Επίσκεψη του ΚΚΕ στην Κούβα

Το μετάλλιο που παραδόθηκε στην σ. Αλέκα Παπαρήγα.

Χωρίς (άλλα) Λόγια!

27 Responses to Επίσκεψη του ΚΚΕ στην Κούβα

 1. Ο/Η karioso λέει:

  Φάρε, λυπάμαι που θα στο πώ αλλά νομίζω οτι την κορόϊδεψαν την Αλέκα. Το ίδιο μετάλιο έχω και γώ. Μου το έδωσε το ’93 ο ίδιος ο Φιντέλ, για τη βοήθεια στό μάζεμα της μπανάνας. Έχω την εντύπωση οτι αυτό το μετάλιο το βρίσκεις και στά…περίπτερα στην Κούβα.

 2. Ο/Η george λέει:

  Συγχαρητήρια.
  Βλέπεις Φάρε τι εννοώ όταν λέω ότι θα επαναληφθούν τα ίδια; Η Κούβα μπορεί να αντιστέκεται στους Αμερικάνους, αλλά δεν πρέπει να θεωρεί κανείς τον εχθρό του εχθρού του φίλο. Κι αυτό γιατί δεν παύει να είναι μια «δικτατορία» και να με συγχωρείς για την έκφραση. Αν λοιπόν το όραμα που περιγράφεις μοιάζει μ΄αυτό της Κούβας ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.
  Αλήθεια τι αντιπροσωπεύει το μετάλλιο;

 3. Ο/Η faros λέει:

  karioso: Να είσαι καλά αγαπητέ και συ και η … ειρωνική σου διάθεση, να είσαι καλά!

  george: Τα συγχαρητήρια δεν τα κατάλαβα! Φυσικά και δεν συμφωνείς μαζί μου, αφού προφανώς είσαι αντικομμουνιστής (έτσι δεν είναι;;;;;;;;)!!!
  Δεν σου έδωσα τίποτα για να λες «δεν θα πάρω» …
  Το μετάλλιο αντιπροσωπεύει την φιλία μεταξύ των λαών.

 4. Ο/Η george λέει:

  Τα συγχαρητήρια είναι ειλικρινή και όχι ειρωνικά. Απλά εγώ δε νοιώθω ότι είναι σημαντικό να σε παρασημοφορεί μια δικτατορία.
  Δεν είμαι αντικομμουνιστής είμαι όμως αντίθετος με τον κομμουνισμό όπως εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες μεταξύ αυτών και η Κούβα, δηλαδή σαν στυγνή δικτατορία. Με συγχωρείς Φάρε αλλά αυτό αποτελεί δυσφήμιση του κομμουνισμού.

 5. Ο/Η faros λέει:

  Εντάξει george, δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε, στην τελική!
  Όμως θέλω να μου πεις τί εννοείς με τον όρο δικτατορία!
  Φυσικά και έχουν δικτατορία στην Κούβα!
  Την Δικτατορία του Προλεταριάτου, δηλαδή την Λαϊκή Εξουσία !
  Δεν καταλαβαίνεις την διαφορά της Εξουσίας της Εργατικής Τάξης με τον δικό μας Κοινοβουλευτισμό δηλαδή την Αστική Δικτατορία, δηλαδή την εξουσία του κεφαλαίου, προφανώς δεν ασχολήθηκες ποτέ, έτσι δεν είναι;;;;
  Απλά, δικαιολογείς τη στάση σου (εννοώ ψήφο, πιθανή ένταξη κλπ.) αφορίζοντας εν πολλοίς ό,τι δεν αποδέχεσαι ως εναλλακτική λύση για μια καλύτερη ζωή για όλους μας.
  Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε, φίλε μου.

 6. Ο/Η karioso λέει:

  @Φάρος: Γιατί νομίζεις οτι σε ειρωνεύομαι;

  @george: Με το να θεωρούμε δικτατορικό (με αστικούς όρους) το καθεστώς της Κούβας, κάνουμε το ίδιο λάθος που έκαναν οι συντηριτικοί της Ευρώπης οι οποίοι προσπάθησαν να εξισώσουν το καθεστώς του Χίτλερ με αυτό του Στάλιν. Κάτι τέτοιο είναι τελείως ανιστόριτό. Τα χαρακτηριστικά μιάς δικτατορίας δεν έχουν να κάνουν μόνο με αξιολόγηση «αντικειμενικών» στοιχείων (π.χ κατάργηση εκλογών). Έχουν να κάνουν με ευρύτερους κοινονικοπολιτικούς παράγοντες. Οι κοινωνίες της λατινικής Αμερικής έχουν τα δικά τους πολιτισμικά (αλλά και γεωγραφικά) χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν ο τρόπος που θα οργανωθούν δεν μπορεί να ακολουθεί τα κριτήρια μιάς δυτικής αστικής δημοκρατίας.

 7. Ο/Η faros λέει:

  karioso: Μα, γιατί μου λες ότι τα μετάλλια τα παίρνεις στην Κούβα και από τα … περίπτερα!!!
  Υπάρχουν περίπτερα στην Κούβα ;;;;;;;;;;;

  Επέτρεψε το καθεστώς του Φιντέλ την … ίδρυση περιπτέρων ;;;;;;;;;

 8. Ο/Η Λάμπρος λέει:

  Φάρε
  μένω έκπληκτος με την στάση σου. Με προβληματίζεις σοβαρά. Πως και δεν έκανες post σήμερα με τον Mr.Alexis;
  Μάλλον σ’άρεσε χθες βράδυ, ή εκτός και αν δεν τον είδες…πράγμα που το αποκλείω για να μαστε ειλικρινείς…

  Πάντως σαν να μου φαίνεται πως η ηγεσία λειτούργησε ακαριαία.Πρώτη φορά απ όσον θυμάμαι έχουμε αλλαγές στην κοινοβουλευτική σύνθεση του κόμματος. Ανανεώνει ή δεν έχει κόσμο; Θα δείξει σύντομα…

  φίλε george,
  Η κούβα το 1959 είχε 200000 πόρνες. Ηταν το μεγαλύτερο μπουρδέλο του κόσμου. Ξέρεις πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν -ειδικά αν είσαι αποκλεισμένος μέσα στο στόμα του λύκου- για να μπορέσεις να πεις πως τα παιδιά των Κουβανέζων δεν γεννιούνται για να γίνουν πόρνες, ή πρεζάκια, ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο; πάρα πολλά… Αυτό που πέτυχε ο Κουβανικός Λαός είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Και επειδή είναι λαός που πια έχει διάθεση να συντηρήσει τις κατακτήσεις του, πιστεύω πως και τα προβλήματα που σήμερα έχει θα τα ξεπεράσει…

 9. Ο/Η faros λέει:

  Λάμπρε και φυσικά τον είδα και φυσικά μου άρεσε, ήταν ΣΧΕΔΟΝ άριστος !
  Με έχεις και εσύ παραξηγήσει όπως πιστεύω ότι έχεις παρεξηγήσει ολόκληρο το Κόμμα !
  Αφού λες ότι έχεις «περάσει» από το Κόμμα, γιατί παραξενεύεσαι;;;; Δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι ούτε η τελευταία που γίνονται αλλαγές στον καταμερισμό εργασίας των στελεχών του Κόμματος.
  Άλλωστε όπως λένε όλοι φυσά άνεμος … ανανέωσης παντού, τί, εμείς, πίσω θα μείνουμε;;;;;;;

 10. Ο/Η laiko stroma λέει:

  Απ’ όσο είδα, το θέμα της αναδιάταξης στελεχών του Κόμματος το αντιμετώπισαν σχετικά συμμαζεμένα, τα τσουτσέκια των δελτίων ειδήσεων. Ο Pretender-O Πρετεντέρης δεν έβγαλε άχνα. Μάλλον θα πρέπει να μπουκάρουμε συχνότερα σε αστικά δελτία ειδήσεων (βλ.Σκάι), έχει αποτέλεσμα.

  @λαμπρε
  Ο Αλέξης μια χαρά ήταν, μόνο λίγο ρουζ παραπάνω ήθελε στη μύτη του και θα ήταν τζετέ (που είπε και μια φίλη μου).

  @fare
  Αυτή η τριχρωμία κάτι σε Σαρκοζί μου κάνει, άλλα τέλος πάντων.
  Σοβαρά τώρα, το μετάλλιο είναι μια χαρά. Πλησιάζει η μέρα που θα δίνουμε και εμείς τέτοια σε ηγέτες ΚΚ χωρών που θα μας ακολουθήσουν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

 11. Ο/Η faros λέει:

  Αυτά είναι τα χρώματα της Κουβανέζικης Σημαίας , laiko stroma.

 12. Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

  Αγαπητοί πιστοί της «ελεύθερης αγοράς», στη «δικτατορία της Κούβας» όπως τη λέτε, οι αλαζόνες τιμωρούνται!!
  Στις δικές σας δημοκρατίες τι γίνεται??
  Σα να λέμε ότι εδώ, στην ταπεινή Ελλάδα μας, τη χώρα της Δημοκρατίας, η ΝΔ που κυβερνάει σήμερα ή το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, θα πάρει απόφαση να στείλει σπίτι του έναν υπουργό, που αποδεδειγμένα παρανομεί!!

 13. Ο/Η faros λέει:

  Κωνσταντίνα, καλησπέρα.
  Στην Κούβα οι αλαζόνες τιμωρούνται γιατί υπάρχει η αρχή της ανάκλησης ανά πάσα στιγμή και όχι όπως στις δυτικές δημοκρατίες (τρόπος του λέγειν) ο βουλευτής για να τιμωρηθεί με αποβολή θα περιμένουμε την επόμενη τετραετία … να μην το ψηφίσει ο λαός !!!
  Δεν είναι το ζήτημα να πάψει ένας υπουργός να είναι υπουργός πρέπει να θεσπιστεί νόμος που να τον παύει και από βουλευτή και να υπάρχει και ποινική δίωξη!
  Σιγά μην γίνουν όλα αυτά, το πολύ πολύ να θεσπιστεί νόμος που να κυνηγάει τους βουλευτές που θα παλεύουν για τα δίκια του λαού.

 14. Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

  Εδώ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ο ιδιοκτήτης μηχανουργείου κ. Σκούφος σέρνει στα δικαστήρια τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συνδικάτου Μετάλλου επειδή αγωνίζονται για τα ένσημα των
  εργαζομένων.

 15. Ο/Η faros λέει:

  Δυστυχώς … αυτός είναι ο καπιταλισμός !

 16. Ο/Η mary λέει:

  @george…Δεν είμαι αντικομμουνιστής είμαι όμως αντίθετος με τον κομμουνισμό @

  χαχαχα καλό

  Υ.Γ. Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα !!!

 17. Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

  @george

  ‘ Απλά εγώ δε νοιώθω ότι είναι σημαντικό να σε παρασημοφορεί μια δικτατορία.
  Δεν είμαι αντικομμουνιστής είμαι όμως αντίθετος με τον κομμουνισμό όπως εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες μεταξύ αυτών και η Κούβα, δηλαδή σαν στυγνή δικτατορία….’

  Τι να απαντήσεις σε αυτόν τον άνθρωπο τώρα που το σύστημα που υποστηρίζει τον έχει φέρει σε τέτοια σύγχυση που δεν ξέρει ποιος είναι που πάει και γενικά ποιος ο ρόλος του σε αυτή τη κοινωνία ;

 18. Ο/Η faros λέει:

  Κωνσταντίνα, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος που δεν είναι κομμουνιστής έχει αυτή την άποψη. Ο δικός μας ρόλος είναι να του εξηγήσουμε με πειστικό τρόπο για το λάθος που κάνει – πολλές φορές κάποιος είναι πολύ επιρρεασμένος από την αστική προπαγάνδα, που γίνεται χρόνια τώρα από τα παιδικά μας χρόνια – και είμαι σίγουρος ότι αν τα επιχειρήματά μας είναι καλά και σωστά πολλοί πείθονται.
  Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω προς όλες τις κατευθύνσεις.

 19. Ο/Η Άσχετη λέει:

  Κωνσταντίνα,
  Μην καταδικάζετε, μην πατάτε, μην πετάτε όποιον είναι αντίθετος χωρίς να ξέρει γιατί είναι αντίθετος.
  Εξηγήστε, συζητήστε, διδάξτε, δείξτε τον δρόμο.
  Βοηθήστε τον να ξεπεράσει τη σύγχυση και μάθετε του τον ρόλο τον δικό του και όλων στην κοινωνία, όπως ζητάς.
  Αν το δεχτεί, αν αντιληφθεί, κερδίσατε έναν σύντροφο. Αν όχι, κακό δικό του.
  Μην πετάτε ένα ΄΄… το σύστημα που υπηρετεί΄΄και τον στέλνετε.
  Μεγάλο κακό ο σνομπισμός.
  Συγχωρέστε με σ’αυτό το ταλαιπωρημένο από ανοησία, μπλογκ.
  Καλή δύναμη Φάρε.

 20. Ο/Η faros λέει:

  Άσχετη, αν θυμάσαι και σε άλλο μπλογκ είπα με άλλα λόγια τα εξής: «αν όλοι μας λέγαμε τα πράγματα όπως τα λέει η λεγόμενη … Άσχετη – δηλαδή εσύ – τότε θα είμασταν καλύτερα»

  Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες, μια παρατήρηση μόνο αν μου επιτρέπεις :
  Δεν θεωρώ καμμία άποψη – ακόμα κι όταν διαφωνώ με αυτήν οριζοντίως και καθέτως , πλαγίως και … ζικ ζακ – ως ανοησία.
  Ήξερα ότι θα «άκουγα» πολλά όταν αποφάσιζα να ασχοληθώ με το μπλογκινγκ, έτσι εκ των προτέρων τίποτα δεν το θεωρώ ανοησία!!!

  Σε ευχαριστώ πολύ για την ευχή, εύχομαι και εγώ για σένα να είσαι καλά, ειλικρινής και ό,τι ποθείς.

 21. Ο/Η george λέει:

  @mary
  Χαίρομαι που σε διασκέδασα 🙂 αλλά δεν είπα μόνο αυτό και δεν είναι σωστό να απομονώνεις μερός της φράσης γιατί αλλάζει το νόημα.

  @Κωνσταντίνα
  Γιατί είμαι σε σύγχυση; επειδή θεωρώ το καθεστώς της Κούβας δικτατορία; Νομίζω ότι όποιος το θαυμάζει βρίσκεται σε σύγχυση.

  @Φάρε
  Τα επιχειρήματα πολλές φορές πείθουν, οι κραυγές όχι. Ευχαριστώ πολύ για το διάλογο.

  @Λαμπρος
  Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη, στην Κούβα βέβαια δεν έχω πάει ούτε έχω ποτέ συζητήσει με κάποιον που να έζησε εκεί. Έχω όμως ταξιδέψει σε πολλές χώρες του πρωην υπαρκτού σοσιαλισμού, όχι σαν τουρίστας αλλά με σκοπό να γνωρίσω ανθρώπους και να μάθω για τη ζωή εκεί. Έμεινα για παράδειγμα 2 βδομάδες στο Βουκουρέστι (του άλλοτε ινδάλματος πολλών Ελλήνων Τσαουσέσκου) και γνώρισα και συζήτησα με πολλούς ανθρώπους. Ξέρεις που κατέληξα; πως ούτε έγω ούτε τα παιδία μου ούτε οι φίλοι μου ούτε κανένας άνθρωπος θα ήθελα να περάσει τα ίδια πράγματα.
  Μπορείς να σταματήσεις, ή έστω να περιορίσεις την πορνεία, χωρίς να εξοντώσεις όλο το λαό.

  Δεν ακούω καμμία προπαγάνδα αγαπητοί προτιμώ να επηρεάζομαι από γεγονότα και αποδείξεις που βλέπω ο ίδιος. Το «θαυμα» λοιπόν της Ρουμανίας (και κατ’ αναλογία της Κούβας) μου είναι απωθητικό.
  Αυτό δε σημαίνει ότι τα έχω με τον κομμουνισμό. Αντίθετα, τα έχω με αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν μια ιδεολογία για να καταπατήσουν τα πάντα. Αν δεν τους αποβάλλετε φοβάμαι ότι θα επαναλάβετε ακριβώς τα ίδια.

 22. Ο/Η faros λέει:

  george: Δεν κάνω διάλογο είτε με σένα είτε με άλλους για … ευχαριστίες , αλλοίμονο!
  Μου αρέσει ο διάλογος ακόμα κι όταν δεν συμφωνώ με κραυγές όπως πολύ σωστά το λες περί δικτατορίας (ξέρεις η λέξη σημαίνει στα ελληνικά εξουσία και τίποτα άλλο – μην το μπερδεύεις με την χούντα = δικτατορία στρατιωτική).
  Το ξαναλέω, δεν διεκδηκώ το αλάθητο των επιχειρημάτων μου, προσπαθώ με τις μικρές μου δυνάμεις και γνώσεις να παραθέσω τις θέσεις που εγώ πιστεύω. Αν αυτό πείσει και άλλους να τις δεχτούν … έ, αυτό καλό θα ήταν.

  Φίλε μου αν μου επιτρέπεις να σε πληροφορήσω ότι με την Ρουμανία και τον Τσαουσέσκου είχαν σχέση καλή το λεγόμενο ΚΚΕ Εσωτερικού (δηλαδή ο σημερινός ΣΥΝ) και όχι το ΚΚΕ.
  Το καθεστώς του Τσαουσέσκου το είχε καταδικάσει το Κόμμα πάρα πολλές φορές.
  Έτσι σε παρακαλώ να δεχτείς την θέση ότι η Ρουμανία και η Κούβα έχουν τόση σχέση μεταξύ τους όση και ο … φάντης με το … ρετσινόλαδο !!!

  Τώρα, επειδή φαίνεσαι άνθρωπος τουλάχιστον σκεπτόμενος και πράγματι με ενδιαφέρει πολύ η άποψή σου, πες μου σε παρακαλώ τη γνώμη σου για τον σοσιαλισμό και πως θα ήθελες να εδραιωθεί … (αν το θέλεις βέβαια ως σύστημα ανώτερο του καπιταλισμού και αν αποδέχεσαι αυτή την ιστορική αλήθεια).

 23. Ο/Η george λέει:

  Ωχ, Φάρε, αυτό θέλει χρόνο και επι πλέον δεν νομίζω ότι έχω τόση επάρκεια για να πω πως πρέπει να εφαρμοσθεί ο σοσιαλισμός (αυτό μάλλον προσπαθώ να μάθω). Θα προσπαθήσω όμως μόλις βρώ κάποιο χρόνο να σου πω κάποιες απόψεις μου …

 24. Ο/Η che21 λέει:

  το ΚΚΕ Εσωτερικου δεν ειναι ακριβως ο σημερινος ΣΥΝ
  ο ΣΥΝ ειναι ουσιαστικα το προιον της ενωσης των 2 διασπασεων του ΚΚΕ, του 1968 και του 1991

 25. Ο/Η faros λέει:

  george: Da …

  che21: Λέμε τα ίδια πράγματα, με άλλα λόγια ! Μόνο που το να λέμε απλά «διάσπαση» του ΚΚΕ, δίνουμε άλλοθι στους οπορτουνιστές και τους ρεφορμιστές …
  Δεν υπήρξε διάσπαση έτσι για να περνάει η ώρα … έγινε ΣΚΟΠΙΜΗ και ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος … όπως παλιά που έγινε η διάχυση του κόμματος στην τότε ΕΔΑ.

 26. Ο/Η che21 λέει:

  2 ερωτησουλες

  – μου κανει εντυπωση που το ευρωκομμουνιστικο ΚΚΕ Εσωτερικου ειχε καλες σχεσεις με τον Τσαουσεσκου… Υπαρχει καποια πηγη/λινκ ?
  επισης το ΚΚΕ, με ποια απο τα κρατη (εκτος της ΕΣΣΔ) του λεγομενου υπαρκτου σοσιαλισμου ειχε καλες σχεσεις και με ποια οχι?

  – διαφωνεις με τη διαχυση του Κομματος στην ΕΔΑ?
  αν δεν κανω λαθος, αυτη την αποψη ειχαν οι λεγομενοι αντιρεβιζιονιστες (του Μ-Λ/μαοικου ρευματος) που εφυγαν/διαγραφηκαν απο το Κομμα.. Τοτε δεν ηταν που διαγραφηκε και ο Ζαχαριαδης? Αν κανω λαθος, διορθωσε με

 27. Ο/Η faros λέει:

  che21: Πρέπει να είσαι πολύ νέος (καλό είναι αυτό), λες να είχε … ιντερνέτια και λινκς, τότε;;;;;;
  όχι με κράτη, αλλά με Κόμματα εκτός από τα Κόμματα που οι χώρες τους ήταν στην ΚΟΜΕΚΟΝ ;
  π.χ. με το ΚΚ ΗΠΑ, ΚΚ Κούβας, ΟΛΑ τα κομμουνιστικά και εργατικά κινήματα της Αφρικής, της Ευρώπης (όχι με το Ρουμάνικο), της Ασίας (με πολλά προβλήματα με το κινέζικο) κλπ.
  Σήμερα φυσικά, υπάρχουν ζητήμα με μια σειρά κόμματα όπως το Γαλλικό, α ξέχασα να σου πω και για το Ιταλικό υπήρχαν πολλά προβλήματα … τώρα για να τα πω όλα … πρέπει να με πάρεις … τηλέφωνο !!!
  Ξέχασε την αστική προπαγάνδα περί δήθεν … οικονομικών σχέσεων με Κράτη κλπ. κλπ.

  ΑΠΟΛΥΤΑ διαφωνώ με την τότε πολιτική της διάχυσης των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην ΕΔΑ, ξέρεις έζησα και από μέσα και από πολύ κοντά την προσπάθεια και γνωστών μου την ιστορία της διάλυσης του Κόμματος και την διάχυσή του στον τότε Συνασπισμό … αυτή η εμπειρία με κάνει να μην έχω καμία μα καμία αυταπάτη για το που το πάνε κάποιοι λεγόμενοι «αριστεροί … δημοκράτες» !!!
  Εγώ στα πάνω από 25 χρόνια στο Κόμμα, φίλε μου, και φυσικά είμαι οπαδός του Ζαχαριάδη. Θα μου επιτρέψεις μόνο να σου πω ότι εμένα δεν μου αρέσει και πολύ η … παρελθοντολογία … περσυνά ξινά σταφύλια που λένε …σήμερα τί κάνουμε για μια καλύτερη ζωή για μια πιο δίκαιη κοινωνία κλπ. κλπ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: