Σαν σήμερα …

Σαν σήμερα, πριν 56 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1953 έπαψε να χτυπά η καρδιά του ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Ι. Β. Στάλιν.

stalin-231

Ο Ι. Β. Στάλιν ήταν στον ηγετικό πυρήνα των μπολσεβίκων στην Οχτωβριανή Επανάσταση, με καθοδηγητή τον Λένιν. Αλλά και μετά το θάνατο του Λένιν έδρασε ως Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ, στην περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού – και μάλιστα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης – που ήταν έργο των λαών της, με πρωτοπορία το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το Κόμμα με την καθοδήγηση της Κεντρικής του Επιτροπής και ΓΓ τον Στάλιν, αντιμετώπισε με επιτυχία όλες αυτές τις δυσκολίες και οικοδόμησε το σοσιαλισμό. Ο Στάλιν, επίσης, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος των μπολσεβίκων, και στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, ιδιαίτερα μετά τη νίκη των λαών της ΕΣΣΔ κατά του γερμανικού ιμπεριαλισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Που ως αποτέλεσμα είχε και το πέρασμα στο σοσιαλισμό μιας σειράς χωρών στην Ευρώπη και την Ασία. Αυτές ήταν και είναι οι αιτίες που δέχεται την πιο βρώμικη επίθεση, από το ιδεολογικό οπλοστάσιο του ιμπεριαλισμού.

112 Responses to Σαν σήμερα …

 1. Ο/Η Αναυδος λέει:

  Ο Στάλιν ήταν ο ηγέτης του παγκόσμιου προλεταριάτου στον αγώνα του για να λυτρωθεί από τη σκλαβιά. Τα αφεντικά είχαν και έχουν κάθε λόγο να επιτίθονται στη μνήμη του και να τον συκοφαντούν. Ολα όσδα γράφτηκαν και αναπαράγονται σε βάρος του είναι ψέματα που εκπορεύθηκαν είτε από του ναζί και τους τροτσκιστές είτε απο τις μυστικές υπηερεσίες του ιμπεριαλισμού. Το ότι αυτή η μαύρη προαπαγάνδα αναπαράγεται με ευκολία από την Αυγή τον Αλαβάνο και λιοπούς δείχνει απλώς με ποιόν είναι

 2. Ο/Η Erythros λέει:

  «Σαν σήμερα, πριν 56 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1953 έπαψε να χτυπά η καρδιά του ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Ι. Β. Στάλιν.»

  Απο τότε λοιπόν έχουν περάσει 53 χρόνια.

  Πάρα πολλά για νά επανέλθει.

  Όσες καρδιακές μαλάξεις και να επιχειρεί το ΚΚΕ!

  Ευτυχώς!!!

 3. Ο/Η faros λέει:

  Αναυδος: Οι πέντε τελευταίες λέξεις του σχολίου σου ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ !

  Συμφωνούμε απόλυτα.

 4. Ο/Η faros λέει:

  Erythros: Δυστυχώς για σένα, ο Στάλιν ΖΕΙ, και φέρνει εφιάλτες σαν κάποιους σαν και εσένα με ψεύτικα αβατάρ !!!

 5. Ο/Η Erythros λέει:

  Ζεί;

  Καθόλου δεν με εκπλήσσει η πίστη σου.

  Είστε ικανοί να τόν έχετε βαλσαμωμένο σε κανένα δωμάτιο του Περισσού! Χά χα χα!

  Ανοίξτε όμως κανένα παράθυρο να μπεί φρέσκος αέρας. Έχει αρχίσει και …μυρίζει.

  Όσο για το άβαταρ, το βάζει αυτόματα η WordPress. Δεν έχω καμμία ευθύνη εγώ.

 6. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  «Από τότε που ο Στάλιν έγινε Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, συγκέντρωσε στα χέρια μία τεράστια δύναμη. Δεν είμαι εντελώς βέβαιος πως κατορθώνει πάντοτε να χρησιμοποιεί τη δύναμη αυτή με αρκετή σύνεση».
  «Ο Στάλιν είναι πολύ απότομος και το ελάττωμα αυτό, που είναι εντελώς ανεκτό στις προσωπικές σχέσεις κομμουνιστών αναμεταξύ τους, δεν είναι ανεκτό για εκείνον που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Γι’ αυτό, προτείνω στους συντρόφους να βρουν ένα μέσο να βάλουν στη θέση του κάποιον άλλο, ο οποίος σχετικά με τον Στάλιν να έχει τούτο το χαρακτηριστικό, να είναι πιό υπομονετικός, πιο ανοιχτόκαρδος [1] και πιο ευγενικός απέναντι στους συντρόφους και να είναι λιγότερο δύστροπος»

  Από τη διαθήκη του ΛΕΝΙΝ

 7. Ο/Η faros λέει:

  Erythros: έχεις δίκιο … το … παρατσούκλι σου εννοούσα …

  Μπα, κάνεις λάθος, σπίτι μου τον … έχω 😀 😀 😀

 8. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: με τον Erythros πιο πάνω … αδέρφια είστε ;;; 😆

  υ.γ. θα μου παρουσιάζεις συνέχεια μπούρδες ;;; Αλήθεια ποιος είναι ο … προμηθευτής σου ;;;;;; O Mr. Alexes ;;;; 😛

 9. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Μπούρδες τα γραπτά του Λένιν;; Τσ, Τσ, θα σε διαγράψουν!…τον Ερυθρό δε το ξέρω τον άνθρωπο….μη μας μπλέκεις…..απλά συνέπεσε το σχόλιο…αφού ξέρεις ότι ο Στάλιν είναι η αδυναμία μου στα σχόλια….πρέπει να δεχτείς τα πάντα…

 10. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Πόσα μέλη της ΚΕ του ρωσικού Κόμματος επί επανάστασης επέζησαν επίο Στάλιν….πόσα μέλη του τελευταίου συνεδρίου επί Λένιν;;Ερωτήσεις απλές….δεν εί΄ναι και μαθηματικά…ή μάλλον τόσους που καθάρισε ε είναι…

 11. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: μπούρδες αυτά που λες ΕΣΥ ότι είναι γραπτά του Λένιν, κατάλαβες ;;; Ψευταρά έ ψευταρά !

 12. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: ΟΛΑ και σταμάτα να χυδαιλογείς … είπαμε ούτε ο Γκαίμπελς δεν τα έλεγε αυτά ! Τον ξεπέρασες !

  Ψευταρά έ ψευταρά !

 13. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Μη νευριάζεις Φάρε…ήρεμα…σου έχω μιλήσει για την απόκρυψη της αλήθειας εε;;Ψέμματα δε λέω…και αν μπορείς απόδειξέ το μου εσύ ότι λέω ψέμματα…αλλοιώς θα είσαι εσύ ψευταράς…

 14. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Δεν νευριάζω, λάθος κάνεις. Να σου αποδείξω ότι λες ψέματα ;;; Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου …

 15. Ο/Η sarant λέει:

  Βρε Φάρε, τα αποσπάσματα που σου παραθέτει ο Αστυάνακτας είναι πραγματικά από τον Λένιν, υπάρχουν και στην έκδοση της Σύγχρονης Εποχής, είναι η περίφημη Διαθήκη του Λένιν, αλλιώς γνωστή ως Γράμμα προς το Συνέδριο.

 16. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  έχω εντελώς μικρή ιδέα τόσο για τον αυτό μου, όσο και για τον Στάλιν

 17. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Το κατάλαβα, … ιδίως για τον … αυτό σου…

 18. Ο/Η faros λέει:

  sarant: Ρε καλώς τον δικηγόρο … !

 19. Ο/Η Erythros λέει:

  Και αν δεν κάνω λάθος η «Σύγχρονη Εποχή» είναι εκ των κομματικών επιχειρήσεων.
  Δεν μπορεί να λέει ψέμματα.
  Ή μπορεί;

 20. Ο/Η faros λέει:

  Erythros (δήθεν) :

  Αξίζει προσοχής και ιστορικής ανάδειξης το γεγονός ότι ο Στάλιν αναδείχτηκε σε μια σειρά υπεύθυνες θέσεις του Κόμματος και οργάνων της σοβιετικής εξουσίας, με υπόδειξη του Λένιν: Ως επικεφαλής του Λαϊκού Επιτροπάτου Εθνοτήτων, ως λαϊκός επίτροπος της Εργατοαγροτικής Επιθεώρησης, επικεφαλής της Γραμματείας ως Γενικός Γραμματέας, ενώ είναι το μοναδικό από τα κορυφαία στελέχη – συνεργάτες του Λένιν, που συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή, στο Πολιτικό Γραφείο, στο Οργανωτικό Γραφείο και στη Γραμματεία του Κόμματος των μπολσεβίκων, με σταθερότητα στη στήριξη της μπολσεβίκικης γραμμής.

  Σου φτάνει αυτό ή έχεις πρόβλημα και εσύ να δεις την αλήθεια …

  Λένιν – Στάλιν ήταν οι Ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, οι άνθρωποι που προσπάθησαν να οικοδομήσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας τον Σοσιαλισμό.
  Να κάνει κανείς κριτική πάνω σ΄αυτή τη βάση , ΝΑΙ.

  Το να προσπαθεί κανείς να βρει προβλήματα στις σχέσεις Λένιν – Στάλιν είναι τουλάχιστον κουταμάρα !

  Η κριτική και μάλιστα η αυστηρή κριτική στο Κομμουνιστικό Κίνημα (και στο ΚΚΣΕ και στο ΚΚΕ σήμερα) είναι τρόπος λειτουργίας του, αυτά για εσάς το ξέρω ότι είναι «ψιλά» γράμματα, δεν έχω την απαίτηση να αντιληφθείτε το παραμικρό !

  Και δεν με πειράζει και καθόλου αυτό, οι … βλακιούλες με ενοχλούν …

 21. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Που είσαι βρε Φάρε….Έχει δίκιο ο sarant… ξεφύλλισε λίγο τα άπαντα του Λένιν (εκδόσεις ΣΕ) και θα το βρεις…δεν είναι δύσκολο….και μετά τα λέμε…

 22. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: πόσο … κοντά είστε με τον sarant ;;;;;;;;;;; 😆

 23. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  ολόκληρο να το διαβάζεις αυτό έχει σημασία…
  1. Λένιν , Γράμμα προς το συνέδριο (Η Διαθήκη)
  I
  [23/12/1922]
  Θα πρότεινα να γίνουν μία σειρά αλλαγές στην πολιτική μας δομή σε αυτό το συνέδριο
  Θέλω να σας μιλήσω για τα θέματα στα οποία δίνω την μεγαλύτερη σημασία.
  Στην κορφή της λίστας βάζω μία αύξηση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής σε μερικές δωδεκάδες, η ακόμη και εκατό. Η γνώμη μου είναι ότι χωρίς αυτή τη μεταρρύθμιση η Κεντρική μας Επιτροπή θα διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο αν η πορεία των γεγονότων δεν είναι ευνοϊκή για μάς (και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να βασιζόμαστε)
  Ύστερα, σκοπεύω να προτείνω το συνέδριο να δώσει σε μερικές από της αποφάσεις της Κρατικής Επιτροπής Σχεδίου νομοθετική ισχύ, συμφωνώντας από αυτή την άποψη τις επιθυμίες του σύντροφου Τρότσκυ – ως ένα βαθμό και υπό ορισμένες συνθήκες
  Όσο αφορά το πρώτο σημείο, δηλ. την αύξηση του αριθμού των μελών της Κ.Ε., πιστεύω ότι πρέπει να γίνει για να αυξήσει το κύρος της Κεντρικής Επιτροπής, να γίνει μία σε βάθος δουλειά βελτίωσης του διοικητικού μας μηχανισμού και να εμποδίσει να αποκτήσουν υπερβολική σημασία για το μέλλον του Κόμματος συγκρούσεις ανάμεσα σε μικρές ομάδες της Κεντρικής Επιτροπής.
  Μου φαίνεται ότι το Κόμμα μας έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει από την εργατική τάξη 50 με 100 μέλη της Κ.Ε. και ότι μπορεί να της τα πάρει χωρίς να κάνει κατάχρηση των πόρων της τάξης αυτής.
  Μία τέτοια μεταρρύθμιση θα αύξανε σημαντικά τη σταθερότητα του Κόμματός μας και θα βοηθούσε τον αγώνα του ενάντια στην περικύκλωση από εχθρικά κράτη ο οποίος κατά την γνώμη μου πρέπει, και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται, να ενταθεί σημαντικά στα αμέσως επερχόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι η σταθερότητα του Κόμματός μας θα γινόταν χίλιες φορές μεγαλύτερη από ένα τέτοιο μέτρο.
  II
  [24/12/1922]
  Όταν λέω σταθερότητα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, εννοώ οτι πρέπει να πάρουμε μέτρα για να αποφύγουμε ένα σχίσμα, όσο είναι δυνατό να παρθούνε τέτοια μέτρα. Είχε, φυσικά, πολύ δίκιο ο αντεπαναστάτης αρθρογράφος της “Ρούσκαγια Μίσλ” – φαντάζομαι οτι είναι ο Σ. Ε. Όλντενμπουργκ – όταν στον πόλεμό του ενάντια στη Σοβιετική κυβέρνηση έβαζε τις ελπίδες του πρώτα πρώτα σε ένα σχίσμα του Κόμματός μας, και ύστερα κερδοσκοπούσε επάνω σε σοβαρές διχογνωμίες μέσα στο Κόμμα μας για να σπρώξει σε σχίσμα. Το Κόμμα μας στηρίζεται σε δύο τάξεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι δυνατό να κλονιστεί η σταθερότητά του και, αν δεν μπορέσει να υπάρξει καμιά συμφωνία ανάμεσα στις δύο αυτές τάξεις, η κατάρρευση του Κόμματος είναι αναπότρεπτη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν άσκοπο να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα ή καν να εξετάσουμε γενικά τη σταθερότητα της Κεντρικής Επιτροπής μας. Σε μια τέτοια περίπτωση κανένα μέτρο δεν θα ήταν ικανό να μας προφυλάξει από ένα σχίσμα. Ελπίζω όμως σταθερά πως τούτο είναι τόσο πολύ μακρινό ενδεχόμενο, πως είναι τόσο απίθανο να συμβεί, ώστε να μην είναι ανάγκη να κάνουμε λόγο γι’ αυτό. Εκείνο που με απασχολεί είναι η σταθερότητα σαν μια εγγύηση από ένα σχίσμα στο κοντινό μέλλον και επιθυμώ να εκθέσω εδώ μερικές παρατηρήσεις που έχουνε καθαρά προσωπικό χαρακτήρα.
  Πιστεύω οτι ένας βασικός συντελεστής στο ζήτημα της σταθερότητας από την άποψη αυτή είναι η προσωπικότητα δύο μελών της Κεντρικής Επιτροπής, του Στάλιν και του Τρότσκι. Οι σχέσεις ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο ισοδυναμούν κατά τη γνώμη μου με κάτι παραπάνω από το μισό του κινδύνου ενός σχίσματος, ο οποίος είναι δυνατό να αποτραπεί. Φρονώ οτι θα μπορούσαν να αυξηθούν οι πιθανότητες αποφυγής του σχίσματος, αν ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αυξηθεί από 50 σε 100. Από τότε που ο Στάλιν έγινε Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, συγκέντρωσε στα χέρια μία τεράστια δύναμη. Δεν είμαι εντελώς βέβαιος πως κατορθώνει πάντοτε να χρησιμοποιεί τη δύναμη αυτή με αρκετή σύνεση. Από το άλλο μέρος ο Τρότσκι, όπως το απόδειξε στον αγώνα του ενάντια στην Κεντρική Επιτροπή απ’ αφορμή του ζητήματος του Επιτροπάτου της Συγκοινωνίας, διακρίνεται όχι μόνο για τις εξαιρετικές ικανότητές του – ως πρόσωπο είναι το δίχως άλλο ο πιο ικανός σύντροφος μέσα στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή – αλλά διακρίνεται επίσης και για την πάρα πολύ μεγάλη αυτοπεποίθησή του καθώς και για την τάση του να τραβιέται πολύ από τη διοικητική όψη των ζητημάτων. Οι ιδιότητες αυτές των δύο ικανότερων μελών της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής θα μπορούσε, χωρίς αυτοί να φταίνε, να οδηγήσουνε σε σχίσμα, και, αν το Κόμμα μας δεν πάρει κανένα μέτρο για να αποφύγει το σχίσμα, αυτό θα μπορούσε να επέλθει αναπάντεχα. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τις προσωπικές ιδιότητες και των άλλων μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Υπενθυμίζω μόνο ότι το επεισόδιο Ζηνόβιεφ-Κάμενεφ τον Οκτώβρη δεν ήτανε τυχαίο. Δεν έπρεπε όμως να γίνει εκμετάλλευση του επεισοδίου εκείνου ενάντια στους δύο αυτούς, παρόμοια όπως δεν πρέπει να γίνει ενάντια στον Τρότσκι εκμετάλλευση του μη μπολσεβικισμού του (δηλαδή του γεγονότος ότι ο Τρότσκι ίσαμε το καλοκαίρι του 1917 βρισκότανε έξω από το Μπολσεβίκικο Κόμμα – σ.τ.μ)
  Από τα πιο νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τον Μπουχάριν και τον Πιατάκωφ. Κατά τη γνώμη μου είναι οι πιο ικανοί ανάμεσα στους νέους, και σχετικά με αυτούς πρέπει να έχουμε υπόψη οτι ο Μπουχάριν όχι μόνο είναι ο πολυτιμότατος και σημαντικότατος θεωρητικός του Κόμματος, αλλά και σωστά μπορεί να θεωρείται σαν το αγαπημένο παιδί όλου του Κόμματος. Μολοντούτο οι αντιλήψεις του με πολύ μεγάλες αμφιβολίες μπορούνε να χαρακτηριστούν ως εντελώς μαρξιστικές. Έχει κάτι το σχολαστικό επάνω του, δεν έμαθε ποτέ την διαλεκτική και ακόμη πιστεύω ότι ποτέ δεν την κατάλαβε εντελώς.
  [Συνέχεια, 25/12/22]
  Ο Πιατάκωφ δίχως αμφιβολία διακρίνεται για τη δύναμη της θέλησής του, και για την ικανότητά του, αποκλίνει όμως πάρα πολύ στη διοικητική όψη των πραγμάτων, ώστε να μη μπορεί κανείς να τον εμπιστεύεται σ’ ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Τις παρατηρήσεις αυτές τις κάνω με την προϋπόθεση πως οι προαναφερόμενοι ικανοί και πιστοί σύντροφοι μπορούνε να βρούνε την ευκαιρία να συμπληρώσουνε τις γνώσεις τους και να διορθώσουνε τις μονομέρειές τους.
  [προσθήκη, 4/1/1923]
  Ο Στάλιν είναι πολύ απότομος και το ελάττωμα αυτό, που είναι εντελώς ανεκτό στις προσωπικές σχέσεις κομμουνιστών αναμεταξύ τους, δεν είναι ανεκτό για εκείνον που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Γι’ αυτό, προτείνω στους συντρόφους να βρουν ένα μέσο να βάλουν στη θέση του κάποιον άλλο, ο οποίος σχετικά με τον Στάλιν να έχει τούτο το χαρακτηριστικό, να είναι πιό υπομονετικός, πιο ανοιχτόκαρδος [1] και πιο ευγενικός απέναντι στους συντρόφους και να είναι λιγότερο δύστροπος. Το ζήτημα αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μικρολογία. Μα πιστεύω πως άμα το ιδούμε από την άποψη της αποφυγής ενός σχίσματος και από την άποψη των σχέσεων Στάλιν και Τρότσκι, δεν είναι καθόλου μικρό, ή καλύτερα είναι ένα τέτοιας λογής μικρό πράγμα που αργότερα μπορεί να έχει αποφασιστική σπουδαιότητα.
  III
  [Συνέχεια, 26/12/1922]
  Η αύξηση των μελών της Κ. Ε. στα 50 ή ακόμη και τα 100 πρέπει κατά τη γνώμη μου να εξυπηρετήσει διπλό ή και τριπλό σκοπό: Όσο περισσότερα μέλη έχει η Κ.Ε. τόσο περισσότεροι θα εκπαιδευτούν στη δουλειά της και τόσο θα ελαττωθεί ο κίνδυνος σχίσματος εξαιτίας κάποιας αδιακρισίας. Η ένταξη πολλών εργατών στην Κ.Ε. θα βοηθήσει τους εργάτες να βελτιώσουν τον διοικητικό μας μηχανισμό, που είναι πολύ κακός. Στην ουσία τον κληρονομήσαμε από το παλιό καθεστώς, γιατί ήταν απολύτως αδύνατον να τον αναδιοργανώσουμε σε τόσο μικρό διάστημα, ειδικά σε συνθήκες πολέμου, λιμού κλπ. Γι αυτό σε αυτούς τους “κριτικούς” που δείχνουν τα ελαττώματα του διοικητικού μας μηχανισμού ειρωνικά ή με κακοήθεια, μπορούμε με ηρεμία να απαντήσουμε οτι δεν καταλαβαίνουν γρυ από τις σημερινές συνθήκες της επανάστασης. Είναι παντελώς αδύνατο μέσα σε πέντε χρόνια να αναδιοργανωθεί κατάλληλα ο μηχανισμός, ειδικά κάτω από τις συνθήκες που έγινε η επανάστασή μας. Είναι αρκετό ότι μέσα σε πέντε χρόνια δημιουργήσαμε έναν νέο τύπο κράτους, στον οποίο οι εργάτες ηγούνται των αγροτών ενάντια στην αστική τάξη. Και σ’ ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον, αυτό από μόνο του είναι ένα γιγαντιαίο κατόρθωμα. Αλλά η γνώση αυτού σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας τυφλώνει στο γεγονός ότι, στην πραγματικότητα πήραμε τον παλιό κρατικό μηχανισμό από τον τσάρο και την αστική τάξη και ότι τώρα, με την έλευση της ειρήνης και την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών απέναντι στο λιμό, όλη μας η ενέργεια πρέπει να στραφεί στην βελτίωση του διοικητικού μηχανισμού.
  Πιστεύω ότι μερικές δωδεκάδες εργατών, όντας μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μας, μπορούν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο να αναλάβουν το έργο του ελέγχου, της βελτίωσης και της αναδιοργάνωσης του κρατικού μας μηχανισμού. Η εργατοαγροτική επιθεώρηση, στην οποία ανατέθηκε αρχικά αυτή η λειτουργία, αποδείχτηκε ανίκανη να την φέρει σε πέρας, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον σαν “παράρτημα” ή, κάτω από ορισμένες συνθήκες, σαν βοηθός αυτών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Κατά τη γνώμη μου, οι εργάτες που θα γίνουν δεκτοί στην Κ.Ε. θα πρέπει να προέρχονται κατά προτίμηση, όχι από αυτούς που έχουν μακρά θητεία στα όργανα των σοβιέτ, (σ΄ αυτό το κομμάτι του γράμματός μου, όπου λέω εργάτες συμπεριλαμβάνω και τους αγρότες), γιατί αυτοί οι εργάτες έχουν ήδη αποκτήσει τις παραδόσεις και τις προκαταλήψεις αυτές, ενάντια ακριβώς στις οποίες είναι επιθυμητό να παλέψουμε.
  Τα μέλη της Κ.Ε. που προέρχονται από την εργατική τάξη, πρέπει να προέρχονται κυρίως από ένα στρώμα κατώτερο από αυτό που στην τελευταία πενταετία έχει προαχθεί στην δουλειά στα όργανα των σοβιέτ. Πρέπει να είναι πιο κοντά στους εργάτες και τους αγρότες της βάσης, που όμως να μην πέφτουν στην κατηγορία των έμμεσων ή άμεσων εκμεταλλευτών. Πιστεύω ότι παρακολουθώντας όλες τις συνεδριάσεις της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου, και διαβάζοντας όλα τα ντοκουμέντα της Κ.Ε., τέτοιοι εργάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα επιτελείο αφοσιωμένων οπαδών του σοβιετικού συστήματος, ικανό πρώτον, να δώσει σταθερότητα στην ίδια την Κ.Ε. και, δεύτερον, να δουλέψει αποτελεσματικά για την ανανέωση και τη βελτίωση του κρατικού μηχανισμού
  VII
  [Συνέχεια, 29/12/1922]
  Αυξάνοντας τον αριθμό των μελών της Κ.Ε. πιστεύω ότι πρέπει επίσης, ή ίσως κυρίως, να αφιερώσουμε την προσοχή μας στο πώς θα ελέγξουμε και θα βελτιώσουμε τον διοικητικό μας μηχανισμό, ο οποίος δεν αξίζει τίποτα. Γι΄ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες καλά καταρτισμένων ειδικών, και το καθήκον της ανεύρεσης αυτών των ειδικών πρέπει να ανατεθεί στην εργατοαγροτική επιθεώρηση.
  Πώς θα συνδυάσουμε αυτούς τους ειδικούς, άνθρωπους με κατάλληλη μόρφωση, με τα νέα μέλη της Κ.Ε.; Αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στην πράξη. Μου φαίνεται ότι η εργατοαγροτική επιθεώρηση, (σαν αποτέλεσμα της εξέλιξής της και της έκπληξής μας για την εξέλιξή της), οδήγησε γενικά στην κατάσταση που βλέπουμε τώρα, δηλαδή σε μία μεσοβέζικη κατάσταση ανάμεσα σε ένα ξεχωριστό επιτροπάτο και μία ειδική λειτουργία των μελών της Κ.Ε., ανάμεσα σε ένα όργανο που εποπτεύει τα πάντα και ένα ολιγάριθμο σώμα πρώτης τάξεως ελεγκτών, που πρέπει να είναι καλοπληρωμένοι (αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο στην εποχή μας που το κάθε τι πρέπει να πληρώνεται και οι ελεγκτές απασχολούνται άμεσα στα όργανα όπου πληρώνονται καλύτερα).
  Αν ο αριθμός των μελών της Κ.Ε. αυξηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, και αν περάσουν από εκπαίδευση στην κρατική διοίκηση, χρόνο μετά τον χρόνο, με την βοήθεια ειδικών με υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μελών της εργατοαγροτικής επιθεώρησης με μεγάλο κύρος σε κάθε τομέα, τότε πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε με επιτυχία αυτό το πρόβλημα, πράγμα που δεν έχουμε μπορέσει να κάνουμε για τόσο μεγάλο διάστημα.
  Για να συνοψίσω, το πολύ 100 μέλη της Κ.Ε. και όχι πάνω από 400-500 βοηθοί, μέλη της εργατοαγροτικής επιθεώρησης, με καθήκον να επιθεωρούν κάτω από τη διεύθυνσή τους.
  ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  [1] Στις μεταφράσεις του Σπάρτακου και της Σύγχρονης Εποχής χρησιμοποιείται εδώ η λεξη “ανοιχτόκαρδος”. Η μετάφραση του Β. Σακκάτου του ‘56 χρησιμοποιεί τον όρο “ειλικρινής” που είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο. Στην αγγλική μετάφραση χρησιμοποιείται ο όρος “loyal” που σημαίνει πιστός, αφοσιωμένος.

 24. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Φάρος…άντε ντε…τον άνθρωπο τον ξέρω από τα γραπτά του στην Πολιτιστική….και από την ιστοσελίδα του…

 25. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: δεν έχει νόημα να μου κάνεις επίδειξη των … copy – paste ικανοτήτων σου !!!

  Διάβασέ το καλά ΚΑΛΑ όμως, μπας και καταλάβεις ότι είσαι σε λάθος όχθη !

  (αν και δεν νομίζω )

 26. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Είδες ;;; Δεν είναι δα και τόση δύσκολη η αλήθεια !

 27. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  τα copy paste τα χρησιμοποιώ όταν φτάνω στο αδιέξοδο…ή μάλλον όταν φτάνεις στο αδιέξοδο…Φάρε πιστεύω ότι αν σου γράψω κάποια τσιτάτα του Λένιν που τυχόν δεν τα ξέρεις (άνθρωπος είσαι δε μπορεις να τα ξέρεις όλα)και σου κρύψω ότι είναι του Λένιν θα το βγάλεις και οπορτουνιστικό….γι αυτό καταλήγω στα copy paste

 28. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: άντε το έκανες αυτό … και άντε έγινε και όπως το λες … ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ;;;
  Φαντάζεσαι ότι θα με πείσεις να απαρνηθώ τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό ;;;
  Ή φαντάζεσαι ότι θα «δικαιωθείς» σε κάτι … δεν ξέρω τι … ;;;

  Δες λίγο – εντάξει δεν έχω την αυταπάτη ότι θα το καταλάβεις, αλλά … – το παρακάτω :

  Σήμερα το χρηματιστήριο των ΕΠΑ (ξέρεις, της χώρας με την οποία είσαι ερωτευμένος και δεν βρίσκεις τίποτα κακό στην πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια) έκλεισε με πτώση 4,09% στις 6.594 μονάδες.
  Αντιλαμβάνεσαι τι θα πει αυτό ;;;
  Μάλλον όχι, οπότε θα σου πω εγώ :
  Αυτό σημαίνει ότι ο καπιταλισμός (ξέρεις το σύστημα εκείνο το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό που είσαι ερωτευμένος και πασχίζεις με νύχια και με δόντια να μην πάθει τίποτα) πνέει τα λοίσθια !
  Και δεν υπάρχουν καμιά … δεκαριά συστήματα να τον αντικαταστήσουν ή μάλλον υπάρχουν … αλλά θα είναι και πάλι καπιταλιστικά, πρέπει οπωσδήποτε ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.
  Κι αν ανατραπεί με ΕΝΑ μόνο σύστημα θα αντικατασταθεί, με τον Σοσιαλισμό που οδηγεί στον Κομμουνισμό !

  Είπαμε δεν έχω την αυταπάτη ότι θα καταλάβεις εσύ και ο φίλος σου … τα γράφω για τους άλλους, τους καλοπροαίρετους.

 29. Ο/Η Erythros λέει:

  Ε αφού αρχίσαμε τα copy – paste, ας συνεισφέρω και γω.

  Έτσι σαν απόδειξη των …άριστων σχέσεων Λένιν – Στάλιν:

  «Προσωπικό

  Αντίγραφο προς τους συντρόφους Kamenev και Zinoviev

  Αγαπητέ Σύντροφε Στάλιν:

  Ήσουν τόσο αγενής ώστε να καλέσεις την σύζυγό μου στο τηλέφωνο και να χρησιμοποιήσεις κακή γλώσσα. Αν και σου είχε πει ότι ήταν διατεθειμένη να το ξεχάσει, το γεγονός ωστόσο έγινε γνωστό μέσω αυτής στον Zinoviev και στον Kamenev. Δεν έχω καμία πρόθεση να ξεχάσω τόσο εύκολα τι έχει γίνει εναντίον μου, και είναι περιττό να λεχθεί ότι έχει γίνει εναντίον της συζύγού μου θεωρώ οτι έχει γίνει εναντίον μου επίσης. Σε ρωτώ, επομένως, να το ξανασκεφτείς εάν είσαι διατεθειμένος να ανακαλέσεις αυτά που είπες και να ζητήσεις συγγνώμη, ή εάν προτιμάς οι σχέσεις μεταξύ μας να διακοπούν.

  Με σεβασμό δικός σου,

  Λένιν

  5 Μαρτίου,1923»

 30. Ο/Η faros λέει:

  Erythros: Το εγκρίνω για να σου πω ότι αν μου ξαναστείλεις τέτοια μπούρδα, θα την κόψω, αν θέλεις στείλε τις ανοησίες σου στον φίλο σου τον αστυάνακτα, εντάξει ;;;

 31. Ο/Η Radio Collectiva λέει:

  Εκτός απ’ τη διαθήκη που αμφισβητείται ακόμα και σήμερα απο ρωσους ιστορικούς, ότι την έγραψε ολόκληρη ο Λένιν αλλά η γυναίκα του η Κρούπσακαγια, η οποία μισούσε θανάσιμα το Στάλιν και πίεζε συνεχώς το Λένιν πριν το εγκεφαλικό του για να τον απομακρύνει. Είναι δυνατόν να έγραφε με τέτοιο ύφος και τέτοια καθαρότητα σκέψης όταν είχε υποστεί πολλαπά εγκεφαλικά);
  Δίνετε μεγάλη σημασία στο τι έλεγε «η διαθήκη» του Λένιν όταν είχε υποστεί πολλά εγκεφαλικά.
  Είναι γνωστό πως όσοι έχουν περάσει εγκεφαλικό πείθονται απ τα συναισθήματα που τυς προσφέρουν οι άλλοι και όχι απ’ τη λογική, όπως επίσης αυτό το διάστημα απετεί μγάλο χρονιικό διάστημα. Για ένα αμεσοδημκρατικό κόμμα όπως οι μπολσεβίκοι που φυσικά με τις αρχές ενός κόμματος νέου τύπου, και με τις Λενινιστικές αρχές στην οικονομία οικοδομούσαν το σοσιαλισμό, έχει σημασία ποιοί χτυπόυσαν το Λένιν πριν και μετά το Στάλιν. Ήταν ακριβώς οι ίδιοι…

 32. Ο/Η faros λέει:

  Radio Collectiva: Ξέρεις, εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο τι από αυτά είναι αλήθεια και τι ψέμα, εμένα με ενδιαφέρει να παλεύουμε για μια νέα κοινωνία και αυτή σίγουρα δεν μπορεί να είναι αυτή που «στήνουν» οι ΕΠΑ, η ΕΕ και οι εδώ παρατρεχάμενοί τους.

  Τα άλλα τα ακούω βερεσέ !!!

 33. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Ποιοι ρώσοι ιστορικοί είναι αυτοί;;; και αν αμφισβητείται γιατί τη δημοσίετυσε η ΣΕ;;Δηλαδή η Κρουπσκαγια κρύβεται πίσω απ΄όλα γιατί στην παραγματικότητα μισούσε τον Λένιν;;;γι αυτό χτυπάει το Στάλιν…..καλπάζουσα φαντασία…..radiocollectiva…καλπάζουσα…αφιππεύστε…

  ΥΓ Ερυθρός στείλε μου ότι θες…το mail μου είναι ανοιχτό….

 34. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Φάρε…Τώρα περί του τι πιστεύω και τι ξέρω εγώ άσε να το ξέρω καλύτερα εγώ από σένα….τα περι ιμπεριαλισμού , ΗΠΑ κλπ να τα λες αλλού όχι σε μένα φάρε…

 35. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Τελικά τι ζόρι τραβάς ρε μάγκα ;;;

  Τα προβλήματά σου εδώ θα τα … λύσεις ;;;

  Και δεν χρειάζεται ο (δήθεν) Ερυθρός το mail σου, ας σε πάρει τηλέφωνο !!! 😆

  υ.γ. βλέπω, γι αυτά που σου λέω εγώ, κάνεις τον … Κινέζο, έ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 36. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Φάρε κανένα ζόρι δε τραβάω ….ένα σχόλιο δεν πέρασε και νομίζεις ότι δεν σου απάντησα…τι να σου απαντήσω δηλαδή, αφού εσύ μεερμηνεύεις το Λέρνιον όπως θες σε μένα θα κολλήσεις;;..Προβλήματα δεν έχω….το τηλ. του ερυθρού δεν το έχω….στείλτο μου

 37. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Μπα … θυμώνουμε κιόλας ;;;;;;;;;;;;; 😛

  Για δεν μας λες να μάθουμε και μεις ;;;

  Φοβάσια ;;;

  Τρέμεις ;;;

  Λες να μην σε κατάλαβα ;;;

  υ.γ. εσύ ως νυχτοφύλακας μπορείς να κάθεσαι όλη νύχτα … εγώ νύσταξα … αύριο πάλι …
  Την καληνύχτα μου !

 38. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  τον Λένιν ήθελα να πω…

 39. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: … καληνύχτα … καληνύχτα … 😆

 40. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: καληνύχτα είπαμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

 41. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Φάρε..τρέμω;; …δε λέγεται….Φοβάμαι;; …δε μπορώ να σου πω….Φάρε…τι να καταλάβεις….Βρε Φάρε όσο περνάει ο καιρός με τη κουβέντυα που κάνω μαζί σας τόσο ακίνδυνοι για το σύστημα μου φαίνεστε…όλη τη μαγκιά σας σε μας τη ξοδεύετε….

 42. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  καληνύχτα…..

 43. Ο/Η omrtlegol λέει:

  Πραγματικα αυτο το τελευταιο παιζει να μην πειθει ουτε τον αστυάνακτα!Φαρε την καλησπερα μου!Οταν ειδα αυτο το αρθρο ημουν σιγουρος γι αυτο που θα ακολουθουσε!και ομολογω ηταν πολυ αστειο κατ’εμε!Δυστυχως το νεαρο της ηλικιας μου δεν μου επιτρεπει να αποστηθησω τα απαντα του Λεννιν και ολες επιστολες που ανταλασαν τα μελη της Κ.Ε του Κ.Κ.Σ.Ε και μπορω να πω οτι ειναι κατι που με αφηνει αδιαφορο!Προσωπικα θεωρω ισως πιο διδακτικο και πιο επεικοδομητικο το να βρεθεις σε ενα χωρο εργασιας,να μιλησεις με τους αλλους εργαζομενους και να ψαξετε τροπους να αλλαζεται την μαυρη σας την μοιρα,παρα να κλειστω σε ενα γραφειο και να διαβασω οτι βιβλιο υπαρχει!Σαφως το ιδεολογικο υποβαθρο ειναι πααααααρα πολυ σημαντικο αλλα πολλοι δυστυχως ξεχνανε οτι πρεπει να συσυμβαδιζει με την δραση και αναλωνονται μονο στο να εμπλουτιζουν τις γνωσεις τους!Ολα αυτα τα αναφερω για να καταληξω στο οτι θα επρεπε να νοιαζεστε πολυ περισσοτερο για τα αλματα που σημειωθηκαν στην σοσιαλιστικη οικοδομηση τον καιρο που ο σταλιν διετελεσε ΓΓ παρα στα επιμερους διαφωνιες που ενδεχομενως εχετε!Γιατι αν αυτο που πραγματικα σε ενδιαφερει ειν

 44. Ο/Η omrtlegol λέει:

  Πραγματικα αυτο το τελευταιο παιζει να μην πειθει ουτε τον αστυάνακτα!Φαρε την καλησπερα μου!Οταν ειδα αυτο το αρθρο ημουν σιγουρος γι αυτο που θα ακολουθουσε!και ομολογω ηταν πολυ αστειο κατ’εμε!Δυστυχως το νεαρο της ηλικιας μου δεν μου επιτρεπει να αποστηθησω τα απαντα του Λεννιν και ολες επιστολες που ανταλασαν τα μελη της Κ.Ε του Κ.Κ.Σ.Ε και μπορω να πω οτι ειναι κατι που με αφηνει αδιαφορο!Προσωπικα θεωρω ισως πιο διδακτικο και πιο επεικοδομητικο το να βρεθεις σε ενα χωρο εργασιας,να μιλησεις με τους αλλους εργαζομενους και να ψαξετε τροπους να αλλαζεται την μαυρη σας την μοιρα,παρα να κλειστω σε ενα γραφειο και να διαβασω οτι βιβλιο υπαρχει!Σαφως το ιδεολογικο υποβαθρο ειναι πααααααρα πολυ σημαντικο αλλα πολλοι δυστυχως ξεχνανε οτι πρεπει να συσυμβαδιζει με την δραση και αναλωνονται μονο στο να εμπλουτιζουν τις γνωσεις τους!Ολα αυτα τα αναφερω για να καταληξω στο οτι θα επρεπε να νοιαζεστε πολυ περισσοτερο για τα αλματα που σημειωθηκαν στην σοσιαλιστικη οικοδομηση τον καιρο που ο σταλιν διετελεσε ΓΓ παρα στα επιμερους διαφωνιες που ενδεχομενως εχετε!Προσωπικα ολα αυτα που ακουγονται για το Σταλιν τα αντιλαμβανομαι σαν μια προσπαθεια να πεισουν καποιοι τον εαυτο τους για τον δρομο που εχουν διαλεξει τον οποιο βαθια μεσα τους γνωριζουν οτι δεν ειναι ο δρομος του Σοσιαλισμου!

 45. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: … καλά … σφύρα … εσύ !!!!!!!!!!

 46. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Καλημέρα !

 47. Ο/Η faros λέει:

  omrtlegol: Συμφωνώ μαζί σου να σε αφήνει αδιάφορο !
  Άλλωστε είμαστε στην Ελλάδα και εδώ πρέπει να δούμε τι θα γίνει και μάλιστι … σήμερα !
  Τι γινόταν πριν 80 και 90 χρόνια έχει μόνο ιστορική και παιδευτική σημασία !
  Και στο δεύτερο σημείο συμφωνώ … π.χ. γίνεται ο χαμός με τα τζάμπο με τις παρεμβάσεις του Εισαγγελέα κλπ. και μεις ασχολούμαστε με τη … γυναίκα του Λένιν … λες και την ξέρει κανένας (εκτός, φίλε μου, αν είναι κανένας τόσο μεγάλος που την …ξέρει !

 48. Ο/Η γιάννης μ λέει:

  ααααααααααααααα παλιόπαιδο φάρε….θέλεις να ανεβάσεις τα ποσταρίσματα στο blog σου και βάζεις τέτοια θέματα???δλδ τι περίμενες απο ανθρώπους που μόλις ζορίσαν τα πράγματα ,τρέξαν για φύγουν από το Κόμμα) σαν τα ποντίκια με τα πλοία ένα πράγμα)…
  τζάμπο???τι είναι αυτά που λές..δεν πάνε πουθενά αν δεν έχει κανάλια

 49. Ο/Η erodotos λέει:

  Καλημέρα! Βλέπω το ξενυχτήσαμε:-ρ

  omrtlegol, δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι, αλλά μιλάς πιο ώριμα από πολλούς άλλους.

  Όντως η λεγόμενη «διαθήκη» του Λένιν έλεγε αυτά που παρατίθενται πιο πάνω. Κατά πόσο μπορούν να πέρνονται τις μετρητοις είναι ένα ζήτημα, λόγω βεβαίως του εγκεφαλικού και της γενικότερης κατάστασης της υγείας του.
  Αλλά και 100% καλά να ήταν, τι σημαίνει «το είπε ο Λένιν»; Δεν έχει πλάκα που αυτοί που κατηγορούν τους κομμουνιστές για δογματισμό και προσωπολατρία, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα ταυτόχρονα να σου τρίβουν στη μούρη ένα απόσπασμα από τα έργα του Λένιν και να σου λένε «να ωρίστε, το είπε ο Λένιν;»
  Αυτό που ο αστυανακτας (που μάλλον βλέπει να τον καταδιώκουν μικρά κόκκινα σταλινικά ανθρωπάκια και στον ξύπνιο του) είναι ότι ο «μεγαλομανής», «εξουσιομανής» Στάλιν, με την κοινοποίηση της διαθήκης του Λένιν, παραιτήθηκε από την θέση του Γραμματέα. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή. Ούτε καν από τον Τρότσκι:-)

  Τεσπά, άντε και πάλι καλημέρα

  http://www.erodotos.wordpress.com

  και ένα εορταστικό: http://erodotos.wordpress.com/2009/02/25/
  stalin-xrisi-augi-espresso-eleutherotupia-augi/

 50. Ο/Η Giannhs Xania λέει:

  Καλέ μας σ/φε δεν έχουμε σκοπό να ανοίξουμε κανένα διάλογο με κανένα τρολ(ιντερνετικη ορολογία σε όσους προσπαθούν να ανακατέψουν την τράπουλα), ωστόσό όμως καλό θα ήταν να δουν και τις νέες εκτιμήσεις που έχουν γίνει πάνω στο φαινόμενο Στάλιν, στη λεγόμενη διαθήκη από Λευκορώσους,Ρώσους και Ουκρανούς και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία.
  Ιστορικούς μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δε θα αναφέρω ονόματα ψάξετα στο διαδίκτυο είναι πολλά και για να μη κουράζεσε στο βιβλίο του Κρέμου, του Σκαμπαρδώνη, του Γκίκα και του Λούντο Μάρτενς θα βρεις μερικά απ’ αυτά, το πιο χαρακτηριστικό είναι του Α.Μ. Γιερομίν.
  Όσο για τις χυδαίες εκφράσεις σας στις επιστρέφουμε γιατί είναι ίδιες με το «υπεύθυνο» κόμμα σας που ένας αποκαλεί τον άλλο «θυρωρό» εν μέσω συνεδρίου και σας απαγορεύουμε να μιλάτε σε μας με αυτους τους χαρακτηρισμούς γνωριζόμαστε και απο χτες μήπως;
  Η ΣΕΠ αγαπητέ μου το 1989, έκδοσε δυο αντικομμουνιστικούς τόμους με ιστορικά στοιχεία Γκαιμπελικής φύσης εξάλλου συγγραφέας ήταν ο σημερινός φασίστας Ντμίτρι Βολκογκόνοφ(καθοδηγεί τα εθνικοσοσιαλιστικά στοιχεία της Ρωσίας), με τίτλο «Θρίαμβος και τραγωδία» (ΙΒ.Στάλιν, Πολιτικό Πορτραίτο),αλλά τότε στη ΣΕΠ υπεύθυνη ήταν η Μαρία, ο Γρηγόρης, ο Μίμάκος, ο Καραγκιουλές, o Δραγασάκης και όλος ο συφερτός του οπορτουνισμού. Τότε στη ΣΕΠ δυστηχώς βγήκαν εκδόσεις «μνημεία βλακείας» και από συγγραφείς που μισούν ακατάσχετα και το ΚΚΕ και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, τύπου Σώτη Τριανταφύλλου.
  Ευτηχώς αυτή η περίοδος που η ΣΕΠ εξέδιδε τέτοια βιβλία του μικρού Ζηνόβιεφ, ήταν μικρή αλλά δυστηχώς
  άφησε πίσω τη ρετσινιά της στον τιμημένο και σπουδαιότερο εκδοτικό οίκο της χώρας.

 51. Ο/Η Giannhs Xania λέει:

  μην βαλεις το παραπάνω, βάλε αυτο που στελνω αμεσως μετα

 52. Ο/Η Giannhs Xania λέει:

  Καλέ μας σ/φε δεν έχουμε σκοπό να ανοίξουμε κανένα διάλογο με κανένα τρολ(ιντερνετικη ορολογία σε όσους προσπαθούν να ανακατέψουν την τράπουλα), ωστόσo όμως καλό θα ήταν να δουν και τις νέες εκτιμήσεις που έχουν γίνει πάνω στο φαινόμενο Στάλιν, στη λεγόμενη διαθήκη από Λευκορώσους, Ρώσους και Ουκρανούς και μάλιστα με αδιάσειστα στοιχεία.
  Ιστορικούς μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δε θα αναφέρω ονόματα ψάξε τα στο διαδίκτυο είναι πολλά και για να μη κουράζεσαι στο βιβλίο του Κρέμου, του Σκαμπαρδώνη, του Γκίκα και του Λούντο Μάρτενς θα βρεις μερικά απ’ αυτά, το πιο χαρακτηριστικό είναι του Α.Μ. Γιερομίν.
  Όσο για τις χυδαίες εκφράσεις σας στις επιστρέφουμε γιατί είναι ίδιες με το “υπεύθυνο” κόμμα σας που ένας αποκαλεί τον άλλο “θυρωρό” εν μέσω συνεδρίου και σας απαγορεύουμε να μιλάτε σε μας με αυτους τους χαρακτηρισμούς γνωριζόμαστε και απο χτες μήπως;
  Η ΣΕΠ αγαπητέ μου το 1989, έκδοσε δυο αντικομμουνιστικούς τόμους με ιστορικά στοιχεία Γκαιμπελικής φύσης εξάλλου συγγραφέας ήταν ο σημερινός φασίστας Ντμίτρι Βολκογκόνοφ(καθοδηγεί τα εθνικοσοσιαλιστικά στοιχεία της Ρωσίας), με τίτλο “Θρίαμβος και τραγωδία” (ΙΒ.Στάλιν, Πολιτικό Πορτραίτο),αλλά τότε στη ΣΕΠ υπεύθυνη ήταν η Μαρία, ο Γρηγόρης, ο Μίμάκος, ο Καραγκιουλές, o Δραγασάκης και όλος ο συφερτός του οπορτουνισμού. Τότε στη ΣΕΠ δυστηχώς βγήκαν εκδόσεις που δε θέλουμε να τις χαρακτηρισουμε και από συγγραφείς που μισούσαν ακατάσχετα και το ΚΚΕ και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, τύπου Σώτη Τριανταφύλλου.
  Ευτηχώς αυτή η περίοδος που η ΣΕΠ εξέδιδε τέτοια βιβλία του μικρού Ζηνόβιεφ, ήταν μικρή αλλά δυστηχώς
  άφησε πίσω τη ρετσινιά της στον τιμημένο και σπουδαιότερο εκδοτικό οίκο της χώρας.
  Καλέ μας συντροφε Φάρε μη μασάς είναι ανίκανοι να βλάψουν το ΚΚΕ, όλοι όσοι είναι στο χώρο του οπορτουνισμού είναι πλέον εκεί που τους αξίζει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

 53. Ο/Η JChrist λέει:

  Φάρε, εγώ θα ήθελα να παρουσιάσω και μια άλλη διάσταση του θέματος.
  Είναι γνωστό βάσει των επίσημων εγγράφων της Σ.Ε. ότι ο «κόσμος» που ξεπαστρεύτηκε κατά την επανάσταση επί Λένιν είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς επί Στάλιν.
  Γιατί ο Στάλιν είναι σφαγέας, ενώ ο Λένιν όχι;

  Άλλο παράδειγμα. Ο Τσε Γκεβάρα θεωρείται υπόδειγμα γνήσιου επαναστάτη (ακόμα και από αυτούς που ούτε ξέρουν τι ακριβώς έκανε), ενώ ο Φιντέλ Κάστρο θεωρείται φασίστας και δικτάτορας…

  Γιατί όλα αυτά; Εγώ θα πω την δική μου άποψη, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη αυτών που αυτή η αντίφαση δεν τους κάνει καμιά αίσθηση…

  Ο Λένιν ήταν ο ηγέτης της επανάστασης του λαού. Οπότε, όπως και να έχει για τους αστούς, είναι φυσικό να εμπνέει τον λαό με τα προβλήματά του σήμερα. Και έχουν φροντίσει οι αστοί να αλλοιώσουν λίγο το προφίλ του (όπως και του Τσε), ώστε να τον κάνουν να φαίνεται ακίνδυνο είδωλο (για παράδειγμα, βγαίνουν μέχρι και βρακιά με σήμα τον Τσε).

  Αυτούς, όμως, που ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣΑΝ το σοσιαλισμό, οι αστοί τους πολεμούν με μανία και κάθε μέσο. Πολύ συκοφαντία, πολλή λάσπη, ώστε στο τέλος είναι αδύνατο για τον καθένα να γνωρίζει που τελειώνει η αλήθεια και αρχίζει το ψέμα.

  Αποτέλεσμα συνολικό από αυτό: Εκτιμάς τον (αλλοιωμένο) επαναστάτη, αλλά καταλήγεις στο συμπέρασμα: «όλοι τα ίδια σκατά είναι και ο σοσιαλισμός πάντα αποτυγχάνει… οπότε σκάω και κολυμπάω στον καπιταλισμό με τα ξεροκόμματά μου»

  Σόρυ για το μεγάλο κείμενο Φάρε!

 54. Ο/Η faros λέει:

  γιάννης μ: Πέρισυ τέτοιο καιρό είχαμε πλάκα … πιο πολύ … βάζαν και τα … γκούλαγκ κλπ.

  Φέτος, βλέπω λίγα πράγματα … :mrgreen:

 55. Ο/Η faros λέει:

  erodotos: Την Καλημέρα μου , σ΄ευχαριστώ για το σχόλιο.

 56. Ο/Η faros λέει:

  JChrist: Την Καλημέρα μου.

  Όταν κανείς βάζει τις προσωπικές του απόψεις και όχι ένα σκέτο copy – paste ποτέ το κείμενο δεν είναι μεγάλο, καλά έκανες και σχολίασες έτσι.

 57. Ο/Η faros λέει:

  Giannhs Xania: Την Καλημέρα μου.

  Πες τα πες τα !

 58. Ο/Η faros λέει:

  Giannhs Xania: όλα θα τα βάλω … 😀

 59. Αγαπητέ Φάρο. Όπως γνωρίζεις για το Στάλιν τα συναισθήματά μας είναι δεδομένα. Ακόμα δεν έχει απαντήσει κανείς απ’ αυτούς που υποστηρίζουν το Στάλιν και το σταλινισμό ποιός θα ήταν καλύτερος διάδοχός του, μετο δεδομένο ότι ήταν θνητός: ο Μπέρια, ο Γιέζοφ ή ο Μόλοτοφ;

  Αλλά για να μην μπλέκουμε με τις ελλαδικές μας αντιθέσεις για το ποιός παρουσιάζει καλύτερα την εποχή του Στάλιν να καταθέσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ι. Γκολομπορόντκο (Λιναρδάτου) που έχει ήδη εκδοθεί στην Ουκρανία υπό τον τίτλο : «ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΛΛΗΝΑΣ. ΈΝΟΧΟΣ!» και αναφέρεται στην ιστορική εμπειρία των Ελλήνων της Οδησσού μέσα από τα σοβιετικά αρχεία και σύντομα θα κυκλοφορήσει μεταφρασμένο και στην Ελλάδα, ωστε να δούμε επιτέλους αυτά τα ίδια τα σοβιετικά έγγραφα:

  Στο βιβλίο «Εθνικότητα – Έλληνας. Ένοχος» έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα από τις έρευνες στα αρχεία της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (Κα.Γκε.Μπε.), τις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και την ανάλυση της κοινωνικής θέσεως των απογόνων των Εθνικά καταπιεσμένων Ελλήνων….

  Σύμφωνα με την καταγραφή του πληθυσμού του 1926 στην Ουκρανία κατοικούσαν 104666 άτομα ελληνικής εθνικότητας, το οποίο αποτελούσε το 0,36% του πληθυσμού της Ουκρανίας, από αυτούς στην περιοχή της Οδησσού κατοικούσαν 3487 άτομα…..

  Εν σχέση με τους Έλληνες που καταπιέστηκαν, παρατηρείται η τάση της μέγιστης εξολόθρευσης του ανδρικού πληθυσμού. Μόνο την νύχτα της 30 Δεκεμβρίου του 1938 εκτελέστηκαν 62 Έλληνες από 14 έως 70 ετών. Κάτι που ήταν προσχεδιασμένο, επειδή οι Έλληνες προσπαθούσαν να συνάπτουν γάμους με Ελληνίδες, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ η κυβέρνηση τους ήθελε να αφομοιωθούν πλήρως, ώστε να εξαλειφθούν οι εθνικές παραδόσεις τους.
  Ενώ οι μαζικές καταπιέσεις πολιτικού χαρακτήρα συνεχίζονταν με γοργούς ρυθμούς μετά το διάταγμα της 2 Ιουλίου 1937 για τα «Αντισοβιετικά στοιχεία», η Λαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων με εντολή του Στάλιν σχεδίασε την μυστική επιχείρηση σκοπός της οποίας ήταν ο εξορισμός των μικρών λαών και εθνικοτήτων στον Βορρά σε σχεδόν απάτητα μέρη από τον άνθρωπο, «για την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας».

  Με την εντολή αρ. 50215 από τις 11 Δεκεμβρίου του 1937 του Λαϊκού Επιθεωρητή Εσωτερικών Υποθέσεων Ν. Γιεζόβ εξορίστηκαν μέσα σε μια νύχτα οι Έλληνες και άλλες πολλές μειονότητες. Στην εντολή έγραφε, πως τα όργανα της Λαϊκής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων ανακάλυψαν ευρύ δίκτυο ελληνικών οργανισμών αντισοβιετικής κατασκοπίας, τρομοκρατίας και σαμποταρισμού, οι οποίοι είχαν ως σκοπό την απόσπαση των περιοχών με πλεονάζων ελληνικό πληθυσμό και την δημιουργία αυτόνομων καπιταλιστικών-φασιστικών κρατών. Με αυτήν την δικαιολογία εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και μαζί τους οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των ελληνικών κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα της εξορίας και της καταπίεσης των ελλήνων, δημιούργησε στην μεταγενέστερη νεολαία που έφερε ελληνικά επίθετα ή αναγραφόταν στο διαβατήριο η ελληνική ιθαγένεια τρομερό φόβο και ανασφάλεια.

  Σε ένα από τα έγγραφα εκείνης της περιόδου, που έπεσε στα χέρια μου, αναγραφόταν ο αριθμός των Ελλήνων που έπρεπε να εξοριστεί ή να εκτελεστεί τον επόμενο μήνα. Αναλογίζεστε πως όλα ήταν προσχεδιασμένα και προπαρασκευασμένα. Για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της σύλληψης, του εξορισμού, της στρατοπέδευσης και της εκτέλεσης, σκαρφίζονταν διάφορες αιτίες, όπως ο εθνικισμός, η τρομοκρατία, η κατασκοπεία, ο σαμποταρισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός κτλ.

  Τέτοιες μαζικές καταπιέσεις πάνω σ’ αυτήν την επιχείρηση, που ξεκίνησε το 1937, πραγματοποιούσε η Λαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων την περίοδο από το 1944 ως το 1949, που θεωρείται και ως το δεύτερο κύμα καταπίεσης των Ελλήνων – με κριτήριο την εθνικότητα.

  Συνολικά κατά την Σταλινική καταπίεση στην περιοχή της Οδησσού υπέφεραν 1600 άτομα, από τα οποία τα 205 εκτελέστηκαν (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας).

  Ο πραγματικός αριθμός μαζί με τις εκτελέσεις του 1917-1919 και 1937-1938 είναι πολύ μεγαλύτερος. Η διαφορά αυτή υπάρχει, επειδή πολλά αρχεία καταστράφηκαν κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.
  Σήμερα η ελληνική κοινότητα του νομού Οδησσού αποτελείται από 1500 άτομα….»

 60. Ο/Η faros λέει:

  Πόντος και Αριστερά: Την καλησπέρα μου και μπράβο για το σχόλιο !

  Μπράβο που τα ξέρεις όλα !

 61. Ο/Η Καναλιώτης λέει:

  Μπράβο;
  Τι μπράβο;

  Μπράβο που ο Στάλιν εκτέλεσε 205 άτομα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και ανεπίσημα εκατοντάδες;

  Δεν σε καταλαβαίνω…

 62. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε Φάρε….δεν είμαι πάντα το πρωί στο σπίτι…
  Πλάκα έχετε… ότι είπε ο Λένιν και σας συμφέρει το αποδέχεστε…ότι δεν σας συμφέρει το αποδίδετε στο εγκεφαλικό…Είστε έτοιμοι να αμφισβητήσετε και τον Λένιν αλλά και άλλους…προκειμένου να βγάλετε λάδι τον Στάλιν και επιστρατεύετε τον κ. Γκίκα…
  Γιάννη από χανιά
  Για τα γεγονότα του 91 τα έχουμε πει δεν τα επαναλαμβάνω….κέρδισε η σταλινική φράξια….εμείς δε μένουμε εκεί….Την αποτίμηση της ΣΕ δεν θα τη κάνω εγώ….πάντως υπάρχουν και άλλοι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι…ευτυχώς δηλαδή….όπως και ιστορικοί πέραν του κ. Γκίκα και Μουχίν….ξανά ευτυχώς…

 63. Ο/Η Αναυδος λέει:

  Μια ζωή τα ίδια. Η ουσία είναι η εξής. Πως θα ανατραπεί ο καπιταλισμός. Με ευχές για παγκόσμια επανάσταση ή κτυπώντας εκεί που είναι πιο αδύναμος. Το πρώτο είναι ουτοπία το δεύτερο είναι εφικτό (δες 10/1917). Η ουτοπία αν και φαίνεται πιο επαναστατική απο το εφικτό είναι στην πραγματικότητα αντιδραστική γιατί δεν αλλάζει τίποτα. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.
  Οσο αφορά τις διώξεις του ’36-’38 αυτές στρέφονταν κατά της γραφειοκρατίας αλλά και των πρακτόρων των ναζί και της Ιαπωνίας. Η συντριπτική πλειοψηφεία που χάθηκαν εκείνη την εποχή ήταν καθάρματα. Ανάμεσα τους και ορισμένοι Ελληνες. Ωστόσο κάποιοι ήταν αθώα θύματα των αντισοσιαλιστικών στοιχείων που είχαν εισχωρήσει στον κρατικό μηχανισμό και κάλυπταν τα ίχνη τους.

 64. Ο/Η faros λέει:

  Καναλιώτης: Ρε καλώς τον κι ας άργησε !!!

  Είπα και γω … δεν θα ρθει ο φίλος μου ο Καναλιώτης να ρίξει το … δηλητήριό του ;;;;;;;;;

  Δεν με απογοήτευσες … Μπράβο και σε σένα !!!!!!!!

 65. Ο/Η Erythros λέει:

  Αυτή την …επιστημονική άποψη ότι όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό δεν έχει σώας τας φρένας και δεν μπορεί να γράψει την διαθήκη του, ποιός ακριβώς …επιστήμονας την εξέφρασε;

  Γιατί αν είναι αλήθεια, ζήτω που καήκαμε!

  Για ρίξτε μία ματιά στο καινούργιο πολιτικό γραφείο!

 66. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Γιατί … εγώ σου είπα να μη δουλεύεις ;;;

  Αν είσαι στους τυχερούς που έχουν δουλειά … πρώτα η δουλειά φίλε μου !!!

  Δεν μπορώ να σου λύσω το πρόβλημά σου, φίλε, δεν μπορώ, απευθύνσου σε … γιατρό !!!

 67. Ο/Η faros λέει:

  Αναυδος: Μα αγαπητε μου, εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα !

  Εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και οι συνασπισμένοι συριζαμαίνοι ΔΕΝ θέλουν … έχουν βολευτεί από το σύστημα και δεν τους νοιάζει για τους άλλους … δυστυχώς …

  Κάποιοι ξεχνάνε πως και η Ελλάδα έστειλε στρατό ενάντια στο νεαρό Σοβιετικό Κράτος …

  Και κάνουν ότι ξεχνάνε ότι έλληνες ήταν που προχωρήσαν σε μια σειρά αντισοσιαλιστικές ενέργειες καθ΄όλη τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

  Όπως ΑΚΡΙΒΩΣ κάνουν από το 1968 στην Ελλάδα οι εγχώριοι οπορτουνιστές και προδότες του λαϊκού κινήματος.

 68. Ο/Η faros λέει:

  Erythros: Τί ζόρι τραβάς ;;; Και για τα δύο …

 69. Ο Άναυδος γράφει: «Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χάθηκαν ήταν καθάρματα. Μεταξύ αυτών και ορισμένοι Έλληνες».

  Όμως την απόφαση για τη δίωξη της ελληνικής σοβιετικής κοινότητας την αποφάσισε και την διέταξε ο πανίσχυρος Ν. Γιέζοβ, Επίτροπος Εσωτερικής Ασφάλειας.

  Οι κατάλογοι που έφευγαν προς τις υπό εκκαθάριση περιοχές αναφέρονταν σε αριθμούς όσων υπολόγιζε ο Γιέζοφ με τα δικά του κριτήρια ότι θα έπρεπε να ήταν οι «εχθροί του λαού». Περιείχαν απλώς αριθμούς και όχι ονόματα.

  Παράλληλα έκλεισαν και τα σοβιετικά ελληνικά σχολεία, τις σοβιετικές ελληνικές εφημερίδες, τα σοβιετικά ελληνικά θέατρα κ.λπ. Κατήργησαν τις Αυτόνομες Σοβιετικές Ελληνικές Περιοχές. Όλα αυτά με εντολή του Γιέζοφ.

  Λίγο αργότερα ο Γιέζοφ θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί. Θα τον αντικαταστήσει ο Μπέρια!

  Όμως το κακό είχε γίνει. Μια σημαντική σοβιετική μειονότητα, όπως και άλλες, είχε υποστεί ένα σχεδόν θανάσιμο πλήγμα από την εξουσία του Γιέζοφ, ενός πραγματικού «εχθρού του λαού».

  Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος σήμερα να δικαιολογούνται οι πράξεις του Γιέζοφ. Εξάλλου ο ίδιος ο Στάλιν διέταξε την εκτέλεσή του και την εξορία της οικογένειάς του στην περιοχή της Κολυμά.

 70. Ο/Η faros λέει:

  Πόντος και Αριστερά: Είσαι τόσο μεγάλος φίλε μου, που γνωρίζεις τι γινόταν τότε ;;;; Μπράβο μπράβο !!!
  Άξιος !!!

  υ.γ. την λέξη αριστερά γιατί την χρησιμοποιείς ;;;;;;;;;;;;;;

 71. Ο/Η gogos λέει:

  Δε θα αμφισβητισω τα νουμερα του Ποντου για τους ελληνες της ΕΣΣΔ, οχι για αλλο λογο αλλα γιατι δεν εχω ευκαιρα καποια αλλα που να τα ανατρεπουν αλλα και γιατι καμια φορα τα νουμερα απο μονα τους δε δινουν ολοκληρωμενη εικονα. Αυτο που θελω να πω ομως ειναι το εξης, οτι τα μετρα με τις μετακινησεις πληθυσμων τη συγκεκριμενη περιοδο παρθηκαν με τη λογικη που ελεγε οτι πρεπει να προετοιμαστουν για πολεμο με τους ναζι.
  Να πουμε οτι οι μετακινησεις πληθυσμων δεν ισχυσαν μονο για τους ελληνες μα και για αλλους λαους της περιοχης προκειμενου να προετοιμαστει ενα αραγες μετωπο αντιστασης (δεν επιτευχθηκε 100% αν κρινουμε απο τη συνεργασια πολλων αντικομμουνιστικων στοιχειων με τον κατακτητη. Οι λαοι που μετακινηθηκαν δε σταλθηκαν σε καποια κολαση οπως προσπαθουν ορισμενοι να υποννοησουν οταν δεν το λενε ευθεως, πηγαν σε νεες πολεις οπου τους δοθηκε εργασια και ολες οι ευκαιριες για μια νεα ζωη οπως ακριβως σε ολους τους υπολοιπους σοβιετικους πολιτες.
  Μη μας διαφευγει οτι οι ελληνες της ΕΣΣΔ διατηρουσαν τις ελληνικες τους ταυτοτητες (σε αυτο βοηθησε και ο Μεταξας για ευνοητους πολιτικους λογους), πραγμα που πολλοι αξιοποιησαν ωστε να μην πολεμησουν τους ναζι (δεν ηταν υποχρεωτικη για αυτους η στρατευση, αντιθετα με τους ρωσους για παραδειγμα) οπως βεβαια υπηρξαν και παρα πολλοι (ισως οι περισσοτεροι) που εθελοντικα στρατευτηκαν στον αντιναζιστικο αγωνα πραγμα που δε δειχνει καποιο μισος για τη νεα σοβιετικη τους πατριδα.
  Τα στοιχεια (αν ενδιαφερει καποιον μπορω να τα παρουσιασω αναλυτικα) λενε οτι οι εκει ελληνες ηταν απο τους πλεον μορφωμενους λαους της ΕΣΣΔ και μετα τον πολεμο, πραγμα που επισης δειχνει οτι δεν υπηρξε πολιτικη περιθωριοποιησης τους. Τωρα αν εχασαν απο αυτες τις μετακινησεις καποιοι ελληνες της Οδησσου, αστοι εμποροι αρκετοι απο αυτους με μεγαλη οικονομικη επιφανεια προεπαναστατικα οσο και σε καποιο βαθμο στη συνεχεια, αυτο εγινε λογω ταξικης θεσης κι οχι λογω εθνικοτητας.

  Επαναλαμβανω, τα γεγονοτα πρεπει να τα εξεταζεις στο συγκεκριμενο περιβαλλον που διαδραματιζονται. Κατω απο την πιεση του πολεμου, της αναγκης για παραταξη δυναμεων, καταστροφη της πεμπτης φαλαγγας που αναμφισβητητα υπηρχε, ναι, μπορει να γινουν και υπερβολες, μπορει να χαθουν κι αθωοι προκειμενου να μη χαθουν τα παντα, σε συγκεκριμενες περιπτωσεις μπορει και καποιος να αποδειχθει λιγος για την αποστολη που ανελαβε, αυτο ομως δεν αναιρει την λογους που επεβαλαν τα συγκεκριμενα μετρα.
  Ακομη χειροτερα οταν τετοιες περιπτωσεις, που σε αρκετες απο αυτες παραμενει ζητουμενο αν οντως εγιναν στρεβλωσεις, λαθη κλπ ή μιλαμε για κατασκευη γεγονοτων, χρησιμοποιουνται για να απορριψουν συνολικα την προσπαθεια για οικοδομηση του σοσιαλισμου.

 72. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  @Αναυδος
  Βλέπω προχωρήσατε ένα βήμα παραπάνω…από εκείνο της Παπαρήγα…από υπερβολές οι διώξεις και εκτελέσεις έγιναν…»στην πλειοψηφία τους καθάρματα»οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν στο όνομα της «σοσιαλιστικής οικοδόμησης»Μπράβο και σ΄»ανώτερα»….αλλά δε ξέρω αν υπάρχει για σένα «ανώτερα»έχεις φτάσει το μαύρο φασισμό που αντίστοιχα δικαιολογεί δολοφονίες στο όνομα της πατρίδας της θρησκείας και της οικογένειας…σε τι διαφέρεις απ΄αυτούς αλήθεια;;

  και για να μαθαίνετε από ντοκουμέντα και να μην ακούτε διαβάζετε μόνο ιστορικούς τύπου κ.Γκίκα
  Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Ρίμπεντροπ, πριν από την υπογραφή του συμφώνου, ο Ιωσήφ Στάλιν έκανε μία πρόποση για τον Χίτλερ: Γνωρίζω πόσο δυνατή είναι η αγάπη του Γερμανικού έθνους για τον Ηγέτη του και γι αυτό επιθυμώ να πιω εις υγείαν του» (ΕΣΣΔ-Γερμανία, τόμος 1, Ντοκουμέντα και υλικά για τις σοβιετογερμανικές σχέσεις από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1939)

 73. Ο/Η gogos λέει:

  @αστυανακτας
  Ενα σχολιο για κατι που μου εκανε εντυπωση.
  Ωστε το 91 επικρατησε η σταλινικη φραξια ε; Σου διαφευγει οτι ως το 13ο Συνεδριο την πλειοψηφια στα ανωτερα οργανα ειχαν οι μετεπειτα ανανηψαντες ομοϊδεατες σου. Οτι επισης ειχαν σχηματισει φραξια μεσα στο Κομμα, οτι συνεδριαζαν μεταξυ τους στα σπιτια τους μετα τις συνεδριασεις των οργανων παιρνοντας διαφορετικες αποφασεις, οτι σχεδιαζαν με ολοκληρωμανο πλανο τη διαλυση του ΚΚΕ, οτι οταν τους λεγαμε οτι θελουν να καταργησουν το Κομμα ενσωματωνοντάς το στο ΣΥΝ εκεινοι το αρνουνταν κατηγορηματικα αλλα η πραξη τους με τη μετεπειτα ενοποιηση του ΣΥΝ απεδειξε το αντιθετο.
  Δε μιλαμε για μια ιδεολογικη αντιπαραθεση που μπορει να οδηγησει και στο διαζυγιο, μιλαμε για πραξεις πολιτικης αλητειας στις οποιες επαιξαν πρωταγωνιστικο ρολο οι σημερινοι ηγετες του ΣΥΝ οσο κι αλλοι που συντομα περασαν στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωνοντας με τον πιο κατηγορηματικο τροπο τη δεξια στροφη τους (πολυ επιεικης ειμαι…)
  Πριν αλεκτωρ λαλησει υπεγραψαν το Μααστριχτ, τη βιβλο του ευρωπαϊκου κεφαλαιου και προαγγελο της σημερινης αθλιας καταστασης στην οποια εχουν περιελθει οι εργαζομενοι…
  Ακομη δε μπορειτε να χωνεψετε οτι στη συγκεκριμενη συγκυρια η βαση του κομματος (αποδειξη του ποσο δημοκρατικα λειτουργει το ΚΚΕ) σας πεταξε εξω απο αυτο, ετσι εξηγειτε κι η μεχρι σημερα εμμονη σας να το πολεματε με ότι πιο χυδαιο εχει γεννησει η αντικομμουνιστικη προπαγανδα.

  Αν θελεις να συνεχισεις να λες τις αλητειες σου μπορεις να το κανεις απο το δικο σου μπλογκ, ισως καποιοι που δε γνωριζουν να σε παρουν στα σοβαρα.

  ΥΓ
  Για το Κατιν βρηκες στοιχεια που να αποδειχνουν «σταλινικη θηριωδια»; οχι ε; ουτε προκειται.
  Προτιμας να μενουν απλα εντυπωσεις, διαφορετικα πρεπει να απολογηθεις και για το κομμα σου που παροτι γνωριζει προτιμα να αποδεχεται- αναπαραγει τη ναζιστικη προπαγανδα. Ειναι πολλες οι πομπες του για να κανει πολιτικη αντιπαραθεση με το ΚΚΕ.
  Γλοιωδη σκουληκακια.

 74. Ο/Η Αναυδος λέει:

  Ορισμένες απαντήσεις στον Πόντο και Αριστερά.
  1. Ο Στάλιν δεν διέταζε τα δικαστήρια δίκαζαν και με βάση το αποδεικτικό υλικό αποφάσιζαν. Συγκεκριμένα για τον Γιεζόφ και επειδεί τα πρακτικά της δίκης του δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχουν πολλές εικασίες για το πραγματικό του τέλος (δηλητηριάση κλπ..)
  2. Οι διώξεις δεν είχαν κάποιο εθνικό αλλά ταξικό υπόβαθρο. Υπέφεραν αυτοί που λόγω της θέσης τους στο σοσιαλιστικό κράτος καταπίεζαν τον εργαζόμενο λαό. Είχαν δημιουργηθεί μικρά φέουδα τα οποία διαλύθηκαν και ο κάθε κατεργάρης πήγε στο πάγκο του. Μέ βάση στατιστικές η πλειοψηφία των διοχθέντων ήταν υψηλόβαθμα κομματικά και κρατικά στελέχη που πρόδωσαν την αποστολή τους.

 75. Πάντως, όπως και να τον δεις, ο μεσοπόλεμος ήταν μια ενδιαφέρουσα εποχή

  Για να πάρετε μια γεύση της εποχής εκείνης, να σας παραθέσω (στο 24-γράμματο αλφάβητο) κάτι ενδιαφέρον, απόσπασμα από μια κριτική (γύρω στο ‘35) του Χειμωνίδη που δημοσιεύτηκε στην ελληνοσοβιετική κομματική εφημερίδα “Κόκινος Καπνάς” του Σοχούμι του Καυκάσου για το θεατρικό έργο “Η Χαρά” του Θόδωρου Κανονίδη:

  “…Στα κολχόζια, στις μπριγάδες συχνά ακούμε να τραγουδούν το τραγούδι στο μεγάλο μας αρχηγό σύντροφο ΣΤΑΛΙΝ.

  …Βαθέα τ’ όνομα σ’ απ’έσ’
  σην κάρδια μουν γραμμένον
  ΕΣΥ εδέκες μας το φως
  τη ζης το χαρεμένον”.

  Όσον αφορά τη μουσική, αυτή είναι καλογραμμένη, και αφήνει καλές εντυπώσεις στους θεατές.
  Ο μουσικοσυνθέτης σ. Ο. Δημητριάδης μάζεψε όλα τα θετικά της λαϊκής μουσικής και δημιούργησε γνήσια λαϊκή μελωδία”

 76. Ο/Η faros λέει:

  gogos: Σε γενικές γραμμές σωστός ! Την καλησπέρα μου !

 77. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Το να παίρνεις αποσπασματικά κάποια πράγματα νομίζεις ότι προσφέρεις ;;;

  Μόνος το χυδαίο αντικομμουνιστικό μίσος σου προβάλλεις …

 78. Ο/Η faros λέει:

  gogos: Είναι τέτοιο το μίσος του που ό,τι κι αν του πεις δεν θα καταλάβει …

 79. Ο/Η faros λέει:

  Αναυδος: Ξέρεις με τους ανιστόριτους που έχουμε μπλέξει … εγώ τους έχω βαρεθεί …

  Σιγά σιγά θα μας πουν ότι το ΕΑΜ (ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ κλπ.) κακώς σκότωνε στις μάχες ενάντια στους γερμανούς κατακτητές …

 80. Ο/Η faros λέει:

  Πόντος και Αριστερά: Καλή είναι η ιστορική αναφορά …

  Μόνο που, νομίζω, θα πρέπει να βγάζεις και τα αντίστοιχα διδάγματα …

  Για το σήμερα …

  υ.γ. αλλιώς θα ψάχνουμε ακόμα αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν «κρυφά σχολειά» …

 81. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  @άναυδος
  πες ότι θέλεις….η γλώσσα σου και ορισμένων άλλων συντρόφων σου σε χαρακτηρίζει…
  Δηλαδή το 91 δε συνεδρίαζε η φράξια της παπαρήγα;;….και πως αποφάσισε να διατάξει τα μέλη του ΚΚΕ να φύγουν από το Συνασπισμό….Υπήρχαν δύο Φράξιες….η μία οργανωμένη (της παπαρήγα η άλλη ανοργάνωτη….)Τελικά και οι δικοί μας να είχαν κερδίσει στο ΚΚΕ τότε εσείς αποκλείεται να καθόσασταν…οπότε το αποτέλεσμα είναι ίδιο…μιλήστε και δικαιολογείστε όσο μπορείτε τα εγκλήματα του Στάλιν και των άλλων ομοίων του και θεωρείστε ότι είστε υπερασπιστές του σοσιαλισμού…κατασυκοφάντες είστε της πιο όμορφης ιδέας και θεωρίας…αυτό είστε…
  Για το Κατύν μπες στη σελίδα μου κι απάντησε επι της ουσίας….
  ΧΑ ώστε δικάστηκαν(επι Στάλιν) και κατόπιν εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν ε;; και οι Φασίστες στην Ελλάδα δίκαζαν και με το νόμο περί κατασκοπείας εκτελούσαν και εξόριζαν…. επομένως ήταν νόμιμη η εκτέλεση του Μπελογιάννη ή θες να μου πεις ότι η δικαιοσύνη στην ΕΣΣΔ του Στάλιν ήταν αδέκαστη;;ας γελάσουμε…και αν ο κόσμος που ονειρεύεστε είναι γεμάτο εκτελέσεις, έστω εχθρών, τότε σε τι διαφέρεις εσύ από τους Φασίστες;;;…σας προκαλώ διαβάστε και σκεφτείτε…και μετά μιλήστε….

 82. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  και συ χυδαίο αντιΣΥΡΙΖΑ μίσος ε Φάρε;; Όμως εγώ δεν μισώ ανθρώπους που δεν γνωρίζουν απλά τους χτυπάω την πόρτα μπας και διαβάσουν…

 83. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: από εξυπνάδες άλλο τίποτα … επί της ουσίας … είσαι αλλού αντ΄αλλού !!!

 84. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: άσε τα χαζά …

 85. Ο/Η igor stamatiadis λέει:

  @Aναθεωρητές(Αστυανάκυας κ. σια)
  Αλήθεια πρέπει να είσαι πολύ δυστυχισμένος και ειλικρινά λυπάμαι πολύ γι’ αυτό.
  Πρώτον κανείς δεν ανέφερε το Μούχιν, τον Γιερομίν, ανέφεραν παραπάνω, αλλά εσύ ως συνήθως τα ίδια και τα ίδια λες.
  Θυμίζεις έφηβο που για να αποδείξει στους γονείς του ότι δεν τη κοπάνησε απ’ το μάθημα και δε πήγε στα μπιλιάρδα, επινοεί κάθε είδους αποπροσανατολιστικό μέσο και κάθε είδους ευτελή δικαιολογία ,τέτοια κουτοπονηριά σε διέπει.
  Στην Ελλάδα νομίζετε πως έχετε βαρβάτους,, αλλά σε ιστορικούς και δυστυχώς το αντικείμενο αυτό οι εν λόγω το ευτελίζουν.
  Για πες μου αγαπητέ μου τι γνωρίζεις για το Μούχιν μήπως αυτές τις αηδίες που γράφουν στο indymedia που χρηματοδοτεί ο G.Soros, η δεν το γνωρίζεις και αυτό(ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι ε;).
  Επειδή ζω στο Λένινγκραντ και έχω σπουδάσει ιστορία, σε πληροφορώ πως στους ακαδημαϊκούς κύκλους το Μούχιν που ειρωνεύεσαι και που αμφιβάλλω αν έχεις διαβάσει έστω και μια σελίδα απ’ τα έργα του η ακαδημαϊκή κοινότητα ολόκληρης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον περιβάλει με μεγάλο σεβασμό.
  Όσο για τον Γιερομίν τι να πει κανείς είναι ένας τεράστιος ιστορικός, που τον σέβονται άπαντες.
  Μη συνεχίζεις να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα και μάθε τι είναι η φράξια, γιατί φράξια το 1991, ήταν αυτοί που δρούσαν υπογείως στο ΚΚΕ με σκοπό να το διαλύσουν, οι άλλοι ήταν η μεγάλη πλειοψηφία στη βάση, στους συνέδρους και στο καταστατικό μην εκτείθεσαι γιατί είναι κρίμα να γελάνε με σένα και δικοί σας.

 86. Ο/Η faros λέει:

  igor stamatiadis: Την καλησπέρα μου.

  Φχαριστώ πολύ για το τόσο κατατοπιστικό σου σχόλιο.

  Μόνο, φυσικά, αντιλαμβάνεσαι και εσύ ότι οι οπορτουνιστές δεν καταλαβαίνουν ούτε λέξη από επιχειρήματα.

  Έχουν αναγάγει το ψέμα και τη συκοφαντία σε επιστήμη.

  Δυστυχώς …

 87. Ο/Η anton λέει:

  igor stamatiadis@
  Φίλε μου μπράβο που έχεις σπουδάσει ιστορία! Μπορείς απο αύριο να αρχίσεις να συγγράφεις μία εργασία για τα … μεταλλεύματα της περιοχής σου!

  Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει ο Μούχιν, ο οποίος είναι μεταλλειολόγος – μηχανικός, εκδότης, πολιτικός και οτιδήποτε άλλο εκτός απο ιστορικός.

  Τώρα αν αυτόν τον επιστημονικό τσαρλατανισμό, «η ακαδημαϊκή κοινότητα ολόκληρης της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον περιβάλει με μεγάλο σεβασμό», όπως μας λές, τόσο το χειρότερο γιαυτήν.

  Και μόνο οι τίτλοι των …ιστορικών ερευνών του τύπου, αρκούν για να γελάσει ο κάθε πικραμένος.

  Ελπίζω πάντως το σχόλιο σου να μην το διαβάσει ο «δικός» μας, ο Λιακόπουλος. Θα σας κουβαληθεί εκεί με την βεβαιότητα οτι αφου έγινε με τον Μούχιν, γιατί και αυτός να μην περιβληθεί απο την «ακαδημαϊκή κοινότητα ολόκληρης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με μεγάλο σεβασμό».

  Άντε μετά να δούμε πως θα ξεμπερδέψει με τα ψώνια η Ακαδημαϊκή Κοινότητα!

 88. Ο/Η Αναυδος λέει:

  αστυάνακτα:
  Στις ΗΠΑ πριν μερικές εβδομάδες συνελήφθησαν κάποιοι δικαστικοί που επειδή τα έπαιρναν από κάποιες ιδιωτικές φυλακές καταδίκαζαν μικροεγκληματίες σε βαριές ποινές. Εγώ προσωπικά θα τους έστηνα στον τοίχο.
  Στην ΕΣΣΔ το 1936 συνελήφθει υπέυθυνος κολχόζ που παραποιούσε τις στατιστικές της σοδείας με αποτέλεσμα να παραδίδει λιγότερα στο κράτος, να πουλα (και να κονομά) περισσότερα από την ελεύθερη αγορά (ναι υπήρχε και τέτοια). Τον έστησαν στον τοίχο.
  Αλλος έριχνε ψείρες στο σιτάρ. Τον έστησαν στον τοίχο.
  Αλλος ανατίναζε εργοστάσια. Τον έστησαν στον τοίχο. κλπ…. Περισσότεροι του ιδίου φυράματος πήγαν σε στρατόπεδα εργασίας και μετά την ποινή τους αφλεθηκαν ελεύθεροι
  Αν νομίζεις ότι η ανοχή στα καθάρματα είναι σοσιαλσιμός ενώ η εξόντωση και ο περιορισμός τους φασισμός πρέπει να δείς με ποιους είσαι τελικά.

 89. Ο/Η faros λέει:

  anton: Νομίζεις ότι με το να ειρωνεύεσαι τον συνομιλητή σου γίνεσαι κάποιος ;;;

  Απλά δείχνεις το ποιον σου …

 90. Ο/Η faros λέει:

  Αναυδος: Η ελευθερία κατά αστυάνακτα ευαγγέλιον λέει ότι αυτούς όλους έπρεπε να τους δώσουν και παράσημο !!!

 91. Ο/Η sarant λέει:

  Φάρε, με συγχωρείς, αλλά στην περίπτωση Μούχιν η ειρωνεία είναι αναπόφευκτη και επιβεβλημένη. Δεν μπορεί να είναι σοβαρός επιστήμονας κάποιος που γράφει βιβλίο στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι αμερικανοί δεν πήγαν στο φεγγάρι ή ότι ο Γιέλτσιν πέθανε το 1996 και μετά κυβερνούσε ο δίδυμος αδελφός του. Όταν λοιπόν ο Ιγκόρ γράφει πως ο Μούχιν χαίρει σεβασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ρωσίας, τότε:
  α) ή ο Ιγκόρ τα παραλέει, ή
  β) η ενλόγω επιστημονική κοινότητα είναι γιαταμπάζα.

  Κι αυτό είναι άσχετο με το τι συνέβη στο Κατίν. Όσο γελοίος κι αν είναι ο Μούχιν, ενδέχεται στο Κατίν να έχει δίκιο, αλλά αυτό δεν γίνεται επειδή είναι γελοίος, γίνεται παρά το ότι είναι γελοίος.

 92. Ο/Η anton λέει:

  Αναυδος : «Αλλος έριχνε ψείρες στο σιτάρ. Τον έστησαν στον τοίχο.»

  Και που ακριβώς τις έβρισκε τις ψείρες; (χρειάζονται πάρα πολλές για να μολύνεις μία αποθήκη σταριού).
  Τις μάζευε μόνος του ή του τις προμήθευαν οι πράκτορες του Τρότσκι που ως γνωστόν εκείνη την εποχή είχαν επιδοθεί στην καλλιέργεια …ψείρας;

  Ρε παιδιά έλεος!!!

  Και ας μην βιαστεί ο φίλος να με κατηγορήσει πάλι οτι ειρωνεύομαι. Δέν έχω καμία τέτοια πρόθεση. Απλώς ξεκαρδίστηκα στα γέλια όταν το διάβασα.

  Δεν υπάρχει πιό αστείο (και τραγικό συνάμα) πράγμα, απο μιά εξουσία που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Και είναι κρίμα αυτές τις δικαιολογίες να τις ασπάζονται και άνθρωποι που υποτίθεται οτι είναι σκεπτόμενοι κομμουνιστές.

  Για θυμηθείτε πόσοι και πόσοι δικοί μας αγωνιστές είχαν οδηγηθεί στις φυλακές, τις εξορίες, ακόμη και το απόσπασμα με εξ ίσου γελοίες δικαστικές αποφάσεις.

  Κανείς δεν αντιλέγει οτι οι δυνάμεις της συντήρησης πολέμησαν λυσσαλέα την επανάσταση εκείνη την εποχή.

  Αυτό ακριβώς ήταν που εκμεταλεύτηκε ο Στάλιν και χρησιμοποιόντας το ως δικαιολογία, εξόντωσε εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστών οι οποίοι πίστευε οτι απειλούν την εξουσία του.

  Ότι όμως δεν κατάφεραν άμμεσα οι δυνάμεις της συντήρησης, το πέτυχαν μέσω του Στάλιν. Αν είχαν επιζήσει όλα αυτά τα φωτεινά μυαλά που εξοντώθηκαν τότε, να είστε σίγουροι οτι το ’89 δεν θα έφτανε ποτέ.

  Αυτά και συγγνώμη αν ενοχλούν κάποιους οι απόψεις μου.

 93. Ο/Η faros λέει:

  anton: Μια μόνο απάντηση. Σιγά μην θέλουμε να «δικαιολογηθούμε» σε οπορτουνιστές σαν και σένα. σιγά ρε φίλε, μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου.

  Είμαστε κομμουνιστές και είσαι αντικομμουνιστής μέχρι τα μπούνια, δεν υπάρχει περίπτωση να συννενοηθούμε.

  Τουλάχιστον εμείς είμαστε ξεκάθαροι, εσύ και οι όμοιοί σου είστε μια στο καρφί και μια στο πέταλο !

  Μπορεί να γελάς όσο θες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό, άλλωστε έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε ώστε το Λαϊκό Κίνημα να προχωρήσει στην Αντεπίθεσή του για την ανατροπή του καπιταλισμού που πίστεψέ με δεν περισσεύει χρόνος για σένα !

 94. Ο/Η faros λέει:

  sarant: Και λοιπόν ;;;

  Στην ουσία, αμφιβάλλεις ότι το Κατίν ήταν μια προβοκάτσια που οργάνωσε ο Γκαίμπελς και την αναπαράγουν στην Ελλάδα οι οπορτουνιστές του σύριζα ;;;

  Πες μου ξακάθαρα τη θέση σου !

  υ.γ. Η Ιστορία στη θέση της, πάμε να δούμε το σήμερα ;;;

 95. Ο/Η Αναυδος λέει:

  Anton:
  Σιταρόψειρες, μια γνωστή ασθένεια για το ήδη θερισμένο και αποθηκευμένο σιτάρι.
  Ναι το μολυσματικό παράγοντα το είχε παραλάβει από γερμανό πράκτορα (όχι τροστκιστή) ο οποίος πριν από τον πόλεμο έδρασε και στις ΗΠΑ. (εχω και παραπομπές αλλά θέλει ψάξιμο στο αρχείο μου).
  Δεν ήταν όλοι οι τροτσκιστές πράκτορες των ναζί και της Ιαπωνίας ούτε φυσικά οι πράκτορες ήταν όλοι τροτσκιστές γεγονός όμως είναι ότι ο Τρότσκι συνεργάστηκε με τους ναζί για την ανατροπή του Στάλιν ο οποίος σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ήταν χειρότερος από αυτούς άρα μικρό το κακό από μία τέτοια συνεργασία.
  Αν αμφειβάλεις για ό ότι υπήρχαν πράκτορες στη ΕΣΣΔ εκείνα τα χρόνια δες τα της Ελλάδας με Τυρίμους, Σαργολόγους, Σταυρίδιδες, Γεωργαλάδες κλπ)
  Οι διώξεις κυρίως κατευθύνθηκαν σε αυτό που ονομάζουμε έγκλημα των λευκών κολλάρων. Από τη φύση τους είναι οι πιο μορφωμένοι και «ικανοί» που σε μία κοινωνία ισότητατας απαιτούν το κάτι παραπάνω
  \

 96. Ο/Η faros λέει:

  Αναυδος: Πολύ εμπεριστατωμένο σχόλιο. Ελπίζω (αν δεν είναι αγρίως προκατειλημμένος) ο συνομιλητής μας να αντιληφθεί και να δεχτεί τα επιχειρήματά σου.

 97. Ο/Η igor stamatiadis λέει:

  Φίλτατοι αναθεωρητές και κυρίως Αντον και κ.Σαραντάκος.
  Επιμένουμε ότι δεν έχετε διαβάσει ούτε μια σελίδα του έργου του Μούχιν.
  Πράγματι είναι και αυτά «μεταλλειολόγος – μηχανικός, εκδότης, πολιτικός», ωστόσο το τι έχει ακαδημαϊκή έδρα και ως ιστορικός το γνωρίζεται; Προφανώς όχι γιατί δεν την έχει χρησιμοποιήσει.
  Απ’ ότι παρατηρώ και δεν επεσα καθόλου έξω τα επιχειρήματα του indymedia αναμασάτε,αλλά αυτό σε καμία περίπτωση για σας μόνο σημασία δεν έχει και αυτό αποδυκνείεται απ’ το γεγονός, του ότι όλες οι «μη κυβερνητικές οργανώσεις», τα βάζουν ανοικτά με την ρωσική ακαδημαϊκή κοινώτητα, το ίδιο κάνετε και εσείς κ.Σαραντάκο, που ελπίζω να μην είστε ο γνωστός Δημοσιογράφος ωστόσο , ο χώρος σας δεν είναι και ο καλύτερος στην επίδειξη της αλήθειας.
  Επίσης μην κουράζεστε να εξομοιώνετε τον Μούχιν, με τον κ.Λιακόπουλο.
  Ο Ένας είναι αντικομμουνιστής όπως και οι ανθεωρητές, δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία γιατί η μεθοδολογία του είναι ακραιφνώς αντιιστορική.
  Ο άλλος παρά των ακραιφνών εικονικά αποκαλύψεων(κάποιες απ’ αυτές δεν είναι καν δικές του έχουν αποδειχτεί και από άλλους ιστορικούς και μάλιστα Δυτικούς και σοσιαλδημοκράτες όπως ο Φραν Σορ, καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Wayne στο Ντιτρόιτ,ο Τierry Meyssan κοκ), ωστόσο οι πηγές είναι υπαρκτές και η μεθοδολογία δεν παραπέμπει στην παραϊστορία και τα «Χάλκινα βιβλία του Λιακόπουλου.

 98. Ο/Η Giannhs Xania λέει:

  Ε ρε αντικομμουντιστικό πάθος που έχουν οι οπορτουνιτσές!
  Παιδια μας πείσατε, από αύριο θα γίνουμε κήρυκες της συναίνεσης και της κεντροδεξιάς και κεντροασριστερής σοσιαλίδημοκρατικής Συριζάτης ανοησίας.
  Εσείς που είστε οπαδοί της σοβαροφάνειας στην έρευνα και στις αποδείξεις διαβάστε εδώ http://eksapodo.wordpress.com/2009/03/05/422/ να δείτε αποδείξεις απ’ την σοβαρή ομάδα του Κ.Κούλογλου, αίντε γιατί κάνετε τη νύχτα μέρα και μας τα πρήξατε ποικιλοτρόπως με τις ανοησίες σας.
  Αν θέλετε να τις λέτε υπάρχουν και τα ιστολόγια σας που φυσικά δεν τα παρακολουθούμε γιατί θα μας φλομώσετε στην ανοησία.

 99. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  @Αναυδος
  «έριχναν ψείρες στο σιτάρι…τον έστησαν στον τοίχο» Πολύ λίγο τιμάς την ανθρώπινη ύπαρξη…πολύ λίγο…αντίθετα η μαρξιστική θεωρία είναι ανθρώπινη….Εγώ τουλάχιστον δεν θέλω ποτέ να επικρατήσει κάποιος πατώντας σε πτώματα…σε τι θα διαφέρει από αυτούς που καταδικάζουμε;; ενν. τους Καπιταλιστές και τις πρακτικές του ιμπεριαλισμού;;…
  μετά το γύρισες στους Τροτσκιστές…Εγώ Τροτκιστής δεν είμαι….
  Μα καλά όλοι (όπως λες εσύ) οι Τροτσκιστές ήταν πράκτορες;; και πως αποδείχθηκε αυτό;;από στημένες καταθέσεις;;και άντε ήταν προδότες σου λέω εγώ …τι ακριβώς έκαναν οι τροτσκιστές;;Μη μου μιλήσεις για το φριχτό έγκλημα των ψειρών……άλλο πιο βαρύ, αφαίρεσαν ζωή;; έκαναν πραξικόπημα ή άλλα αξιόποινα εγκλήματα;;Τι ακριβώς ήταν η προδοσία τους;;η ποινή είναι ο Θάνατος;;όπως έκανε ο Πλαστήρας με τον Μπελλογιάννη και Πλουμπίδη;;Ο Τρότσκι δεξί χέρι του Λένιν ιδρυτής του κόκκινου στρατού συνεργάτης των γερμανών ή απλά εχθρός του στάλιν;;
  @igor
  Με «κάλυψε» ο Σαραντάκος…Αξίζει κάποιος να δει τους τίτλους των βιβλίων του Μουχίν…και μετά τα ξαναλέμε…Όσο για τη Ρωσική ακαδημία δε ξέρω τιλέει, αλλά και ούτε τι είναι σήμερα έτοιμη να δεχτεί…Γιατί τον αναφέρω; Μα επειδή αποτελεί την επιχειρηματολογία του κ. Γκίκα και άλλων (Ριζοσπάστης)

 100. Ο/Η faros λέει:

  αστυάνακτας: Ποιον προσπαθείς να πείσεις ότι έχεις διαβάσει βιβλία του Μουχίν ;;;;

  Ή ότι γνωρίζεις έστω και κατά που … πέφτει η Ρωσική Ακαδημία … ή για το τι λέει ο Ριζοσπάστης ;;;;

  Άσε ρε φίλε κόψε το δούλεμα … στο ξαναείπα η αρρώστεια σου δεν θα θεραπευτεί στο μπλογκ μου, ίσα – ίσα θα … επιδεινώνεται 😆

 101. Ο/Η faros λέει:

  Giannhs Xania: Ξέρεις τι εντυπωσιάζει ;;;

  Ότι κάποιοι από την ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και κάνουν προτάσεις … ενότητας προς το ΚΚΕ !!!

  Αυτό που δεν κατάλαβαν οι συριζαίοι είναι και τούτο …
  Κάνω συλλογή ΟΛΩΝ των σχολίων τους σε τούτο το μπλογκ και κάποια στιγμή θα τα στείλω στα κανάλια να καταλάβουν και οι δημοσιογραφίσκοι της πλάκας εεεε τη ενότητας ήθελα να πω ποιοι είναι αυτοί που κάνουν προτάσεις ενότητας στο ΚΚΕ !!!!!!!!

 102. Ο/Η faros λέει:

  igor stamatiadis: Δεν θέλω να σε … κακοκαρδίσω, όμως απευθύνεσαι με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ σε ανθρώπους που τη μόνη σχέση που έχουν με την διαλεκτική είναι η χυδαία συκοφαντία, το ψέμα, η διαστρέβλωση.

  Πάντως από μένα έχεις τις θερμές ευχαριστίες μου για τα σχόλια σου, εμένα σίγουρα με βοηθάνε.

 103. Ο/Η Αναυδος λέει:

  1. Ο Τρότσκι δεξί χέρι του Λένιν δεν ήταν. Προσχώρησε στους Μπολσεβίκους τον Ιούλιο του 1917. Ηταν ο αρχηγός του Κόκκινου Στρατού μόνο που:
  – αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη Μπρεστ Λιτόβσκ παρά την κατηγορηματική εντολή του Λένιν με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες σε ζωές και εδάφη
  – το επιτροπάτο του Κόκινου στρατού τον απέσυρε τόσο από το μέτωπο ένάντια στον Κόλτσακ όσο και από το μέτωπο ενάντια στον Ντενίκιν λόγω ανικανότητας
  -κλπ που μπορείς να τα βρεις σε διάφορα βιβλία και άρθρα
  2. Θα επιμείνω για τις ψείρες παιδί της πόλης. Οι ψείρες χαλάνε το σιτάρι με αποτέλεσμα να μη γίνεται αλεύρι αλλά και ούτε σπόρος για την επόμενη σοδειά. Το αποτέλεσμα είναι πείνα και θάνατος. Αρα…
  3. Απαριθμώ ορισμένα από τα εγκλήματα:
  -δολοφονίες Κιροφ, Μεζίνσκυ, Γκόρκι, Κουιμπιτσεφ
  – σαμπτάζ σε εργοστάσια στο Κεμεροβο, στο Βοσκρεσενκ, Νεφσκι κλπ εκτροχιάσεις τραίνων κλπ με εκατοντάδες νεκρού και τραυματίες
  4. Ο ταξικός αγώνας δεν είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής (civilisation, Rome κλπ). Η εργατική τάξη εξεγείρεται ενάντια στα αφεντικά τα οποία πνίγουν την εξέγερση αυτή πάντα στο αίμα. Οι κομμουνιστές σαν το Μπελογιάννη και τον Πλουμπίδη που έπεσαν σε αυτή τη μάχη δε ζήτησαν έλεος από κανέναν. Η θανατική ποινή στην ΕΣΣΔ είχε καταργηθεί πολλές φορές πριν ακόμη τον Β’ΠΠ. Επανερχόταν όμως σε ισχύ όταν η επίθεση του εχθρού δυνάμωνε. Το 1941-1949 οι κομμουνιστές στη χώρα μας εξόντωσαν πολλούς γερμανούς. ιταλούς, εγγλέζους και ντόπιους συνεργάτες τους, μήπως πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη επειδή αφαίρεσαν αυτές τις «αθώες» ζωές;

 104. Ο/Η faros λέει:

  Αναυδος: Αυτό το τελευταίο … το έβαλα και γω πολλές φορές ως ερώτημα στους συριζαίους και κάναν τον … κινέζο !!!

  Προφανώς πάντως θα ήθελαν κάτι τέτοιο !!!

 105. Ο/Η Giannhs Xania λέει:

  Τι ήταν ο Τροτσκυ; Δεξί χέρι του Λένιν;
  Κάλα ούτε τον αρχηγό του οπορτουνισμού σας, δεν έχεις διαβάσει μου φαίνεται.
  Ό Τρότσκυ έχει γράψει μνημεία ενάντια στο Λένιν, τα ίδια αντικομμουνιστικά επίθετα που λίγο αργότερα εκτοξευσε στο Στάλιν.
  Αρχιοπορτουνιστή είσαι ικανός με δυο τίτλους να βγάλεις εκτός τόπου και χρόνου μια ακαδημία;
  Κούνια που σας κούναγε αδιάβαστοι μεσημεριανάδικα της παραπολιτικής….

 106. Ο/Η faros λέει:

  Giannhs Xania: Μη νομίζεις … δεν είναι δικά του λόγια … Του τα λένε και μας τα λέει !

  Δεν κατάλαβες ότι απλά είναι ένα παπαγαλάκι συγκεκριμένης οργάνωσης του σύριζα ;;;

 107. Ο/Η sarant λέει:

  Ιγκόρ Σ., όχι δεν είμαι ο δημοσιογράφος. Αν κλικάρεις πάνω στ’ όνομά μου, μπορείς να δεις το σάιτ μου και τα κείμενα που βρίσκονται εκεί. Για τον Μούχιν, δεν υπάρχει ανάγκη να διαβάσω τα βιβλία του. Όταν κάποιος γράφει βιβλίο ότι οι Αμερικάνοι δεν πήγαν στο φεγγάρι ή ότι ο Γιέλτσιν πέθανε το 1996 και κυβέρνησε ο δίδυμος αδελφός του, είναι γελοίος χωρίς άλλη ανάγκη εξακρίβωσης.

  Φάρε, επειδή με ρωτάς: Για το Κατίν δεν συμφωνώ με τον Αστυάνακτα. Δεν ξέρω ποιος έκανε το έγκλημα. Στοιχεία δεν έχω και δεν μπορώ να βρω. Οπότε, για λόγους ιστορικούς, αφού η ελληνική αριστερά παλιά θεωρούσε πως το Κατίν το έκαναν οι ναζιστές, κι εγώ αυτή τη θέση έχω. Και το άρθρο του Κεφαλή άλλωστε στην Αυγή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι ένοχοι οι ναζιστές, όμως θεωρεί πιθανότερο να είναι οι σοβιετικοί.

  Το κακό είναι ότι κι αν ακόμα αθωωθεί πανηγυρικά το σταλινικό καθεστώς για το Κατίν, είναι ένοχο για τις εκτελέσεις εκατοντάδων χιλιάδων σοβιετικών κομμουνιστών, στη μεγαλύτερη αντικομμουνιστική σφαγή της ιστορίας. Οπότε…

 108. Ο/Η faros λέει:

  sarant: Υπάρχουν στοιχεία … έχω δημοσιεύσει σχετικό άρθρο πριν λίγες βδομάδες, προφανώς δεν το είδες.

  Υπάρχουν δημοσιεύματα του τύπου, υπάρχει ομολογία του ίδιου του Γκαίμπελς που έστησε το Κατίν, υπάρχει αυτοψία στον τόπο που με έγγραφα που βρέθηκαν στις τσέπες σκοτωμένων αποδεικνύεται ότι το έγκλημα έγινε όταν την περιοχή της Πολωνίας και όλη την Πολωνία την κατείχαν οι γερμανοί, βρέθηκε σπάγγος που κατασκευάζονταν στη Γερμανία, υπήρξε θέμα από το συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσίας επί Γιέλτσιν κλπ. κλπ.
  Όλα συνηγορούν ότι επρόκειτο για έγκλημα των ναζί που πήγαν να το χρεώσουν στους Σοβιετικούς.
  Μην λες λοιπόν πως δεν ξέρεις ποιος έκανε το έγκλημα … είναι σαν να απορείς για τα εγκλήματα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη κλπ. κλπ.
  Είναι γεγονός ότι και η Αυγή όπως και η Ελευθεροτυπία δηλαδή όλες οι εκφάνσεις των οπορτουνιστών ή με άλλα λόγια του σύριζα, χέρι χέρι με τους ναζί – είτε τους γερμανούς είτε τους πολωνούς – ξέρουν μεν την αλήθεια κάνουν όμως πως δεν την ξέρουν και σπέρνουν αμφιβολίες γιατί ξέρουν το ρητό του Γκαίμπελς πες πες κάτι θα μείνει στο τέλος.
  Γι αυτό μας βλέπεις και μας να εξαπολύουμε περισσότερες επιθέσεις στο σύριζα από ότι στο πασοκ ή τη νδ.
  Ο σύριζα και ο τύπος του λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα μέσα στο λαϊκό κίνημα.

  Με το ίδιο σκεπτικό με τα παραπάνω φίλε μου, και τα λεγόμενα «σταλινικά εγκλήματα» είναι παραμύθια της χαλιμάς !
  Ξέρεις επειδή είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, θυμάμαι λες και ήταν χθες, τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι σημερινοί δήθεν «αριστεροί» του σύριζα για να χύσουν το αντικομμουνιστικό δηλητήριό τους, ακριβώς τα ίδια χρησιμοποιούσε ο θεωρητικός της χούντας Γεωργαλάς στην τότε χουντική τηλεόραση.
  Σκέψου μόνο τούτο και θα καταλάβεις.
  Τι θα πει σταλινικό καθεστώς ;;;
  Λες σήμερα π.χ. ότι στην Ελλάδα έχουμε καραμανλικό καθεστώς ;;;

  Αν είσαι έστω και λίγο καλοπροαίρετος, καταλαβαίνεις τι εννοώ !
  Μην ξεχνάς δε ούτε στιγμή ότι τις δεκαετίες του 20 και του 30 και αργότερα βεβαίως, στην Σοβιετική Ένωση, υπήρχε εμφύλιος πόλεμος.
  Δεν φαντάζομαι να νομίζεις ότι οι κουλάκοι και οι λευκοφρουροί παραδόθηκαν αμαχητί στους Μπολσεβίκους !
  Η μήπως δεν ξέρεις ότι ακόμα και Έλληνες στρατιωτικοί από την Ελλάδα εκστρατεύθηκαν ενάντια στην Σοβιετική Ένωση !
  Δεν πήγαμε να πολεμήσουμε μόνο στην Κορέα !!!

 109. Ο/Η sarant λέει:

  Φάρε, όλα αυτά που γράφεις τα έχω διαβάσει και τα ξέρω. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να εξακριβώσω την αλήθεια τους, γι’ αυτό λέω «δεν έχω στοιχεία».

  Για τα άλλα που λες, δεν συμφωνώ καθόλου. Η Αυγή είναι μια ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, κόσμημα του ελληνικού τύπου. Σήμερα μάλιστα, προλαβαίνεις ίσως να την αγοράσεις, βγήκε ανανεωμένη, έχει κι ένα δικό μου άρθρο.

  Και ο Ρίζος είναι ιστορική εφημερίδα (πολύ περισσότερο μάλιστα από την Αυγή αφού είναι παλιότερος κι απ’ το ΚΚΕ) αλλά πολύ πιο φτωχός στην ύλη του. Ειδικά για μας τους παλιότερους, που τον θυμόμαστε από τα χρυσά χρόνια του ’80, καμιά σχέση.

 110. Ο/Η faros λέει:

  sarant: Αφού τα έχεις διαβάσει και τα ξέρεις, τι με πιλατεύεις άνθρωπέ μου ;;;

  Α, κύττα, την αλήθεια ή την δέχεσαι ή όχι. Δικαιολογίες για το ότι δεν την δέχεσαι, μπορείς να βρεις πολλές …
  Ψάξε πρώτα μέσα σου !
  Κόσμημα η εφημερίδα που στην πρώτη της σελίδα γράφει «τα επιδόματα ανεργίας επιβαρύνουν τα ταμεία» ;;;;;;;;;;;; 😕 😕 😕
  Όχι και κόσμημα φίλε μου, απλά υπηρέτης, καλός δεν λέω, αλλά υπηρέτης του καπιταλιστικού συστήματος είναι !

  Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για τον Ριζοσπάστη … άλλωστε όπως λες γράφεις αλλού !
  Μην ξεχνάς ότι τα χρόνια του 80 πουλούσε 30.000 φύλλα και τώρα χάρις και στους φίλους σου (τους νέους ;;; ), πουλάει πολύ πολύ λιγότερα φύλλα !

 111. Ο/Η Giannhs Xania λέει:

  Πάντως κ.Σαραντάκο, με όλο το σεβσασμό προς το πρόσωπο σας, θα σας τονίσω δυο πράγματα.
  1ον)Ότι δικαιώνεται τον Ιγκόρ που λέει ότι κανείς απ’ όσους κατηγορούν το Μούχιν δεν έχει διαβάσει ούτε μια σελίδα(ακούσατε απο κάπου η είδατε τίτλους που θεωρείτε αποκρουστικούς μεγάλο λάθος να κρίνετε έτσι), ανεξάρτητα του τι πρεσβεύει, άσχετα πως εμείς ουδέποτε μιλήσαμε για τον Μούχιν, σας παραπέμπω να δείτε το σχόλιο μας, το πρώτο.
  Όσο για την «ιστορική» Αυγή, να σας θυμίσω σε άρθρο της το καλοκαίρι του 2008 τι ζήταγε;
  Διαβάστε εδω http://radiocollectiva.blogspot.com/2008/09/blog-post_214.html?showComment=1220433420000 και θα καταλάβετε.
  Υπάρχουν δε χιλιάδες ζητήματα που αφορούν την επίσημη εφημερίδα του επίσημου και επιστημονικού οπορτουνισμού στην Ελλάδα που την κάνουν να αποτελεί μια εφημερίδα που συναγωνίζεται τις χειρότερες μέρες του Αυριανισμού.

 112. Ο/Η faros λέει:

  Giannhs Xania: Αφού, φίλε μου, ο κ. Σαραντάκος «δουλεύει» στην Αυγή … θα την κατηγορήσει ;;;

  Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα !

  Την καλημέρα μου !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: