Προλετάριοι όλων των χωρών, Ενωθείτε!

Ο τίτλος αυτού του άρθρου, είναι η Ιαχή με την οποία τελειώνει το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», έργο που συνέγραψε με τον Φρ. Ένγκελς, ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ.
Ιαχή που μέχρι σήμερα δείχνει τον δρόμο πάνω στον οποίο περπατάνε τα ΚΚ σε όλο τον Κόσμο!

Πριν από εκατόν ενενήντα χρόνια, στις 5 Μάη του 1818, στην πόλη Τριρ της Γερμανίας, γεννήθηκε ο Καρλ Μάρξ.
Ο άνθρωπος που, με το θεωρητικό και πολιτικό του έργο, έγινε ο θεμελιωτής της κοσμοθεωρίας του προλεταριάτου, του Επιστημονικού Κομμουνισμού, του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού.
Ένας επαναστάτης διανοητής, όσο και διανοητής της επανάστασης, ο Μαρξ ανέλυσε επιστημονικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Ανακάλυψε τις εγγενείς αντιφάσεις του και απέδειξε το αντικειμενικό πέρασμα της κοινωνίας «από το βασίλειο της αναγκαιότητας, στο βασίλειο της ελευθερίας», στη Δικτατορία του Προλεταριάτου ως θεμελιακή προϋπόθεση για την οικοδόμηση του Κομμουνισμού.
Μετά το θάνατό του, η επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης πήρε το όνομά του: «Μαρξισμός».

Να παραθέσω, στα πλαίσια αυτού του ποστ, λίγα λόγια του – για μένα, πολύ σημαντικά και ενδεικτικά του πλούσιου έργου του.

» Ό,τι καινούργιο έκανα εγώ, γράφει ο Καρλ Μαρξ, ήταν για να αποδείξω:

1. Οτι η ύπαρξη των τάξεων συνδέεται απλώς με ορισμένες φάσεις ανάπτυξης της παραγωγής.

2. ότι η ταξική πάλη οδηγεί αναγκαστικά στη δικτατορία του προλεταριάτου.

3. ότι η ίδια αυτη η δικτατορία αποτελεί μονάχα το πέρασμα στην κατάργηση όλων των τάξεων και μια αταξική κοινωνία «.

(«Διαλεχτά Έργα Μαρξ-Ενγελς», τόμ. 1, σελ. 530).

25 Responses to Προλετάριοι όλων των χωρών, Ενωθείτε!

 1. Ο/Η ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ λέει:

  Πρώτη φορά μπαίνω στο πόστ. απ’ ότι κατάλαβα παίζει κκε.Μιά ερώτηση αν επιτρέπετε. Τι σχέσει έχει το σημερινό κκε με τον Μάρξ;

 2. Ο/Η faros λέει:

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ: Καλημέρα και σε σένα και καλωσήλθες …
  (δεν πιστεύω να θέλεις απάντηση, πρώτη φορά στο «σπίτι» μου …)

 3. Ο/Η laiko stroma λέει:

  Φάρε, μπορείς όμως να του δώσεις μια απάντηση, έστω και μη σοβαρή.
  Το ΚΚΕ, φίλε Κώνσταντίνε, έχει σοβαρή σχέση με τον Μαρξ (ΑΑΔΜ) με σκοπό το γάμο (Σοσιαλισμός-Κομμουνισμός).

 4. Ο/Η faros λέει:

  laiko stroma: Όταν κάποιος, σύντροφε, κάνει φιλότιμη προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο ή το άσπρο μαύρο – και αυτό γίνεται όταν «μπαίνει» ειρωνικά η ερώτηση για το «σημερινό» ΚΚΕ – , έ, τότε να απαντήσω απλά για να περνάει η … ώρα, συγνώμη, … απαξιώ !!!

 5. Ο/Η george λέει:

  Φάρε μια ερώτηση: ποιοί θεωρούνται προλετάριοι σήμερα στην Ελλάδα; Μήπως οι δημόσιοι υπάλληλοι; Ειλικρινά με έχει προβληματίσει αυτό από τότε που ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο (προ αμνημονεύτων χρόνων δηλαδή) και απάντηση δεν έχω βρεί…

 6. Ο/Η faros λέει:

  george: Καλησπέρα σου. Μια πολύ απλοϊκή απάντηση λόγω χώρου.
  Προλετάριος είναι ο μισθωτός εργαζόμενος, ο μικρός αγρότης, ο μικρός ελευθεροεπαγγελματίας.

 7. Ο/Η ΕΛΕΝΗ λέει:

  Χτύπα Φάρε χτύπα!
  Είμαι μαζί σου
  Ο πολιτισμός της καθημερινότητας προέχει
  Καληνύχτα

 8. Ο/Η faros λέει:

  Ρε ΕΛΕΝΗ νωρίς είναι να πάμε από τώρα για ύπνο …

 9. Ο/Η george λέει:

  Λοιπόν φάρε ανήκω στην τελευταία κατηγορία (μικρός ελευθεροεπαγγελματίας) ενώ μέχρι πρότεινος ανήκα στη δεύτερη κατηγορία (μισθωτός εργαζόμενος) άρα διαχρονικά και στην κατηγορία του προλετάριου.
  Απ την άλλη μεριά όμως έχω παραμείνει «μικρός» και χάριν του ΟΤΕ που δε μου παρέχει τις επικοινωνίες που χρειάζομαι, της ΔΕΗ που δε μου παρέχει επαγγελματικό ρεύμα ενώ μου κρατάει το μερτικό της κρατικής ΕΡΤ που δεν βλέπω, της Ολυμπιακής που ενώ δεν τη χρησιμοποιώ μεγάλο μέρος των φόρων που πληρώνω τη συντηρούν, των άθλιων αστικών συγκοινωνιών (πλήν του ιδιωτικού Μετρό που ομολογουμένως άλλαξε τη ζωή μας εδώ στην άθλια τσιμεντούπολη – Αθήνα) και υπεραστικών συγκοινωνιών, των κουμπάρων και γνωστών σε πόστα που δεν έχω, και πολλών άλλων.
  Αυτά…

 10. Ο/Η faros λέει:

  george: Μου κάνει εντύπωση πως ενώ έχεις πλήρη και σωστή αντίληψη για το ποιοι φταίνε για την κατάστασή σου (αν κατάλαβα καλά, δεν είναι και η καλύτερη … έ;;;), εξακολουθείς να είσαι με αυτούς – ή δεν κατάλαβα εγώ καλά!
  Δεν έχω αντιληφθεί την πολιτκή σου ένταξη, αντίθετα εσύ γνωρίζεις για μένα …

 11. Ο/Η george λέει:

  Φάρε σε έχω «βομβαρδίσει» αλλά τέλος πάντων 🙂

  Δεν με εκφράζει κάποιο από τα κόμματα που υπάρχουν διαθέσιμα. Πιστεύω ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κινούνται στο ίδιο μήκος κύμματος βλέποντας το κράτος σαν την κότα με τα χρυσά αυγά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν ανάλογο του Nescafe με ημερομηνία λήξης και χωρίς σαφή πολιτικό λόγο, και το ΚΚΕ δεν τολμά να ξεπεράσει το παρελθόν και να δώσει κάποια ελπίδα. (Για το ΛΑΟΣ δε χρειάζεται να πώ κάτι, είναι θλιβερό να υπάρχει στη βουλή και να είναι αποδεκτό απο την κοινωνία).

  Απο πλευράς φιλοσοφιας με εκφράζει ο φιλελευθερισμός όχι όμως με τη ρετσινιά του καπιταλισμού που του έχει αποδοθεί από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα στην Ελλάδα. Υπάρχουν φιλόσοφοι όπως ο Karl Popper που έχουν κατασυκοφαντηθεί χωρίς να τους έχει διαβάσει ουσιαστικά πολύς κόσμος (ναι είναι αντίθετος με το Marx στο θέμα της ελευθερίας … και είχε προβλέψει την κατάληξη του υπαρκτού σοσιαλισμού σε δικτατορία).
  Θα μπορούσε εξ ίσου να με εκφράζει και ο κομμουνισμός (όχι το ΚΚΕ) αλλά ενω θεωρητικά όλα είναι ωραία, δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πως αυτά θα γίνουν πράξη. Ίσως και γι αυτό χρησιμοποιώ το blog σου, μπας και βρώ κάποια απάντηση. Δε σου κρύβω ότι σε πολλά άλλα «red blogs» όπως τα αναφέρεις δεν μπορείς να συζητήσεις ανοικτά.

  Γενικά πιστεύω ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και απαιτείται μια νέα φιλοσοφία που ίσως θα συγκεράσει κάποια χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες αλλά θα λάβει υπόψη και τον άνθρωπο ώστε να μην καταλήξουμε σε δικτατορίες οποιουδήποτε τύπου.
  Πάνω απ’ όλα για μένα σημαντική είναι η ελευθερία και για να πω την αλήθεια τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό υπάρχει (αν δεν υπήρχε δε θα μπορούσαμε να μιλάμε εδώ τώρα. όπως ίσως ξέρεις σε πολλές χώρες αυτού του είδους η επικοινωνία είναι περιορισμένη – δυστυχώς η Κούβα είναι μια απ’ αυτές).

  Η κατάσταση μου δεν είναι και πολύ χαλια. Έχω αυτά που θέλω, ασχολούμαι με προγραμματισμό Η/Υ και το Internet (εξ ού και το μένος κατά του ΟΤΕ), είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά μου, απλά θα μπορούσα να εχω μεγαλύτερη επιχείρηση και να δώσω δουλειά και σε άλλους. Αισιοδοξώ πάντως … εντάξει κάπου υπερέβαλλα, δε φταίει ο ΟΤΕ και ΔΕΗ, αν και δυσκολεύουν την κατάσταση υπερβολικά.

  Ελπίζω να σε διαφώτισα …

 12. Ο/Η faros λέει:

  Με μπέρδεψες george, με μπέρδεψες !!!
  Ο λεγόμενος φιλελευθερισμός είναι μια κατ΄εξοχήν συνιστώσα του καπιταλισμού, ορμώμενος από την πολιτική της Θάτσερ στην Αγγλία (εξ ου και ο λεγόμενος θατσερισμός για να δώσει άλλοθι σε άλλους μετά την αποτυχία του).
  Είναι δε, η κλασική ορολογία της ΝΔ (ειδικά στα κομματικά της έντυπα).
  Βασικά σημαίνει την λεγόμενη ελεύθερη οικονομία, που αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, νομίζουν ότι τους αφορά.
  Τώρα με τιμά που προσπαθείς να βρεις απαντήσεις στο δικό μου μπλογκ, όμως, έχω γράψει και άλλοτε δεν διεκδηκώ την καταλληλότητα … (και οι γνώσεις μου είναι μετρημένες -απόφοιτος 6τάξιου σχολείου είμαι μόνο – και ο τρόπος των επιχειρημάτων που χρησιμοποιώ πολλές φορές δεν μου αρέσουν ούτε σε μένα.
  Απλά διαβάζω εφημερίδες κάποια βιβλία – δεν έχω δα και την «πλούσια» βιβλιοθήκη – και τέλος δεν έχω τα χάρισμα της πειθούς.
  Αν μου επιτρέπεις να σου πω κάτι για την Κούβα σε σχέση με την πληροφορική.
  1. Στο Πανεπιστήμιο της Πληροφορικής στην Αβάνα, φοιτούν 11.000 φοιτητές και εργάζονται 1.500 καθηγητές. Όλοι δεν αυτοί διαμένουν στις τεράστιες εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης.
  2. Υπάρχει το Παλάτι της Πληροφορικής, ένα τεράστιο Κέντρο για νέους, όπου γνωρίζουν και αξιοποιούν το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες.
  Όλα τα παραπάνω εντελώς δωρεάν.
  Σε παρακαλώ μην δέχεσαι, άκριτα, μόνο την προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ.

 13. Ο/Η george λέει:

  Φάρε η ΝΔ δεν έχει σχέση με το φιλελευθερισμό, απλά χρησιμοποιεί τη λέξη γιατι η σημασία της στην Ελλάδα είναι θολή (ούτε και ο θατσερισμός επίσης). Επίσης όλοι ανεξεραίτως, από ΛΑΟΣ μέχρι ΚΚΕ εγκαλούν το φιλελευθερισμό σαν την αιτία όλων των κακών, μόνο που ο φιλελευθερισμός δεν εφαρμόζεται πουθενά …
  Τέλος πάντων δε θέλω να σου κάνω κύρηγμα για το θέμα και να απορποσανατολίσω τη συζήτηση.

 14. Ο/Η faros λέει:

  Αγαπητέ φίλε, george.
  αν θέλεις διάβασε το παρακάτω:

  http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=46163&Itemid=157

  ένα ελάχιστο δείγμα για τον φιλελευθερισμό και την ΝΔ.
  Δεν ξέρω πως θα μπορέσεις, αλλά αν το καταφέρεις διάβασέ το.

 15. Ο/Η george λέει:

  Αυτό ακριβώς αποδυκνείει την απάτη. Άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε και ταυτόχρονα σπιλώνουμε φιλοσοφίες. Το θέμα μας εδώ όμως δεν η φιλοσοφία του φιλελευθερισμού που επαναλαμβάνω δεν εφαρμοζεται σε καμμία χώρα αυτή τη στιγμή.

 16. Ο/Η faros λέει:

  Φίλε μου, george, απλά δεν θέλεις να αποδεχτείς – δυστυχώς, δεν μπόρεσα να σε πείσω – ότι αυτό το σύστημα που εφαρμόζει και η ΝΔ και άλλα παρεμφερεί κόμματα σε όλη την Ευρώπη ΕΙΝΑΙ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ !!!!!!

 17. Ο/Η george λέει:

  Φίλε Φάρε, αυτό είναι φιλελευθερισμός, όσο και ο σοσιαλισμός του Τσαουσέσκου ήταν σοσιαλισμός.

 18. Ο/Η faros λέει:

  Εγώ , george, σου έδειξα τί λέει η ΝΔ. Τίποτα άλλο, ό,τι θέλεις δέχεσαι !

 19. Ο/Η jinx λέει:

  και κάτι άλλο για την πληροφορική στην Κούβα george…

  μόλις πριν από λίγες μέρες επετράπη στους Κουβανούς να κατέχουν προσωπικό υπολογιστή ( όπως και κινητό τηλέφωνο )! . Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των Κουβανών χρειάζεται το ετήσιο εισόδημα 356990 χρόνων για να αποκτήσει ένα μεταχειρισμένο σέλερον 5ετίας….

  Κατά τα άλλα , george , θαυμάζω το κουράγιο σου…

 20. Ο/Η faros λέει:

  Καλώς τονε κι ας άργησε!
  Για σένα το λέω jinx !!!

  Έκανες και συ το καθήκον σου, είπες τις … εξυπνάδες σου, μπράβο!!!!

  Πάντως από τότε που βγήκαν οι … λάσπες, λοιδωρούσε ο χορτάτος τον πεινασμένο!

 21. Ο/Η jinx λέει:

  για την ταμπακέρα όμως ;;;

 22. Ο/Η jinx λέει:

  και προφανώς δεν λοιδορώ καθόλου τους Κουβανούς αγαπητέ .. τους συμπονώαφάνταστα ειδικάόσους σκυλοπνίγονται για να γλυτώσουν….η βολή είναι ευθεία για αυτόν / αυτούς που τους κατάντησαν σε αυτό το επίπεδο .

  Αλλά όπως πάντα καταλαβαίνεται αυτό που σας βολεύει να καταλάβετε

 23. Ο/Η jinx λέει:

  καταλαβαίνετε με ε φυσικά … για να μην μας πουν και ανορθόγραφους εκτός από το ανάλγητους

 24. Ο/Η jinx λέει:

  και το γλι με ι χαχα που ‘σαι μπαμπινιώτη…

 25. Ο/Η faros λέει:

  jinx: Καλημέρα, αγαπητέ!
  1. Η ταμπακιέρα είναι ότι η προτεραιότητα για κάποιους είναι η δωρεάν υγεία, η δωρεάν παιδεία, η δωρεάν πρόνοια καί άλλα τέτοια … μπανάλ !!!

  2. Θα πάθεις τίποτα από την πολύ … συμπάθεια, φίλε μου, πρόσεχε !!!

  3. Το είδα, μην στεναχωριέσαι, δεν είναι το πρόβλημα στην ορθογραφία …

  4. Το γλι το γράφουν και με γλυ … αν και εσύ το ξέρεις πιο πολύ με … γλυ … χε χε !!!
  (αστειεύομαι, μην παρεξηγηθείς …)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: