Το κακό, αλλά και το … καλό δάνειο !

Το γεγονός ότι τα δάνεια που «παίρνει η χώρα μας» από τον λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν είναι προς το συμφέρον του λαούς μας, της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς, πλέον το διατυμπανίζουν κι οι … πέτρες !
Ότι όλα αυτά τα δάνεια από τους … συμμάχους μας είναι «κακά», το λένε και οι ίδιοι οι κυβερνώντες μας !

Παράλληλα, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ότι η κυβέρνησή «μας», δεν πήγε να πάρει … καλά δάνεια από την … καλή Ρωσία ή την … καλή Κίνα !
Ναι, ναι !
Μεγάλη συζήτηση γίνεται γιατί ο Παπανδρέου δεν πήρε το … καλό δάνειο που «μας» έδινε ο Πούτιν !!!

Για να δούμε, όμως, μια «παράξενη» διαδρομή των … καλών Ρωσικών δανείων.
Το λοιπόν, όπως «εμείς» έχουμε την Ε.Ε., έτσι κι η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Κιργιστάν, το Καζαχστάν και το Τατζικιστάν, δημιουργήσαν την δική τους ΕΟΚ (Ευρωασιατική Οικονομική Κοινότητα).
Που λέτε, χρειάστηκε να πάρει η Λευκορωσία δάνεια (λόγω των δικών της οικονομικών προβλημάτων) και φυσικά έτρεξε η Ρωσία, να το χοηγήσει !
Μάλιστα, χορήγησε 3 δις δολλάρια, σε δόσεις, των τριών χρόνων.
Μέχρις εδώ, όλα καλά. Όμως, η Ρωσία, απαίτησε από την Λευκορωσία, μέσα σ΄αυτά τα τρία χρόνια, να ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ (βλέπε: ξεπουλήσει) μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις ύψους … 7,5 δις δολλαρίων !
Κι η Ρωσία λοιπόν απαίτησε από την Λευκορωσία να υπογράψει το δικό της … Μνημόνιο !

Με απλά λόγια:
Δεν υπάρχουν καλά και … κακά δάνεια !
Υπάρχουν καπιταλιστικά δάνεια, για καπιταλιστική (όποια) ανάπτυξη, καπιταλιστικά υπερκέρδη, δάνεια – λαιμητόμοι για τους λαούς και τα συμφέροντά τους.
Κι απ΄όποια ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ χώρα κι αν τα πάρει κανείς, Μνημόνια – Σφαγεία για την Εργατική Τάξη θα καταλήξουν.

Μόνη λύση: Αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αυτοδύναμη ανάπτυξη προς όφελος του λαού, χαραχτηρισμός ΟΛΩΝ των καπιταλιστικών δανείων ως επαχθεί, άρνηση αποπληρωμής τους, διαγραφή τους !

 

4 Responses to Το κακό, αλλά και το … καλό δάνειο !

 1. Ο/Η crousma λέει:

  Έτσι είναι φίλε μου, όπως τα λες. Όχι μόνο η σύναψη ενός δανείου, κάτω από την αστική εξουσία , δεν μπορεί να είναι προς όφελος του λαού, των εργαζομένων, αλλά αντίθετα, είναι συμφωνία καταλήστευσης της μελλοντικής παραγωγής των εργαζομένων της δανειολήπτριας χώρας, αλλά κυρίως είναι πολιτική εξάρτηση, ιμπεριαλιστική εξάρτηση, με τις γνωστές συνέπειες για τους λαούς. Να γιατί όσοι σήμερα, σε εποχή βαθειάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, μιλάνε για διάκριση του χρέους σε νόμιμο ή μη νόμιμο, προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους εκμεταλλευτές. Να γιατί ο λαός, οι εργαζόμενοι, πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στις προτάσεις του ΚΚΕ, ώστε να κατανοήσουν ότι υπάρχει πραγματική διέξοδο προς το συμφέρον τους, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τον οργανωμένο αγώνα της τάξης των εργαζομένων και συστράτευση με το κόμμα της τάξης τους, δηλαδή με το κόμμα τους, ενάντια στα μονοπώλια μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των εκμεταλλευτών.
  Σε χαιρετώ.

 2. Ο/Η faros λέει:

  crousma: Χαιρετισμούς, Φίλε μου, κι από μένα !

  Που λες, τα αρκετά προηγούμενα χρόνια, η επικυριαρχία της αστικής τάξης, κυρίως σε ξένους λαούς, γινόταν με πολέμους !
  Σήμερα, δεν χρειάζεται (πάντα) να καταφεύγουν σ΄αυό το έσχατο μέσο.
  Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν κι οι λεγόμενοι «οικονομικοί πόλεμοι» !

 3. Ο/Η crousma λέει:

  Θα έλεγα ότι στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα στη «φύση» του καπιταλισμού. Μέχρι τώρα τις κρίσεις του, τις ξεπερνούσε «από τη μια μεριά καταστρέφοντας αναγκαστικά μάζες από παραγωγικές δυνάμεις, και από την άλλη κατακτώντας καινούργιες αγορές και εκμεταλλευόμενοι πιο βαθειά τις παλιές». Μήπως σταμάτησε ποτέ αυτός ο «τρόπος» αντιμετώπισης των κρίσεων από την μεριά των καπιταλιστών;
  Ακόμα και όταν υπήρχε το φρούριο της ειρήνης, η Σοβιετική Ένωση, που ήταν ένα πραγματικό και ισχυρό ανάχωμα στην καπιταλιστική επιθετικότητα.
  Αν οι λαοί, δεν αντιδράσουν οργανωμένα, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, όλα θα γίνουν ως συνήθως. Σαν έσχατο μέσο που λες, αλλά που επιβάλλεται αναπόδραστα από τους αντικειμενικούς νόμους της κοινωνικής εξέλιξης.

 4. Ο/Η faros λέει:

  crousma: Όλα τα μέχρι σήμερα συστήματα που στηρίζονται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, προφεδουαρχικά, φεδουαρχικά, αστικά, ιμπεριαλιστικά κλπ., από τη φύση τους βλέπουν τον άνθρωπο ως αναλώσιμο είδος …
  Ως εκ τούτου, η όποια κρίση τους, φέρνει φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, όξυνση της εκμετάλλευσης κλπ. κλπ.

  Πράγματι, όπως σωστά επισημαίνεις, μόνο με την οργανωμένη πάλη τους, οι λαοί, θα μπορέσουν να αποτινάξουν αυτή την κατάσταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: