Υποθέσεις ντόπινγκ!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η … Μαύρη Λίστα …

– 1960 – Ο ποδηλάτης Κναντ Γένσεν της Δανίας πέθανε στη Ρώμη, μετά από χρήση αμφεταμινών.
– 1964 – Η χρήση αναβολικών διαδίδετα και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή περιορίζει τον πρώτο της πειραματικό έλεγχο στους ποδηλάτες.
– 1967 – Ο θάνατος του ποδηλάτη Τόμι Σίμπσον, στο γύρο της Γαλλίας, που είχε να κάνει με χρήση αμφεταμίνης, αναγκάζει τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να δημιουργήσουν φαρμακευτική επιτροπή για τη διενέργεια ντραγκ τεστ στους Αγώνες του Μεξικού το 1968.
– 1972 – Ο Αμερικάνος κολυμβητής Ρικ ντε Μοντ χάνει το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο, καθώς βρέθηκε θετικός στην εφεδρίνη. Ο Ντε Μόντ υποστήριξε πως χρησιμοποιούσε αντιβίωση για το άσθμα, με άδεια γιατρού. Για πρώτη φορά στους Αγώνες στο Μόναχο η ΔΟΕ προχωράει σε εξέταση ούρων σε ευρεία κλίμακα.
– 1976 – Για τους Αγώνες του Μόντρεαλ εισάγεται για πρώτη φορά ο έλεγχος στεροειδών.
– 1984 – Στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες βρέθηκαν ντοπέ 12 αθλητές, συμπεριλαμβανομένων 5 αρσιβαριστών που κάναν χρήση ναδρολόνης. Άλλα 9 θετικά αποτελέσματα καταστράφηκαν, όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ.  Η ΔΟΕ προχωράει σε νέες εξετάσεις για τεστοστερόνη και καφείνη στους Αγώνες του Λος Άντζελες.
– 1986 – Απαγορεύονται τα διουρητικά επειδή μπορούν να καμουφλάρουν την παρουσία των αυξητικών αναβολικών.
– 1988 – Διεξάγεται από τη ΔΟΕ, στην Οτάβα, η πρώτη συνδιάσκεψη ενάντια στα αναβολικά. Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον χάνει το χρυσό μετάλλιο στη Σεούλ, καθώς βρέθηκε ντοπαρισμένος.
– 1989 – Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Βόι, παραιτείται, υποστηρίζοντας πως η επιτροπή δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
– 1994 – Για πρώτη φορά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ γίνονται εξετάσεις αίματος για τη χρήση αναβολικών.
– 1996 – Η ΔΟΕ ανακοινώνει τη χρησιμοποίηση της εξελιγμένης μεδόδου της φασματομέτρησης, στην Ατλάντα, για την ανίχνευση στεροειδών. Όμως, 5 θετικά τεστ αποβάλλονται, καθώς η ΔΟΕ υποστήριξε πως θα έχανε τις υποθέσεις δικαστικώς. Κατά τη διάρκεια των αγώνων πρόκρισης στις ΗΠΑ, ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στη δρομέα Μέρι Σλάνι. Αμφισβητεί τ΄αποτελέσματα και της επιτρέπεται η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα.
– 1998 – Η κολυμβήτρια Μισέλ Σμιθ Ντα Μπρούιν, η οποία κατέκτησε – προς έκπληξη όλων – το χρυσό μετάλλιο, τιμωρήθηκε αργότερα επειδή έδωσε δείγμα ούρων έχοντας πιει ουίσκι, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την ανίχνευση αναβολικών.
– 1999 – Ιδρύεται ο World AntiDoping Agency, αν και οι επικριτές υποστηρίζουν πως η ΔΟΕ έχει μεγάλη επιρροή στην εν λόγω Οργανισμό.
– 6/2000 – Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Ο. Εξαμ, παραιτείται, λέγοντας πως η επιτροπή εξακολουθεί να μην αφοσιώνεται στο ντόπινγκ κοντρόλ.
– 7/2000 – Ο Μάνφρεντ Γιούαλντ, πρώην υπεύθυνος του ολυμπιακού προγράμματος της Γερμανίας, καταδικάζεται, επειδή χορηγούσε συστηματικά αναβολικά σε αθλητές.
– 8/2000 – Το ιατρικό συμβούλιο της ΔΟΕ δίνει το ο.κ. για συνδυασμένα τεστ αίματος και ούρων για την ανίχνευση της ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και αυξάνει την αντοχή.
– 2004 – Μετά από ένα ντόμινο αποκαλύψεν τον προηγούμενο χρόνο, κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας αποκαλύφθηκαν 21 περιπτώσεις χρήσης αναβολικών.    

8 Responses to Υποθέσεις ντόπινγκ!

 1. Ο/Η george λέει:

  Φάρε νομίζω ότι η διαφορά στο ντόπινγκ είναι «ιδεολογική», Στις «καπιταλιστικές» χώρες ήταν ατομικό (ιδιωτικό αν θές), ενώ στις «σοσιαλιστικές» κρατικό. Δεν είναι μόνο ο καπιταλισμός που γεννά το ντόπινγκ. Είναι κάθε άρρωστος εγκέφαλος (αριστερά ή δεξιά) που νομίζει οτι έτσι θα αποδείξει την ανωτερώτητα της φυλής του, της ιδεολογίας του, του σπόνσορά του κ.ο.κ.
  Πιστεύω ότι πολλά πράγματα είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση (ανοησία αν θέλεις) και γι αυτό ποτέ δεν γενικεύω και δεν πιστεύω σε στερεότυπα. Δεν μπορεί όλοι οι Έλληνες π.χ. να «είναι γεννημένοι νικητές», όλοι οι επιχειρηματίες απατεώνες, όλοι οι σοσιαλιστές καλοί και αγαθοί. ΗΔεν μπορεί όλοι οι Έλληνες να είναι μίζεροι, όλοι οι επιχειρηματίες αγαθοί, όλοι οι σοσιαλιστές κακοί. Αυτά είναι γενικεύσεις που μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.
  Με την ίδια λογική δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συστήματα «πανάκειες» γι αυτό και δεν ακολουθώ τυφλά κάποιον.

 2. Ο/Η faros λέει:

  geprge: Έχεις δικαίωμα να πιστεύεις στην αστική προπαγάνδα … μόνο σκέψου … αν βρίσκαν έστω και έναν ντοπαρισμένο αθλητή στην Ανατολική Ευρώπη (επί σοσιαλισμού μιλάω) θα το αφήναν έτσι;;;;;;; Δεν θα το είχαν κάνει σημαία;;;;;;;;
  Σε παρακαλώ george ας μην αναμασάμε συνέχεια τις … αλαβανειάδες !!!

 3. Ο/Η george λέει:

  Φάρε, ότι γράφω είναι πολύ προσωπικές απόψεις. Ειδικά με την αλβανειαδα (lol) δεν έχω ασχοληθεί καθόλου γιατί με απωθεί το lifestyle και ο εναγκαλισμός με τα ΜΜΕ. Αν έχει πει κάτι που είπα κι εγώ εντάξει δεν αποκλείεται. Και κάποια άλλα μπορεί να τα έχει πεί ο Χ, ο Υ, κλπ. Τα υπάρχοντα κόμματα στην Ελλάδα και οι εκπρόσωποί τους δεν με εκφράζουν. Άλλα λένε, άλλα εννοούν, και άλλα κάνουν. (Κάπου άκουσα πρόσφατα ότι ο μικρός Αλέξης έβαλε λέει μέσον στο στρατό. Τότε εγώ γιατί είναι κακό να βάλω μέσον?)
  Αυτό που προσπαθώ να βρώ είναι πως μπορεί να καλυτερεύση η κοινωνία στην οποία ζω και πως θα εξασφαλισθεί η ελευθερία.
  Και για τα δύο δεν πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη λύση. Όπως ξαναείπα σε όλα τα κόμματα και σε όλες τις ιδεολογίες υπάρχουν άνθρωποι με όλα τα υπέρ και τα κατά αυτού του είδους και δεν είναι δυνατό να ξέρεις τι κρύβουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

  Όσο για την προπαγάνδα δε νομίζω ότι έχει χρώμα και έχει χρησιμοποιηθεί εξ’ ίσου από όλους ανεξαιρέτως.

  Για να μην παρεξηγηθώ, δεν προσπαθώ να σε πείσω για κάτι ούτε έχω αναλάβει καμμιά «σταυροφορία» εναντίων απίστων. Απλά προσπαθώ να καταλάβω τις ιδέες και τις προθέσεις όσων ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία ή κάποιο κόμμα και είναι πρόθυμοι να με διαφωτίσουν (γιατί κάποιο άλλοι ενιχλούνται φοβερά όταν λες κάποια αντίθετη γνώμη στο blog τους).

 4. Ο/Η faros λέει:

  Δεν μου απάντησες επί της ουσίας ………!!!!!!!!

  Δεν σε παρεξηγώ, τα είπαμε αυτά, απλά και εγώ λέω τις δικές μου απόψεις στα όσα μου γράφεις …

  Ξέρεις ποια είναι η διαφορά μας ;;;;; (λέω εγώ τώρα …)
  Εγώ βλέπω τα πράγματα από τη σκοπιά πως η Εργατική Τάξη να πάρει την Εξουσία στα χέρια της για να δει μια άσπρη μέρα … κάποιοι άλλοι … κάτι άλλο …
  Τώρα η Ε.Τ. αν κάνει κάποιοα λάθη στην πορεία της οικοδόμησης της Δικής Της Κοινωνίας, έ εγώ αυτά τα βλέπω εντελώς ΑΣΗΜΑΝΤΑ σε σχέση με τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ της πλουτοκρατίας, της μπουρζουαζίας, του ιμπεριαλισμού, …
  Δηλαδή άλλο πράγμα η προπαγάνδα του Κεφαλαιοκράτη άλλη του Εργάτη, εγώ είμαι με τον Εργάτη όσο κι αν αυτό κάνει κάποιους (και σένα;;;;) να δυσφορούν …

 5. Ο/Η george λέει:

  Φάρε, δεν δυσφορώ στην ανταλλαγή απόψεων (εκεί που θα δυσφορήσω είναι στη στέρηση της ελευθερίας μου για οποιοδήποτε λόγο)
  Στην ουσία αυτό ψάχνω να βρώ, ποιός έχει κάποιο σχέδιο για μια δίκαιη αλλά και ελεύθερη κοινωνία.
  Γράφεις στην αρχική σου σελίδα «Δεν υπάρχει χρόνος για δοκιμές και νέα διάψευση ελπίδων.» Ε, αυτό λέω κι εγώ …

 6. Ο/Η faros λέει:

  george: Νομίζεις ή πιστεύεις ότι έχω τάσεις … στέρησης της ελευθερίας του λόγου σου;;;
  Τώρα, αγαπητέ μου, αν δεις την Πρόταση Εξουσίας που προβάλλει σε όλη την Ελλάδα το ΚΚΕ ιδιαίτερα με την σ. Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και με άλλους συντρόφους, θα δεις ότι πασχίζουμ για αυτό ακριβώς που λες και συ : Μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία!
  Έχω τη γνώμη ότι κατά βάση συμφωνούμε σε όλα τα βασικά, απλά τα διατυπώνουμε διαφορετικά και βέβαια εσύ διατηρείς τις επιφυλάξεις σου για το Κόμμα και καλά κάνεις, δεν προσπαθώ να σε πείσω, θα πειστείς ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ όταν θα το κρίνεις εσύ …

 7. Ο/Η george λέει:

  Φαρε, όχι καμμία στέρηση της ελευθερίας δεν αισθάνομαι στο blog σου. Ίσω γι αυτό και έκανα κατάχρηση της φιλοξενίας σου.
  Όπως είπα και σε άλλο post συμφωνώ με το σκοπό, διαφωνώ όμως με τα μέσα (τουλάχιστον έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι μέχρι τώρα)…

 8. Ο/Η faros λέει:

  george: … για τα μέσα, και εγώ θα αναρωτηθώ ποια είναι τα καλύτερα … την απάντηση όμως, θα την δώσει η ίδια η ζωή και οι αγώνες της Εργατικής Τάξης …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: