Όταν οι Αμερικανοί γνωρίζονται με τον … Κομμουνισμό !

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο rt, βρίσκεται σε σχόλιο του καλού φίλου του μπλογκ althea, η μετάφραση και κάποια σχόλια δικά μου – οπότε θέλω την επιείκιά σας.
Σε κάθε περίπτωση, έχει την αξία του και δείχνει μια προοπτική.

Δημοσιεύτηκε 14  Δεκέμβρη 2009 

Η κομμουνιστική κοινότητα στις Ενωμένες Πολιτείες ευημερεί ενώ η οικονομία παραδέρνει.
Οι κάτοικοι των πόλεων (σ.σ.: στις ΕΠΑ) απορρίπτουν τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, για μια πιο ξεκούραστη ζωή καθώς και μια ζωή που θα εκπληρώνει τις προσδοκίες τους, σε μια κοινότητα με την ονομασία Twin Oaks, στην αγροτική Αμερική.
Σε αντίθεση με πολλές από τις άλλες που έχουν συσταθεί στη δεκαετία του 1960, η (κοινότητα) Twin Oaks ανθεί.
Είναι πλέον η πατρίδα για πάνω από εκατό άτομα και υπάρχει λίστα αναμονής.
Όλοι οι κάτοικοι της Κοινότητας, εργάζονται στα 500 κοινοτικά στρέμματα της αγροτικής Βιρτζίνια, αυξάνοντας και τρώγοντας την δική τους τροφή και προωθώντας την ατομική αυτάρκεια και την ισονομία.
Ο Keenan και ο Rowan Dakota φαίνονται τυπικά σαν πατέρας και γυιος, που εργάζονται από κοινού για την ανοικοδόμηση ενός αχυρώνα, αλλά οι ζωές τους είναι μακρυά από αυτή τη τακτική διότι ζουν στο Twin Oaks.
«Στην «κανονική» κοινωνία υπάρχει ένα ταξικό σύστημα και εμείς κάνουμε το κάθε τι μέσα από τις πολιτικές μας και στην «φιλοσοφία» μας να έχουμε μια αταξική κοινωνία, έτσι είναι σπουδαίο που όλοι εμείς εδώ ζούμε ισότιμα», αφηγείται ο Keenan Dakota.
Δεκατριών ετών ο Rowan έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του στο Twin Oaks.
Αναφερόμενος στους κατοίκους (σ.σ. της κοινότητας), λέει, «Μου αρέσουν οι άνθρωποι εδώ. Όλοι τους είναι πολύ ωραίοι (σ.σ καλοί) άνθρωποι».
Η Κοινότητα έχει ένα οργανωμένο σύστημα εργασίας, με βάσει το οποίο οι κάτοικοί της εργάζονται 42 ώρες τη βδομάδα, κάθε βδομάδα.
Η ποσόστωση αυτή επιτυγχάνεται δουλεύοντας κάποιες ώρες για τα παιδιά, στη κατασκευή επίπλων, στο άρμεγμα αγελάδας και άλλα.
Ο Keenan Dakota πιστεύει ότι: «Υπάρχουν με δυσκολία άλλες κομμουνιστικές κοινωνίες στον κόσμο που δεν έχουν καταρρεύσει.
Οι ελάχιστες κομμουνιστικές περιοχές που έχουν απομείνει είναι το Twin Oaks και η Κούβα».

Όμως, αν κάποιοι δεν «τα δώσουν όλα» σ΄αυτή την κομμουνιστική κοινότητα, τότε μπορεί να εξοριστούν πισω στην καπιταλιστική Αμερική για να φροντίσουν τον εαυτό τους.
«Έχουμε μια πολύ ισχύρή δέσμευση όλοι να εργαζόμαστε και ο τόπος μας να είναι τόπος εργασίας, λέει ο Keenan, κι ανα κάποιος από μας δεν «βάζει τα δυνατά του», έχουμε μια ενιαία κύρωση για όλους που λεει: Δεν ανήκεις εδώ».

Καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι χάνουν τη δουλειά τους στον πραγματικό κόσμο (σ.σ. καπιταλιστικό κόσμο), περιοχές όπως το Twin Oaks γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

«Με την ύφεση αυτή (που υπάρχει) έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλή μια τέτοια κατάσταση, ένας τέτοιος τύπος ζωής, και αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά την τελευταία μία ή και δύο δεκαετίες, λέει η κάτοικος του Twin Oaks Elsa Spencer. Το πραγματικό εισόδημα έχει γκρεμιστεί και αυτό είναι ακόμη πιο σκληρό για τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης».

Ακόμη, μολονότι η Κοινότητα, πρωτίστως, έχει ατομική υπερεπάρκεια, (οι κάτοικοι) διαθέτουν ένα απόθεμα.
Τα λεφτά του αποθέματος πηγαίνουν, μέσω ενός κοινού οικονομικού βιβλίου, για την πληρωμή εξόδων όπως επισκευές αυτοκινήτων, ρούχα και λογαριασμούς ηλεκτρικών ειδών. Αυτό αποτελεί ένα δικό τους (των ανθρώπων της Κοινότητας δηλαδή) καπιταλιστικό σύμφωνο μέσα στον κομμουνιστικό τρόπο ζωής τους.
«Νομίζω ότι μια ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ κομμουνισμού και καπιταλισμού είναι ότι εδώ στην κοινόχρηστη Κοινωνία μας, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, αλλά ίσως λίγο λιγότερο παραγωγικοί», εξηγεί ο Keenan.
«Έξω, εκεί, στην βασική καπιταλιστική κοινωνία, οι άνθρωποι είναι παραγωγικοί – αλλά όχι τόσο ευτυχισμένοι».
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος, που ο Keenan αποφάσισε να μεγαλώσει τον γιο του στο Twin Oaks, πολύ μακρυά από την καπιταλιστική Αμερική.
Λέει ότι: «Βασικά, αυτό που οι περισσότεροι γονείς θέλουν για τα παιδιά τους, είναι να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον γεμάτο από ανθρώπινη αγάπη – αυτό ακριβώς είναι που παρέχει το Twin Oaks”.

Σημείωση:
Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα ας πάει στην ιστοσελίδα: www.twinoaks.org

   

34 Responses to Όταν οι Αμερικανοί γνωρίζονται με τον … Κομμουνισμό !

 1. Όσο είναι μικρή η κοινότητα δεν θα έχει πρόβλημα.
  Το πολύ πολύ οι περισσότεροι να βλέπουν τα μέλη τους ως γραφικούς. Αλλη μια αμερικάνικη παλαβομάρα δηλαδή.
  Αν όμως αρχίζει να αυξάνεται ο πληθυσμός της και ολο και περισσότερροι θα θέλλουν να γίνουν μέλη της , τότε…
  Δε νομίζω πως θ΄αφήσουν να συνεχιστεί το πείραμα.

 2. […] Οι κάτοικοι των πόλεων (σ.σ.: στις ΕΠΑ) απορρίπτουν τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, για μια πιο ξεκούραστη ζωή καθώς και μια ζωή που θα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (646 λέξεις)] […]

 3. Ο/Η faros λέει:

  αλέξανδρος ανδρουλάκης: Χαίρομαι πάρα πολύ που ξανασχολιάζεις ποστ μου.

  Και, φυσικά, το σχόλιό σου καίριο.
  Δεν έχω αντίρρηση για τους προβληματισμούς που αναπτύσεις.
  Άσε το χρόνο να δείξει.
  Μην ξεχνάς ότι το ΚΚ ΗΠΑ δρα εδώ και 9 δεκαετίες, έχει πάνω από 30.000, μέλη βγάζει εφημερίδα.
  Α, νομίζω ότι δεν είναι ένα απλό πείραμα.
  Είναι κάτι πιο μεγάλο !

 4. Ο/Η Rocean λέει:

  Μια χαρά βολεύουν κάτι τέτοιες «κομμουνιστικές νησίδες» την αστική τάξη. Δεν την χαλάει καθόλου να μαζευτούν μερικοί… γραφικοί κομμουνιστές σε ένα μέρος και να μην ενοχλούν… Μην σου πω ότι μπορούν να τις σπονσοράρουν κιόλας…

  Το ζήτημα ειναι ο Κομμουνιστής να παλεύει να αλλάξει τον κόσμο, όχι να κλειστεί σε ένα νησάκι και να καλλιεργεί τον μπαξέ του…

 5. Ο/Η faros λέει:

  Rocean: Δεν διαφωνώ … να πω μόνο τη σκέψη μου.

  Επειδή μιλάμε για τις ΕΠΑ, τέτοιες περιπτώσεις έχουν την αξία τους.
  Ας μην το παραβλέπουμε αυτό.

  Το ξαναλέω : Έχει την αξία του. Τίποτα περισσότρο, τίποτα λιγότερο.

 6. Ο/Η JohnyQ λέει:

  «σοσιαλιστκή νησίδα»…χμχμχμχ….

  κάπου το έχω ξανακουσει…ναι, στο πρώτο μάθημα μ-λ κοσμοθεωριας. όταν μιλάγαμε για τον ουτοπικό σοσιαλισμό…

  αν η «νησίδα» αυτή δεν διεξάγει ταξική πάλη, δεν επεκτείνεται θα πάψει να υπάρχει, δυστυχώς.

 7. Ο/Η CommiS λέει:

  Θελω να ζησω εκει!!!

 8. Ο/Η Rocean λέει:

  Έχει την αξία του σαν συνεταιριστικός τρόπος παραγωγής και σαν οικονομική διέξοδος κοινοτήτων αγροτών απέναντι στις πολυεθνικές… Όπως επίσης έχουν την αξία τους και οι κοινότητες προγραμματιστών του ανοιχτού κώδικα… Πολύ σωστά όλα αυτά…

  Θεωρώ όμως επικίνδυνες αυτές τις λογικές αν επικρατήσουν και καλά σαν αντίπαλο δέος απέναντι στον Καπιταλισμό και ειδικά όταν λειτουργούν απομονωμένα και περιθωριοποιούνται σε «κομμουνιστικές νησίδες». Και οι χίπηδες μήπως κάτι ανάλογο δεν ήταν, ίσως στο πιο χαζοχαρούμενο? Και είδαμε που κατέληξε το πράγμα. Ολόκληρη γενιά παραδόθηκε και ο Καπιταλισμός ζει και βασιλεύει…

  Το να φτιαχτεί μια «κομμουνιστική νησίδα» είναι το μόνο εύκολο. Είναι η εύκολη λύση. Ωραία δεν θα ήταν να πάμε κι εδώ στην Ελλάδα, όλοι οι Κομμουνιστές, π.χ. στην Ικαρία και να ζήσουμε στον Κομμουνιστικό μας παράδεισο? 🙂 Να δεις τρελές χαρές που θα έκαναν οι αστοί τότε… 🙂

 9. Ο/Η ftoutus λέει:

  Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, έστω ως «νησίδα». Μην ξεχνάμε ότι η «δύναμή» της βρίσκεται στον συμβολισμό της. Και για να φτάσει μέχρι το RT (Russia Today), φαίνεται ότι αυτός ο συμβολισμός δεν έχει περάσει απαρατήρητος….
  Υπόθεση εργασίας: Η κοινότητα αποκτά 10, 20, 30, 100 χιλιάδες μέλη, δεδομένων των τρομακτικών πλέον συνθηκών που υφίστανται για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, π.χ. άστεγους που ζουν με τα ποντίκια στους υπονόμους, άλλους που ζουν από συσσίτια κλπ. Αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο.
  Το τι θα συμβεί τότε, δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς: Εισοδισμός, επιδρομές και ό,τι άλλο. (Ασφαλώς τώρα τους «ανέχονται» γιατί είναι λίγοι και γιατί η ελπίδα, η ύπαρξη μιας «διεξόδου», δεν κοστίζει τίποτα.)
  Ωστόσο, στο συμβολικό επίπεδο (εκεί δηλαδή που «παίζονται» πάρα πολλά), θα πρόκειται για μια πρώτη, πολύ μεγάλη «νίκη». Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο αυτούς που είναι μέσα αλλά –κυρίως– τους πολλούς που παρακολουθούν την κατάσταση απ’ έξω…Στις ΗΠΑ και στον κόσμο μέσω ιστοσελίδων.
  Μην ξεχνάμε ότι παρόμοιες αναρτήσεις στο RT προκαλούν πολύ θετική ανταπόκριση από τους αναγνώστες σε ψηφοφορίες κλπ. Όταν «γιόρταζαν» την πτώση του τείχους, π.χ., το ποσοστό αυτών που ψήφισαν ότι από την πτώση και μετά τα πράγματα έγιναν χειρότερα έφτασε το 70%!!!!
  Μου άρεσε ιδιαίτερα η «εξορία» (όσων δεν συμμετέχουν ικανοποιητικά στην κοινή προσπάθεια) στον καπιταλισμό!
  Καταλαβαίνω τι λέει ο Rocean, αλλά με τα δεδομένα των ΗΠΑ, το πείραμα έχει μεγάλη σημασία, ανεξάρτητα από την έκβαση.

 10. Ο/Η ftoutus λέει:

  Εννοώ αυτό, που ο Φάρος το έχει δημοσιεύσει σε κάποιο σχόλιο:

  RT asks

  Has the world taken the chance for change since the fall of the Berlin Wall?

  16% : No, geopolitics still divides people’s lives
  4% : Yes, politicians learnt the lessons from history
  10% : Not yet, but all walls eventually crumble
  70% : No, things have become even worse

 11. Ο/Η amadea λέει:

  Φάρε καλημέρα!
  Πολύ καλά έκανες και έβαλες το ποστ!
  Αλλά είμαι η (όχι ο) Amadea… 🙂

 12. Ο/Η althea λέει:

  ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΑ:

  Μεγαλώνοντας με κουπόνια

  Ο «χάρτης» της υποβοηθούμενης σίτισης δείχνει ξεκάθαρα την άμεση σύνδεση της πείνας με την ανεργία: Αντί για τις κλασικά φτωχές περιοχές των ΗΠΑ, όπως τα «γκέτο» των έγχρωμων στις μεγαλουπόλεις και ορισμένες καθαρά αγροτικές περιοχές, βλέπουμε τώρα ραγδαία αύξηση της πείνας σε καθαρά αστικές περιοχές «λευκών κολάρων», από τα προάστια της Ατλάντας ως τη Φλόριδα, την Καλιφόρνια, το Οχάιο και την παραδοσιακά πλούσια περιοχή των Μεγάλων Λιμνών! Σύμφωνα δε με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, τα μισά ανήλικα αμερικανάκια θα χρειαστούν κουπόνια σίτισης για να επιζήσουν σε κάποια φάση της παιδικής τους ηλικίας – ποσοστό που εκτοξεύεται στο 90% μεταξύ των παιδιών των αφροαμερικανικών οικογενειών! Και όμως την ίδια στιγμή που καταγράφονται από τα πιο επίσημα χείλη όλα αυτά τα τρομερά, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας τόνιζε προκλητικά στο τέλος της ομιλίας του για την ανεργία: «Οι καταιγίδες του παρελθόντος υποχωρούν. Ο ουρανός ξανοίγει. Ο ορίζοντας λάμπει ξανά»…».
  (Από το θέμα στο… «ΒΗΜΑ»- Το απόσπασμα στον σημερινό «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»)

 13. Ο/Η faros λέει:

  CommiS: Τη Θερμή μου Καλημέρα !

  Ναι, αλλά δεν είσαι … αμερικανάκι !!! 😀

 14. Ο/Η faros λέει:

  JohnyQ: Το θέμα είναι ότι αυτοί (οι μέχρις στιγμής 85 μεγάλοι και τα 15 παιδιά) την θεωρούν ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ νησίδα ! 😀

  Πιθανά να έχεις δίκιο, είπαμε, μια ένδειξη είναι, άλλωστε δες και τον τίτλο που έβαλα στο ποστ !

  Μια Θερμή Καλημέρα !

 15. Ο/Η faros λέει:

  amadea: Έγινε, … η … γράψε λάθος !

  Θερμή Καλημέρα … πήρα την άδεια από το σχολιαστή μου.

 16. Ο/Η faros λέει:

  Rocean: Μια Θερμότατη Καλημέρα.

  Έχει και την αξία του ως γνωριμία της συντηρητικής κοινωνίας της αμερικής, με κομμουνιστικές σχέσεις … είτε προσωπικές … είτε οικονομικές … είτε κατανομής του προϊόντος που παράγουν (είτε αυτό είναι υλικό, είτε υπηρεσίες) !
  Επίσης, έχει την αξία του η δημοσιοποίηση του όλου εγχειρήματος !

  Σύντροφε, από κανενός το μυαλό, δεν περνάει η εντύπωση ότι τέτοιες νησίδες θα φέρουν στις ΕΠΑ τον … κομμουνισμό !
  Αυτό δεν θα ήταν αυταπάτη απλώς, θα ήταν και επικίνδυνο !

  Ας μην δίνουμε στο θέμα διαστάσεις που εκ των πραγμάτων δεν έχει !
  Αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς σου, τους ίδιους έχουμε και εμείς.

 17. Ο/Η faros λέει:

  ftoutus: Πολύ πολύ Καλημέρα !

  Έτσι, αυτό λέω κι εγώ ! Ως συμβολισμό να δούμε το θέμα !
  Οι άνθρωποι έχουν και δικό τους σάιτ και φυσικά οι Ρώσοι το πήραν χαμπάρι !
  Υπόθεση εργασίας : Αν αυτό γίνει σε χιλιάδες άλλες περιοχές των ΕΠΑ ή της Ευρώπης, είμαστε σίγουροι για την τελική έκβαση του ;;;
  Εννοώ δεν θα συνειδοτοποιηθεί από χιλιάδες από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ότι πρέπει να προχωρήσει η οργάνωσή τους – αυτό δεν λέει και το ΚΚΕ;;;
  Οργάνωση και πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία ;;;

  Λέω, εγώ, τώρα …

 18. Ο/Η faros λέει:

  ftoutus: Ναι τη θυμάμαι αυτή τη δημοσκόπηση. Και αυτή κάτι δείχνει …

  Εγώ πιστεύω ότι αν ο κόσμος δει τα αποτελέσματα (χειροπιαστά, έ;) από μια κομμουνιστικά οργανωμένη έστω νησίδα, αυτό θα το αγκαλιάσει και ίσως έχουμε αποτελέσματα …

  Ξανά καλημέρα !

 19. Ο/Η faros λέει:

  althea: Μια Θερμή Καλημέρα !

  Μάλιστα !
  Και που θα οδηγήσει αυτό ;;;
  Πριν από αρκετό καιρό, έγραψα ένα … προφητικό άρθρο … σε στιλ … ονείρου !
  Μήπως το δούμε να γίνεται πράξη, μόλις η αγανάχτηση πιάσει … ουρανό ;;;

  Να δούμε δηλαδή την … ΣΕΕΠΑ : Σοβιετική Ένωση Ενωμένων Πολιτειών Αμερικής !

  Λέω, τώρα …

 20. Ο/Η lorama λέει:

  Προ ημερών έπεσα πάνω στο ακόλουθο. Στέλνω το «ζουμί» (αποσπάσματα). Δεν μπορώ να ξέρω για την εγκυρότητά του. Ίσως το περιεχόμενο δεν είναι άσχετο με το ποστ.

  ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ
  Ποιους περιμένουν τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της FEMA;
  Στρατόπεδα Συγκέντρωσης στις ΗΠΑ

  Στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί, υπό την διοίκηση της F.E.M.A. περίεργες, τεράστιες εγκαταστάσεις, που μοιάζουν με στρατόπεδα – φυλακές, σε καίριες στρατηγικές θέσεις σε ολόκληρη την έκταση της χώρας.
  Τέσσερις από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν σχεδιασθεί για την κράτηση τουλάχιστον 25.000 (πολιτικών;) κρατουμένων! […]
  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (που έχουν μάλιστα και τον κλασικό σιδηροδρομικό σταθμό δίπλα τους! – όπως τα στρατόπεδα των Ναζί) αυτά κτίζονται και λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, όπως η Corrections Corporation of America και η KBR, θυγατρική της Halliburton του Ντικ Τσέινι.
  […]Το ΕΡΩΤΗΜΑ είναι: για ποιους προορίζονται;;

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η F.E.M.A.

  Η F.E.M.A. (Federal Emergency Management Agency), σημαίνει «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών» και εδρεύει Fort Meade τoυ Maryland, στην έδρα της περιβόητης NSA…
  […]Οι τεράστιες φυλακές όμως τι ρόλο παίζουν;;
  Γιατί σχεδιάστηκαν για ένα τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων;;
  Γιατί παραμένουν σε αχρησία;;
  Τι περιμένουν;;
  Ή μάλλον ΠΟΙΟΥΣ περιμένουν;;

 21. […] Οι κάτοικοι των πόλεων (σ.σ.: στις ΕΠΑ) απορρίπτουν τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, για μια πιο ξεκούραστη ζωή καθώς και μια ζωή που θα… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (646 λέξεις)] […]

 22. Ο/Η faros λέει:

  lorama: Φοβερό ! Λες και αναφέρεσαι (δεν το κάνεις, φυσικά) σε κανένα … έργο κινηματογραφικό !

  Ή επιστημονικής φαντασίας !

  Πάντως, αν είναι αλήθεια (όχι η FEMA, αυτή υπάρχει), τότε είναι φανερό για ποιους προορίζονται οι … σουίτες που φτιάχνουν !
  Για τους … τρομοκράτες !!!!!!

  υ.γ. και μη ρωτήσει κανείς, ποιους τρομοκράτες, εντάξει ;

 23. Ο/Η Μύγα λέει:

  βζζζζζζ
  κομμουνιστική νησίδα στις ΕΠΑ;βββζζζζ;
  ζαλίστηκα
  βββζζζζ..δεν είμαστε μόνο εμείς δηλαδή από Προσουτσάνη που έχουμε το ΚΚΜ(μυγών);….
  ββζζζ
  σύντροφοιοιοιοιοι…

 24. Ο/Η faros λέει:

  Μύγα: Είδεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεες ;;;;;;;;;;;;;

  Έχεις να … ζαλιστείς ακόμα !!! 😀 😀 😀

 25. Ο/Η κωστής λέει:

  Τέλειο post! Εεε ρε τι μαθαίνει κανείς… :/

  Έχω δρόμο ακόμη…

  Την καλημέρα μου Φάρε! 😀

 26. Ο/Η faros λέει:

  κωστής: Είδες πόσα μπορείς να μάθεις … ξενιτεμένος ων ;;;

  Καλησπέρα !

 27. Ο/Η YpogeioPatissiwn λέει:

  Χ…ε μας ρε Αρτέμη, που ‘κανε κι μύγα κώλο, τώρα…

 28. Ο/Η faros λέει:

  YpogeioPatissiwn: Γιατί ρε φίλε μας … Εδώ έγινε … πρωθυπουργός ο Mr. George !!!

  Μην πούμε για τον υπουργό τον Mr. Goldhoidis !!!!!!!!!!!!!!!

 29. Ο/Η YpogeioPatissiwn λέει:

  Καλησπέρα!

  Δεν μπορώ να πω ότι έχεις άδικο…

 30. Ο/Η faros λέει:

  YpogeioPatissiwn: Μπορείς … αλλά … μην το κάνεις !!! 😀

 31. Ο/Η Καινούργιος γνώριμος λέει:

  Καλησπέρα σε όλη την ομήγυρη,

  Σα νεοφώτιστος στην παρέα σας είναι πολύ γοητευμένος και ενθουσιασμένος

  Φαίνεται εύλογο. Οσο μαυρίζουν γύρω-τριγύρω μας τα πράγματα και όσο εντείνεται η αγωνία όλων μας για την προσδοκώμενη πραγματική ανατροπή, μας έλκουν εικόνες και ειδήσεις που φαινομενικά δείχνουν να εμπεριέχουν το σπέρμα της άρνησης του καπιταλισμού.

  Απο αυτή την άποψη μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα πάντα «έχουν κάποια αξία». Βέβαια, είναι προφανές ότι μετά τον πρώτο προβληματισμό, χρειάζεται να σκεφτούμε λίγο περισσότερο, γύρω από την προβαλλόμενη είδηση και τη συγκεκριμένη που μας προτείνει ο althea.

  Διαβάζοντας το κείμενο μια δεύτερη φορά, βλέπω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον Rocean, χωρίς καν την διορθωτική του αναφορά τε «συνεταιριστικό τρόπο παραγωγής».

  Πιστεύω ότι οι κομμουνιστές, ειδικά στις μέρες μας, έχουμε ξεφύγει οριστικά από τα δεδομένα που προσέφεραν στα μέλη τους οι πρωτόγονες κομμούνες, στα πλαίσια των οποίων πράγματι υπήρχαν συνθήκες ισοτιμίας στην διανομή της περιορισμένης τροφής που είχαν στη διάθεσή τους.

  Σήμερα, πολύ γενικά μιλώντας και ας μην παρεξηγηθώ, παλεύουμε για τον κομμουνισμό της επάρκειας και της αφθονίας. Τον κομμουνισμό της πραγματικής κάλυψης όλων των σύγχρονων υλικών και πνευματικών αναγκών, όλων των μελών της κοινωνίας. Μια κοινωνίας η πορεία της οποίας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται και να επιδιώκει τη συνεχή και ολόπλευρη ανάπτυξη-αξιοποίηση όλων των παραγωγικών της δυνάμεων.

  Πάνω από όλα μιλάμε για την κοινωνία που στο σύνολό της, όχι ως πληθυσμιακό σύνολο, αλλά ως οντότητα πράγματι θα καλύπτει τις ανάγκες της στο σύνολο των υποδομών, στο σύνολο των κλάδων παραγωγής, στο σύνολο των τομέων των υπηρεσιών, στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την επικοινωνία κοκ.

  Σε κάθε άλλη περίπτωση φοβάμαι ότι εμπειρίες όπως και αυτή των Dacota, ούτε «νησίδα» αποτελεί, ούτε προσομοιάζει σε οποιοδήποτε κομμουνισμό.
  Ισως να να μοιάζει με το -έστω ισότιμο- μοίρασμα της εξαθλίωσης και της φτώχειας, όπως συμβαίνει με το 1,6 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Κίνας, για να ευδοκιμούν τα κάνα δυό εκατομμύρια της κινέζικης καπιταλιστικής ολιγαρχίας.
  Σας ευχαριστώ

 32. Ο/Η faros λέει:

  Καινούργιος γνώριμος: Καλησπέρα και σε σένα !
  Να διορθώσω ; Μου επιτρέπεις ;
  Δεν μας … έλκουν, απλά τις προβάλλουμε !
  Με τον rocean συμφωνώ κι εγώ.
  Ε, δεν πιστεύει κανείς πραγμτικά ότι χώροι σαν το Twin Oaks θα φέρουν τον … κομμουνισμό στην Αμερική.
  Είμαστε (και εγώ φυσικά) πεπεισμένοι ότι η ανατροπή του καπιταλισμού θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του Μαρξισμού – Λενινισμού.
  Και παλεύουμε όχι απλά για την κάλυψη των αναγκών … αλλά των ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΕΥΡΥΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

  Θα μου επιτρέψεις και εσύ και οι υπόλοιποι να ξανα-αναφέρω ότι τούτο το μπλογκ δεν διεκδικεί την πατρότητα ή την αυθεντική ερμηνεία του Κομμουνιστικού Κινήματος ή των Θέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά είναι ένας χώρος δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων έξω από στερεότυπα ή απαγορεύσεις.

  Φυσικά, όλα αυτά, δεν αναιρούν (κάθε άλλο μάλιστα) την ορθότητα των δικών σου απόψεων και θέσεων ή άλλων που παλεύουν για την εγκαθίδρυση της Κομμουνιστικής Κοινωνίας.

  Σε ευχαριστώ και εγώ και για τις ωραίες παρεμβάσεις σου και για τις θέσεις που διατυπώνεις.

 33. Ο/Η Καινούργιος γνώριμος λέει:

  Ναι, ακριβώς των ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΕΥΡΥΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ και νάσαι καλά για την πολύ σωστή επισήμανση.

  Αφού σε διαβεβαιώσω ότι το «έλκουν» δεν το χρησιμοποίησα δηκτικά ούτε ήταν υπαινιγμός για την ανάρτιση ή για τον φίλο που πρότεινε πρώτος την είδηση, σημειώνω ότι…

  …κατά τ’ άλλα συμφωνώ.

  Καλό βράδυ σε όλους

 34. Ο/Η faros λέει:

  Καινούργιος γνώριμος: Πολύ σωστός !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: