Σε θυμόμαστε, πάντα !

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΟΥ ΜΑΣ «ΑΦΗΣΕ» !

Τιμώντας τη μνήμη του, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα εκδήλωση στο Παλιοζογλώπι της Καρδίτσας, στο ξέφωτο του Αϊ – Λια, όπου βρίσκεται ο τάφος του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη, στις 11 π.μ. Θα παραστεί η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ !

 

5 Responses to Σε θυμόμαστε, πάντα !

 1. Ο/Η γιαννης μ λέει:

  τι καλύτερο από το να βάλω δύο πολύ αγαπημένα κείμενα που γράφτηκαν τότε για τον καπετάν Γιώτη??

  το πρώτο είναι ένα απόσπασμα από τον ημεροδρόμο του Νίκου Μπογιόπουλου με ημερομηνία 24 Μάη 2005

  «Ηταν ο «Χαρίλαος». Ο δικός μας και όλης της Ελλάδας. Ηταν το «πρόσωπό» μας στην κοινωνία. Μας ρωτούσαν πώς πρέπει να είναι οι κομμουνιστές και μεις απαντούσαμε: «Να, όπως αυτός»! Ηταν η ιστορία του Κόμματός μας. Το καθάριο των οραμάτων μας. Τα τιμαλφή του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντός μας. Το διαβατήριο στα ταξίδια της συνείδησής μας. Ηταν το σύμβολο, η υπόληψη και η Τιμή μας.»
  ——–
  το δεύτερο είναι από τα πιό γλυκά κείμενα του Στάθη στην στήλη ναυτίλος της Ελευθοτυπίας και έχει ημερομηνία 23/5/2005…να πως δακρύζει η πένα ενός ανθρώπου….

  «Η τελευταία αναφορά του Χαρίλαου Φλωράκη

  δημοσίως ήταν στη μάνα του. Ας το προσέξουν

  αυτό οι θεοί. Είναι ο έπαινος στον άνθρωπο.

  Και η αναφορά αυτή, ήταν στην προσπάθεια της

  μάνας του να γίνει ο Χαρίλαος «καλός άνθρωπος».

  ………………………………………..

  Ισως πυκνότερο επίγραμμα σοφίας για τον

  βίο ενός ανθρώπου να μην υπάρχει…

  Ετσι λοιπόν.

  Μάζεψε ο Καπετάνιος την Κόκκινη Σημαία της καρδιάς του, φόρεσε τα καλά του τ’ άρματα, πήρε και τους δυο τόμους του αγαπημένου του Καβάφη φυλαχτό, κι έφυγε για τον Ολυμπο.

  Ο Χαρίλαος Φλωράκης πέθανε αντάρτης.

  Δεν ξέρω, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πώς σχηματίζεται στο επέκεινα η επιτροπή υποδοχής για τον ήρωα που φεύγει απ’ την Πόλη. Ισως να κατεβαίνει ο Μακρυγιάννης με τον

  Ρίτσο και τον Κάλβο ίσως και ο Αη-Γιώργης με τον Διγενή -δεν ξέρω ποιοι Ελληνες κατέρχονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για να παραλάβουν το Αρχοντόπουλο που εκδημεί, ωραίο σαν την Ανθρωπότητα, από μια πατρίδα που σήμερα οι ναοί της θα έπρεπε να σιωπούν.

  Ο Χαρίλαος Φλωράκης

  φόρεσε τα κόκκινα πέδιλα της αφοσίωσης στον λαό από νέος και πέθανε όρθιος φορώντας τα. Ο Χαρίλαος έζησε την ιστορία του 20ού αιώνα από πρώτο χέρι κι αυτό τον έφερε να γίνει άνθρωπος ευρύχωρος και Ολύμπιος.

  Ηταν απ’ αυτούς που προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο κι ο κόσμος δεν τους άλλαξε. Οχι επειδή ήταν πεισματάρης (που ήταν), αλλά επειδή η σχέση των μεταρρυθμιστών και των επαναστατών με τον κόσμο είναι πρωθύστερη.

  Βους βαρύς ο κόσμος κινείται αργά,

  βουστροφηδόν -κερδίζει, χάνει· κάνει ένα βήμα μπρος, δύο πίσω, το δίκιο του κόσμου είναι που οργανώνει τους ήρωες. Κι ώσπου να βρει ο κόσμος το δίκιο του, η διαδικασία αυτή θα είναι αέναη.

  ***

  Ο Χαρίλαος εκδήμησε προς το μέλλον απ’ το οποίο προερχόταν. Διεθνιστής και πατριώτης, θυμόσοφος κατά πολλούς (ακριβώς διότι ήταν βαθειά μορφωμένος), έζησε τη θύελλα της νεοελληνικής ιστορίας, ως ένα απ’ τα πρόσωπα που την έγραψαν. Ως εκ τούτου βαρύ το φορτίο του.

  Ισως ακριβώς για αυτό

  και ίσως επειδή ο Χαρίλαος εμβάθυνε γενικώτερα στην Ιστορία από νωρίς, υπήρξε κομμουνιστής κατά τρόπον βαθειά πολιτικόν και φιλοσοφημένον

  φθάνοντας στο τέλος να είναι αγαπητός κι αγαπημένος απ’ όλους τους Ελληνες (ίσως πλην Κλαζομενίων). Κατόρθωμα που καταφέρνουν μόνον οι ενάρετοι – δηλαδή εκείνοι που εναρμονίζονται με την ανθρωπιά. Ειλικρινείς, αξιοπρεπείς και τίμιοι. Με παρρησία.

  ***

  Ετσι για μας, τη γενιά που μπήκε στην πολιτική μετά τη μεταπολίτευση, ο Χαρίλαος έσπασε το στερεότυπο που εμείς οι ίδιοι πηγαίναμε να φτιάξουμε για «ένα κομμουνιστικό στέλεχος» σχετικώς στεγνό και απόκοσμο. Καθ’ ότι

  ο ίδιος, με τη σοφία όσων βίωσε και ερμήνευσε, είχε φθάσει να αγαπήσει τους ποιητές· να είναι με μας, τους ανυπόμονους, πατρικός αλλά και απαιτητικός.

  Αυστηρός, και με τους γενιτσάρους του είδους μας, και με τους ριψάσπιδες, έδειχνε με την ίδιαν του την ύπαρξη τον τρόπο του πολιτικού ανθρώπου. Ενας ευγενικός κοσμοκαλόγερος που ο ιδιωτικός του βίος υπήρξε συνακόλουθος και ταυτόσημος με τον δημόσιο.

  Ο Χαρίλαος με τα ωραία του ελληνικά, αφοσιωμένος στη χώρα που τη ζωφόρο της ζωγραφίζουν στον αιώνα τον άπαντα ο Τσιτσάνης, ο Μίκης, ο Τσαρούχης, ο Κόντογλου – όλοι όσοι αγάπησαν τον άνθρωπο όπου γης, είναι απ’ αυτούς που με τη σειρά τους αγαπήθηκαν.

  Φεύγει έτσι τιμημένος.

  Και απ’ τους παλιούς του εχθρούς. Εκδημεί με πάνδημον τον έπαινο. Πολλοί, ιδεολογικώς αντίθετοι δύνανται να πουν (μάλιστα οι εξ αυτών άκαπνοι) ότι «πήρε τη ζωή του λάθος», αλλά ουδείς δύναται να πει ότι δεν τη διήνυσε ωραίος, ότι έλειψε απ’ τις Θερμοπύλες που διάλεξε ή ότι δεν ήταν στην πύλη του Αγίου Ρωμανού όλων μας – διότι

  υπέρ της Ελλάδας όλων μας και υπέρ του καταπιεσμένου ανθρώπου όπου γης, έκαμε ό,τι έκαμε ο Χαρίλαος Φλωράκης.

  Ο παλιός Καπετάνιος του ΕΛΑΣ που χτύπησε τους Ναζί, ο Καπετάνιος του Εμφυλίου που χτύπησε αδερφός τον αδερφό, ο Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος που αγωνίσθηκε για τη Δημοκρατία, με τα λάθη του και με τα σωστά του, ο αγαπημένος όλης της Αριστεράς, ο πολυσήμαντος πολιτικός και σοφός άνθρωπος, ανήκει

  πλέον στην κρίση της Ιστορίας, στην κληρονομιά της πολιτικής και στο πάνθεον των Ελλήνων.

  Αν όλοι οι πολιτικοί τελείωναν έτσι, οι άνθρωποι, οι λαοί και τα έθνη θα ήταν αιώνες μπροστά.»

 2. […] Τιμώντας τη μνήμη του, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα εκδήλωση στο Παλιοζογλώπι της Καρδίτσας, στο ξέφωτο του Αϊ – Λια, όπου βρίσκεται ο τάφος του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη, στις 11 π.μ. Θα παραστεί η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ !   [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (58 λέξεις)] […]

 3. Ο/Η faros λέει:

  γιαννης μ: Ξέρεις πόσο υπερήφανος νιώθω όταν μπορώ να λέω:

  – «Ναι, ρε παιδιά, κι εγώ στο ίδιο μετερίζι με τον Γίγαντα Χαρίλαο Φλωράκη είμαι» !

  Κείνη την ώρα, αισθάνομαι σαν να μην πέθανε …
  Σαν να βρίσκεται δίπλα μου …
  Κάθε φορά που κοιτάω την φωτογραφία που μου πήραν κρυφά σε μια χειραψία που είχα μαζί του και βλέπω εκείνο το πλατύ χαμόγελο που μου χάρισε, έ, σφίγγω τα δόντια και υπόσχομαι ξανά … ξανά … και ξανά !

  – Όχι, Σύντροφε Χαρίλαε, δεν θα Σε απογοητεύσω ΠΟΤΕ !

 4. Ο/Η Run boy run λέει:

  Όσο και να μας λείπει… καταλαβαίνω πως τέτοιοι αγωνιστές δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας.

  Την καλησπέρα μου σύντροφε !!!

 5. Ο/Η faros λέει:

  Run boy run: Μια θερμή καλησπέρα κι από μένα !

  Έτσι ακριβώς όπως το λες είναι …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: