ΟΣΚΑΡ ΦΙΓΚΕΡΑ

Διάλεξα μερικά σημεία από την συνέντευξη στον «Ρ» του ΓΓ του ΚΚΒ Όσκαρ Φιγκέρα και τα παραθέτω, κάτω από τον γενικό τίτλο:

Σοσιαλισμός σημαίνει αλλαγή παραγωγικών σχέσεων.

«Η εθνικοποίηση, η επιστροφή στο κράτος επιχειρήσεων, δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε μια αλλαγή των κοινωνικών παραγωγικών σχέσεων σ΄αυτές τις επιχειρήσεις.
Για το ΚΚ, αποτελεί βήμα προόδου το ότι βρίσκονται στα χέρια της πολιτείας αυτές οι βασικές επιχειρήσεις, στρατηγικής σημασίας για την εθνική ανάπτυξη, βασικά μέσα παραγωγής για την αλλαγή της οικονομίας και για τον καθορισμό της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

«Όμως, αυτές οι κρατικοποιήσεις πρέπει να συνοδεύονται από την ενεργό συμμετοχή των εργατών και των εργατριών στη Διεύθυνση και στην Λειτουργία των επιχειρήσεων».

«Διεκδικήσαμε εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση. Μια επιχείρηση-περιουσία της πολιτείας, περιουσία του βενεζουελάνικου λαού, αλλά και επιχείρηση κοινωνικοποιημένη, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, στον καθορισμό του πλάνου, στην υλοποίηση και τον έλεγχό του, στη διοίκηση της εταιρείας».

» … μια σοσιαλιστική κατεύθυνση. Όπου, οι εργαζόμενοι και  οι εργαζόμενες θα συμμετέχουν άμεσα. Δε θα είναι μόνο μισθωτοί αλλά θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό, στην οργάνωση της παραγωγής».

» … τι είναι Σοσιαλισμός. Για άλλους, σοσιαλισμός μπορεί να θεωρηθεί η προσφορά πρωινού στους μαθητές, τα προγράμματα. Αλλά, Σοσιαλισμός σημαίνει, βαθιά αλλαγή της συνείδησης, διαρκής συμμετοχή, βαθιά αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής».

2 Responses to ΟΣΚΑΡ ΦΙΓΚΕΡΑ

  1. Ο/Η laiko stroma λέει:

    Σωστός ο Φιγκέιρος, γιατί τελευταία έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι όλα είναι ρόδινα εκεί κάτω και ότι, ντεμέκ, το ΚΚΒ «ρεφορμίζει». Δε λέω με τον Τσάβες είμαι και ‘γω με τα τσαρούχια, αλλά ο άνθρωπος έχει κάποια όρια στο που μπορεί να το πάει. Χρειάζεται περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου, που, προφανώς, μόνο ένα κομμουνιστικό κόμμα μπορεί να της δώσει επαναστατικό-ουσιαστικά σοσιαλιστικό περιεχόμενο.

  2. Ο/Η faros λέει:

    Ο σύντροφος βάζει τα πράγματα στη θέση του και παράλληλα μας δίνει και μας κάποιες απαντήσεις και θέσεις που θα μας βοηθήσουν στον δικό μας αγώνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: