράξη;
  -Δεν έπαιρναν είδη πρώτης ανάγκης με το δελτίο; Σε πειράζει που είπα κουπόνι; Άντε να το πούμε ελληνικά, δελτίο!

  -Δεν ανήκαν τα πάντα (χωράφια, εργοστάσια, σπίτια κλπ) στο κράτος; Πώς θα γίνει αυτό χωρίς κατασχέσεις; Αν θέλεις να τις πούμε απαλλοτριώσεις για να μην ακούγεται τόσο άσχημα, κανένα πρόβλημα!

  -Δεν υπήρχε αναλογία τετραγωνικών διαμερίσματος και ατόμων που έμεναν μέσα; Στην ανατολική Γερμανία υπήρχε σίγουρα και το ξέρω από Ανατολικογερμανούς. Θεωρούσαν τυχερούς όσους είχαν παπούδες-γιαγιάδες εν ζωή γιατί έμεναν όλοι μαζί και είχαν μεγαλύτερο διαμέρισμα!

  Αυτή είναι η εφαρμογή του κομμουνισμού στην πράξη. Η καλή της πλευρά δηλαδή, γιατί αν πούμε και για την Κίνα θα γελάσει ο κάθε πικραμένος!
  Αν τα βιβλία λένε κάτι διαφορετικό προφανώς ήταν απραγματοποίητο, ή δεν ήθελαν να το εφαρμόσουν οι μεγάλοι ηγέτες του κομμουνισμού.
  Σε ευχαριστώ που ανέφερες τη φυλάκιση στα γκούλακ. Ξέχασα να αναφέρω αυτή την κομμουνιστική εφεύρεση!

 4. Ο/Η faros λέει:

  vivalagreece: Ποιος παρεξηγήθηκε ;;; 😕 😕 😕

  Κι αυτά και άλλα πολλά … 😛

  Μόνο που μπέρδεψες κάτι. Αυτά όλα που λες, συμβαίνουν ΣΗΜΕΡΑ, π.χ. στην Ελλάδα, στις ΕΠΑ, στις χώρες της Βαλτικής και πάει λέγοντας !

  Μμμμ, κοίτα δεν ξέρω που διαβάζεις … ιστορία, αλλά κάνεις ένα βασικό πολιτικοοικονομικοκοινωνικό λάθος. Στον Σοσιαλισμό, τα μέσα παραγωγής ανήκουν στην Κοινωνία ΟΧΙ στο Κράτος !
  Τι σου λέω τώρα, θα μου πεις !
  Σιγά μην το καταλάβεις … 😆

  Τα σπίτια που αναφέρεις, ανήκαν στην Κοινωνία και δινόταν όχι ανάλογα με τα τετραγωνικά που λες, αλλά ανάλογα με την οικογένεια που είχε κάποιος.
  π.χ. μια μονογονεϊκή οικογένεια δεν θα είχε … τριάρι, όπως και μια τετραμελή οικογένεια δεν θα έμενε σε … γκαρσονιέρα !
  Δεν ξέρω τι σου είπαν και τι κατάλαβες εσύ αλλά έτσι είναι …

  Τώρα, ποιος σου είπε ότι στην Κίνα έχουν κομμουνισμό ;
  Πραγματικά μου φαίνεται ότι βλέπεις πολύ … ΣΚΑΪ !!! 😆

  Τα γκούλαγκ εφεύρεση των κομμουνιστών ;;;
  Προφανώς δεν έχεις ιδέα τι ήταν και τι θα πει γκούλαγκ, έ ;;;
  Το να σου πω ότι κάθε χώρα έχει φυλακές (γιατί αυτό ήταν τα γκούλαγκ, απλά, φυ-λα-κές), μάλλον θα πάει τζάμπα, έ ;
  Εσύ νομίζεις ότι στον καπιταλισμό, οι εγκληματίες πάνε … σπίτια τους !!!
  Ή ίσως να νομίζεις ότι οι εγκληματίς ΔΕΝ θα πρέπει να τιμωρούνται !

  (και μην τολμήσεις να μου πεις για πολιτικούς κρατούμενους, γιατί θα πρέπει να αναφεθείς τι γινόταν και τι γίνεται ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ, στις ΕΠΑ, στη Γερμανία, ακόμα ακόμα στην Ελλάδα – αλλιώς θα αποδειχτείς μονόπλευρος)

  Τέλος, αγαπητέ μου, έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι αντικομμουνιστής, αντισοβιετικός ή ό,τι άλλο θέλεις, αλλά κάνε μου τη χάρη να αναφέρεσαι σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΓΕΓΟΝΟΤΑ – και είνα πάρα πολλά αυτά, εμείς πρώτοι πρώτοι τα τονίζουμε, γιατί είμαστε οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ που κάνουμε καθημερινά αυτοκριτική – και όχι σε μπαρούφες της πιο αισχρής δυτικής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας !

  Α, και με ευχαριστείς, δεν το έκανα για σένα …

 5. Ο/Η Varnalis λέει:

  Αν νομίζεις ότι ο καυγάς γίνεται για τζάμπα φαγητό, πλανάσαι πλάνην οικτράν. Ξέρεις γιατί γίνεται;

  Ήλιε και θάλασσα γαλάζα
  και βάθος τ’ άσωτ’ ουρανού!
  Ω! της αβγής κροκάτη γάζα,
  γαρούφαλα του δειλινού,
  λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,
  χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!

  Γι’ αυτό γίνεται, …

 6. Ο/Η faros λέει:

  Varnalis: Σαν ποιητής, δεν λέω, καλός είσαι, σαν σχολιατής όμως …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: