Μια άλλη ματιά !

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον ιταλικό φασισμό και κατόπιν στο γερμανικό ναζισμό, θέλω να ανοίξω μια συζήτηση που την έχω ήδη υποσχεθεί σε ένα σχολιογράφο μου, ήδη άργησα, αλλά τώρα νομίζω είναι η ώρα.

» Αν δούμε ότι η Γερμανία κερδίζει τον πόλεμο, οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ρωσία. Κι αν τον κερδίζει η Ρωσία, οφείλουμε να βοηθήσουμε τη Γερμανία και με τον τρόπο αυτόν ας τους αφήσουμε να σκοτώσουν όσο μπορούν περισσότερους».
Χάρι Τρούμαν
Τάϊμς της Νέας Υόρκης, 24 Ιούλη 1941.

Οι αντιθέσεις, η κρίση του 1923, που εμφανίστηκε στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής, καθώς και η επιλογή να χτυπηθεί πάση θυσία η πρώτη Σοσιαλιστική Χώρα, η ΕΣΣΔ, είναι πλέον τόσο φανερή αιτία που οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που άλλες εχτιμήσεις απλά δείχνουν εθελοτύφλωση.
Η Γερμανία του Χίτλερ, έπειτα από μια σειρά συμφωνιών και … παραβλέψεων, είχε φτάσει σε σημείο που θα την ζήλευαν και οι σημερινές … ΕΠΑ !
Η στρατιωτική της δύναμη ήταν πολύ μεγάλη !
Η επίθεσή της στην ΕΣΣΔ, ήταν τόσο σφοδρή, που μόνο η θυσία εκατομμυρίων σοβιετικών στρατιωτών και πολιτών μπόρεσε να την ανακόψει, να την αποκρούσει, να την συντρίψει !

Μέσα σ΄αυτό το καμίνι, πάρθηκε η Ιστορική Απόφαση (10 Ιούνη 1943) να αυτοδιαλυθεί η Κομιντέρν, πιο γνωστή ως Κομμουνιστική Διεθνής !

Να πως δικαιολογεί αυτή την Απόφαση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ, σ. Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ.

» Η διάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς είναι σωστή, διότι:

α. Ξεσκεπάζει την ψευτιά των χιτλερικών ότι η Μόσχα δήθεν σκοπεύει να παρεμβαίνει στη ζωή των άλλων κρατών και να τα «μπολσεβικοποιήσει».  Στο εξής σ΄αυτή την ψευτιά μπαίνει τέρμα.

β. Ξεσκεπάζει τη συκοφαντία των αντιπάλων του κομμουνισμού μέσα στο εργατικό κίνημα ότι τα κομμουνισιτκά κόμματα των διαφόρων χωρών δρουν δήθεν όχι για τα συμφέροντα του λαού τους, αλλά κατ΄ εντολή απ΄έξω. Σ΄αυτή τη συκοφαντία μπαίνει, επίσης, τέρμα στο εξής.

γ. Διευκολύνει τη δουλειά των πατριωτών των φιλελεύθερων χωρών για τη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας τους, ανεξάρτητα από την κομματικότητα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, σ΄ένα ενιαίο εθνικοαπελευθερωτικό στρατόπεδο για την ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στο φασισμό.

δ. Διευκολύνει τη δουλειά των πατριωτών όλων των χωρών για τη συνένωση των φιλελεύθερων λαών σ΄ένα ενιαίο διεθνές στρατόπεδο στον αγώνα κατά της απειλής της παγκόσμιας κυριαρχίας του χιτλερισμού, καθορίζοντας έτσι το δρόμο για την οργάνωση στο μέλλον της κοινότητας των λαών με βάση την ισοτιμία τους «.

Για να εχτιμήσουμε αυτή την Απόφαση (για την αυτοδιάλυση της Κ.Δ.), νομίζω, ότι πρέπει τους παραπάνω τέσσερεις λόγους που παρέθεσε ο σ.  Στάλιν, να τους παίρνουμε ΟΛΟΥΣ μαζί.
Αν κάνουμε το (για μένα) λάθος να κρίνουμε ως σωστό ή λάθος κάθε λόγο ξεχωριστά, αφ΄ενός μεν θα αδικήσουμε την επιλογή αυτή (της αυτοδιάλυσης της Κ.Δ.), αφ΄ετέρου μάλλον θα βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα.
Προφανώς για κάθε καλόπιστο κριτή (ή επικριτή), υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα, πάντα κρίνοντας τους λόγους συνολικά.

Η δική μου γνώμη, είναι ότι, παίρνοντας υπόψη την αδυσώπητη επίθεση της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, της κατασυκοφάντησης (άλλωστε συνεχίζεται και μάλιστα πιο έντονα, μέχρι τις μέρες μας) του Πρώτου Εργατικού Κράτους (ΕΣΣΔ), την προφανή δυσκολία της δράσης, αλλά και τις διώξεις  των κομμουνιστών σε πολλές χώρες, σωστή η Απόφαση.
Παράλληλα, καταθέτω και την άποψη, ότι έπρεπε πολύ γρήγορα μετά το τέλος του Β’ Π.Π., να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επανασύστασή της.
Στις μέρες μας, δε, αυτή η επανασύσταση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία !

 

27 Responses to Μια άλλη ματιά !

 1. […] Χάρι Τρούμαν… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (564 λέξεις)] […]

 2. Ο/Η Hyperion λέει:

  Καλησπέρα Φάρε!
  Θέλω τη συνολική σου άποψη για το ρόλο του Τίτο!

 3. Ο/Η JohnyQ λέει:

  δεν ξέρω φάρε, αν θα συμφωνήσω μαζί σου για το ότι αν εχτιμήσω όλους τους λόγους μαζί, θα κατέληγα στο συμπέρασμα ότι καλώς αυτοδιαλύθηκε η ΚΔ…

  ΒΕΒΑΙΑ εγώ δεν ειμαι αντικειμενικός παρατηρητής και κανείς μας δεν μπορεί να είναι σήμερα αν κρίνει το τότε, με τις γνώσεις του σήμερα.

  ΣΗΜΕΡΑ γνωρίζουμε ανεξάρτητα της ορθότητας της απόφασης για αυτοδιάλυση της ΚΔ, αυτή (η αυτοδιάλυση) είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και τεράστιο πλήγμα στην ενιαία στρατηγική του απέναντι στην ενωμένη διεθνή αστική τάξη.

  therefore the reconstitution of Communist International is ,today , more than needed!

 4. Ο/Η faros λέει:

  Hyperion: Σ΄ένα σχόλιο ;;;
  Δύσκολο !
  Σίγουρα πάντως ήταν αυτός που οδήγησε τους παρτιζάνους σε νικηφόρους αγώνες ενάντια στους ναζί !
  Επίσης ένωσε την Γιουγκοσλαβία !
  Τα άλλα θα τα κρίνουν ιστορικοί, όχι εγώ.
  Και όχι σ΄αυτό το ποστ.

 5. Ο/Η faros λέει:

  JohnyQ: Κατ΄αρχή χαίρομαι που ανταποκρίθηκες και σχολιάζεις.

  Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με την σκέψη αν συμφωνούμε με κάποιουν ή όχι.
  Απλά, καταθέτουμε τις απόψεις μας, που ίσως βοηθήσουν για καλύτερη ανάλυση γεγονότων αρκετά (χρονικά) μακρυά μας.

  Αν θέλεις μου λες και τους λόγους που καταλήγεις στο συμπέρασμα σου – δεν αρκεί νομίζω μόνο το συμπέρασμα.
  Επίσης, πες μου γιατί χρησιμοποιείς την αγγλική γλώσσα.

 6. Ο/Η JohnyQ λέει:

  η αγγλική ήταν έμπνευση της στιγμής δε δηλώνει κάτι…

  ίσως να είναι διεθνιστικό 😀 χαχα

  το συμπέρασμα μου είναι ότι η ανεξάρτητα του πως και γιατί φτάσαμε στην αυτοδιάλυση,

  (1) το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα σήμερα είναι σε φάση -προσωρινής- υποχώρησης και αναδίπλωσης.

  (2)χωρίς ενιαία και επεξεργασμένη στρατηγική για το Σοσιαλισμό

  (3)χωρίς καν προοπτική το Σοσιαλισμό σε κάποιες γωνιές του πλανήτη!

  (4) από την άλλη έχουμε την παγκόσμια αστική τάξη -το κεφάλαιο- να είναι συγκροτημένη σε συνασπισμούς και οργανισμούς(ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΠΟΕ…)

  (5) με ενιαία στρατηγική απέναντι στην επίθεσή της στην εργατική τάξη

  αν συνυπολογίσω όλα τα παραπάνω καταλήγω στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μια μορφή συντονισμένης δράσης όλων των δυνάμεων που βρίσκονται στην άλλη μεριά με τους λαούς και την εργατική τάξη και πρώτα από όλα σε αυτούς βρισκονται οι κομμουνιστές όλης της Γης.

  στο συμπέρασμα ότι η απουσία της ΚΔ οδήγησε σε ήττες, δεν το δίνω εγώ αλλά η ιστορία.

 7. Ο/Η faros λέει:

  JohnyQ: Μια Θερμή Καλημέρα !

  Είχα δίκιο που ζήτησα αναλυτικά τη σκέψη σου !
  Βρήκα (τουλάχιστον) έναν ακόμα που σκέφτεται τα ίδια με μένα !

  Πράγματι και για μένα η Νέα Κομμουνιστική Διεθνή, δεν θα πρέπει να είναι αμιγώς μια πολιτική Ένωση ή διεθνής ιδεολογική ξεκάθαρη Παράταξη.
  Είναι απαραίτητα αυτά, αλλά πρέπει να λειτουργούν (στα πλαίσιά της) ας τα πούμε Τμήματα που θα αγκαλιάζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή των λαών.
  Κάτι σαν την ΚΟΜΕΚΟΝ, πιο δευρυμένη, με πιο πολλές αρμοδιότητες και δράσεις.

  Τώρα, να πω κάτι που φαίνεται σαν διαφορετική άποψη από τη δική σου.
  Οι ήττες που υπέστησαν τα ΚΚ στην Ανατολική και κεντρική Ευρώπη (και όχι μόνο) δεν νομίζω ότι έγιναν επειδή δεν υπήρχε η Κ.Δ.
  Η αλλοτρίωση της φυσιογνωμίας μιας σειράς ΚΚ (Γαλλικό, Μολδαβικό, Ιρακινό, Κίνας – έτσι για να πιάσω … το παγκόσμιο σφυγμό) δεν νομίζω ότι θα είχε αποτραπεί αν υπήρχε η Κ.Δ. – τουλάχιστον όχι σαν αυτήν που αυτοδιαλύθηκε !
  Για μένα, άλλα πράγματα οδήγησαν και οδηγούν σε ήττες.
  Όταν π.χ. παραβιάζεται το Καταστατικό ή ευνουχίζονται τα Κομμουνιστικά Χαραχτηριστικά ενός ΚΚ είτε αυτό βρίσκεται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση!

 8. Ο/Η erodotos λέει:

  Παρά τις όποιες αδυναμίες και λάθη, η ΚΔ έπαιξε σίγουρα καταλυτικό ρόλο στην πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, και η διάλυσή της -κρίνοντας πάντοτε και από την «εύκολη» ματιά του εκ των υστέρων- ήταν σίγουρα μια αρνητική εξέλιξη…

  Για όσους/ες δεν το έχουν υπόψη, έχει εκδοθεί μια κατά τη γνώμη μου καταπληκτική δουλειά από την Σύγχρονη Εποχή, ένα ιστορικό λεύκομα για την Κομμουνιστική Διεθνή, που αξίζει…

  http://erodotos.wordpress.com/2009/01/26/xronologio-kommounistiki-diethnis/

 9. Ο/Η faros λέει:

  erodotos: Όπως το λες, σήμερα ρίχνουμε μια «εύκολη» ματιά !

  Έχω το βιβλίο !

 10. Ο/Η Hyperion λέει:

  Το Μάιο του 1949 ο Τίτο σε μία κίνηση φιλίας προς τον Δυτικό κόσμο έκλεισε τα σύνορα στους Έλληνες κομμουνιστές αντάρτες, στερώντας έτσι τον «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος» από ανεφοδιασμό και επιταχύνοντας την ήττα του.
  Αληθεύει; Και ποιες οι σχέσεις του με τον Τσώρτσιλ;;;

 11. Ο/Η faros λέει:

  Hyperion: Μπορεί να είναι έτσι όπως τα λες … Δεν ξέρω … Άλλο είναι το θέμα αυτού του ποστ !

  Αν κάνω άρθρο με τον Τίτο …

 12. Ο/Η Hyperion λέει:

  Καλώς! Την καλημέρα μου!

 13. Ο/Η faros λέει:

  Hyperion: Επίσης την Καλημέρ μου, αλλά θα ήθελα τις απόψεις σου για το θέμα του άρθρου.

 14. Ο/Η Hyperion λέει:

  Δεν το γνωρίζω ιδιαίτερα το θέμα Φάρε μου —και ξέρεις ότι συνήθως δεν πετάω κουβέντες του αέρα.

 15. Ο/Η Αναυδος λέει:

  Η απόφαση (διάλυση της Διεθνούς) σαφώς και πρέπει να αξιολογείται με βάση την προτεραιότητα εκείνης της εποχής(επιβίωση της ΕΣΣΔ).
  Βέβαια με τα γυαλιά του σήμερα η απόφαση αυτή φαίνεται λανθασμένη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμαι ότι αμέσως μετά τον πόλεμο ιδρύθηκε η Κομινφορμ και πραγματοποήθηκαν αρκετές συνδιασκέψεις κομ.κομμάτων. Ωστόσο το σχίσμα μεταξύ ΕΣΣΔ και Κίνας αλλά και η ρεφορμιστική στροφή του ΚΚΣΕ έπαιξαν το ρόλο τους στην μη ανασύσταση της Διεθνούς
  Αυτά για την ιστορία

 16. Ο/Η Hyperion λέει:

  Φάρε Καλημέρα!
  Με τα τέσσερα σημεία, έτσι ακριβώς όπως είναι διατυπωμένα, συμφωνώ.
  Μου λείπει όμως η ιστορική προοπτική ώστε να βγάλω γενικότερα συμπεράσματα.

 17. Ο/Η faros λέει:

  Hyperion: Για αυτό έκανα το άρθρο …

  Α, και να πω και το εξής: Ο καθένας μας γνωρίζει ζητήματα από καταγραφές, βιβλία κλπ., προφανώς πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για γεγονότα που δεν ζήσαμε οι ίδιοι !

 18. Ο/Η faros λέει:

  Αναυδος: Η δική μου άποψη ξεκινάει από την παραδοχή ότι το θέμα ήταν η επιβίωση ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !
  Ο φασισμός χτύπαγε αδιακρίτως …

  Αυτή την άποψη που λες – ότι ήταν λανθασμένη – πιο πολύ ήθελα να συζητήσω !
  Για ποιους λόγους ισχύει αυτό για σένα.
  Σε παρακαλώ να μου αναφέρεις τους λόγους.

  Για τη μη ανασύσταση … να πω ότι εγώ βλέπω και ως αιτία την μεγάλη στροφή προς τον λεγόμενο «ευρωκομμουνισμό» μιας σειράς σημαντικών ΚΚ της Ευρώπης.
  Επίσης και το μέγα θέμα της επούλωσης των πληγών από τον Β’Π.Π. !

 19. Ο/Η faros λέει:

  Hyperion: Την Καλημέρα μου.

  Ας την ψάξουμε …

 20. Ο/Η Κάποιος που σκέφτεται... λέει:

  Σύντροφοι, καλησπέρα!

  Με χαρά παίρνω μέρος στην κουβέντα σας, ενημερώνοντας το σ. JohnyQ ότι στο post του με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο και τα Λαικά Μέτωπα του έχω γράψει ένα αναλυτικό σχόλιο, το οποίο θα ήθελα να διαβάσει και να προβληματιστεί πάνω σ’αυτό.

  Στο θέμα τώρα της αυτοδιάλυσης της Κομιντέρν, επιτρέψτε μου να συμφωνήσω απόλυτα με τον Φάρο στο κύριο ζήτημα: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αυτό είναι ο λενινισμός. Οι εκ των υστέρων και με βάση τις ανάγκες και τις στρατηγικές επιδιώξεις του σήμερα εκτιμήσεις, δεν οδηγούν σε σωστά συμπεράσματα. Έτσι, δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ για το γεγονός ότι ΚΑΝΕΙΣ (απ’όσο ξέρω) από όσους εκφράζονται επικριτικά για την αυτοδιάλυση, δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει τεκμηριωμένα στους τέσσερις λόγους που επικαλέστηκε ο Στάλιν. Είχε δίκιο; είχε άδικο; κι αν ναι, γιατί και σε ποια από αυτά; Σιγή ιχθύος και μόνο γενικόλογες επικλήσεις για την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης των ΚΚ. Μα σύντροφοι, ποιος και πότε διαφώνησε επ’αυτού; Τι νομίζετε, ότι το ζήτημα του συντονισμού και της ενιαίας δράσης είναι ζήτημα οργανωτικό; Δηλαδή, μετά την αυτοδιάλυση της Κομιντέρν, έπαψαν τα ΚΚ να έχουν ενιαία στάση; Ή, να το πω διαφορετικά: είχαν περισσότερο ενιαία στάση πριν το 1943 και μετά έπαψαν (αναφέρομαι πρακτικά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50). Διαβάστε το αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» για το ΔΣΕ και το πως οι αντιπροσωπείες των ΚΚ Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας (πριν τη ρήξη με την ΕΣΣΔ) και Ελλάδας συμμετείχαν σε κοινές συναντήσεις με το ΚΚΣΕ για συντονισμό. Διαβάστε για αντίστοιχες επαφές ΚΚΣΕ και ΚΚ Κίνας (τα αποσπάσματα αναφέρονται στο τμήμα του αφιερώματος για τη στάση του ΚΚΣΕ απέναντι στον αγώνα του ΔΣΕ)…

  Για να μην παρεξηγούμαι, ζήτημα ενιαίας δράσης των κομμουνιστών θα τίθεται ΠΑΝΤΑ ως ΖΗΤΗΜΑ ΑΡΧΗΣ. Η οργανωτική μορφή όμως αυτής της ενιαίας δράσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΡΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ. Επιλέγει το διεθνές ΚΚ τη μορφή που κάθε φορά βοηθά με βάση τις συνθήκες και τις ανάγκες του ταξικού αγώνα. Κι αντίστροφα: οι αιτίες που υπονομεύουν την ενιαία δράση είναι πρώτα-πρώτα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. Η διαπάλη με τον αναθεωρητισμό και στο εσωτερικό του κινήματος δεν έπαψε ποτέ – άλλωστε πως φτάσαμε στο 20ο Συνέδριο; δια μαγείας; Ξεχνάτε ότι στην Κομιντέρν δρούσαν οι Μπουχάριν και Ζηνόβιεφ, Κάμενεφ; Μιλάτε για την ευρωκομμουνιστική εξέλιξη των ΚΚ Γαλλίας και Ιταλίας π.χ. λόγω των Λαικών Μετώπων, αλλά σκεφτείτε τι θέση έπαιρνε ο Τολιάττι και ο Τορέζ στα ζητήματα ΠΡΙΝ τα Λαικά Μέτωπα. Σκεφτείτε, από την άλλη (ή διαβάστε) για τα αριστερίστικα λάθη του Γερμανικού ΚΚ που εξηγούν εν μέρει το πως οι ναζί κέρδισαν μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης της Γερμανίας και συγκρίνετέ τα με τις θέσεις της Ρόζας το 1918 που κριτικάρισε ο Λένιν. Αυτά, για να αντιλαμβανόμαστε πόσο σύνθετο είναι το θέμα και πόσο εύκολα μπορεί κανείς να «ξεφύγει» αν δε σταθεί στέρεα στο έδαφος της λενινιστικής ανάλυσης…

 21. Ο/Η faros λέει:

  Κάποιε, ευχαριστίες πολλές για την καίρια απάντησή σου.

  Πράγματι κι εγώ και σε συζητήσεις που έγιναν εχτός μπλογκ, ακόμη και με σ. που μιλούσαν ενάντια στη διάλυση, διαπίστωσα ότι δεν «έμπαινε» κανένα επιχείρημα επί της ουσίας.
  Μόνο γενικολογίες.
  Καλά, δεν μιλάμε για οπαδούς του Μπουχάριν ή του Ζηνόβιεφ, ή για τους οπορτουνιστές.
  Αυτοί έχουν άλλη θεώρηση.
  Απλά θα θέλαν μια Διεθνή τύπου … Βίτας !!!

  Το θέμα είναι ότι και σήμερα που γίνονται πολλές προσπάθειες και από το ΚΚΕ και από άλλα Κόμματα Μαρξιστικά – Λενινιστικά, αντιμετωπίζονται προβληματισμοί και δυσκολίες συντονισμού που είναι προς το παρόν ανυπέρβλητα.
  Άντε π.χ. να κάνεις την Δ΄Διεθνή με το ΚΚ Μολδαβίας ή το ΚΚ Ιράκ ή ακόμη και με το Κινέζικο !
  Προσπαθείς σ΄αυτή την Ιστορική Στιγμή, να κάνεις όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικές συνεργασίες και μόνο συνεργασίες.

  Σ΄αυτή τη φάση να βάλω μια προσωπική «πινελιά».
  Η Θέση «Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά άλλων Κομμάτων» με βρίσκει απολύτως αντίθετο !
  Όταν βλέπουμε ότι ένα Κόμμα που αυτοχαραχτηρίζεται Κομμουνιστικό, να «βαδίζει» δρόμο αντίθετο με τις Λενινιστικές Αρχές, όχι μόνο πρέπει, αλλά και ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ανακατευτούμε και να προειδοποιήσουμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη.
  ΕΓΚΑΙΡΑ !

  Και πάλι ευχαριστώ για το σχόλιο !

 22. Ο/Η JohnyQ λέει:

  Το έγραψα από την αρχή ότι αδυνατώ να σχολιάσω απί της αυτοδιάλυσης.

  και δεν υπεξέφυγα σε καμία περίπτωση με «γενικολογίες».

  από την άλλη, συγγνώμη σύντροφοι, αλλά συντροφικά σας λέω ότι αυτά που λέτε για την επανασύσταση της Διεθνούς, ότι δεν θα είναι ακριβώς όπως παλιά, ότι δεν μας έφταιξε και που έλειψε, μου θυμίζουν επιχειρήματα των ΕΑΑΚιτών για την μη επανασύσταση της ΕΦΕΕ

 23. Ο/Η faros λέει:

  JohnyQ: Την Καλησπέρα μου και ευχαριστίες για το σχόλιο.

  Εγώ σε καμία περίπτωση δεν συγχέω τις γενικολογίες με την υπεκφυγή.
  Δηλαδή δεν πιστεύω ότι αυτός που γενικολογεί αυτό το κάνει για να αποφύγει την απάντηση.
  Έτσι πιστεύει , έτσι κάνει !
  Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο !

  Για την επανασύσταση, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, όμως, με μεγάλη προσοχή, δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις.
  Προπάντων αυτοί που θα αποτελέσουν την «ηγεσία» της, πρέπει να επιλεγούν με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.
  Ούτε έχω την άποψη ότι δεν μας έλειψε. Κάθε άλλο. Μας έλειψε και πολύ μάλιστα !
  Αρκεί να μην είχε έναν Ζηνόβιεφ π.χ. για επικεφαλή, με αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι.

  Και με την ευκαιρία θα έβλεπα με μεγάλη μου χαρά, αν οι φοιτητές μας μπορούσαν να πετύχουν την επανασύσταση της ΕΦΕΕ.
  Σε παρακαλώ μην με ταυτίζεις με τα ΕΑΑΚ, ούτε για αστείο !

 24. Ο/Η Κάποιος που σκέφτεται... λέει:

  Την καλημέρα μου σε όλους τους συντρόφους και φίλους αυτού του φιλόξενου blog!

  Παρεμβαίνω για δεύτερη φορά στην ενδιαφέρουσα συζήτησή μας. Ξεκινώ, καταρχάς, θυμίζοντας προς όλους ότι, ανεξάρτητα της όποιας θεώρησης του καθενός, το κόμμα στο θέμα της αυτοδιάλυσης της ΚΔ δεν έχει πάρει θέση μέχρι σήμερα ότι ήταν λάθος. Στις «Θέσεις για το Σοσιαλισμό» του 18ου Συνέδριου (Θέση 27), χαρακτηρίζει την έλλειψη μιας μορφής οργάνωσης όπως η ΚΔ «αρνητική εξέλιξη», επισημαίνει πλευρές που πρέπει να ληφθούν υπόψη στον προβληματισμό και σημειώνει, χαρακτηριστικά: «ανεξάρτητα από τις αιτίες που οδήγησαν στη διάλυση της ΚΔ, είναι αντικειμενική η ανάγκη το κομμουνιστικό κίνημα σε διεθνές επίπεδο να διαμορφώνει ενιαία επαναστατική στρατηγική, να σχεδιάζει και να συντονίζει τη δράση του». Ποιος, αλήθεια, μπορεί να διαφωνήσει με αυτή τη θέση ΑΡΧΩΝ; Σοφά το κόμμα δε μπαίνει στη διαδικασία να περιγράψει ΤΗ ΜΟΡΦΗ που θα πάρει αυτή διαδικασία, σωστά καταγράφει ως αρνητική εξέλιξη την έλλειψή της (δε βλέπω κανέναν που να διαφώνησε σε αυτό), ενώ παράλληλα κάνει μια σειρά πολύ σοβαρές επισημάνσεις σε μερικές από τις οποίες θα σταθώ στη συνέχεια.

  Ξεκινώ διευκρινίζοντας ότι μια «αρνητική εξέλιξη» δεν αποκλείει μια «σωστή επιλογή στις δοσμένες συνθήκες» – και το κόμμα δεν πέφτει στο λάθος να κάνει ανιστόρητες γενικεύσεις. Δηλαδή, κανείς δεν χάρηκε που βρεθήκαμε στην ανάγκη να πάρουμε αυτή τη σκληρή απόφαση, όλοι κατανοούμε ότι θα μας δημιουργήσει μια σειρά δυσκολίες, δε σημαίνει όμως ότι η απόφαση καθαυτή ήταν λάθος στις συνθήκες που πάρθηκε και με όσα είχαν προηγηθεί. Άλλωστε, το κόμμα σε κανένα ντοκουμέντο του δεν έχει δώσει τέτοιο χαρακτηρισμό.

  Παραπέρα, συνιστώ σε όλους τους συντρόφους να ξαναδιαβάσουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη Θέση 27 και όχι αποσπασματικά ανάλογα με την ιδιαίτερη άποψη του καθενός. Όποιος το κάνει, θα διαπιστώσει ότι το κόμμα επισημαίνει ΣΩΣΤΑ τα «προβλήματα ιδεολογικής και στρατηγικής ενότητας σε όλη την πορεία της ΚΔ», τη διασύνδεση των τροτσκιστικών και μπουχαρινικών ομάδων «με τη διαπάλη που εξελισσόταν μέσα στην ΚΔ για τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος», τις δεξιές θέσεις που υποστήριξε ο Μπουχάριν και μαζί του μια ολόκληρη πτέρυγα στελεχών της ΚΔ και των ΚΚ-μελών της στη δεκαετία του 1920, την αδυναμία πολλών ΚΚ τα οποία «δε διαμόρφωσαν στρατηγική μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου ή του απελευθερωτικού αγώνα σε πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας». Γιατί τα επισημαίνω όλα αυτά; Για να τεκμηριώσω, σύντροφοι, αυτό που έγραψα στο πρώτο μου σχόλιο ότι, δηλαδή, δεν είναι η οργανωτική μορφή που καθορίζει τον πολιτικό προσανατολισμό, αλλά το αντίστροφο. Τα προβλήματα στρατηγικής ενότητας ήταν, τελικά (και σε συνδυασμό με την εξέλιξη του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και το επαναστατικό κίνημα) που, αρχικά οδήγησαν στη «χαλάρωση της λειτουργίας της ΚΔ ως ενιαίου κέντρου» και, στη συνέχεια μετά τον πόλεμο, λειτούργησαν αποτρεπτικά τελικά στο καθήκον του συντονισμού και της διαμόρφωσης ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής. Θα θυμίσω απλώς τη χιονοστιβάδα …εθνικών δρόμων προς το σοσιαλισμό που ακολούθησε το 20ο συνέδριο, προς δόξαν της «ενιαίας στρατηγικής» του κινήματος…

  Αντί, λοιπόν, να βλέπουμε το δέντρο (αυτοδιάλυση ναι ή όχι, ΚΔ με «σφιχτή» ή «χαλαρή» δομή κλπ.), ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο δάσος (τη διασφάλιση των όρων ουσιαστικής ιδεολογικής και στρατηγικής ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος). Στο βαθμό που θα προχωράμε με αποφασιστικούς βηματισμούς σε αυτό το καθήκον, το ζήτημα της οργανωτικής μορφής του συντονισμού θα λύνεται με αντίστοιχη ευκολία…

  ΥΓ. Αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω επίσης πως αντιμετώπισαν οι Μαρξ και Ένγκελς στον καιρό τους το θέμα, όταν δε δίστασαν να διακηρύξουν ότι η Πρώτη Διεθνής (η οποία είχε δομή ενιαίας διεθνούς πολιτικής οργάνωσης) ολοκλήρωσε τον κύκλο της και έπρεπε να δώσει τη θέση της στα μαζικά εργατικά κόμματα σε κάθε χώρα χωριστά. Ελπίζω να μη σπεύσει κανείς να αποδώσει ιδεολογικό έλλειμα (και) στους κλασσικούς…

 25. Ο/Η faros λέει:

  Κάποιος που σκέφτεται…: Μια Θερμή Καλημέρα κι από μένα !

  Δεν είναι παρατήρηση (αυτό που γράφω παρακάτω), απλά επίτρεψέ μου να σου πω ότι σε τούτο το μπλογκ, δεν καταγράφονται ΜΟΝΟ οι επίσημες Θέσεις του Κόμματος.
  Δεν είναι δηλαδή ένα μπλογκ κομματικό.
  Μπορεί ο καθένας να λέει την προσωπική του άποψη ελεύθερα και ανεμπόδιστα (για απόψεις που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ξέρεις, υπάρχουν οι κομματικές οργανώσεις). Δεν φιλοδοξώ να τις … υποκαταστήσω – δεν έχω το ανάστημα, έχει ξαναδηλωθεί αυτό.

  Επί της ουσίας:
  – Υπάρχουν πολλές πλευρές στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα που δεν έχει κάνει ΤΕΛΙΚΗ παρέμβαση το Κόμμα. Η ΚΔ είναι ένα μικρό δείγμα. Φυσικά και έχουν διαβαστεί οι Θέσεις, δεν διαφωνούμε ούτε κεραία, έχουμε όμως τις απόψεις μας σε θέματα που δεν υπάρχουν Αποφάσεις.

  – Συμφωνώ απόλυτα ότι μια αρνητική εξέλιξη δεν οδηγεί κατ΄ανάγκη στην απόρριψη μιας απόφασης. Πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη η τότε κατάσταση, σε ποια θέση βρέθηκαν οι άνθρωποι που πήραν την απόφαση, πως ήταν οι συσχετισμοί κλπ.
  Με βάση αυτή τη θεώρηση, εγώ, δεν θεωρώ τη «λαθολογία» επιστημονική ανάλυση που δήθεν βοηθάει.
  Για μια σειρά αποφάσεις του Κόμματος (και εννοώ βασικά ζητήματα όπως η Βάρκιζα ή η ίδρυση του Συνασπισμού), χρειάζεται μεν πολιτική ανάλυση, μακρυά όμως από την ανιστόρητη και εν πολλοίς αντιεπιστημονική διολίσθηση στην επιχειρηματολογία της λαθολογίας – και ξεμπερδέψαμε.
  Προσωπική μου άποψη: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρεώνεται το Κόμμα την προπαγάνδα της λαθολογίας.
  Ούτε να πέφτουμε στην παγίδα των πολιτικών εχθρών μας.

  – Θέλω να πάρω θέση γι αυτό που λες, μάλλον εννοείς, ότι η οργανωτική μορφή που θα πάρει η ενότητα του ΠΚΚ, θα «βρεθεί» μόνη της …
  Εγώ πιστεύω ότι π.χ. αν δεν είχε πάρει τις γνωστές πρωτοβουλίες το ΚΚΕ (και μάλιστα η συγκεκριμένη ηγεσία του) με το να διοργανώνει συναντήσεις στην Αθήνα στην αρχή, σήμερα το ζήτημα της Ενότητας του ΠΚΚ θα ήταν άπιαστο όνειρο. Με τις πρωτοβουλίες όμως του Κόμματος, ήδη είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο.
  Σίγουρα, δε, στην πορεία, βρέθηκαν μπροστά μας άλυτα προβλήματα – αναφέρθηκα ήδη στα ΚΚ Μολδαβίας και Ιράκ, υπάρχουν κι άλλα θέματα – , πραχτικές που δεν βοηθούσαν. Το Κόμμα όμως τα ξεπέρασε αυτά – μέχρι την ΔΚΕ έφτασε να προωθεί.
  Άρα αυτό το παλαιό ρητό: Συν Αθηνά και χείρα κίνει, για μένα, είναι τρόπος ζωής … και άκρως απαραίτητη στρατηγική.

  υ.γ. δεν νομίζω …

  Ξανά την Καλημέρα μου και νέες ευχαριστίες για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις σου.

 26. Ο/Η Κάποιος που σκέφτεται... λέει:

  Καλό απόγευμα Φάρε και αγαπητοί φίλοι!

  Το θέμα νομίζω διευκρινίστηκε αρκετά, μέσα από τη συζήτηση και νομίζω συγκλίνουμε σε απόψεις. Δυο-τρεις σκόρπιες επισημάνσεις από πλευράς μου:

  1) Πολύ καλά κάνει το blog και είναι ανοικτό στις απόψεις όλων. Διευκρινίζω μόνο το γεγονός ότι οι κομμουνιστές στο δημόσιο λόγο τους (πρέπει να) εκφράζονται ενιαία. Από αυτή την άποψη, το ΚΑΘΕ blog που ανήκει σε κομμουνιστή ΕΙΝΑΙ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ» blog.

  2) Βεβαίως και είναι θεμιτή η συζήτηση επί «ανοικτών» ιδεολογικών και πολιτικών ζητημάτων. Η δημόσια, ωστόσο, διεξαγωγή της – ακριβώς για το λόγο ότι τα ζητήματα είναι «ανοικτά» – οφείλει να γίνεται με τρόπο που να περιφρουρεί το Κόμμα και τους κομμουνιστές από απολυτότητες και υποκειμενισμούς. Για να μην παρεξηγηθώ, ΔΕΝ αναφέρομαι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στον «οικοδεσπότη» του ιστολογίου ή σε κάποιον από τους συνομιλητές, αλλά μιλάω από θέσεις αρχών…

  3) Στο θέμα τώρα της μορφής της διεθνούς ενότητας των κομμουνιστών, ασφαλώς και δε χωρά αμφιβολία ότι δε γίνεται «αυτόματα», αλλά απαιτούνται πρωτοβουλίες. Και βεβαίως το κόμμα πήρε και θα συνεχίσει να παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες και στο μέλλον. Εκείνο που υποστήριξα είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές στο βαθμό που θα βαθαίνει η ιδεολογική και πολιτική ενότητα στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κινήματος. Εκδήλωση αυτού ακριβώς του συμπεράσματος, άλλωστε, είναι και η απόφαση του συνεδρίου του Κόμματος, πέρα από τις διεθνείς συσκέψεις στις οποίες συμμετέχουν κόμματα με μεγάλο «εύρος» αποκλίσεων σε ιδεολογικοπολιτικές θέσεις, να επιδιωχθεί η συγκρότηση διακριτού πόλου ΚΚ με μια βαθύτερη ιδεολογικοπολιτική συναντίληψη. Πρακτική έκφραση αυτής της κατεύθυνσης, ήταν και η έκδοση της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», το πρώτο τεύχος της οποίας ήδη κυκλοφόρησε και πρέπει να διαβαστεί και να διαδοθεί πλατιά!

  Καλό σαββατόβραδο σε όλους!

 27. Ο/Η faros λέει:

  Κάποιος που σκέφτεται… : Και την δική μου Καλησπέρα και επίσης να έχεις ένα Καλό Σαββατόβραδο !

  Πράγματι βλέπω και εγώ αρκετές συγκλίσεις σε ένα τεράστιο θέμα και ας μου επιτραπεί να κάνω και εγώ μερικές σκόρπιες παρατηρήσεις:

  1. Αυτές τις μέρες, κυκλοφόρησε η ΔΚΕ, σε τέσσερεις γλώσσες, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 9 του Καταστατικού της ΚΔ. Πιστεύω ότι η όλη δουλειά έγινε με πρωτοβουλία ή έστω την καταλυτική παρέμβαση του ΚΚΕ και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

  2. Με τον κίνδυνο να … αυτοαποκαλυφθώ (για ευνόητους λόγους δεν θέλω ακόμα να το κάνω) να πω ότι μια από τις προτάσεις μου (εκεί που πρέπει) ήταν να γίνει Τμήμα στην ΚΕ, που θα είχε υπό την καθοδήγησή του τα red blogs – δεν έγινε αποδεχτή η πρότασή μου.

  3. Πράγματι, οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του Κόμματος, πρέπει να ακουμπούν στις αρχές του Κόμματος – υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δεν γίνεται κυρίως στις τιβι. Μια από τις αρχές που έμαθα όταν πριν 2,5 δεκαετίες έγινε μέλος του Κόμματος ήταν: Το κάθε μέλος του ΚΚΕ είναι το Κόμμα στο χώρο δουλειάς του. Θεωρώ το ίδιο ισχύει και στους δημόσιους διαλόγους. Και τα μπλογκς είναι σ΄αυτή τη κατηγορία, αν και δεν έχει γίνει ακόμα αποδεχτή αυτή η πραγματικότητα από το Κόμμα επίσημα. Με αυτό το σκεφτικό, ό, τι γράφουμε εμείς το χρεώνεται το Κόμμα και πρέπει να είμαστε απολύτως προσεχτικοί.

  4. Σε αντίθεση με το παραπάνω – που αφορά στα άρθρα που δημοσιεύονται – θεωρώ ότι τα σχόλια και οι απαντήσεις σε άλλα σχόλια μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να εκφράζει ελεύθερα και ανεμπόδιστα τις απόψεις του. Τουλάχιστον εγώ, αυτό το σκοπό έχω.
  Να προκαλώ συζητήσεις που σ΄αυτές θα εκφράζει ο καθένας εντελώς ελεύθερα τις προσωπικές του απόψεις.
  Αυτές μου χρειάζονται, αυτές θέλω.
  Το τι λέει ο Μαρξ ή ο Λένιν ή η Ηγεσία του Κόμματος, τα διαβάζει κανείς στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ή στην ΚΟΜΕΠ.
  Εδώ, έχω την θέληση να το προωθήσω, να μπορεί κανένας να βγάλει ακόμα και τα … εσώψυχά του, ώστε όλοι μας να γίνουμε καλύτεροι και αποδωτικότεροι για το Κόμμα μας και το Λαό μας !

  υ.γ. αυτά τα γράφω με αφορμή το σχόλιο του Κάποιου και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κανενός είδους απάντηση. Αποτελούν τα δικά μου εσώψυχα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: