Οχτώ χρόνια ευρώ !

Το 1833 η δραχμή αντικατέστησε τον φοίνικα (που υπήρξε το πρώτο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους)  και από τότε και μέχρι το 2002 υπήρξε το επίσημο νόμισμα της χώρας, δηλαδή είχαμε την δραχμούλα μας για 169 χρόνια !

Την 1η Μάρτη του 2002, ανακοινώθηκε επίσημα από την Τράπεζα της Ελλάδας, ότι το ευρώ αποτελεί πλέον το μοναδικό νόμιμο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα, όπως και σε όλη την ευρωζώνη.

Για όποιον κατέχει ακόμη, χάρτινα νομίσματα της δραχμής, μπορεί να τα ανταλλάξει με ευρώ μέχρι την 1η Μάρτη του 2012.

Οχτώ χρόνια ζούμε την «εποχή του ευρώ», το ορατό από όλους αποτέλεσμα είναι ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι !

Ο φετεινός Μάρτης, τουλάχιστον όπως το … «υπόσχεται» η κυβέρνησή «μας», θα μας μείνει αξέχαστος !
Θα βλαστημήσουμε την ώρα και τη στιγμή που μας «εισάγανε» το ευρώ τους !

Θα είναι, όμως, παράλληλα και ο μήνας που το αγωνιστικό πνεύμα θα κυριαρχήσει απ΄άκρου σ΄άκρο σε όλη την Ελλάδα.
Έτσι, επιτρέψτε μου φίλοι και … εχθροί, να ευχηθώ:

Καλό και Ταξικά Αγωνιστικό Μήνα !

14 Responses to Οχτώ χρόνια ευρώ !

 1. […] Το 1833 η δραχμή αντικατέστησε τον φοίνικα (που υπήρξε το πρώτο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους)  και από τότε και μέχρι το 2002 υπήρξε το επίσημο νόμισμα της χώρας, δηλαδή είχαμε την δραχμούλα μας για 169 χρόνια ! Την 1η Μάρτη του 2002, ανακοινώθηκε επίσημα από την Τράπεζα της Ελλάδας, ότι το ευρώ αποτελεί πλέον το μοναδικό νόμιμο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα, όπως και σε όλη την ευρωζώνη. Για όποιον κατέχει ακόμη, χάρτινα νομίσματα της δραχμής, μπορεί να τα ανταλλάξει με ευρώ μέχρι… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (171 λέξεις)] […]

 2. […] Το 1833 η δραχμή αντικατέστησε τον φοίνικα (που υπήρξε το πρώτο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους)  και από τότε και μέχρι το 2002 υπήρξε το επίσημο νόμισμα της χώρας, δηλαδή είχαμε την δραχμούλα μας για 169 χρόνια ! Την 1η Μάρτη του 2002, ανακοινώθηκε επίσημα από την Τράπεζα της Ελλάδας, ότι το ευρώ αποτελεί πλέον το μοναδικό νόμιμο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα, όπως και σε όλη την ευρωζώνη. Για όποιον κατέχει ακόμη, χάρτινα νομίσματα της δραχμής, μπορεί να τα ανταλλάξει με ευρώ μέχρι… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (171 λέξεις)] […]

 3. Ο/Η ιστοριοδιφης λέει:

  Γειά σου Φάρε,

  ψάχνω να βρώ στοιχεία για την ζωή του Ζαχαριάδη, γιατί τον είχανε στην εξορία και πως πέθανε.

 4. Ο/Η philemon λέει:

  Καλή σου μέρα Φάρε! Αυτή θα είναι εβδομάδα όπου το νεοδεξιό σύμφυρμα θα εκτελέσει το συμβόλαιο. Μόνο που αρχίζουν πολλοί πια να αντιλαμβάνονται ….. Το παρακάτω είναι από το Anti Weblog: «Που καταντήσαμε. Να αναζητούμε όραμα πάνω στα συντρίμμια που άλλοι δημιούργησαν κι όχι εμείς. Και μάλιστα να έρχονται κάποιοι νεόκοποι, παντελώς άγνωστοι πολιτικοί και να μας ζητούν
  Βγήκε, λοιπόν, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κάποιος Σ. Ξυνίδης, και είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος πατριωτισμός. Δηλαδή όλοι οι Έλληνες να βάλουμε πλάτη και σε λίγο καιρό όλα αυτά που ζούμε να είναι μια κακή ανάμνηση.
  Άκουσον, άκουσον. Θεωρούν πατριωτισμό ότι εκατομμύρια πολίτες θα γίνουν φτωχότεροι, πολλοί δεν θα έχουν ούτε για τα προς το ζην, άλλοι θα κόψουν από τις παροχές των παιδιών τους ή ακόμη και από το ίδιο το φαγητό τους. Αυτό είναι για το ΠΑΣΟΚ νέος πατριωτισμός.
  Κι εγώ που νόμιζα ότι πατριωτισμός είναι όταν έχεις ένα όραμα ξεχωριστό για την πατρίδα. Ότι θα κάνεις το παν να τη δεις να προοδεύει στις τέχνες και τα γράμματα. Ότι θα είναι έτοιμη να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία. Ότι οι πολίτες θα είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για να μην παραχωρηθεί σπιθαμή ελληνικής γης.
  Ότι (στις μέρες που ζούμε) δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Γερμανό ή Αμερικανό να επιβουλευθεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο όνομα κάποιου δανείου για να σωθεί η οικονομία.
  Με λίγα λόγια το όραμα του κ. Ξυνίδη είναι να βάλουμε όλοι μας το κεφάλι στον ντορβά και να θυσιαστούμε για τα λάθη άλλων, τα κλεμμένα από άλλους, τις λαμογιές των πολιτικών και των φίλων επιχειρηματιών τους.
  Και εμείς που νομίζαμε ότι αξίζει το κόπο να δημιουργήσουμε ένα νέο πατριωτισμό ώστε να φέρουν κάποιοι πίσω τα κλεμμένα και να πάψουν να κλέβουν την περιουσία της χώρας.
  Εδώ ταιριάζει απόλυτα ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας ταιριάζουν…»

 5. Ο/Η faros λέει:

  ιστοριοδιφης: Καλημέρα σου !

  Εξαρτάται που ψάχνεις !
  Αν ψάχνεις όπως ο GAP να … βρει τα λεφτά που … έχασε, θα δυσκολευτείς !
  Εχτός του γεγονότος ότι υπάρχουν ένα σωρό βιβλία, μπορείς να πας στον «Ριζοσπάστη» http://www.rizospastis.gr, στο «σύνθετη αναζήτηση», βάζεις το όνομα Νίκος Ζαχαριάδης και βρίσκεις πάνω από 300 άρθρα σχετικά με το σ. Ζαχαριάδη.

  Επειδή μπορεί να νομίζεις ότι θα βρεις μόνο τις απόψεις του ΚΚΕ – αν και αυτό είναι απόλυτα φυσικό, Κομμουνιστής ήταν ο Ζαχαριάδης – σου βάζω εδώ ένα λινκ να δεις ότι ασχολήθηκαν κι άλλοι με την Ηγετική αυτή Φυσιογνωμία !

  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=349439&textCriteriaClause=%2B%28%2B%22%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3+%CE%96%CE%91%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%94%CE%97%CE%A3%22+%29

 6. Ο/Η faros λέει:

  philemon: Θερμή Καλημέρα !

  Δυο λόγια για τον … «πατριωτισμό» του ΠΑ»ΣΟ»Κ !
  Μα, το ΠΑ»ΣΟ»Κ, είναι το κόμμα που κουρέλιασε το ελληνικό σύνταγμα την περίοδο του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ ενάντια στην Γιουγκοσλαβία, είναι το κόμμα του «φεύγουν» οι βάσεις που φυσικά έμειναν, είναι το κόμμα που ξεκίνησε το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών όπως ο ΟΤΕ, είναι το κόμμα που τα άρπαξε αποδεδειγμένα – βλέπε Τσουκάτος – από την siemens κλπ. κλπ.
  Πατριωτικό κόμμα το ΠΑ»ΣΟ»Κ είναι τόσο όσο … θρήσκος είναι ο Καρατζαφέρης – που κοροϊδεύει ασύστολα τον κόσμο που τον πιστεύει !

  Ας μην ξεχνάμε που ήταν ο παπούς όταν οι Έλληνες πολεμούσαν τους ναζί !
  Που ήταν ο μπαμπάς όταν οι Έλληνες πολεμούσαν τη χούντα !

  Και δεν συμφωνώ ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας ταιριάζουν …
  Δεν φταίει ο κόσμος !
  Ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσει, έχει να αντιμετωπίσει τον τηλεοπτικό φασισμό – ψάχνεις να βρεις κομμουνιστή (εχτός από τη Λιάνα) στα κ@@@κάναλα με το ζόρι – π.χ. πόσος κόσμος ξέρει ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ότι το ΚΚΕ ζητάει κατάργηση του μισθού του βουλευτή και της σύνταξης του βουλευτή ;;; – -, πείθεται για να βρει λύσεις ανάγκης … τι να κάνει …
  Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 70 πόλεις προχθές, έδειξαν ότι πολύ σύντομα θα διώξουμε κλωτσηδών τους πολιτικούς – υπηρέτες της αστικής τάξης. Γιατί, περί αυτού πρόκειται. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι έχουμε καπιταλισμό και αυτό πρέπει, οφείλουμε να το αλλάξουμε !

 7. Ο/Η Sιλβια λέει:

  Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι…
  τ’ωρα που δεν υπάρχει πια «Αυταρχικός σοσιαλισμός» δεν τους χρειάζεται η σχετικά πλούσλια μεσαία τάξη…

 8. Ο/Η faros λέει:

  Sιλβια: Ούτε η μεσαία ούτε η … μικρομεσαία !

  Θέλουν να υπάρχει το προλεταριάτο και το λούμπεν …
  Το θέμα είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι το ταξικό μας συμφέρον είναι η συστράτευση με το ΠΑΜΕ – ενάντια στις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ !
  Αλλιώς … «τι ΄χες Γιάννη, τι ΄χα πάντα» !

 9. Ο/Η daimon λέει:

  Γι΄αυτό εξαθλιώνουν (και) τη μεσαία τάξη με ραγδαίους ρυθμούς. Το άρθρο που σου έστειλε ο φίλος σου παραπάνω, αυτό καθρεφτίζει – και βέβαια τη δυσφορία της μεσαίας τάξης.

  Τώρα, αυτό που λες για τους μισθούς των βουλευτών ούτε εγώ το ξέρω. Γιατί δεν το διαδίδετε εσεις οι μπλόγκερς με τη μορφή σχολίου σε άλλα μπλογκς;

 10. Ο/Η stelios λέει:

  καλο μήνα φάρε. Δεν φταιει κανένα νομισμα για την κατάστασή μας. ευθύνη έχει το ολο καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής. Άλλωστε κάποια μορφή νομίσματος και χρήματος θα υπάρχει και στο σοσιαλισμό. απλά θα ειναι άλλη η αξια και η χρήση του νομίσματος. όσο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ θα το δώ λίγο ιδεολογικά και θα σου πώ κατι που αφορά όλα τα σοσιαλδημοκρατικά εκτρώματα οποιασδήποτε μορφής που υπάρχουν σήμερα. Αν απο την σοσιαλδημοκρατία αφαιρέσεις και το τελευταίο ίχνος του Μαρξισμού σου μένει ενας άκρατος φασισμός. ετσι μπορούμε σήμερα να κατανοήσουμε γιατί έχει τέτοια προβολή απο τα @@@καναλα το ΛΑΟΣ

 11. Ο/Η faros λέει:

  daimon: Ξέρεις, έχω τη γνώμη ότι όλοι το ξέρουν !

  Διότι αυτό είναι Θέση του ΚΚΕ από το 1917 !

  Βέβαια η πρότασή σου δεν είναι κακή … κάθε άλλο … απλά δεν έχουμε το χρόνο !

 12. Ο/Η faros λέει:

  stelios: Καλό μήνα και σε σένα Στέλιο !

  Με την έννοια ότι το χρήμα είναι βασικό εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος – γνωρίζεις φαντάζομαι ότι το χρήμα ως μέσο αμοιβών ή ανταλλαγής εμπορευμάτων στην Κομμουνιστική Κοινωνία καταργείται – φταίει και παραφταίει !
  Το χρήμα στο σοσιαλισμό – ατελής μορφή του κομμουνισμού – θα υπάρχει στο σημείο εκείνο της μη κοινωνικοποιημένης παραγωγής και κατανομής, όπως και στο εξωτερικό εμπόριο.
  Το κοινωνικό προϊόν κατανέμεται χωρίς χρήμα με την έννοια που το ξέρουμε στον καπιταλισμό.
  Τα χρηματικά εντάλματα όσον αφορά την αμοιβή της εργασίας, δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι ανταλλάξιμα, δεν κυκλοφορούν !
  Απλά αποδεικνύουν την παροχή εργασίας.
  Μεγάλο το θέμα, έχω ξαναγράψει, ίσως τα πούμε και σε κανένα άλλο άρθρο μου, πιο αναλυτικά !

  Συμφωνούμε απόλυτα με την τελευταία σου αναφορά !

 13. Ο/Η λαθραναγνώστης λέει:

  Φάρε καλό μήνα.
  Ας μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ, το πλέον προσωποπαγές κόμμα στην Ελλάδα, όπου όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο τι θα αποφασίσει ο αρχηγός του, είναι δημιούργημα του Α. Παπανδρέου και συνεπώς είναι τόσο πατριωτικό όσο ο ιδρυτής του. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό των ΠΑΣΟΚων, αλλά για τον αρχηγό του, έχω πολλές αμφιβολίες, όπως και για όλη την οικογένεια.
  Τώρα, όσον αφορά στον παππού Γ. Παπανδρέου, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, δεν είναι η φυγή του στη Αίγυπτο, όπου κωλοτρίβοταν με τους εγγλέζους για να τον «προσλάβουν» και όπου η Φρειδερίκη τον είχε στο βρακί της. Το χειρότερο κακό που έκανε στη χώρα και γι αυτό εγω προσωπικά τον θεωρώ το χειρότερο εφιάλτη τουλαχιστον της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας, είναι ο εμφύλιος. Για χάρη δε του εμφυλίου, προετοιμάζοντάς τον, επάνδρωσε τον κρατικό μηχανισμό με τα χειρότερα καθάρματα της κατοχής (γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες, δοσίλογους).
  Διάφοροι θεσμοί που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν τους πολίτες και νομίζουμε ότι είναι κατάλοιπα της τουρκοκρατίας, στην πραγματικότητα είναι θεσμοί που καθιερώθηκαν πρίν και μετά τον εμφύλιο.

 14. Ο/Η faros λέει:

  λαθραναγνώστης: Καλό μήνα και σε σένα !

  Έτσι, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Για τον πατριωτισμό της ηγεσίας μιλάω κι εγώ !

  Αυτά που λες καταγράφηκαν στην Ιστορία, που όσο κι αν κάποιοι θέλουν να «ξεχνάνε», αυτή δεν … παραγράφεται !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: