Η γλώσσα των αριθμών

Ας μου επιτραπεί και πάλι να κάνω τις προσωπικές μου εχτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 14/11/2010.

Τα τελικά αποτελέσματα, δείχνουν τα εξής:

1. Οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ, πήραν:
1.887.252 ψήφους
2. Οι συνδυασμοί της ΝΔ, πήραν:
1.825.361 ψήφους
3. Τα άκυρα ήταν:
221.200
4. Τα λευκά ήταν:
269.535
5. Συνολικά ψήφισαν 4.203.348 πολίτες, μειούμενοι σε σχέση με τους ψηφίσαντες της πρώτης Κυριακής, κατά 1.235.392 πολίτες!

Τώρα, έχοντας υπόψη τα εξής:

1. Στη περιοχή της Πελοποννήσου, όπως και σε άλλες περιοχές, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ παίζεται αν είναι δικό του!
2. Αυτό αφορά και τη ΝΔ.
3. Η έρευνά μου αφορά τις 11 από τις 13 Περιφέρειες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
4. Σ΄ αυτές τις 11 λοιπόν περιοχές αναφέρεται ο αριθμός των ψηφισάντων 4.203.348 όπως και τα άλλα στοιχεία παραπάνω.

Βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Η αποχή (μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής) ανήλθε σε 1.235.392 πολίτες.
(δηλαδή ανάλογα με την αναγωγή που θα κάνει κάποιος σε ποσοστό, ανέρχετια σε 22,71 % ή 29,39 %)
2. Τα άκυρα (221.200) και τα λευκά (269.535) ως σύνολο (490.735) άγγιξαν το 11,67 % !
3. Στην υποθετική περίπτωση που είχαμε βουλευτικές εκλογές με ένα σύστημα δύο κομμάτων (όχι ότι δεν περνάει από το νου ορισμένων …) θα είχαμε:
α. έγκυρα ψηφοδέλτια: 4.203.348 – 490.735  =  3.712.613
β. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 1.887.252 ψήφους (μόλις και μετά βίας 840 ψήφους περισσσότερες από την πρώτη Κυριακή), δηλαδή το 50,83 %.
γ. Η ΝΔ πήρε 1.825.361 ψήφους (52.685 ψήφους περισσότερες από την πρώτη Κυριακή), δηλαδή το 49,17 %.

Τα συμπεράσματα του καθενός και της καθεμιάς !

 

25 Responses to Η γλώσσα των αριθμών

 1. […] 5. Συνολικά ψήφισαν 4.203.348 πολίτες, μειούμενοι σε σχέση με τους ψηφίσαντες της πρώτης Κυριακής, κατά 1.235.392… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (285 λέξεις)] […]

 2. Ο/Η κλέοπας λέει:

  εγώ αυτό που κατάλαβα είναι πως αν δεν:
  1- πεθάνουμε όλοι της πείνας
  2- οι βολεμένοι αγρότες σε κάτι μέρη πράσινα και μπλε δε συνειδητοποιήσουν πως το μόνο μέλλον που έχουν τα βλαστάρια τους είναι να μείνουν αγράμματα στο χωράφι ή νηστικά στην πόλη (αν και δεν είναι άσχημα, λαμποργκίνι τρακτέρ και παρκαρισμένη μερσεντές δίπλα στο παχνί ενώ δεν έχουν καν δίπλωμα=απολυτήριο γυμνασίου… οι ξανθιές μπογιατισμένες γκόμενες του χωριού θα λιώνουν με κάτι τέτοια… μπορεί να παντρευτούν και κανένα καλό γαμπρό να τρώνε μαζί τα λάστιχα της λαμποργκίνι όταν κοπούν οι αποζημιώσεις και κανείς δε θα θέλει να αγοράσει το «γλαμουράτο» τρακτέρ και τη μερσεντές…)
  3- οι βολεμένοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πάρουν χαμπάρι ότι θα γεράσουν μόνοι τους γιατί το μόνο που μπορούν να κάνουν για τα παιδιά τους είναι να τα σπουδάζουν ως τα 30 και να τα στείλουν για ιδ. υπάλληλους στο εξωτερικό ή να τα χώσουν με 3 διδακτορικά να βάζουν σφραγίδες στο δήμο Άνω κατωχωρίου ώσπου να τα σβουρίξουν…
  4- οι βολεμένοι κατώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πάρουν χαμπάρι ότι δε θα κάνουν καν παιδιά, εκτός αν έχουν ήδη, που θα αναγκαστούν να τα σπουδάζουν με 1002 θυσίες για να καταφέρουν να φύγουν μετανάστες ή να δουλεύουν 10ωρα ως απλήρωτοι συμβασιούχοι ως τα 35 τουλάχιστον που αν υπάρχει τότε δημόσιο ίσως χωθούν αλλιώς θα φύγουν τότε μετανάστες…
  5- οι γέροι ψηφοφόροι δεν καταλάβουν ότι το εγγόνι τους δεν ψηφίζει για κάποιο γαμημένο λόγο και αυτοί δεν το βοηθάνε να «βολευτεί» με το να ψηφίζουν το εγγονάκι του μαλάκα που έκανε δρόμους στο χωριό τους αλλά να παρακαλάει για ένα πιάτο φαΐ ως τα 70 του…
  6- οι νέοι ψηφοφόροι δεν καταλάβουν ότι η τεμπελιά δεν είναι στάση και άμα βαριούνται να κάνουν τη διαδρομή κρήτη-αλεξ/πολη για να ψηφίσουν ή δεν έχουν λεφτά ούτε για το 1/3 της μισής, κάτι φταίει… τα εισιτήρια που είναι στα ύψη, η παιδεία που δεν είναι δωρεάν, το σύστημα εισαγωγικών που μετράει πόσες σελίδες «ιστορίας» αποστήθισες για να περάσεις στο κατάλληλο τμήμα χημείας κ.α. που αλλάζουν αναίμακτα μόνο με την ψήφο… εκτός αν τους βολεύει που πηγαίνουν σε πάρτι της δαπ με το κουστούμι, το ζελέ και τη γκόμενα, περνάνε όλα τα μαθήματα με 9.5 και ξαφνικά γίνονται πτυχιούχοι με 0 γνώσεις και μόνη προοπτική το «βόλεμα» αν βοηθήσουν με τον «αγώνα» και την «προσφορά» τους άλλα 10 χρόνια, να βολευτούν όσοι προηγούνται για να έρθει η σειρά τους… είναι ωραία ζωή… γλύφε και τρέχα επί 10 χρόνια χωρίς να χεις μία για να μη διαβάσεις 2-3 χρόνια και να μπορείς να κάνεις μόνος σου ό,τι θες…
  7- ξέχασα τους μαγαζάτορες και τους μικροεπιχειρηματίες… αυτοί φυσικά είναι «αστοί» και ο σοσιαλισμός ο χειρότερος φόβος τους… μπορεί να χρωστάνε παντού να κλείνουν τα μαγαζιά τους, να δουλεύει το παιδί τους όπου βρει τεχνήτης για να συντηρηθεί, να πληρώνουν επίδομα γάμου, παιδιού, μεταπτυχιακού, πτυχίου, γαλλικών, αγγλικών, ισπανικών, ecdl σε κάθε υπάλληλο αντί να τα πληρώνει το κράτος ή να τον εκμεταλλεύονται και να τρέμουν για τις μηνύσεις αλλά το κράτος προστατεύει τους «αστούς» σαν αυτούς, γι’ αυτό πρέπει όλοι να ψηφίζουν πάντοτε πασόκ ή νδ για να μην πεινάσουν με αυτή την παπαρήγα την αξύριστη…

  επειδή τέλος πάντων για να ξυπνήσουν όλοι αυτοί και όσοι διορίζουν τις κόρες τους και κλείνουν συνεταιρισμούς κ.α. και όσοι άλλοι έχουν τα ίδια μυαλά και τους ξέχασα θέλει πολλάαα χρόνια και πολλήηηη πείνα και να χαθούν πολλάαα δικαιώματα μην κάνετε άδικα αναλύσεις από τώρα… 3 γενιές μετά αν υπάρχουν ακόμη ελληνόφωνοι έλληνες θα είναι όλοι κομμουνιστές… γιατί δε θα χουν τίποτα να χάσουν!!

 3. Ο/Η faros λέει:

  κλέοπας: Διακρίνω μια κάποια … απαισιοδοξία ή κάνω … λάθος ;;;;; 😀

  Τώρα, να πω ότι έχεις άδικο, απλά, εγώ δεν θα έχω … δίκιο !!!

  Όμως, γι΄αυτό παλεύουμε νύχτα μέρα … για να γίνουν όλα αυτά που γράφεις μιαν ώρα αρχήτερα και να μην περιμένουμε τη … δευτέρα ή την … τρίτη ή την … νιοστή παρουσία !!!!!!!!

 4. Ο/Η philemon λέει:

  Απαισιόδοξος είναι ο ενημερωμένος αισιόδοξος, λένε κάποιοι…..
  Αλλά υπάρχει και ο λεγόμενος «αστάθμητος παράγοντας» (που δεν είναι και τόσο αστάθμητος, εδώ που τα λέμε) και κάθε τρεις και λίγο σπάει ο διάβολος το ποδάρι του…

 5. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Εγώ, πάλι, λέω: Αισιόδοξος είναι ο ενημερωμένος απαισιόδοξος ! 😀

  Και, μάλλον, αυτή τη φορά, πρόκειται να σπάσει και τα δύο πόδια του … 😆

 6. Ο/Η μουστάκι του Στάλιν λέει:

  Δεν υπάρχει λέξη «εχτιμήσεις»… Το σωστό είναι «εκτιμήσεις».. Σχολείο πήγες;

 7. Ο/Η faros λέει:

  μουστάκι του Στάλιν: Εσύ ;;;;;;;;

  υ.γ. χαίρομαι που συνεχίζεις να με διαβάζεις – ίσως τελικά εχτός από ελληνικά, μάθεις και ποιο είναι το συμφέρον σου !

 8. Ο/Η μουστάκι του Στάλιν λέει:

  Εγώ πήγα σχολείο και η λέξη «εχτιμήσεις» δεν υπάρχει. Εκανα ενα Google search για «εχτιμήσεις» και μου βγάζει μόνο το ιστολόγιο σου! Δεν νομίζω να μάθω το συμφέρον μου απο έναν αγράμματο σαν και εσένα!

 9. Ο/Η μουστάκι του Στάλιν λέει:

  Μπορείς να παραδεχτείς το λάθος σου δεν ειναι κακό!

 10. Ο/Η faros λέει:

  μουστάκι του Στάλιν: Προφανά είναι καλή η προσπάθειά σου, μην σταματάς, συνέχισε, μην απογοητεύεσαι !

 11. Ο/Η faros λέει:

  μουστάκι του Στάλιν: Τι εννοείς ; Δεν έψαξες καθόλου τα 429 λήμματα που βρήκες …
  Έτσι δεν είναι ;

 12. Ο/Η μουστάκι του Στάλιν λέει:

  Αντε καληνύχτα βλάκα, η περίπτωσή σου είναι ανίατη.

 13. Ο/Η faros λέει:

  μουστάκι του Στάλιν: Ο Αϊνστάϊν είχε πει: Δύο πράγματα είναι απέραντα … το σύμπαν και η βλακεία (σου) …
  Για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος … !!! 😛 😛 😛

 14. Ο/Η sarant λέει:

  Εγώ ξέρω κι άλλους που γράφουν «εχτίμηση» ή «εχτιμήσεις». Δεν είναι θέμα μόρφωσης, είναι θέμα γλωσσικής στάσης. Ο Βάρναλης ‘εχτίμηση’ έγραφε.

 15. Ο/Η faros λέει:

  sarant: Κάποιες φορές το «ευχαριστώ» έχει μικρή αξία και κάποιες φορές είναι ανεκτίμητο.

  Ευχαριστώ – με την δεύτερη έννοια !

 16. Ο/Η ακροβατιστής λέει:

  @Μουστάκι του Στάλιν
  Εμείς προτιμούμε να λέμε εχτιμήσεις αντί εκτιμήσεις,φχαριστώ αντί ευχαριστώ, Ικαριά αντί Ικαρία,Λευτεριά αντί Ελευθερία…Αν είχες μελετήσει γλωσσολογία θα ξερες ότι όλα αυτά έχουν την ερμηνεία τους…Τα λόγια αντικατοπτρίζουν τρόπο ζωής…Και για τον δικο σου τρόπο θα σε αφήσουμε μόνο σου να εκτίθεσαι σ’αυτό το μπλογκ μέσα από τα λόγια σου.Δόκιμο είναι στην νεοελληνική γλώσσα ότι χρησιμοποιείται στην μιλούμενη.Είσαι ημιμαθής ανοιξε κανένα βιβλίο να ξεστραβωθείς (εκτός από το «ζουν αναμεσά μας» και τα λοιπά του Λιακό)
  Και πάρε και ένα σύνθημα έτσι για να γουστάρεις:
  ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΟ)ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
  γκεγκε????Μάλλον όχι γιατί η ηλιθιότητά σου έχει βαρέσει κόκκινο!!!!
  @fare
  Καλύτερα που στην Ικαριά πηραμε αυτό το ποσοστό γιατί είναι καθαρό…Αν έβγαινε ο Στέλιος μετά από τις προβοκάτσιες που πήγαν να στήσουν (Καμμένος να λέει άλλα και τοπική οργάνωση ΝΔ άλλα)θα μας χρέωναν στο τέλος και συναλλαγές με την δεξιά.Αλλωστε στην Ικαριά η αντιπροσώπευσή της Λαικής Συσπείρωσης θα είναι τέτοια που «δεν θα περνάει κουνούπι».Ευκαιρία και να τους ξεβρακώσουμε λίγο τους οπορτούνες που τα κάνανε πλακάκια με τα φασισταριά!
  Στην Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο πήγε καλά και μάλιστα υπό βροχήν!Πάμε για άλλα…
  Θερμούς χαιρετισμούς!

 17. Ο/Η ΑΝ'ΩΝΥΜΗ λέει:

  Λοιπόν ισχύουν τα εξής κατά τις γραμματικές, τα λεξικά και τους μεγάλους φιλολόγους.
  1) το «χτ» είναι ένα σύμπλεγμα συμφώνων της Νέας Ελληνικής, εξέλιξη του «κτ» (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΘ , Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, θεσ/νικη 1978, σελ.84-89), αλλά επειδή οι λέξεις δεν έχουν όλες την ίδια ιστορία οι λα’ι’κές λέξεις , που ήταν από πάντα στη λα’ι’κή γλώσσα , έχουν τα συμφωνικά συμπλέγματα που έχει διαμορφώσει και συνηθίζει αυτή, ενώ οι λόγιες λέξεις παρουσιάζουν συμπλέγματα με διαφορετική μορφή , όπως γράφονταν στην αρχαία γλώσσα.
  2)ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ Δ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ
  η λέξη καταχωρίζεται ως «εκτίμηση» αλλά το ρήμα ως «εκτιμώ», και αναφέρεται και το «εχτιμώ» ως η μορφή του ρήματος στη δημοτική.
  3) οι ποιητές έχουν μια άδεια παραπάνω από μας να δουλεύουν τις λέξεις έτσι που ο ρυθμός τους να ταιριάζει με το τραγούδι τους. Οι λέξεις τους βέβαια δεν ξεφεύγουν από τους νόμους της γλώσσας μας, άρα αν ο Βάρναλης έγραφε «εχτιμήσεις» μπορούμε να του κλέψουμε τη λέξη για να κάνουμε τραγούδι και τα δικά μας γραπτά.

  Και θα μου επιτρέψεις ,Φάρε, με όλη την εκτίμηση, να παρατηρήσω ότι τα επιρρήματα εξακολουθούν αν είναι λόγιες λέξεις έχουν κατάληξη -ως. Όσα έχουν κατάληξη -α σχηματίζονται από το πληθυντικό του ουδετέρου του αντίστοιχου επιθέτου.

  Αυτά. Μια και την ξεκινήσατε εσείς τη συζήτηση και επειδή τη γλώσσα μας έδωσαν ελληνική στις ακρογιαλιές του Ομήρου και επειδή ίσως τα όρια της γλώσσας μας να είναι και τα όρια της σκέψης μας – αν και αυτό είναι υπό αίρεσιν ,γιατι μερικοί άνθρωποι παρόλο που πολύ δείχνουν να καλλιεργούν τη γλώσσα με κάνουν να αμφιβάλλω για τα όρια της σκέψης τους, και επειδή το GOOGLE SEARCH ή πώς διάολο το λένε δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να σκύψεις στη γλώσσα
  Καληνύχτα σας.

 18. Ο/Η faros λέει:

  ακροβατιστής: Θερμή Αγωνιστική Καλημέρα !

  Σήμερα είναι το «πάμε για άλλα» !
  Σε κάθε περίπτωση, η μάχη του ΚΚΕ στην Ικαριά, έδειξε αν μη τι άλλο και το υψηλό φρόνημα, το ήθος, την ντομπροσύνη, την καθαρότητα των Κομμουνιστών !

  Αυτό πόνεσε …

 19. Ο/Η faros λέει:

  ΑΝ’ΩΝΥΜΗ: Κατά τη γνώμη μου.
  – Η κάθε γλώσσα, εξελίσσεται, διαχρονικά, ανάλογα και με τα στοιχεία που προσλαμβάνει από την πραχτική (αυτό που λέμε καθομιλούμενη), καθώς επίσης και από τις ανάγκες που ξεπηδάν κάθε φορά από κοινωνικούς ή οικονομικούς ή και εμπορικούς λόγους.
  – Είμαι της άποψης ότι λέξεις ή και φράσεις παλιές έχουν την αξία τους και πρέπει να διατηρούνται έστω κι αν έχουν αντικατασταθεί (στην πορεία) από άλλες.
  π.χ. το «ειρήστ(θ)ω εν παρόδω» θα το πεις καλύτερα έτσι …, αλλά σίγουρα καλύτερα που το ωό αντικαταστάθηκε από το αυγό ή το αβγό !
  – Κάποιες λέξεις, ανάλογα με το πως τις χρησιμοποιείς στον γραφ(π)τό λόγο – εννοώ τι ακριβώς θέλεις να «περάσεις» – έχεις το δικαίωμα μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας να παίρνεις αυτόν ή τον άλλο γραμματικό τύπο.

  Συμφωνώ απόλυτα με το παράδειγμα του «ακροβατιστή», άλλη έννοια παίρνει το «δίκαιο» και άλλη το «δίκιο» !

  Θερμή Καλημέρα !

 20. Ο/Η philemon λέει:

  Συμφωνώ με sarant, ακροβατιστή, με την ΑΝΩΝΥΜΗ συμφωνώ και για τα επιρρήματα.
  Συμφωνώ και με σένα, ότι κάποια γλωσσικά απολιθώματα ( π.χ. «εκ πρώτης όψεως», «εν πάση περιπτώσει», το επιβλητικό «τριγμός οδόντων»….) διατηρούνται στην αρχική τους μορφή. «Εκ πρώτης όψεως», όχι βέβαια «εκ πρώτης όψης»….
  Επίσης το «Είμαι της άποψης» είναι μετάφραση -–καλύτερα «έχω την άποψη»…..», «η άποψή μου είναι»…

 21. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Έτσι είναι …
  Δεκάδες ή ίσως και εκατοντάδες τα παραδείγματα.

  Η άποψή μου είναι ότι ακόμα και εκφράσεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται ως έχουν παρά η σημερινή τους μετάφραση.
  Όπως το «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» !

 22. Ο/Η μπουρίνης λέει:

  τι σημαίνει αυτό;

 23. Ο/Η faros λέει:

  μπουρίνης: Το … τελευταίο ;

  Επί λέξει:
  » Πιστοί στα δικά τους προστάγματα » !

  Το χρησιμοποιώ εγώ, όταν θέλω να τονίσω τη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ΕΕ (ΚΕΑ) ! 😆

 24. Ο/Η ΑΝ'ΩΝΥΜΗ λέει:

  Καλημέρα,
  κρίμα για το επίγραμμα ,Φάρε , που είναι προσκύνημα και δάκρυ για κείνους που φυλάνε Θερμοπύλες ενώ το ξέρουν πως οι Βάρβαροι στο τέλος θα διαβούν. Τιμή περιποιεί σε όποιον αναφέρεται.

 25. Ο/Η faros λέει:

  ΑΝ’ΩΝΥΜΗ: Ιστορικά … Ναι … Αρκεί να μπείνει ολόκληρο … Δηλαδή να αναφέρεις σε ποιους είσαι πιστός !
  Επίσης παίζει ρόλο σε ποιον απευθύνεσαι !

  Άλλο το «ξένε» και άλλο «οπορτούνες» …
  Άλλο στους «Λακεδαιμονίους» και άλλο στους «υποταγμένους» …

  Δεν περιποιεί τιμή σε ΟΠΟΙΟΝ αναφέρεται …
  Πως π.χ. η λέξη Δημοκρατία στο στόμα ορισμένων είναι ό,τι πιο χυδαίο … έτσι και το επίγραμμα !
  Κατά τη γνώμη μου, φυσικά !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: