Β. Ι. Ο. Λένιν : Ο Μεγάλος Επαναστάτης!

Ένα όνομα συνώνυμο της επανάστασης.

Στα 138 χρόνια από τη γέννησή του.

Σήμερα, 22 Απρίλη, συμπληρώνονται 138 χρόνια από τη γέννηση του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, πιο γνωστός ως Λένιν!
Ένα όνομα συνώνυμο της επανάστασης! Της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης!
Μιας επανάστασης, που φωτίζει ακόμα (και θα φωτίζει στους αιώνες) το δρόμο των εργαζόμενων, των προλετάριων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, για μια νέα κοινωνία που θα ξεπερνά τις ταξικές και θα οδηγεί στον Κομμουνισμό!

Ο Λένιν είναι ο άνθρωπος εκείνος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση της επανάστασης και στη συνέχεια στην εδραίωση και οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Ο Λένιν συνέδεσε το όνομά του με δύο βασικά ζητήματα.
Το πρώτο είναι η παραπέρα ανάπτυξη της θεωρίας της εργατικής τάξης. Ανέπτυξε τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας καθώς και το μαρξισμό την περίοδο της ιμπεριαλιστικής ανάπτυξης του καπιταλισμού. Έτσι η επαναστατική θεωρία ανταποκρίθηκε με ακόμα μεγαλύτερη πληρότητα στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούσαν οι νέες συνθήκες.
Το δεύτερο είναι η επαναστατική πραχτική. Η ίδρυση του Κόμματος Νέου Τύπου, η θεωρητική και επιστημονική θεμελίωσή του, σε συνδυασμό με τη νίκη του Οκτώβρη, απέδειξαν την ορθότητα, όχι μόνο του θεωρητικού του έργου, αλλά και ολόκληρης της μαρξιστικής επιστήμης.
Αυτά τα δύο ζητήματα – η θεωρητική επεξεργασία για τον καπιταλισμό στην εποχή του ιμπεριαλισμού και η επαναστατική πραχτική – είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους.

Ο Λένιν γεννήθηκε στις 22 Απρίλη του 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ (μετά ονομάστηκε Ουλιάνοφσκ), στις όχθες του ποταμού Βόλγα. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής Φυσικομαθηματικών, η μητέρα του απόκτησε δίπλωμα δασκάλας.
Το οικογενειακό περιβάλλον και οι όροι ανατροφής – του Λένιν – ήταν πολύ ευνοϊκοί για την ανάπτυξη του μυαλού και τη διαμόρφωση του χαραχτήρα του, μας λέει η αδελφή του Άννα.
Αφού τέλειωσε το Γυμνάσιο, το 1887, ο Λένιν γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Καζάν, γρήγορα όμως πιάστηκε και διώχτηκε από το Πανεπιστήμιο για τη συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα των φοιτητών. Το 1891 έδωσε πτυχιακές εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πετρούπολης, απ΄όπου πήρε το πτυχίο του με άριστα!
Το 1895 ο Λένιν κατάφερε να συνενώσει τους μαρξιστικούς εργατικούς κύκλους της Πετρούπολης, σε μία: Την ‘Ένωση Αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης».
Μ΄αυτόν τον τρόπο προετοίμαζε τη δημιουργία του Κόμματος Νέου Τύπου της εργατικής τάξης της Ρωσίας. Αυτή η Ένωση, για πρώτη φορά στην Ρωσία, άρχισε να πραγματοποιεί τη συνένωση της θεωρίας του σοσιαλισμού με το εργατικό κίνημα.
Ο Λένιν έλεγε χαραχτηριστικά:
» … δώστε μας μια οργάνωση επαναστατών και θα αναποδογυρίσουμε τη Ρωσία … «

Το 1898 ορισμένες «Ενώσεις Αγώνα», της Πετρούπολης, της Μόσχας, του Κιέβου, του Αικατερινοσλάβ και του Μπουντ έκαναν την πρώτη προσπάθεια να συνενωθούν σ΄ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Έτσι το Μάρτη του 1898 συνήλθε στο Μινσκ το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ). Σε αυτό συμμετείχαν μόνο 9 αντιπρόσωποι! Ο Λένιν βρίσκεται στην εξορία, συγκεκριμένα στο χωριό Σουσένσκοε της Σιβηρίας και για το λόγο αυτό δεν παίρνει μέρος στις εργασίες του.
Το 1900 ο Λένιν πήγε στο εξωτερικό και εκεί συμμετείχε στην έκδοση της εφημερίδας «Ίσκρα», που σημαίνει «Σπίθα». Κάτω από τον τίτλο της, υπήρχε το ρητό «Από τη σπίθα θ΄ανάψει φλόγα» και πράγματι δεν άργησε να ανάψει η φλόγα της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης.

Το 1903, με το δεύτερο συνέδριο του ΣΔΕΚΡ και υπό την καθοδήγηση του Λένιν, ιδρύεται ουσιαστικά το Μπολσεβίκικο Κόμμα. Το πρώτο Κόμμα, που λειτουργεί με τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου».
Σε πλήρη διάκριση με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς – που, λίγο αργότερα, θα χρεωκοπούσε οριστικά – το Κόμμα αυτό αποτελεί τη θεωρητική και πραχτική απάντηση που πρέπει να δώσει η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, απέναντι στις κυρίαρχες τάξεις.
Με επικεφαλής τον Λένιν, το μπολσεβίκικο κόμμα μπαίνει μπροστάρης της ταξικής πάλης του προλεταριάτου και των άλλων καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, κυρίως της φτωχής αγροτιάς και των μισοπρολετάριων της Ρωσίας και οδηγεί ως τη νίκη με την κατάληψη της εξουσίας και την εγκαθίδρυση της διχτατορίας του προλεταριάτου. Η Μεγάλη Οχτωριανή Επανάσταση ήταν πια γεγονός. Καθόρισε τον καθοδηγητικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όχι μόνο στην κατάληψη της εξουσίας, αλλά και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Ο Λένιν ήταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Ηταν φανατικός αντίπαλος στον οπορτουνισμό των Ρώσων μενσεβίκων και των ηγετών της δεύτερης διεθνούς, με κύριο εκπρόσωπο τον Κάουτσκι.
Η ηγεσία της δεύτερης διεθνούς στην ουσία είχε απαρνηθεί τις βασικές αρχές του μαρξισμού, σε τέτοιο σημείο που καλούσε το προλεταριάτο της Ευρώπης να πάρει μέρος στον ιμπεριαλιστικό Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Το έργο «Η χρεωκοπία της Δεύτερης Διεθνούς» περιγράφει τη διαδικασία έκπτωσης των τμημάτων της.
Παράλληλα ο Λένιν άσκησε δριμεία κριτική στον ψευτοαριστερισμό, στην ψευτοεπαναστατική φρασεολογία, στον «επαναστατικό» τυχοδιωκτισμό, που αποτύπωσε στο έργο του «Αριστερισμός, παιδική αρρώστια του κομμουνισμού».
Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.

Οι Μπολσεβίκοι σήκωσαν ψηλά τη σημαία του διεθνισμού και με την καθοδήγηση του Λένιν έκαναν στη διάρκεια του πολέμου αποτελεσματική πάλη για τη συσπείρωση όλων των διεθνιστικών στοιχείων, για την Ίδρυση της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς.
Στα πρόθυρα της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης, ο Λένιν έγραφε:
» Οι ιδέες μετατρέπονται σε δύναμη, όταν καταχτούν τις μάζες. Και ακριβώς τώρα οι Μπολσεβίκοι, δηλαδή οι εκπρόσωποι του προλεταριακού διεθνισμού, με την πολιτική τους ενσάρκωσαν εκείνη την ιδέα, η οποία κινεί σ΄όλο τον κόσμο τεράστιες μάζες των εργαζομένων. Η κοσμοθεωρία του μαρξισμού έγινε το μεγάλο ιδεολογικό όπλο του επαναστατικού μετασχηματισμού του κόσμου».

Ο Λένιν, παράλληλα, ανέπτυξε παραπέρα το μαρξισμό συνεχίζοντας το θεωρητικό έργο των Μαρξ – Ένγκελς σε όλα τα επίπεδα, τη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία, τον επιστημονικό κομμουνισμό.
Ο Λένιν θεμιλίωσε τη θεωρία της συγκρότησης και ολόπλευρης εδραίωσης της συμμαχίας της εργατικής τάξης και της αγροτιάς στη σοσιαλιστική επανάσταση και μετά τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης, ως αρχή της διχτατορίας του προλεταριάτου. 
Ο Λένιν δούλεψε το θέμα του «Ιμπεριαλισμός: Το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού» αναπτύσσοντας την γνωστή άποψη του «πιο αδύναμου κρίκου στην αλυσίδα του ιμπεριαλιστικού μετώπου», καθώς και θεμελίωσε την θεωρία της δυνατότητας της νίκης του σοσιαλισμού αρχικά σε μια ή σε μερικές χώρες.
Από το 1915 (σ.σ. !!!) απαντά στους σημερινούς … ευρωλιγούρηδες με το άρθρο του «Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
» Στις συνθήκες του καπιταλισμού είναι αδύνατη μια ισόμετρη οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων οικονομιών και των διαφόρων κρατών …».
Ο Λένιν υπερασπίστηκε χωρίς συμβιβασμούς τις θέσεις της Μαρξιστικής Υλιστικής Φιλοσοφίας, αποκαλύπτοντας τις απόπειρες να υποσκαφτεί η υλιστική θεωρία.
Στις μέρες μας φαίνεται πιο ξεκάθαρα η θέση του Λένιν για την (από τα καπιταλιστικά καθεστώτα) υποδαύλιση του μικροαστικού εθνικισμού, των μικροαστικών εθνικών προλήψεων, την υποστηριξη διαφόρων ειδών του σοβινισμού και του εθνικού εγωισμού.
Το καπιταλιστικό σύστημα, απόδειξε ο Λένιν, χάρη στη δράση των αντικειμενικών νόμων  ανάπτυξης της ιστορίας, προχωρεί προς τη δύση του, παρόλου που μπορεί ακόμα να προξενήσει όχι λίγες συμφορές στην ανθρωπότητα. Οποία προφητικά λόγια!

Οι ανατροπές στην Σ.Ε. και αλλού, φέραν την φτώχεια, την ανεργία, την πείνα, τον γρήγορο και προκλητικό πλουτισμό μιας ελάχιστης μερίδας καπιταλιστών, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έδειξαν το πιο βίαιο, πιο απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού σε αυτές τις χώρες (και όχι μόνο).
Σήμερα 18 χρόνια μετά, φαίνεται καθαρά, ότι ο μαρξισμός – λενινισμός, σαν θεωρία και σαν πραχτική, όχι μόνο δεν «πέθανε», όπως τότε ευαγγελίζονταν οι αστοί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο, ως η μόνη επιστημονικά επεξεργασμένη θεωρία, που μπορεί να βάλει τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα.
Το δίλλημα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, ζητά πλέον, άμεση απάντηση!

Η καρδιά του Λένιν έπαψε να χτυπά στις 21 Γενάρη του 1924, στις 6 και 50 λεπτά το βράδυ, σε ηλικία 54 ετών.
Μέχρι τότε όμως, με την τεράστια θεωρητική και πραχτική δράση του ως επικεφαλής της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, είχε συμβάλει καθοδηγώντας τη δράση του Κόμματος στην αλλαγή του κόσμου, με τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στα 1917 και την ίδρυση του πρώτου  Σοσιαλιστικού Κράτους.
Ο δρόμος χαράχτηκε, ο πάγος έσπασε – όπως ο ίδιος έλεγε – για τις μελλοντικές επαναστάσεις …

Υ.Γ. Εκτενής περίληψη άρθρου του Κυριακάτικου «Ρ».
 

 
 

 

19 Responses to Β. Ι. Ο. Λένιν : Ο Μεγάλος Επαναστάτης!

 1. Ο/Η erythros λέει:

  Ό,τι θέλει μπορεί να πει καθένας για τον Λένιν. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι την κρίσιμη ώρα έδειξε ότι είναι ηγέτης. Και εκεί, ΚΑΙ η προσωπικότητα παίζει τον ιστορικό της ρόλο.

 2. Ο/Η george λέει:

  @erythros
  Και τι σημαίνει ότι ήταν ηγέτης; Ηγέτες ήταν και πολλοί άλλοι για τους οποίους δε νομίζω ότι έχουμε καμμία εκτίμηση.
  Νομίζω ότι ο καθ’ ένας κρίνεται από το αποτέλεσμα. Αν μάλιστα είναι ηγέτης, τότε η κριτική είναι πιο αυστηρή.
  @faros
  Σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να γίνεται και κάποια κριτική. Δε μπορεί να έγιναν όλα τόσο καλά και τελικά το αποτέλεσμα να ήταν ο πρωην υπαρκτός σοσιαλισμός … Δηλαδή πιστεύεις ότι πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια πράγματα;

 3. Ο/Η faros λέει:

  george: Αγαπητέ, ούτε για τον Λένιν έχεις να πεις ένα καλό λόγο;;;;;;;
  Τί να πω !!! Με απογοήτευσες …
  Και Φυσικά θέλουμε να ξαναέρθει ο Σοσιαλισμός !!!
  Τί φαντάζεσαι; Ότι, γίναμε όλοι σαν τους … συνασπισμένους;;;;;;;;;;; !!!!!!!!

 4. Ο/Η george λέει:

  Όχι, δε σε φαντάζομαι συνασπισμένο. Το ορίτζιναλ συνήθως είναι καλύτερο από το ιμιτασιόν 🙂
  Απλά αυτό που λέω είναι ότι αν δεν γίνει ποτέ κάποια αναθεώρηση και τολμηρή κριτική ανάλυση στα όσα έγιναν στη Σοβ.Ένωση (μη μου πεις οτι δεν έγιναν λάθη) τότε είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε. Και επιμένω ότι ποτέ (μα ποτέ) δεν έχω ακούσει κάποια κριτική, κάποια λάθη, λες και ήταν ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος (που δεν ήταν). Αν θέλεις να ξανέρθει αυτός ο σοσιαλισμός όπως ο προηγούμενος φοβάμαι ότι κάνεις λάθος (μακάρι να είμαι εγώ ο παράξενος …)

 5. Ο/Η faros λέει:

  Δεν παρακολουθείς (τουλάχιστον αρκούντως …) ούτε εμένα ούτε το ΚΚΕ !!!
  Απλά φαίνεται ότι εσύ θέλεις να κάνουμε κριτική για την … κριτική, ενώ εμάς μας ενδιαφέρει αυτή να είναι «οικογενειακή», αν με καταλαβαίνεις τί εννοώ …
  Αν μου πεις έστω και ένα (αριθμός 1) μέτρο υπέρ των εργαζομένων που πάρθηκε στην Ελλάδα – για να μην πάμε αλλού – από τότε που ανατράπηκε ο Σοσιαλισμός – αυτός που εσένα δεν σου άρεσε – τότε θα συμφωνήσω με όλες σου τις απόψεις …

 6. Ο/Η mary λέει:

  Θα μας καθοδηγεί πάντα και θα μας εμπνέει .

  ο δρόμος χαράκτηκε ο πάγος έσπασε

 7. Ο/Η mary λέει:

  Α! και κάτι στον george θα ήθελα να πω….

  Τι θα πει έγιναν λάθη? Ας πούμε ότι ΝΑΙ έγιναν λάθη , σημαίνει κάτι αυτό ? Λάθη γίνονται πάντα , ο στόχος ποιος είναι όμως? Τον ίδιο στόχο έχει ένα σοσιαλιστικό σύστημα με το καπιταλιστικό?

  Εκτός αν θες να πεις ότι για να πιστέψεις σε κάτι και να το ασπαστείς πρέπει να είναι αλάνθαστο!!διαφορετικά δεν επιλέγεις τίποτα άρα ευνοείς το σύστημα που υπάρχει.

  Όσο για την αυτοκριτική , πίστεψέ με γίνεται συνέχεια και τα λάθη που έχουν γίνει τα έχουμε πει πολλές φορές , δεν έχεις παρά να διαβάζεις που και που Ριζοσπάστη , δεν είναι δελτίο τύπου εδώ ούτε κεντρική επιτροπή του κόμματος , blog είναι …

  Φιλικά
  Μαίρη
  Θεσσαλονίκη

 8. Ο/Η george λέει:

  Δεν είναι ότι δεν μου άρεσε. Σε κάθε άνθρωπο (ειδικά σε κάποιον που στα μαθητικά του χρόνια βίωσε τη χούντα και τη μεταπολίτευση) αρέσουν οι ιδέες του σοσιαλισμού. Στην πράξη όμως, στο πως αυτές οι ιδέες γίνονται πράξη εκεί πολλά πράγματα δεν μου άρεσαν.
  Αμφιβάλλεις δηλαδή ότι σκοτώνταν διαφωνούντες; Και τι διαφορά έχει όταν σκωτώνεται ένας άνθρωπος από οποιαδήποτε ιδεολογία;
  Καλό μέτρο στην Ελλάδα; Οχι ιδιαίτερα, σε άλλες χώρες όμως ναι.

  Και πάλι δεν επιδιώκω να συμφωνήσεις με τις απόψεις μου. Δεν περνιέμαι και για κανένας σπουδαίος άλλωστε …

 9. Ο/Η erythros λέει:

  Πολλοί είναι οι ηγέτες. Ok. Όμως ο Λένιν είδε ακριβώς τη στιγμή που έπρεπε να σηκωθούν τα όπλα. Εκείνο το περίφημο «χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά, τώρα είναι η ώρα». Αυτό είναι στοιχείο ηγέτη. Να αντιλαμβάνεται στη στιγμή. Και ο Λένιν κρίνεται σαφώς εκ του αποτελέσματος. Και για αυτό είναι μεγάλος ηγέτης. Εκτός και πετάξουμε εντελώς την προσωπικότητα από την ιστορία ή να πούμε ότι η ΝΕΠ δεν έπρεπε να γίνει, γιατί δεν ήταν σοσιαλστικό μέτρο.

 10. Ο/Η faros λέει:

  mary: Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου εδώ και για τις απόψεις σου!

  george: Αγαπητέ μου δεν με καταλαβαίνεις … Τί θα πει «αμφιβάλεις … ότι σκοτώνονταν διαφωνούντες» αυτό φίλε μου, είναι ένα τόσο χοντροκομένο παραμύθι της χαλιμάς, που απορώ πραγματικά πως το «ασπάζεσαι»!!!
  Και ΦΥΣΙΚΑ δεν σκοτώνονταν διαφωνούντες !!!
  Ξέρεις πολλούς εσύ;;;;;; Για πες μας και μας κανέναν να καταλάβουμε τι εννοείς!!!
  Ααααα … αγαπητή, κανείς μας δεν περνιέται για σπουδαίος … Απόψεις ανταλλάσουμε και συ και μεις …

  erythros: Συμφωνώ και γω ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί ηγέτες !
  ΗΓΕΤΗΣ, όμως, μόνον, ένας! Ο ΛΕΝΙΝ!

 11. Ο/Η faros λέει:

  Στο Ααααα αγαπητέ είναι αγαπητέέέέέέ, αχ αυτή η στραβομάρα …

 12. Ο/Η george λέει:

  @mary
  Ναι ακριβώς επειδή είναι blog μπορούμε να συζητάμε πιό ελεύθερα. Δεν έχω αισθανθεί ευτυχώς να περιορίζεται η άλλη άποψη εδώ (πράγμα που συμβαίνει κατά κόρον σε πολλά άλλα blogs).
  Ξαναλέω ότι αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δε θεωρώ απλά λάθη πολλά απ’ όσα έγιναν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και συνεπώς με φοβίζει η προοπτική να επαναληφθούν. Τώρα αν γίνεται συζήτηση εσωτερικά, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αφορά και την υπόλοιπη κοινωνία. Οι στόχοι είναι πράγματι αγαθοί, αυτό δεν εξαγνίζει όμως τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των στόχων και για να είμαι ειλικρινής αυτά τα μέσα (το πως δηλαδή) προσπαθώ να καταλάβω.
  @faros
  Σε ζάλισα με τις ανησυχίες μου.
  Δεν ξέρω αν είναι παραμύθι αυτό που ανέφερα, πιστεύω ότι δεν είναι (σίγουρα είναι γεγονός υπερβολικά τονισμένο από την άλλη πλευρά που κι αυτή δεν υστερεί καθόλου σε τέτοιες ενέργειες).
  Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις σας. Ήταν πολύ χρήσιμες για την άποψη που προσπαθώ να διαμορφώσω.
  Ελπίζω φάρε να βρεθώ κάποια στιγμή στην Αλεξανδρούπολη (μια πόλη που λατρεύω) και να πιούμε ένα ουζάκι στην παραλία κάτω απ’ το φάρο.

 13. Ο/Η faros λέει:

  george : Ωραία ιδέα !
  Πάντως να σου πω εμείς τις απόψεις μας και την κριτική μας την προωθούμε σε κάθε καλόπιστο κριτή είτε στον Ριζοσπάστη είτε σε άλλα έντυπα του Κόμματος όπως είναι η ΚΟΜΕΠ είτε στην ραδιοτηλεόραση ΚΑΙ σε ανοιχτές συγκεντρώσεις – συζητήσεις που πραγματοποιούντα σε όλη την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια – με την ευκαιρία να σου πω ότι δεν τελείωσε οριστικά η αναζήτηση που κάνουμε για τις αιτίες των ανατροπών …
  Σε αυτές θα βρεθούν και πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς που ΚΑΙ εσύ βάζεις …
  Απλά να ξαναπώ (αν μου επιτρέπεις) ότι από τα λάθη της εργατικής τάξης και τα εγκλήματα της πλουτοκρατίας, εγώ, προτιμώ τα πρώτα …
  Σε ευχαριστώ που με διαβάζεις.

 14. Ο/Η mary λέει:

  george απλά είναι τα πράγματα …

  2 έίναι οι δρόμοι , ή θα πας από κει ή θα ρθεις από δω , κανείς δε θα σε προσυλλητίσει είναι δική σου απόφαση , δεν υπάρχουν άλλες επιλογές και η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι να μην διαλέγει τίποτα από αυτά είτε από αντίδραση είτε από αδιαφορία .

  Καλό είναι να ψάχνεσαι όμως κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις την επιλογή σου για να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου για τη γενιά που έρχεται αύριο .

  Και μην κολάς τόσο πολύ στο παρελθόν στην τελική ΑΝ ποτέ γίνει η ανατροπή σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και όχι αντιγραφή του τότε ..

  ΤΩΡΑ τι κάνουμε -ΤΩΡΑ για ΤΙ παλεύουμε και ποιος έχει δίκιο.

  Η στάση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια είναι συνεπέστατη και μπορώ να προκαλέσω όποιον θέλει να μου βρει ΜΙΑ φορά που το ΚΚΕ πούλησε το λαό.

  Η κληρονομιά του παρελθόντος για μας είναι σημαία ,όμως δεν ζούμε στο παρελθόν προχωράμε μπροστά μαθαίνοντας και απο τα λάθη μας και σίγουρα όπως είπε ο Φάρος τα προτιμώ τα λάθη μας χίλιες φορές από τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ εγκλήματα της πλουτοκρατίας ….

 15. Ο/Η faros λέει:

  mary: Την πιο θερμή μου καλημέρα.
  Ξέρεις, μέρες που είναι, να πω μια παροιμία, που νομίζω ότι ταιριάζει αρκετά.

  «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει !!!»

  Και θα πρόσθετα : Να ζυμώσει και μάλιστα με τα σωστά υλικά και να έχει ως σκοπό να βγάλει προϊόντα για το Λαό.

 16. Ο/Η george λέει:

  Καλή η παροιμία φάρε, αλλά δεν πιστεύω ότι ισχύει για μένα. Αντίθετα θα έλεγα ότι αυτοί που βαριούνται να ζυμώσουν είναι όσοι «ασπάζονται» μια ιδεολογία που υπόσχεται επίγειους παραδείσους και δε σκέφτονται ότι στη διάρκεια της ιστορίας όλοι αυτοί που υποσχέθηκαν παραδείσους μας οδήγησαν τελικά σε κόλαση. Εν τάξει όχι ακριβώς σε κόλαση αλλά σε άσχημες καταστάσεις.

  @mary
  Δεν κολλάω στο παρελθόν απλά βλέπω να συζητούνται σαν πρακτική και να εκθειάζονται σαν σωστά πράγματα που θεωρώ ότι είναι άσχημα και αυτό με προβληματίζει και με φοβίζει. Επίσης χωρίς να διαφωνώ μαζί σου ότι γίνονται πολλά άσχημα εις βάρος εργαζομένων (στον ιδιωτικό τομέα) δε νομίζω ότι όλα είναι εγκλήματα, ή ότι δε γίνεται και τίποτα καλό. Η δαιμονοποίηση δε βοηθάει.
  Όσον αφορά τη βοήθεια του οποιουδήποτε προς τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα τη θεωρώ μιδαμηνή (και το ζω από πρώτο χέρι). Η καταπίεση που πολλές φορές υπάρχει, οι χαμηλότατοι μισθοί, οι εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ όταν αγγίζουν ένα δημόσιο υπάλληλο χαλάει ο κόσμος. Και ξέρεις η καταγγελία δε σημαίνει για μένα βοήθεια προς τον εργαζόμενο. Βοήθεια πραγματική είναι η συγκεκριμένη πρόταση για το πως θ’ αλλάξουν όλα αυτά – και πρόταση που περιλαμβάνει «ένοπλους αγώνες», κρυφές δικτατορίες, και «πατερούληδες» δε μου κάνει ακριβώς εξαιτίας αυτού του παρελθόντος που μου λες να μην κοιτάω.

  Φάρε και mary, τις ίδιες ακριβώς συζητήσεις κάνω συχνά με πολύ κοντινούς μου φίλους που ανήκουν ή πιστεύουν στο ΚΚΕ και την πρόταση εξουσίας που ευαγγελίζεται. Δυστυχώς δεν έχω βρεί πραγματική απάντηση. Σέβομαι τις απαντήσεις σας και τις απόψεις σας και μακάρι να είναι έτσι, μου μοιάζουν όμως περισσότερο με ευχές. Μακάρι να κάνω λάθος.

  Εν πάσει περιπτώσει, ελπίζω να μη σας προκαλέσω «απέχθεια» μετά από αυτά.

  Εύχομαι να περάσετε καλά το Πάσχα.

 17. Ο/Η faros λέει:

  Καλό Πάσχα και σε σένα george, μακάρι να μπορούσαμε να σε πείσουμε τόσο εύκολα!

  Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, ειδικά αν κάποιος έχει «ποτιστεί» μέχρι το μεδούλι από την αστική προπαγάνδα, από το σχολείο που πήγε, από την οικογένειά του, από τους φίλους του, από την δουλειά του κλπ. κλπ.

  Άσε μας, όμως, να ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα πείσουμε για την ορθότητα της πρότασής μας και εσένα και τους άλλους εργαζόμενους της χώρας μας.

 18. Ο/Η mary λέει:

  george όχι και απέχθεια καλέ !!

  αν ήταν να απεχθάνομαι όποιον έχει την άποψη σου δεν έπρεπε να μιλάω σε άνθρωπο ούτε φίλους θα είχα ….το λέω αυτό γιατί η άποψή σου είναι κοινή με πάρα πολύ κόσμο . εμείς είμαστε λίγοι ακόμα ..τι να κανουμε..

  καλά να περάσετε το 4ήμερο

 19. Ο/Η george λέει:

  Φάρε δε νομίζω ότι «εχω ποτιστεί» με αστική προπαγάνδα… (Μήπως να δώ κανένα γιατρό;).
  Στο σχολείο που πήγα είχα έναν υπέροχο καθηγητή (φιλόλογο) ο οποίος μου έμαθε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η ελευθερία, πράγμα για το οποίο τον ευγνομωνώ.
  Στην οικογένεια μου, αν και ο παπούς εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ (χωρίς να είναι στρατιώτης ή αστυνόμος ή οτιδήποτε άλλο, απλά διαφωνούσε … ), μου έμαθαν να σέβομαι και να ακούω όλους, να μη μισώ κανέναν, να αγαπάω την ελευθερία και την ειρήνη, και να διαβάζω όλες τις απόψεις πριν αποφασίσω.
  Ένας πολύ καλός μου φίλος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή και την εξορία.

  Για μια ακόμη φορά θα επιμείνω στην άποψή μου ότι η προπαγάνδα δεν έχει χρώμα και απόκλιση. Τη χρησιμοποιούν όλοι, αλλά μπορείς να το δείς καλύτερα αν δεν «ανήκεις» κάπου.

  @mary ευχαριστώ.
  Δεν ξέρω αν πολλοί έχουν τις ίδιες απόψεις με μένα, αλλά νοιώθω τρομέρη πνευματική «μοναξιά» σ’ αυτή τη χώρα όπου ο φανατισμός συνήθως υπερισχύει του ορθολογισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: