Kader Sahin

Ό,τι ακολουθεί παρακάτω «πάρθηκε» από την κυπριακή εφημερίδα «Χαραυγή».

Kader Sahin

Το να προχωράς με το κεφάλι ψηλά και να μην τα παρατάς είναι μέρος της πάλης !

Ήταν ένα από τα πρόσωπα με τα οποία οπωσδήποτε ήθελα να μιλήσω κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ιστάνμπουλ. Τη συνάντησα στην διαδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) ενάντια στο κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερτογάν (AKP) που πραγματοποιήθηκε μέσα στα γενικότερα πλαίσια της εκστρατείας του με γενικότερο τίτλο «Κόκκινη κάρτα στο AKP / AKP’ ye kırmızı kart».

Αν είναι στη ζωή μου κάτι που δύσκολα θα ξεχάσω είναι η αντίδραση της όταν της ζήτησα να μου δώσει τη συνέντευξη. Ντράπηκε! Παρόλο που δέκτηκε, μου είπε πως δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι σπουδαίο, και όταν της ζήτησα να βγάλω μια δυο φωτογραφίες σχεδόν κοκκίνησε!!!

Καθήσαμε σε μια γωνιά της περιφραγμένης διαδήλωσης και τα είπαμε. Με το τέλος της συνέντευξης, ένιωσα πως είχα μπροστά μου ένα πρώτυπο αγωνιστή…

Ερώτηση: Ήσουν άδικα φυλακισμένη για ένα χρόνο. Πώς ήταν; Πώς αισθάνεσαι τώρα;

Απάντηση της Kader Sahin: Η διαδικασία ήταν εντελώς παράνομη. Όλα τα στοιχεία και η απόδειξη ότι είμαι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας ήταν στον φάκελο μου. Όμως πέρασε ένας χρόνος μέχρι να με απελευθερώσουν. Αλλά σκέφτηκα από την αρχή, από την πρώτη ημέρα στη φυλακή ότι αυτή η πράξη ήταν πολιτική. Ήμουν στη φυλακή παρ’ όλα αυτά που έχω αναφέρει.Προσπάθησαν με αυτό να αποτρέψουν την πολιτική μου δράση. Έχουμε μια ιστορία 87 ετών, και έχουν δει πολλές φορές ότι αυτά είναι μάταια, ακριβώς όπως και αυτή τη φορά.

Ερώτηση: Στη φυλακή τι έκανες, πως περνούσες;

K.S.: Χρησιμοποίησα όσο περισσότερο χρόνο μπορούσα διαβάζοντας. Αυτό βασικά, χρησιμοποίησα το χρόνο μου διαβάζοντας για να προετοιμαστώ.

Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης σου πιθανότατα ενημερωνώσουν. Η Τουρκία συζητούσε το ζήτημα της μαντήλας εκείνη την περίοδο αλλά και τώρα. Το AKP προσπαθεί να επιβάλει την μαντήλα σιγά – σιγά. Τι νομίζεις;

K.S.: Το AKP διεισδύει σταθερά παντού. Προσπαθούν να επιβάλουν την μαντίλα στα πανεπιστήμια εδώ και πολύ καιρό. Έχουν την υποστήριξη πολλών διανοούμενων επίσης. Αυτό από μόνο του είναι μια απόδειξη για το πόσο πολύ κατόρθωσαν να διαδώσουν το συντηρητισμό στην κοινωνία. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτή τη διαδικασία που πραγματοποιείται σταδιακά. Εμείς, ως κόμμα δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα στο πως οι μητέρες μας καλύπτουν το κεφάλι τους. Αλλά η μαντήλα είναι μια πολιτική εικόνα. Εάν είμαστε διανοούμενοι, εάν είμαστε προοδευτικοί, και η μαντήλα είναι μια εικόνα συντηρητική, είμαστε ενάντια σε όλα τα είδη συντηρητισμού.

Ερώτηση: Τώρα είσαι ελεύθερη. Τι προγραμματίζεις να κάνεις;

K.S.: Θα συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα. Βέβαια δεν ποτέ δεν μένεις στάσιμος. Το να προχωράς με το κεφάλι ψηλά και να μην τα παρατάς είναι μέρος της πάλης. Θα συνεχίσω γρήγορα από εκεί που σταμάτησα. Στη φυλακή έμαθα πολύ καλά ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Ερώτηση: Πήρες μηνύματα από τους διάφορους ανθρώπους ενώ ήσουν στη φυλακή. Πώς σε επηρέασε αυτό;

K.S.: Ενώ ήμουν στη φυλακή, τόσο οι φίλοι μου όσο και οι εχθροί μου είδαν ένα πολύ καλό παράδειγμα επαναστατικής αλληλεγγύης. Ως αποτέλεσμα, το προσωπικό των φυλακών άκουσε το όνομά μου τόσες πολλές φορές που άκουσα συχνά την ερώτηση «ποιά είναι αυτή η Kader;». Ενώ ήμουν μέσα, συναντιόμουν συχνά με τους συντρόφους μου, τους δικηγόρους μου, την οικογένεια μου, και λάμβανα τις επιστολές μου. Έτσι, ακόμα κι αν ήμουν η μόνη φυλακισμένη του κόμματος, δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της αλληλεγγύης, τα μηνύματα έλαβα από την Τουρκία και από άλλες χώρες, και ειλικρινά, το γεγονός ότι η περίπτωσή μου ήταν γνωστή διεθνώς με ενθουσίασε. Από τα μηνύματά τους έγινα πολύ πιο ενήμερη για τις παράνομες διώξεις που αντιμετώπισαν και αυτοί, και που έπρεπε επίσης να τους υποστηρίξω όταν αντιμετώπιζαν αυτές τις δυσκολίες.

Ερώτηση: Η φυλάκιση σου ήταν στην ημερήσια διάταξη των κομμουνιστικών κομμάτων διεθνώς. Έχεις λάβει μηνύματα τους;

K.S.: Όπως είπα νωρίτερα, τα μηνύματα των συντρόφων από άλλες χώρες είναι πολύ κατατοπιστικά για το πώς συνεργάζονται. Έμαθα για τους συντρόφους που κρατήθηκαν στη φυλακή στη Γεωργία. Έμαθα περισσότεροι για την προσπάθεια των Τσέχων, και φυσικά των Ελλήνων. (Υπάρχουν πολλοί που δεν μπορώ να απαριθμήσω εδώ.) Όποτε οι σύντροφοι έρχονταν να με επισκεφτούν, με ενημέρωναν για τις πράξεις αλληλεγγύης για μένα. Οι κλήσεις και οι ομιλίες που αναφέρονταν σε μένα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μου έχουν δείξει πώς πρέπει να είναι η διεθνής αλληλεγγύη. Είναι δύσκολο να περιγραφούν τα συναισθήματά μου για την υποστήριξη που μου δόθηκε από τους συντρόφους και τους φίλους από άλλες χώρες, τα διαβήματα που έσταλαν στο Υπουργείο δικαιοσύνης, τις ομιλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, κ.λ.π…. Ήξερα ότι αυτή η περίπτωση θα ήταν στην ημερήσια διάταξη του κόμματος μου, αλλά η κλίμακα της διεθνούς συνεργασίας ήταν πολύ πέρα από τις προσδοκίες μου. Επίσης θα ήθελα πάρα πολύ να συναντήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που ένωσαν την προσπάθειά τους με τη δική μου μέσω των επιστολών, των αιτήσεων, και τους χαιρετισμών τους. Αν και δεν μπορώ να τους συναντήσω όλους, θα διευρύνω τη συνεργασία μας, και θα στρέψω την προσοχή της εδώ εργατικής τάξης στον παράνομο τρόπο που αντιμετωπίζονται. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι με υποστήριξαν στην Τουρκία και αλλού, όλους τους συντρόφους και τους φίλους μου, και τους αγκαλιάζω συντροφικά.

Ζήτω η επαναστατική αλληλεγγύη!

4 Responses to Kader Sahin

 1. Ο/Η NikoR λέει:

  Είναι εξωφρενικό να μαθαίνεις πως τόσο κοντά σου, είτε αυτό είναι στο Ιράκ, είτε στη Τουρκία, είτε στο Γκουαντάναμο, υπάρχουνε άνθρωποι που δεν τους «αφήνουν να βαδίσουν, υπάρχουνε άνθρωποι που τους αλυσοδένουνε» κι εσύ δε κάνεις απολύτως τίποτα για να τους βοηθήσεις…

 2. Ο/Η faros λέει:

  NikoR: Σε χαιρετώ.

  Πράγματι πιάνεται η ψυχή σου – ακόμα και στην άλλη άκρη της γης να γίνεται … πόσο μάλλον στην διπλανή αυλή.

  Και βέβαια σε διαβεβαιώνω ότι το Κόμμα μας έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη του και κατά την διάρκεια της χρόνια φυλάκισης της σ. Kader, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, ιδιαίτερα οι ανταλλαγές αποστολών της ΚΝΕ και του Κόμματος με τις αντίστοιχες του ΚΚ Τουρκίας έχουν πληθύνει τον τελευταίο καιρό.

 3. Ο/Η Aristera sti mitilini λέει:

  Όσο υπάρχουν αγωνιστές σαν την Kader Sahin, ιδίως σε μια χώρα σαν την Τουρκία, τότε το χαμόγελό μας πλατυάζει και η πίστη ότι θα τον αλλάξουμε τον κόσμο μεγαλώνει!

  http://knelesvou.blogspot.com

 4. Ο/Η faros λέει:

  Συμφωνούμε απόλυτα , Arestera sti mitilini, συμφωνούμε απόλυτα !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: