Απαιτούμε να γίνει Μνημείο

Εδώ και χρόνια τώρα, αίτημα φορέων της πόλης της Φλώρινας, είναι να ανεγερθεί Μνημείο στον τόπο θυσίας 850 μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που τάφηκαν σε συγκεκριμμένο χώρο ομαδικά.
Οι μαχητές του ΔΣΕ έπεσαν στη μεγάλη επιχείρηση που έγινε για την κατάληψη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949 και που τελείωσε με αποτυχία και βαριές απώλειες.

florina-1

Σήμερα, 60 χρόνια μετά και 20 χρόνια από την νομική άρση των συνεπειών του Εμφύλιου, κάποιοι επιμένουν να αρνούνται την ανέγερση τιμητικού Μνημείου στους εκατοντάδες ήρωες νεκρούς του ΔΣΕ, που τάφηκαν στον ομαδικό τάφο της Φλώρινας, όπως δείχνει η παραπάνω φωτογραφία.

Τις μέρες αυτές, συζητήθηκε (η απόφαση θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες) στο Ειρηνοδικείο Φλώρινας και πάλι, ώστε κατόπιν εύλογης αποζημίωσης των ιδιοκτητών από το Δημόσιο ή το Δήμο της Φλώρινας, ο ιστορικός αυτός χώρος να πάρει ιστορικό – μνημειακό χαραχτήρα και να αναγερθεί Μνημείο αντάξιο της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ και ταυτόχρονα να χαρακτηριστεί η έκταση ως Τόπος Ιστορικής Μνήμης, χώρος πρασίνου (κοιμητήριο).

florina-2

Το Μνημείο που έχει τοποθετηθεί από το Κ Κ Ε, στο χώρο – θυσιαστήριο.

Μέχρι να ευοδοθούν οι προσπάθειες των 16 φορέων της Φλώρινας και του ΚΚΕ για την ανέγερση του Μνημείου που απαιτείται.

5 Responses to Απαιτούμε να γίνει Μνημείο

 1. Ο/Η il trovatore λέει:

  Πρόσεχε τί ακριβώς ζητάς.
  Το λέω γιατί στην Κέρκυρα υπάρχει ένα μικρό νησάκι που το λένε Λαζαρέτο.
  Εκεί έγιναν εκτελέσεις πολλών ανταρτών του Δ.Σ.
  Κάθε χρόνο γίνεται ένα μνημόσυνο απο τον σύλλογο των συγγενών των εκτελεσμένων.
  Το ΚΚΕ δεν έχει την πλειοψηφία στον σύλλογο.
  Παρόλα αυτά θα μπορούσε να πηγαίνει μαζί τους για το μνημόσυνο όπως πήγαινε μέχρι πριν απο λίγα χρόνια.
  Τελευταία όμως δεν θέλει να πηγαίνει με τους άλλους και πήγαινε μόνο του σε άλλη ημερομηνία.
  Ώσπου ζήτησε άδεια για να στήσει ένα δικό του μνημείο.
  Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Το Αντάρτικο είναι αποκλειστικότητα του ΚΚΕ?
  Το λέω αυτό διότι απο τότε μέχρι τώρα έχει υποστεί 50 διασπάσεις.
  Του Γόντικα είναι η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος?
  Εμείς (οι αναρχοκομμουνισταί) πηγαίνουμε κάθε χρόνο μόνοι μας ,χωρίς να ειδοποιήσουμε τα ΜΜΕ και τους παπάδες,τους βουλευτές και τους δημάρχους.
  Καλούμε και τους νεώτερους για να μαθαίνουν. Παίρνουμε μαζί μας και 5-6 κιβώτια μπύρες και καμιά κιθάρα και αφού μιλήσει αυτός που ανέλαβε. ανάβουμε την φωτιά μας πίνουμε και τις μπυρες μας και λέμε και τα τραγούδια μας.
  Μέχρι τώρα δεν μας έχει ενοχλήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μνημείου.

 2. Ο/Η faros λέει:

  il trovatore: Έχω διαβάσει αρκετά δημοσιεύματα για τα τεκταινόμενα σχετικά με το Λαζαρέτο.

  Γίνεται μια προσπάθεια να μη φαίνεται ότι οι μαχητές του ΔΣΕ ήταν Κομμουνιστές, έτσι δεν είναι ;;;

  Ότι ο εμπνευστής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και γενικά του Αντάρτικου εναντίον των ναζί και των φασιστών ήταν το ΚΚΕ, δεν αμφισβητείται παρά μόνο από διαστρεβλωτές της Ιστορίας.
  Η Ιστορία, φίλε μου, δεν είναι ούτε του Γόντικά ούτε του ΚΚΕ, είναι του Λού μας … και αν ακούσεις ανθρώπους της τότε εποχής θα καταλάβεις αυτό που λέω παραπάνω …
  Αν κάποιοι προσπαθούν χρόνια τώρα να ξαναγράψουν την Ιστορία σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, δεν σημαίνει ότι εμείς θα κλείσουμε τα μάτια στην Αλήθεια, έτσι δεν είναι ;;;

  Δεν ξέρω ποιοι είστε εσείς (είπες αναρχοκομμουνιστές ή κάτι τέτοιο ;;; Δεν ξέρω τι θα πει αυτό. Άλλωστε στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις), πάντως αυτό που κάνετε έτσι όπως το περιέγραψες, καλά κάνετε, μόνο, να, δεν βοηθάει σε τίποτα να αφυπνιστεί ο Λαός, αφορά μόνο εσάς.

  Θέλω να σου πω, ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δύο συστήματα το καπιταλιστικό και το κομμουνιστικό.
  Με τους νόμους τους τις νομοτέλειές τους τις θεωρίες τους τις πραχτικές τους.
  Αν διαλέγεις ανάμεσα, να ξέρεις, ότι πάντα θα είσαι ή πιο κοντά στο ένα σύστημα ή πιο κοντά στο άλλο.
  Θέλω να πιστεύω ότι εσείς είστε πιο κοντά στο Κομμουνιστικό, άρα εν δυνάμει σύντροφοί μου !
  Πιστεύω σύντομα να το καταλάβετε και να έρθετε με μας!

 3. Ο/Η il trovatore λέει:

  Οι μαχητές του Δημοκρατικού στρατού ήταν αυτό ακριβώς. Μαχητές του Δημοκρατικού στρατού.
  Ανάμεσά τους ήταν και οι κομμουνιστές ως κινητήρια δύναμη η ως πρωτοπορεία. Εμένα η μάνα μου ήταν μαχήτρια του ΔΣ και τσακωνόμασται για να μην ψηφίσει πασοκ.
  Ο Γραμματέας του κόμματος -τότε- ήταν στο Σύριζα και όταν ήταν ετοιμοθάνατος μας κάλεσε στο σπίτι του και μας ανακοίνωσε ότι θέλει να καεί και η στάχτη του να σκορπισθεί στο Λαζαρέτο που είναι και οι σύντροφοι του θαμμένοι. Πράγματι τον στείλαμε στο εξωτερικό και οργανώσαμε μιά τελετή, για πρώτη μας φορά, στην οποία δεν έπρεπε να παρευρίσκεται η εκκλησία(σύμφωνα με την επιθυμία του).
  Ο Γραμματέας του Κόμματος- τότε- στην Λευκίμμη, τώρα είναι ακόμα μέλος της ΚΕ του ΕΚΚΕ. Επίσης έχουμε εδώ κοντά μας άλλους δύο που είναι μέλη του ΚΚΕ μλ και του ΜΛ ΚΚΕ. Ένας από τους φυλακισμένους που γλύτωσε κατα τυχη ζεί ακόμα και είναι στην Μασονική στοά (δεν σου κάνω πλάκα).
  Αυτοί όλοι είχαν συντρόφους απο τα νεανικά τους χρόνια εκτελεσμένους. Και όλοι γνωρίζουν ότι το ενιαίο ΚΚΕ ήταν η πρωτοπόρα δύναμη τότε.
  Τι νόημα έχει να χτίσεις ένα άλλο μνημείο δίπλα.
  Θα χωρίσετε και τους εκτελεσμένους?
  Δηλαδή στο δικό σας μνημείο τί ονοματα θα γράφει?
  Πως ακριβώς θα τα χωρίσετε?

 4. Ο/Η faros λέει:

  il trovatore: Μην κρίνεις (εγώ δεν το κάνω αυτό) τον άλλον από το τι ψηφίζει μια δεδομένη στιγμή … είδες εγώ ακόμα και για σένα που δηλώνεις άλλο κομματικό φορέα σε αποκαλώ σύντροφό μου …

  Είμαι μεγάλος άνθρωπος και η πείρα μου μου λέει ότι υπάρχουν πολλές ιστορικές διαδικασίες ή πολιτικά δρώμενα που αναγκάζουν κάποιους ανθρώπου ακόμα και να αλλάζουν φορέα ή την ψήφο τους να την δίνου εδώ και κει …

  Σε παρακαλώ μην αποδίδεις στο ΚΚΕ τέτοιες προθέσεις, δεν τις έχει.
  Από τα λίγα που ξέρω για την υπόθεση, αφορά εκτελεσθέντες πατριώτες που άρχισαν το 1947 σταμάτησαν προσωρινά το 1949 με παρέμβαση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και οριστικά σταμάτησαν το 1954.
  Εγώ δεν θα βάλω ταμπέλες στους αγωνιστές που εκτελέσθηκαν στο Λαζαρέτο, απλά ρωτάω … δεν ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κομμουνιστές ;;;
  Να ξεχάσουμε τα γεγονότα έτσι για να ικανοποιηθούν κάποια ίσως αντικομμουνιστικά αισθήματα και συναισθήματα δίκαια ή άδικα δεν έχει σημασία ;;;

  Νομίζω φτάνουν αυτά, άλλωστε το θέμα μου είναι για τους μαχητές του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

 5. […] φορέων της πόλης της Φλώρινας, για την ανέγερση ΜΝΗΜΕΙΟΥ στον τόπο θυσίας πάνω από 800 μαχητών και μαχητριών του […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: