Κορυσχάδες, η Ιστορική Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου

14 Μάη 1944, 64 ολόκληρα χρόνια πίσω.
Ιστορική μέρα.
Μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένας κορυφαίος σταθμός στην πάλη του ελληνικού λαού για πραγματική λαϊκή εξουσία, η μοναδική ίσως στιγμή που ίσχυσε πραγματικά – και για τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς του κράτους – ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό».

14 Μάη 1944.
Στις Κορυσχάδες, στο ορεινό αυτό χωριό της Ευρυτανίας, αρχίζει τη συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο των αντιπροσώπων της μαχόμενης Ελλάδας, κορυφώνοντας έτσι τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής κι επισφραγίζοντας από τη σκοπιά της πολιτικής οργάνωσης, την εξουσία του λαού.
Χώρος συνεδρίασης το σχολείο του χωριού, όπου στην είσοδό του μια επιγραφή δίνει το ιστορικό στίγμα: «ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 – ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944».


Το ιστορικό σχολείο στους Κορυσχάδες που συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο.

Κορυσχάδες, 14 Μάη 1944, ώρα 2 μ.μ. Η αίθουσα του Εθνικού Συμβουλίου κατάμεστη. Στις πόρτες και στους διαδρόμους το πλήθος στριμώχνεται. Έξω από την αίθουσα, στην αυλή του σχολείου, η μπάντα των μουσικών της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ παίζει τον εθνικό ύμνο και αποδίδει τιμές.
Η ιστορική συνεδρίαση αρχίζει. Ένα προσωρινό προεδρείο αναλαμβάνει να διευθύνει το πρώτο στάδιο των εργασιών. Κατόπιν γίνεται δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο ΕΑΜίτης Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ και στη συνέχεια οι Εθνοσύμβουλοι δίνουν τον όρκο.


Άποψη από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο ΟΡΚΟΣ

«Ορκίζομαι ότι θα εχτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μου και του Ελληνικού Λαού. Ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία, για την απελευθέρωση της χώρας μου απ΄τον ζυγό των καταχτητών, ότι θα υπερασπιστώ παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και για τα κυριαρχικά του δικαιώματα».

Στιγμές άφθαστου μεγαλείου !
Μνήμες που ζωντανεύουν σήμερα … και μας οδηγούν …

2 Responses to Κορυσχάδες, η Ιστορική Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου

  1. Ο/Η Xarianara λέει:

    Α ρε φάρε οι Κορυσχάδες είναι μέρος σύμβολο της ιστορίας του λαικού κίνηματος!!Προτού περάσω Κρήτη πήγαινα κάθε χρόνο στην εκδήλωση τον Ιούνιο.Όμως ένα πράγμα με στενοχωρεί!!Ότι σε αυτό το χωριό δεν υπάρχουν καθόλου κομμουνιστές!!Βλέπε μετά τον εμφύλιο τους κυνήγησαν όλους σε αυτά τα μέρη.

  2. Ο/Η faros λέει:

    Ήταν και για άλλους σύμβολο, Xarianara, ήταν και για άλλους, για αυτό το κηνυγητό πήγε … σύννεφο και εκεί και αλλού !
    Όμως, εγώ είμαι αισιόδοξος τύπος, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ΄ναι!!!
    (μεταφορικά !!!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: