Το μυστικό σχέδιο του … Γκορμπατσώφ !

Απαραίτητη σημείωση: Ό,τι διαβάσετε παρακάτω, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και η όποια ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι απλή σύμπτωση.

Έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο. Δεν γνωρίζω τον συγγραφέα, ή άλλα στοιχεία, γνωρίζω όμως μια εκτεταμένη περίληψη, την οποία και παραθέτω.
Τα πολύ παλαιά χρόνια, σε ένα μικρό χωριό, κάπου στη Σιβηρία, ζούσαν περίπου χίλιοι κάτοικοι. Η κύρια απασχόλησή τους ήταν η καλλιέργεια σιτηρών, καλαμποκιού και πατάτας. Φυσικά υπήρχαν και κοτούλες και άλλα ζωντανά.

Κάποιοι από τους κατοίκους, είχαν φτιάξει έναν αυτοσχέδιο φούρνο, όπου έψηναν πάνω σε πέτρες αλεύρι από τα σιτηρά και το χρησιμοποιήσουν σαν ένα είδους ψωμιού.

Αυτό παίρνοντας ως αφορμή, ένας κάτοικος του χωριού, ας πούμε ο κυρ – Μιχάλης, σκέφτηκε και έκανε μια «επιχείρηση» που παρήγαγε αλεύρι από τα σιτηρά, το καλαμπόκι και την πατάτα, τα έψηνε σε ένα πιο μεγάλο και καλοφτιαγμένο φούρνο, σε διάφορα είδη, θα λέγαμε ψωμί, κουλούρια ή άλλα αρτοσκευάσματα και τα πουλούσε στο χωριό.

Χρειάστηκε πολύ γρήγορα να πάρει και καμιά δεκαριά συνεργάτες, γιατί μόνος του δεν τα προλάβαινε.

Πολύ σύντομα είδε από κει που ήταν ένας φτωχός χωριάτης, να εξελίσσεται σε έναν πλούσιο – τον πιο πλούσιο κάτοικο του χωριού.

Όλοι τον θαύμαζαν και τον εκτιμούσαν.

Πολύ γρήγορα, ο κυρ – Μιχάλης, σκέφτηκε να επεκτείνει την επιχείρησή του και σε άλλα χωριά της περιοχής.
Έτσι και έκανε. Έφτιαξε έναν μεγαλύτερο αλευρόμυλο, έναν μεγαλύτερο φούρνο, πήρε μεταφορικά ζώα, προσέλαβε περισσότερους εργάτες.

Και τα κέρδη του συνεχώς αυξάνονταν !
Με την πάροδο του χρόνου, ο κυρ – Μιχάλης, ως γνήσιος εκκολαπτόμενος πλουτοκράτης, καπιταλιστής, όπως μπορούμε να τον πούμε, μπήκε στα … βαθειά !
Επέκτεινε τις δραστηριότητές του όχι μόνο στα διπλανά χωριά, αλλά και στις διπλανές πόλεις.
Τελικά τα κατάφερε και … μπούκωσε στα κέρδη !
Κέρδη να δουν τα μάτια σου !

Όμως, τα καλά, όπως ξέρετε όλοι, δεν κρατάν επ΄ άπειρον !
Έτσι, ένας άλλος κυρ – «Μιχάλης», ζήλεψαν αυτό που έκανε ο κυρ – Μιχάλης μας και αποφάσισε να κάνει ίδιο.
Και μάλιστα, με καλύτερα μέσα, με πιο πολύ κόσμο, έφτιαξε καλύτερης ποιότητας αρτοσκευάσματα, με πιο χαμηλές τιμές, βρήκε εργάτες που τους πλήρωνε πολύ πολύ μικρότερα μεροκάματα, έτσι τα κέρδη του … «δεύτερου» κυρ – Μιχάλη, ήταν πολύ μεγαλύτερα.

Πολύ γρήγορα ο «πρώτος» κυρ – Μιχάλης, βλέποντας τα κέρδη του να συρρικνώνονται επικίνδυνα, άρχισε κι αυτός να κάνει περικοπές, στους μισθούς, στις τιμές που έδινε για τις πρώτες ύλες κλπ.

Δεν πέρασε παρά λίγος καιρός και αίφνης, να, εμφανίζεται και … «τρίτος» κυρ – Μιχάλης !!!
Και … «τέταρτος» …
Και … «πέμπτος» …
Και …   

Που λέτε, προσπάθησαν όόόλοι οι κυρ – Μιχάληδες, να ρίξουν τα κόστη, τις δαπάνες τους, ώστε να μην μειωθούν τα κέρδη τους, βλέπετε το μόνο που ενδιέφερε τον καθένα ξεχωριστά, ήταν το τομαράκι του, η τσεπούλα του, ο … μπεζαχτάς του !
Κάναν κοινή εταιρεία, φτιάξαν κοινή αγορά, μηχανισμούς να κρατάνε τους εργάτες τους εν υπνώσει, και τι δεν κάναν να διατηρήσουν τα κέρδη τους, την πολυτελή ζωή τους !
Έλα όμως, που όπως είπαμε και πριν, το … μέγα θάμα κρατάει τρεις μέρες !
Όταν οι κυρ – Μιχάληδες γίναν πολλοί, όσο κι αν ο ένας «έτρωγε» τον άλλον, όσο κι αν ξεζούμιζαν τους εργάτες τους, όσο κι αν έφτασαν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στο σύνολό τους, το πρόβλημα πρόβλημα !
Φτιάχναν προϊόντα που δεν τα αγόραζε κανείς !
Υπηρεσίες που δεν τις χρησιμοποιούσε κανείς !
Φτάσαν στο σημείο να σκάσουν από αποθεματικά και χρήματος και προϊόντων που σάπιζαν !

Ώσπου, μια (ευλογημένη) μέρα, οι εργάτες μην αντέχοντας την απάνθρωπη ζωή που περνούσαν, ξεσηκώθηκαν, πήραν στα χέρια τους όλες τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν οι κυρ – Μιχάληδες, φτιάξαν καινούργιες με μοναδικό σκοπό πλέον το δικό τους συμφέρον και όχι μιας χούφτας κυρ – Μιχάληδων.
Τέλος του βιβλίου !

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης μας (συνειρμούς μπορείτε να κάνετε, φυσικά), κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:
– Όσο αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής (π.χ. … φούρνοι) είναι μια χούφτα άνθρωποι, η πλειοψηφία που είναι οι άλλοι θα υποφέρουν.
– Όσο αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής (ξανά, μανά), είναι μια χούφτα άνθρωποι (ξανά, μανά), δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, μια χαρά τα καταφέρνουν, μπορούν άνετα να διατηρούν τα κεκτημένα τους.
– Οι παραγωγοί για να καταλάβουν την αξία τους, πρέπει να φτάσουν στα όριά τους. Να μην αντέχουν άλλο.
– Όσο σ΄ αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν εργάτες που δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης και μάλιστα αυτοί να αγγίζουν το μισό του πλανήτη, ο ξεσηκωμός δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
-Πρέπει κι αυτοί να νιώσουν τα «αγαθά», το να τους κάνουν κουμάντο, να εξαρτάται η ζωή τους από μια χούφτα κυρ – Μιχάληδων.

Αυτό ήταν !
Κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει !
Και, πήρε τη Μεγάλη Απόφαση !
Και οι δικοί του εργάτες, έπρεπε να νιώσουν τι θα πει καταδυνάστευση.
Τι θα πει ανεργία.
Τι θα πει να μην έχεις να φας.
Τι θα πει να μην έχεις πολιτισμό.
Τι θα πει να αυξάνεται η εγκληματικότητα, να μην μπορείς να βγεις από το σπίτι σου – να μην έχεις καν σπίτι.

Με δυο λόγια να επικρατήσει παντού ο καπιταλισμός, να πολλαπλασιαστούν οι καπιταλιστές (οι κυρ – Μιχάληδες), με μαθηματική ακρίβεια θα επέλθει μια απέραντη κρίση – οικονομική κρίση, κρίση αξιών, πολιτιστική κρίση, τελικά καπιταλιστική κρίση που θα ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ τους εργάτες να εκδιώξουν τους απανταχού κυρ – Μιχάληδες, τους απανταχού καπιταλιστές και να επικρατήσει απ΄άκρου σ΄ άκρο του πλανήτη, ένα άλλο σύστημα, ένα σύστημα που θα στηρίζεται στα συμφέροντα των εργατών – κι όπως θέλουν ας το ονομάσουν.

Το «συνέλαβε», το επεξεργάστηκε, το εφάρμοσε !
Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, ζούμε την τελική του φάση !
Ο ένας καπιταλιστής βγάζει το μάτι του άλλου, δεν ξέρουν τι να κάνουν τα κέρδη τους και τα προϊόντα τους, χτυπάνε αλύπητα τους εργάτες.
Μέχρις αυτοί, να το πάρουν απόφαση και να ξεσηκωθούν.

Και τότε, η Ιστορία, θα Τον δικαιώσει !

υ.γ.: εμείς; δεν ξέρω …

 

20 Responses to Το μυστικό σχέδιο του … Γκορμπατσώφ !

 1. Ο/Η TRASH λέει:

  Τελικά οι αμερικάνοι είχαν δίκιο! Οι «κομουνιστές» είναι σατανικοί!
  Ο Γκόρμπι διάλυσε την ΕΣΣΔ και με αυτόν τον τρόπο προκάλεσε την κρίση στον καπιταλισμό, που σαν «μαρξιστής» ήξερε πως όσο αναπτύσεται- τόσο και σαπίζει…
  Ετσι επιταχύνθηκαν τα προτσές για την παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση…
  Μακιαβελικό!
  (τρομερό το άρθρο….!)

 2. Ο/Η spiral architect λέει:

  Aπο ληγμένη πίτσα να πάει …

 3. Ο/Η faros λέει:

  TRASH: Ε … εντάξει … Σατανικούς δεν τους λες …

  Διαόλου κάλτσα όμως … 😀 😀 😀

  Δεν ξέρω αν είναι … Μακιαβελικό … Μια … διαολιά, όμως, την έχει !!! 😆 😆 😆

 4. Ο/Η faros λέει:

  spiral architect: Και την πίτσα hut, ένας κάποιος … κυρ – Μιχάλης την δημιούργησε … 😆 😆 😆

 5. Ο/Η Elva λέει:

  Λες να φταιει, faro, το ….ονομα κυρ – Μιχάλης; 😛 😛

 6. Ο/Η faros λέει:

  Elva: Α, μπα ;
  Έκανες βλέπω τους … απαραίτητους συνειρμούς ! 😆

  Σίγουρα …
  Φταίει …

 7. Ο/Η TRASH λέει:

  «για ένα πουκάμισο αδειανό/
  …για μια πίτσα…»

 8. Ο/Η faros λέει:

  TRASH: Δεν μπορώ να πω … ωραίο τραγουδάκι …

 9. Ο/Η black bedlam λέει:

  Δεν ξέρω γιατί αλλά εμένα ο δικός μου συνειρμός με πήγε σε κείνη την συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ, κατά την οποία ο Μ.Γκορμπατσόφ σαν γραμματέας της ΚΕ του, κήρυξε παράνομο το ΚΚΣΕ το κόμμα του ΛΈΝΙΝ !
  Ο γραμματέας του κόμματος και όντας γραμματέας του ΠΓ, της ΚΕ, του ΚΚΣΕ, του Ιστορικού και ηρωικού κόμματος των μπολσεβίκων το έβγαλε στην παρανομία και οι απο κάτω ……..χειροκροτούσαν ! ! !

 10. Ο/Η ακροβατιστής λέει:

  Πολύ καλή ανάρτηση!
  Η μέρα εκέινη δεν θα αργήσει…

 11. Ο/Η faros λέει:

  black bedlam: Κάτι ήξεραν … 😆 😆 😆

 12. Ο/Η faros λέει:

  ακροβατιστής: Πράγματι, έτσι είναι !

  Είτε έτσι, είτε αλλιώς …
  Με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο …

 13. Ο/Η giorgos λέει:

  Καλησπέρα σύντροφε Φάρε.Υπέροχη η αναρτησή σου!!!!Μας έδειξες με έναν απλό και νόστιμο τρόπο πως λειτουργεί ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός αλλά…και το τι θα επακολουθήσει.Συμφωνώ σε όλα μαζί σου.Δυστυχώς πρέπει αν πέσει μια παγκόσμια και απέραντη πείνα για να γίνει αυτός ο μεγάλος ξεσηκωμός….

 14. Ο/Η faros λέει:

  giorgos: Πολύ Καλημέρα Σύντροφέ μου !

  Ξέρεις, δεν είμαι οπαδός της άποψης «να λιμοκτονήσει ο λαός, να μάθει, να καταλάβει ότι πρέπει να ξεσηκωθεί» !
  Ούτε, φυσικά, της άποψης «να γκρεμιστούν όλα, ώστε να έρθουμε εμείς να τα ξαναφτιάξομε» !
  Πολύ περισσότερο της άποψης «Γαία πυρί μιχθήτω» !

  Με το άρθρο αυτό, ήθελα να δείξω, όπως σωστά επισημαίνεις, την ιστορική εξέλιξη του καπιταλισμού !
  Με απλά λόγια.
  Άλλωστε πολλοί, πάρα πολλοί το κάναν αυτό με καθαρά επιστημονικό τρόπο.

  Ήθελα να δείξω, ότι για την κρίση που βιώνουμε, η εξήγησή της είναι επίσης πολύ απλή.
  Το μάζεμα και ξαναμάζεμα του χρήματος, που δεν μπορεί να ξαναβγεί στην πιάτσα ώστε να φέρει νέα κέρδη, η άναρχη αφθονία των αγαθών που δεν μπορούν να καταναλωθούν, κυρίως όσο φτωχαίνουν τον κόσμο (νομίζοντας ότι αυτή είναι η λύση), αυτή είναι η εξήγηση.
  Όλα τα άλλα είναι συμπτώματα ή απότοκα …

  υ.γ. σε παρακολουθώ ανελλειπώς …

 15. Ο/Η giorgos λέει:

  Καλημέρα σύντροφε,ούτε εγώ είμαι αυτής της άποψης αλλά δυστυχώς εκεί βλέπω να πηγαίνουμε…ευχαριστώ που παρακολουθείς τις αναρτήσεις μου,αν και να πω την αλήθεια μου το είχα αφήσει κάποιο καιρό το blog μου δεν ειναι τόσο εμπλουτισμένο όσο το δικό σου αλλά θα κάνω τις προσπαθείες μου.
  υ.γ. πολύ καλή η αναρτησή σου έτσι για να μαθαίνουν κάποιοι ποιοί είναι οι αγωνιστές και ποιός τους εξοπλίζει με αγωνιστικές ιδεές.Καλύτερα να διαπράξεις λάθη η να βρεθείς σε αδυναμία πάνω στον αγώνα παρά να κάθεσαι και να κρίνεις απο την πολυθρόνα.Στην περιπτωσή του ΚΚΕ σε αυτή την περίοδο επιβεβαιώθηκαν τα λόγια του Λένιν »σκοπός δεν είναι να μην γίνονται λάθη,σκοπός είναι να μην γίνονται ουσιαστικά λάθη».Αν και το κόμμα βρέθηκε σε δύσκολες εποχές και υπέπεσε στα λάθη του,όμως τα έκανε στην λύσσα της μάχης και του αγώνα,επιτέλους ας σκεφτεί κάποιος νοήμον άνθρωπος την παράμετρο αυτή,το ΚΚΕ δεν έκανε στο καφενείο τα λάθη του αλλά μέσα στις φλόγες της μάχης.Τιμή και Δόξα στον πολυαγαπημένο μας σύντροφο Άρη!!!!

 16. Ο/Η faros λέει:

  giorgos: Γεια χαρά Συντροφάρα !

  Εντάξει, εγώ, έχω περισσότερο χρόνο ελεύθερο.

  Συμφωνώ μέχρι κεραίας σ΄αυτά που λες …
  (αν και, προφανώς, ανήκουν στο … άλλο ποστ :D)

 17. Ο/Η giorgos λέει:

  χαχαχαχαχα ναι σύντροφε το είδα το ποστ για τον σύντροφο Άρη.Επίσης είδα και τον φίλο μας τον αστυάνακτα.Δεν θα εκφράσω την γνώμη μου σύντροφε.Βλέπεις λόγω των ημερών έχω βαρεθεί να ταπώνω οπορτούνια…οπότε σας τον αφήνω μια χαρά του τα πατε.΄Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα λάθη που έγιναν τότε στο κόμμα έγιναν και λόγω της οπορτουνιστικής στροφής που είχε αρχίσει να παίρνει το κόμμα..το αστείο είναι πως η Συνθήκες Λιβάνου, Καζέρτας και Βάρκιζας έγιναν κυρίως απο άτομα τυπου αστυάνακτα.Ξέρεις αν το βάλεις κάτω είναι λίγο αστείο και αντιφατικό να μιλάνε οι οπορτουνιστές για την διαγραφή του Άρη.Με λίγα λόγια είναι σαν ένας χ άνθρωπος να έχει κάνει ενα έγκλημα και να βγαίνει να κατηγορεί τον εγκληματία που έκανε το έγκλημα…δηλαδή τον εαυτό του…Αν ενδιαφερεται πάντως ο κ. αστυάνακταςγια κάποια στοιχεία όσων αφορά το κόμμα και τις τότε εξελίξεις εχω ενα βιβλίο που ίσως να μας ενδιαφέρει όλους αλλά δεν νομίζω να του αρέσουν και πολύ αυτά που θα ακούσει γιατί επιβεβαιώνουν τα όσα λέει το κόμμα σήμερα.το βιβλίο λέγεται »Δεκεμβρης του 44» του Νικανδρου Κεπέση.

 18. Ο/Η faros λέει:

  giorgos: Τα άτομα τύπου «αστυάνακτα», κάναν τα Μάαστριχτ, ψήφισαν προχθές ενάντια στον Λιβυκό λαό, πασχίζουν να διατηρηθεί το καπιταλιστικό σύστημα με τις γελοίες αναφορές τους για τον «καζινοκαπιταλισμό», την ίδρυση μιας Εθνικής Τράπεζας (λες και δεν υπάρχει !!!), με το ευρωομόλογο, την προσήλωσή τους στην ΕΕ – αντίστοιχα όχι μόνο θα υπέγραφαν την «Λίβανο», την «Καζέρτα» και την «Βάρκιζα», αλλά θα είχαν ταχτεί αναφανδόν (όπως κάναν κι άλλοι) με τους εγγλέζους στα Δεκεμβριανά, με τους Ραλληνογονατάδες !
  Τους είδαμε πως αφήσαν να εκτελεστεί ο Μπελογιάννης … αρνούμενοι να τον κατεβάσουν ως υποψήφιο βουλευτή με την ΕΔΑ !

  Διαβάζει βιβλία …
  Ίσως κι αυτό !
  Κυρίως όμως όπου του έχω πει πολλές φορές, αναμασάει μασημένη τροφή που του δίνουν άλλοι …

 19. Ο/Η giorgos λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα σύντροφε μαζί σου….αναμασάει μασημένη τροφή που του δίνουν άλλοι…την καλησπέρα μου!!!

 20. Ο/Η faros λέει:

  giorgos: Το θέμα δεν είναι αυτό …
  Το θέμα είναι ότι αποτελούν ανάχωμα στην ριζοσπαστικοποίηση ενός ολόκληρου κόσμου …

  Κάνουν μεγάλη ζημιά στο Κίνημα …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: