Η υπεροχή του Σοσιαλισμού

Διαλέγω και παραθέτω παρακάτω κάποια Σημεία από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, εν όψη του 18ου Συνεδρίου, που δείχνουν και πραχτικά πόσο μεγάλη είναι η υπεροχή του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού σε σχέση με το καπιταλιστικό σύστημα.

Θέση 7 παραγρ. 8 σελ.10 :

«Η σχεδιασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στον κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής θα πρέπει να απελευθερώνει όλο και περισσότερο χρόνο από την εργασία, ο οποίος θα αξιοποιείται για το ανέβασμα του μορφωτικού – πολιτιστικού επιπέδου του εργάτη, για τη συμμετοχή του στην άσκηση των καθηκόντων εξουσίας και διεύθυνσης της παραγωγής κλπ. Η ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, ως παραγωγικής δύναμης στην οικοδομούμενη νέου τύπου κοινωνία, και των κομμουνιστικών σχέσεων (μεταξύ αυτών και η κομμουνιστική στάση στην άμεσα κοινωνική εργασία) είναι σχέση αμφίδρομη. Ανάλογα με την ιστορική φάση, αποκτά προτεραιότητα η μία ή η άλλη πλευρά της».

Θέση 38 παραγρ. 6 σελ. 42 :

«Το ανώτατο όργανο εξουσίας είναι εργαζόμενο Σώμα – νομοθετεί και διοικεί ταυτόχρονα – στο πλαίσιο του οποίου γίνεται καταμερισμός ανάμεσα σε νομοθετικές και εκτελεστικές αρμοδιάτητες. Δεν είναι Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι δεν είναι μόνιμοι, είναι ανακλητοί, δεν ξεκόβονται από την παραγωγή, αλλά αποσπώνται για τη διάρκεια της θητείας τους, ανάλογα με τις ανάγκες εργασίας ως εκπρόσωποι, δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο οικονομικό προνόμιο από τη συμμετοχή τους στα όργανα εξουσίας. Από το ανώτατο όργανο ορίζονται η κυβέρνηση, οι επικεφαλής των διαφόρων εκτελεστικής αρμοδιότητας τομέων (υπουργεία, διευθύνσεις, επιτροπές κλπ.)».

2 Responses to Η υπεροχή του Σοσιαλισμού

 1. Ο/Η olvios λέει:

  Όταν οι παραγωγικές σχέσεις εμπόδιζαν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και αυτό συνέβη μόνο όταν οι παραγωγικές δυνάμεις είχαν την δύναμη και την θέληση για να επιβάλουν νέες σχέσεις παραγωγής.
  Όπου αυτό παραβιάστηκε δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και όχι μόνον δεν δημιούργησαν τον νέο τύπου άνθρωπο αλλά στρέβλωσαν αφύσικα το ηθικό και `αξιακό` υπόβαθρο των κοινωνιών που δοκιμάστηκαν.
  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένας από τους δρόμους που δοκιμάστηκαν δεν είχε ευτυχή αποτελέσματα.
  Όλες οι προσεγγίσεις για την εξήγηση αυτής της `δυστυχίας` στο βάθος δείχνουν ότι οι παραγωγικές δυνάμεις δεν ήταν `ώριμες` για το εξαιρετικό αυτό εγχείρημα και αναρωτιέμαι ποια καινούργια σημάδια ερμηνεύουν οι θέσεις του 18 ου που προμηνύουν και ευαγγελίζονται μια καινούργια επίθεση στα `Ανάκτορα` !!!!

 2. Ο/Η faros λέει:

  olvios: Την καλημέρα μου. Επίτρεψέ μου μερικές παρατηρήσεις.

  1. Ότι οι παραγωγικές σχέσεις πρέπει να αντιστοιχούν στον παράγοντα ανθρώπινη δύναμη έχει πολλαπλή σημασία.
  α. Να πρωοθούνται συνεχώς οι κομμουνιστικές σχέσεις στην παραγωγή και την κατανομή του προϊόντος.
  β. Πρέπει να ικανοποιούνται οι συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων.
  γ. Ότι και το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εντελώς απαράιτητο, παράδειγμα απτό το Σταχανοφικό Κίνημα.
  δ. Ο Κεντρικός Σχεδιασμός της Κατανομής του Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Εργατικός Έλεγχος έχουν εξ ίσου σημαντική σημασία.

  2. Οι όποιες αδυναμίες, οι στρεβλώσεις όπως αρκετά εύστοχα παρατηρείς, ακόμα και τα λάθη – αθέλητα ή και ηθελημένα – εν πολλοίς οφείλονται :
  α. Στο γεγονός ότι πρώτη φορά στην ανθρωπότητα δοκιμάστηκε η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.
  β. Ο λεγόμενος Υποκειμενικός Παράγοντας έβαλε πραγματικά την σφραγίδα του.
  γ. Στην ιμπεριαλιστική περικύκλωση (μια προσωπική γνώμη εντελώς: δεν πιστεύω ότι οι ΕΠΑ έρριξαν την ατομική βόμβα στην Ιαπωνία για την Ιαπωνία … ).
  δ. Στα σαμποτάζ, την ανοιχτή δολιοφθορά που έφτανε μέχρι και τις δολοφονίες κομμουνιστών από τους κουλάκους και τους λευκοφρουρούς με τη συνεργασία ξένων μυστικών υπηρεσιών (δες σε παρακαλώ σήμερα τί έγινε στον πόλεμο της Γεωργίας και την δολιοφθορά ενάντια στην πολωνική αντιπροσωπεία – δεν είναι ίδια τα γεγονότα – όλα έχουν την σημασία τους για εξαγωγή συμπερασμάτων).

  3. Για τον Σοσιαλισμό, φίλε μου, δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι – ένας ήταν και ένας θα είναι.

  4. Ότι παραγωγικές δυνάμεις ιδιαίτερα μετά τα 20 εκατομμύρια θύματα που είχαν οι Μπολσεβίκοι στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είχαν την απαραίτητη γνώση, βοήθησε φυσικά στις στρεβλώσεις – που σε κάθε περίπτωση ξεκίνησαν από την Ηγεσία της Σ.Ε.

  5. Η γνώση που αποκτήθηκε από τη πρώτη απόπειρα της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού, το δυναμικό του ΚΚΕ, οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τις συναντήσεις (σε παγκόσμιο επίπεδο), η νομοτέλεια του περάσματος από ένα κοινωνικό σύστημα σε ένα ανώτερο, η ολόπλευρη κρίση του καπιταλισμού, ο προσυνεδριακός διάλογος, το ίδιο το Συνέδριο και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, πίστεψέ με είναι ένα «πακέτο» που θα σου διαλύσουν κάθε αναστολή που έχεις για την νέα τελική έφοδο στον Ουρανό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: