Προσυνεδριακός διάλογος

Ραμφίσματα από τις πρόσφατες Θέσεις του ΚΚΕ ενόψη του 18ου Συνεδρίου του.

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια».

Ζήτημα 1ον

1. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται στο 98% του μέσου όρου της ΕΕ-27.

2. Οι εκροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ξεπέρασαν πλέον τα 20 δισ. ευρώ.

3. Οι τοποθετήσεις Ελλήνων στο εξωτερικό (καταθέσεις, ρέπος) έφτασαν τα 15,8 δις ευρώ.

4. Οι επενδύσεις στο εξωτερικό (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ.) έφτασαν τα 16 δις ευρώ.

5. Τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Ευρώπη ξεπερνούν τα 14 δις ευρώ, με 4.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 200.000 εργαζόμενους.

6. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση των ξένων επενδυτών στη Ρουμανία και Βουλγαρία ( οι αντίστοιχες του τραπεζικού τομέα την φέρνουν στην 2η θέση), ενώ στην Αλβανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.

7. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο αποτελεί το μοναδικό τμήμα που διαπραγματεύεται από θεση ισχύος μέσα στην ΕΕ, καθώς ελέγχει το 16% των παγκόσμιων μεταφορών, το 21% της μεταφοράς πετρελαίου, το 22,3% της μεταφοράς ξηρού φορτίου.

8. Αυξητική ήταν επίσης η πορεία της κερδοφορίας και τα ίδια κεφάλαια των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, τα κέρδη των οποίων έφτασαν τα 5,7 δις ευρώ το 2007).

Ζήτημα 2ον

1. Η ραγδαία επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας την τελευταία πενταετία αντανακλά τις επιβαρυντικές συνέπειες από τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας στη Ζώνη του Ευρώ. Τις αρνητικές συνέπειες θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στη μεταποίηση και τον αγροτικό τομέα.

2. Επιταχύνθηκε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, με συνέπεια την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των των εργαζομένων και την «χασούρα» εσόδων για τον κρατικό κορβανά.

3. Ο ιδιωτικός τομέας εισχωρεί ολοένα και πια βαθειά σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία, δυναμώνοντας την τάση συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, με δυσμενείς επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

4. Αυξάνεται συνεχώς η μισθωτή εργασία, φτάνοντας τα 2,8 εκατ. εργαζόμενους το 2007, μειώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι, η ανεργία καλά κρατεί στο επίπεδο του 7,3 % – στους νέους φτάνει το 22%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1. Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία και τα τελευταία τέσσερα χρόνια (άσχετα αν δεν έχει μεταβληθεί η ενδιάμεση θέση του στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα).

2. Παράλληλα επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση της Εργατικής Τάξης σε σχέση με την απασχόληση, την καθήλωση των μισθών, την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, τις δυνατότητές της για λαϊκή κατανάλωση, το κόστος ζωής.

3. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό γιατί το ΚΚΕ μιλάει για την όξυνση της βασικής αντίφασης του καπιταλισμού, που είναι: Ενώ η κοινωνικοποίηση της εργασίας έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, ο αποτέλεσμά της το ιδιωποιείται ένας μικρός αριθμός καπιταλιστών.

4. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον, ότι ο καπιταλισμός, έχει φτάσει στην ωρίμανσή του και ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί με ένα άλλο σύστημα, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο, που θα δώσει τις λύσεις που οφείλονται στην βασική παραγωγική δύναμη, τους εργαζόμενους, τον Σοσιαλισμό !

2 Responses to Προσυνεδριακός διάλογος

 1. Ο/Η giannis xania λέει:

  Αυτά ας τα ακούσουν οι σαχλαμέρες οι Δραγασάκηδες(οικονομολόγοι του ΣΥΝ) πουμας λένε ότι παπαριά τους κατέβει στο μυαλό….

 2. Ο/Η faros λέει:

  giannis xania: Ξέρεις επειδή εγώ είμαι μεγάλος και θυμάμαι …
  Κάτι κύριοι σαν τον Δραγασάκη πριν να δουν … το φως το αληθινό, αυτά που γράφω λέγανε κι αυτοί !!!
  Μετά … κατάλαβαν την αξία του … καπιταλισμού και προσχώρησαν σ΄αυτόν !!!

  Βλέπεις, έχει … «μαμαλίγκα» σήμερα να … «γυρίζεις» και να υπηρετείς αυτούς που μέχρι χθες πολεμούσες !!!!

  Ας είναι, υπάρχουμε εμείς που φυλάμε Θερμοπύλες, κι ας κόψουν τον λαιμό τους οι οπορτουνιστές !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: