Προσχολική εκπαίδευση

Έχοντας υπόψη :

1. Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες αρχίζει μεγάλη συζήτηση για τα θέματα της Παιδείας.

2. Τις προτάσεις της επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ιούνης 2006).

3. Τις Βασικές Θέσεις για την Παιδεία του ΚΚΕ (Νοέμβρης 2007).

4. Τις προσωπικές μου εμπειρίες και απόψεις, που εδράζονται στην πεποίθησή μου ότι, για την ανέγερση σωστού οικοδομήματος χρειάζονται γερές, στέρες βάσεις.

Προτείνω :

Την θεσμοθέτηση (ίδρυση) ενός Συστήματος Ενιαίας Προσχολικής Αγωγής (ΣΕΠΑ), που να έχει τα παρακάτω χαραχτηριστικά γνωρίσματα :

– Να έχει υποχρεωτική 3χρονη διάρκεια,  δηλαδή, να πηγαίνουν παιδιά 4, 5 και 6 χρονών.

– Το ΣΕΠΑ να είναι αποκλειστικά δημόσιο, που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

– Να έχει ενιαίο, πανελλαδικό, αναλυτικό πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης, αγωγής, κάλυψης των αναγκών της νηπιακής ηλικίας.

– Το θεματικό παιγχνίδι, η εκμάθηση κανόνων ζωής, η ελεύθερη έκφραση και δράση των παιδιών, οι σχέσεις, η ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης και άλλα παρεμφερεί, πρέπει να είναι τα κύρια και αποκλειστικά «μαθήματα» που θα «διδάσκονται» στο ΣΕΠΑ.

– Επειδή οι στόχοι που βάζει το ΣΕΠΑ είναι πολύ υψηλοί (π.χ. διαμόρφωση του χαραχτήρα και ανάπτυξη κάθε ικανότητας των νηπίων), η λειτουργία τους θα πρέπει να είναι ολοήμερη.

– Η ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, κατάλληλων Κέντρων – με τις κατάλληλες υποδομές σίτισης, ξεκούρασης, υγιεινής, με ειδικές αίθουσες θεματικών παιγχνιδιών, με ελεύθερους χώρους κατάλληλους για παιγχνίδι και εκμάθησης της φυσικής ζωής,  κλπ. – με την πλήρη φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας, θα βοηθήσει να ικανοποιηθούν οι βασικοί στόχοι της υλοποίησης αυτής της πρότασης.

– Η ολόπλευρη επίτευξη των στόχων (π.χ. να ετοιμαστούν τα νήπια, τα παιδιά, για την ένταξή τους στην Βασική Βαθμίδα του Δωδεκάχρονου Σχολείου, όπου θα δεχτούν τη μάθηση, τη γνώση) του ΣΕΠΑ, θα πραγαμτοποιηθεί, εφόσον στελεχωθούν τα Κέντρα, με το κατάλληλο προσωπικό (νηπιαγωγούς, άλλους σχετικούς λειτουργούς, μάγειρα, νοσηλευτή, καθαρίστρια κλπ.).

– Φυσικά, για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα, θα πρέπει με την επέκταση των Κέντρων του ΣΕΠΑ, σταδιακά να μειώνονται οι λεγόμενοι Παιδικοί Σταθμοί και τα Νηπιαγωγεία, μέχρι την οριστική κατάργησή τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: