Χωρίς τις Γυναίκες ο Κόσμος θα ήταν Άδειος !

8 Μάρτη 1857 – 8 Μάρτη 2010 !

Στις 5 Ιουλίου του 1857 στο Βίντεραου της Σαξονίας γεννήθηκε μία από τις μεγαλύτερες γυναικείες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, η Γερμανίδα κομμουνίστρια Κλάρα Τσέτκιν.

Η Κλάρα Τσέτκιν ήταν μια ξεχωριστή γυναικεία φυσιογνωμία, στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, που με τη ζωή και το έργο της πάντοτε θα εμπνέει, θα διδάσκει, θα παραδειγματίζει. Μια φωτεινή προσωπικότητα απ’ αυτές που σπάνια εμφανίζονται στην ιστορία.

Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος του χωριού κι έτσι ακολούθησε και αυτή τον ίδιο δρόμο σπουδάζοντας δασκάλα. Σχολείο πήγε στη Λειψία στο διδασκαλείο που διεύθυνε μια από τις πιο γνωστές αγωνίστριες του φεμινιστικού κινήματος της εποχής, η Αυγούστα Σμιθ. Η επαφή αυτή επέδρασε στην ιδεολογικοπολιτική της διαμόρφωση, αλλά πολύ σοβαρή επίδραση άσκησαν πάνω της το σοσιαλιστικό κίνημα της Γερμανίας, που ήταν το ισχυρότερο στην Ευρώπη, καθώς και οι Ρώσοι πολιτικοί εξόριστοι, με τους οποίους γνωρίστηκε στα φοιτητικά της χρόνια. Αλλωστε ανάμεσα σ’ αυτούς γνώρισε και παντρεύτηκε τον Οσιπ Τσέτκιν.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση βρήκε στο πρόσωπο της Τσέτκιν ένα θερμό, μαχητικό υποστηρικτή. Το ίδιο και η Κομμουνιστική Διεθνής.

Η Κλάρα έδινε πολύ μεγάλη σημασία στο συντονισμένο αγώνα των γυναικών όλου του κόσμου για την απελευθέρωσή τους από την κοινωνική καταπίεση και δεν παρέλειπε να υπογραμμίζει τη συμβολή της Οχτωβριανής Επανάστασης και του σοβιετικού καθεστώτος προς αυτή την κατεύθυνση. Εγραφε για παράδειγμα: «… το σοβιετικό καθεστώς ξανάδωσε στις καταπιεσμένες και απελπισμένες γυναίκες όλων των χωρών την πίστη στο σοσιαλισμό …».

Στις 20 Ιουνίου του 1933, στο Αρχανγκέλσκογε, σ’ ένα θεραπευτήριο κοντά στη Μόσχα, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 76 χρόνων.

Το μικρό αυτό αφιέρωμα στην σ. Κλάρα Τσέτκιν, έχει να κάνει με το παρακάτω γεγονός:
Το γεγονός, ότι η φετινή 8 του Μάρτη είναι μια ξεχωριστή ιστορική επέτειος. Κλείνουν 100 χρόνια από τότε που η Κλάρα Τσέτκιν, πρότεινε στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, να εορτάζεται κάθε χρόνο αυτή η μέρα ως επέτειος για την ηρωική θυσία των απεργών εργατριών γυναικών που έγινε στις 8 Μάρτη 1857 στη Νέα Υόρκη. Τότε που μια μεγάλη διαδήλωση εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης διεκδικούσε «δεκάωρη δουλειά (από τις 16), φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, άρση της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών,  μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών», χτυπήθηκε από την αστυνομία και βάφτηκε στο αίμα των εργατριών.

Η πρόταση της Κλάρας γίνεται δεκτή και η 8η Μάρτη καθιερώνεται σαν Διεθνής Μέρα της Γυναίκας με δύο βασικά συνθήματα:

– Την πάλη για τα δικαιώματα της γυναίκας

– Την πάλη για την ειρήνη

Σήμερα, 153 χρόνια μετά τη Νέα Υόρκη και 100 χρόνια από την καθιέρωση της Μέρας της Γυναίκας στην Κοπεγχάγη, ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, ώστε να βρει επιτέλους δικαίωση το «άλλο μισό του ουρανού» !

 Στο πρόσωπο της Κλάρας Τσέτκιν, τιμώ τη γυναίκα μου, τις γυναίκες των δικών μου, τις γυναίκες που είναι γύρω μου κοντά ή μακριά, τις γυναίκες όλου του κόσμου !

 

11 Responses to Χωρίς τις Γυναίκες ο Κόσμος θα ήταν Άδειος !

 1. […] Η Κλάρα Τσέτκιν ήταν μια ξεχωριστή γυναικεία φυσιογνωμία, στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, που με τη ζωή και το έργο της πάντοτε θα εμπνέει, θα διδάσκει, θα παραδειγματίζει. Μια φωτεινή προσωπικότητα απ’ αυτές που σπάνια εμφανίζονται… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (482 λέξεις)] […]

 2. Ο/Η PANAGIOTIS λέει:

  Το μόνο σίγουρο, είναι ότι ο τίτλος ισχύει.
  Χωρίς τις Γυναίκες, ο κόσμος θα ήταν άδειος.

 3. Ο/Η faros λέει:

  PANAGIOTIS: Εγώ θεωρώ ότι είναι σωστός ΚΑΙ κυριολεκτικά ΚΑΙ μεταφορικά ΚΑΙ κοινωνικά !

 4. Ο/Η silia λέει:

  Από τον επίλογο σου , υποθέτω , ή μάλλον αντιλαμβάνομαι , ότι … τιμάς κι εμένα και σ’ ευχαριστώ γι αυτό .
  Μπράβο φίλε μου .
  Είσαι μεγάλη καρδιά .

 5. Ο/Η faros λέει:

  silia: Δεν ξέρω αν μπορέσω να αποδώσω σωστά αυτό που θέλω … αλλά … να … 2,5 χρόνια τώρα … για τις Κυρίες που «γνώρισα» στο μπλογκινγκ έχω μια ιδιάιτερη θέση στη καρδιά μου !

  Θερμές ευχαριστίες για το σχόλιό σου !

 6. Ο/Η Liakada λέει:

  Η πρόταση της Κλάρας ήταν η 8η Μάρτη καθιερώθει σαν Διεθνής Μέρα της Γυναίκας με δύο βασικά συνθήματα:
  – Την πάλη για τα δικαιώματα της γυναίκας
  – Την πάλη για την ειρήνη
  Για δες πως την κατήντησαν τη μέρα αυτή!Πανηγυράκι -ευκαιρία για εξόδου γυναικοπαρεων! χαχ
  Νομιζεις έχουν στην ουσία αλλάξει όσα θα θέλαμε?
  Δες μια ματια..το ποστ μου. Κι αν εχω άδικο ή λέω ανακρίβειες έλα και.. φτύσε με!

  Ευτυχως που υπαρχουν και κάποιοι που μας αναγνωρίζουν!
  Ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη θεση στην καρδια σου και την εκτίμηση..
  Φιλια.

 7. Ο/Η faros λέει:

  Liakada: Όπως όλες τις επετείους …

  Εμείς, πάντως, αλλιώς τιμούμε αυτή την επέτειο …

  Έρχομαι !

 8. Ο/Η Liakada λέει:

  Ευχαριστώ που πέρασες και πιο πολύ που αφησες σχόλιο ουσιαστικο και τόνισες και κάποιες αλήθειες !
  Την καλημέρα μου λοιπόν χωρίς κίτρινη σκόνη σήμερα!

 9. Ο/Η γιαννης μ λέει:

  εμείς τιμάμε την γυναίκα που με το όπλο στο ένα χέρι και το μωρό στα άλλο πάλεψε για την γνήσια και στην πράξη χειραφέτηση της γυναίκας…που πάλεψε να βρεί την θέση της στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή σαν ίση προς ίσο στο πιό ωραίο ταξίδι του Ανθρώπου…στο ταξίδι που θα φέρει την Εξουσία του Λαού….και σε αυτή την νέα ζωή η Γυναίκα θα έχει επιτέλους την θέση που πρέπει και δεν θα είναι σαν τα χαζογκομενάκια που θέλουν να μας πασάρουν σαν must και in…

 10. Ο/Η faros λέει:

  Liakada: Να είσαι καλά … Το να δέχομαι ομορφιές από σένανε είναι μεγάλη υπόθεση. Σ΄ευχαριστώ πολύ !

 11. Ο/Η faros λέει:

  γιαννης μ: … και (αυτήν τη Γυναίκα) την Τιμούμε κάθε μέρα … με έργα και πράξεις …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: