3 Σεπτέμβρη !

3 Σεπτέμβρη του 1974.
Διαβάζουμε από τη Διακήρυξη Ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ

«Βασικός κυρίαρχος στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του έθνους και στην υπηρεσία του λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής. Μα πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικανικές βάσεις είναι οι μονοπωλιακές, πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους. Γι’ αυτό η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του Κινήματος μας. Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα σε γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικά στρώματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα. Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες. Για να καταργηθούν τα προνόμια των ολίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευθούν η μητέρα, το παιδί, τα γηρατειά. Για να κατοχυρωθεί η κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων. Για να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων».

Σήμερα, 3 Σεπτέμβρη του 2010, 36 χρόνια μετά:
Που οδήγησε τη χώρα μας το … «Κίνημα» ;;;
– Στην αγκαλιά του μεγάλου κεφαλαίου, στο αμερικάνικο ΔΝΤ, τόσο βαθειά στο ΝΑΤΟ όσο δεν … παίρνει !
– Η οικονομική ολιγαρχία καθορίζει ακόμα και τις … υποψηφιότητες του ΠΑ»ΣΟ»Κ στις προσεχείς εκλογές !
– Η εθνική μας ανεξαρτησία, από τον καιρό των Ίμια και του «ευχαριστούμε τους αμερικάνους», από τον καιρό των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, από τον καιρό των ζεϊμπέκικων στους Τούρκους, μέχρι σήμερα που αυτή παραδόθηκε στην τρόϊκα επίσημα από τον ΓΑΠ, αποτελεί πλέον … ανέκδοτο !
– Καλά εκείνος ο … «σοσιαλιστικός μετασχηματισμός» ακούγεται ως ατάκα του … Τοτού !!!
– Τι να πει κανείς για τον ιδρώτα του αγρότη, για τον εργάτη, για τον μισθωτό, για την … «εισοδηματική ανισότητα», ο ερχομός πλέον του Μεσαίωνα, ίσως πρέπει να αντικαταστήσει ολόκληρο το κείμενο της 3ης του Σεπτέμβρη !
– Άραγε τα φακελλάκια, το γρηγορόσημο, το «μέσο», το «γλύψιμο», το ρουσφέτι, στην ουσία, εννοούσε η Διακήρυξη ;;; 
– Τώρα, να μιλήσουμε για την ισότητα των δύο φύλων ή για την παιδεία, είναι μάλλον χάσιμο χρόνου ! Εδώ, έδωσε … ρέστα το … «Κίνημα» – με την πολιτική του ρήμαξε τα πάντα !

Δεν πιστεύω, μετά από αυτά, οι πασόκοι να … γιορτάσουν κιόλας σήμερα !
Θα είναι το άκρον άωτον του θράσους !

Ήρθε η ώρα να αντιληφθεί ο κόσμος του Κινήματος, το δούλεμα που έφαγε και να το εγκαταλείψει ομαδικά !
Οι προσεχείς εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία !

9 Responses to 3 Σεπτέμβρη !

 1. Ο/Η philemon λέει:

  Κυλοφορεί νέο σύνθημα επί τη επετείω:

  «Φόλα στο σκύλο του LaSoK»

 2. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Δεν το ξέρω … Και, δεν καταλαβάινω το … La !!!!!!!!

 3. Ο/Η γιαννης μ λέει:

  η διακήρυξη του παΣΟΚ είναι ένα εξαιρετικό κείμενο ,για να το κολλάς στα μούτρα τους και απλά να κουνάς με λύπηση το κεφάλι σου,όταν λένε τις μπαρούφες τους…

 4. Ο/Η faros λέει:

  γιαννης μ: Σωστός !

 5. Ο/Η philemon λέει:

  ΛΑ.Ο.Σ. + ΠΑ.ΣΟ.Κ = ΛΑ.ΣΟ.Κ

 6. Ο/Η faros λέει:

  philemon: 😆 😆 😆 😆 😆
  Ουφ … και … χάνουμε με … 1-0 …
  Μ΄έκανες και γέλασα πολύ …
  😆

 7. […] Διαβάζουμε από τη Διακήρυξη Ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ “Βασικός κυρίαρχος στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του έθνους και στην υπηρεσία του λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (550 λέξεις)] […]

 8. Ο/Η λαθραναγνώστης λέει:

  γιαννης μ,
  Το ΠΑΣΟΚ φιάχτηκε για ανάχωμα στην αριστερά, την κρίσιμη δεκαετία 70-80, όταν η αστική τάξη έδινε παγκόσμια την αποφασιστική μάχη της ενάντια στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
  Στην Ελλάδα, το “κέντρο” είχε ξεπέσει στη συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών και παρουσιάστηκε η επιτακτική ανάγκη για αντικατάστασή του με κάτι νέο και πιό αριστερόστροφο, αφ ενός μεν για να αντικαταστήσει το “κέντρο” αλλά και για να αντιμετωπίσει αφ ετέρου και το ΚΚΕ που βγήκε απο την παρανομία και ο πολιτικός του λόγος και η δράση του, ανυσηχούσαν ιδιαίτερα την αστική τάξη. Γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ κάνει την εμφάνισή του με μιά διακύρηξή που έχει αυτό το έντονο αριστερό-δημοκρατικό- πατριωτικό ύφος.
  Για να είμαι πιό ακριβής, ήταν το πρώτο κόμμα που φτιάχτηκε στα πλαίσια της κατασκευής αναχωμάτων προς την αριστερά στη χώρα μας. Με συνθήματα σχεδόν ακροαριστερά, πολλές φορές φαινόταν να «την βγαίνει» απο τ αριστερά στο ΚΚΕ. Εγκλώβησε, διέφθηρε και εκμαύλισε πολύ κόσμο. Πριν την οικονομική καταστροφή της χώρας που τώρα επιτελεί, προκάλεσε την πολιτική και ηθική καταστροφή της, με τον ίδιο ζήλο και αποτελεσματικότητα, ώστε πρακτικά να αφήσει το λαό χωρίς ιδεολογική και ηθική άμυνα.
  Ο Α.Παπανδρέου είναι το τυπικότατο παράδειγμα του δημεγέρτη και του λαοπλάνου πολιτικού, όμοιος φυσικά με τον πατέρα του , τον γέρο τον Παπανδρέου. Τη φωτογραφία του πρέπει να βάζουν οι εγκυκλοπαίδειες δίπλα σ αυτά τα δύο λήματα.
  Τον βίο και την πολιτεία αυτού του κόμματος την γνωρίζουμε όλοι, μέχρι τις μέρες μας, όπου έδειξε πλέον την πραγματική αντιδραστική του φύση, με την ακροδεξιά κατοχική κυβέρνηση που σχημάτισε με σκοπό την άνευ όρων παράδωση της χώρας στα χέρια των μονοπωλίων και της ακύρωσης όλων των εργατικών κατακτήσεων.

 9. Ο/Η faros λέει:

  λαθραναγνώστης: Το … «Κίνημα» βρήκε την καλύτερη ευκαιρία, να αποπροσανατολίσει τον λαό μας εξ αιτίας δύο κυρίως γεγονότων.

  1. Προ των θυρών βρισκόταν ο εκσυγχρονισμός του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα μας, που είχε πισωγυρίσει δραματικά ένεκα της εφτάχρονης στρατιωτικής χούντας.
  Βλέπε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, άρση των προβλημάτων με τις μεταθέσεις, τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, ίδρυση Νέων Οικονομικών Τζακιών, ανοίγματα σε μια σειρά χώρες με διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες … κλπ.

  2. Το ΠΑ»ΣΟ»Κ, βρήκε επίσης την ευκαιρία το 1981, να επιδοθεί σε ένα όργιο «πράσινων» προσλήψεων και κατάληψης θέσεων γενικάστο Δημόσιο – εξ ου και η … καθιέρωση της λεγόμενης «πράσινης κάρτας» !
  Η λεγόμενη «Δεξιά», όντας παράταξη που είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον το Δημόσιο για το βόλεμα «ημετέρων», δεν μπορούσε να αντιδράσει στην «πράσινη» λαίλαπα !

  Είναι γεγονός ότι οι … «Σοσιαλιστές» φέρθηκαν πολύ πιο έξυπνα από τους «Δεξιούς», κατάφεραν σε λίγα χρόνια να ανατρέψουν άρδην την κατάσταση στο Δημόσιο, κυρίως όμως έλεγξαν το Συνδικαλιστικό Κίνημα, αφοπλίζοντας τους εργαζόμενους και μετατρέποντας τις αγωνιστικές διαθέσεις τους σε … πάρτι μασκέ !
  Το ρουσφέτι, το βόλεμα, ο φιλοτομαρισμός έχουν πλέον μπει για τα καλά στο DNA μεγάλου τμήματος του Ελληνικού Λαού !
  Κυρίως στους μεγάλους !
  Προφανώς, για να αλλάξει η κατάσταση, χρειάζεται ένα Νέο Πολυτεχνείο !
  Πιο Οργανωμένο αυτή τη φορά !
  Πιο Ταξικό !
  Πιο Συνειδοτοποιημένο !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: