Ιδεολογικές Αναζητήσεις

Τα «ξεσήκωσα»από το βιβλίο  Η Κομμουνιστική Διεθνής.

Η δικτατορία του προλεταριάτου είναι η πιο αποφασιστική και επαναστατική μορφή της πάλης των δύο τάξεων, του προλεταριάτου και της αστικής τάξης,

Η δικτατορία του προλεταριάτου είναι η τελειότερη πραγματοποίηση της κυριαρχίας όλων των εργατών και όλων εκείνων που τους εκμεταλλεύεται, τους καταπιέζει, τους κοροϊδεύει η αστική τάξη.

Η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο δε σταματάει τον αγώνα που κάνει το προλεταριάτο ως τάξη εναντίον της αστικής τάξης, αλλά απεναντίας τον κάνει πιο πλατύ, πιο σκληρό, πιο αλύπητο.

Είναι αδύνατο να περιοριστούμε στη συνηθισμένη κατ΄αρχήν άρνηση κάθε συνεργασίας με την αστική τάξη.

Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για το επαναστατικό εργατικό κίνημα στις καπιταλιστικές χώρες, προέρχεται από το γεγονός ότι, χάρη στις αποικιακές κτήσεις και στην υπεραξία του χρηματιστικού κεφαλαίου κλπ., το κεφάλαιο κατόρθωσε να δημιουργήσει μια μικρή εργατική αριστοκρατία, με κάποια σχετική επιβολή και σταθερότητα.

» Ψάξε για σχολειό, άστεγε!
   Προμηθέψου γνώση, παγωμένε!
   Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: Είν΄ένα όπλο.
   ΕΣΥ να πάρεις πρέπει την εξουσία. »
Μπέρτολ Μπρεχτ

Το τελικό αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει από όλα τα παραπάνω είνα ότι ΜΟΝΟ αν το προλεταριάτο καταχτήσει την εξουσία θα δει επιτέλους ευτυχισμένες μέρες η Εργατική Τάξη.
Και όταν λέμε προλεταριάτο, εννοούμε φυσικά το ΚΚΕ (και μόνο το ΚΚΕ) με τους συμμάχους του.
Όλα τα άλλα είναι … δημοσιοσχετίστικα παπατζιλίκια, όπως λέει και ο lefteris!

 

 

2 Responses to Ιδεολογικές Αναζητήσεις

 1. Ο/Η Λάμπρος λέει:

  ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ;
  ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΚΕ !!!
  ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΗΚΚΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ…

  ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 17ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΛΕΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ…

 2. Ο/Η alkis λέει:

  Όταν το μόνο που ξέρει να κάνει κάποιος είναι αντιγραφή επικόλληση, μηδενικό πολιτικό λόγο και φυσικά αδυναμία εκλαϊκευσης του προγράμματος του κόμματός του να έχει τέτοιες απορίες.
  Αγαπητέ Λάμπρο, οι συμμαχίες του ΚΚΕ δεν γίνονται ούτε προεκλογικά με σκοπό να μαζευτούνε ψήφοι ούτε σε επίπεδο κομμάτων και υπογραφών. Σε αυτή τη στενή λογική μπορεί να μπει μόνο ένα κόμμα που έχει αναγάγει τον αστικό κοινοβουλευτισμό ως τον υπέρτατο θεσμό.
  Οι συμμαχίες του ΚΚΕ γίνονται κατά βάση σε κοινωνικό επίπεδο. Για μας σημασία μεγάλη έχει να αναπτυχθούν οι δεσμοί του κόμματος με την εργατική τάξη και ο προσανατολισμός του εργατικού κινήματος σε διεκδικητικά πλαίσια τα οποία να έχουν σαφή αντιιμπεριαλιστικά και αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, να χτυπάνε το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού στην καρδιά του. Παράλληλα με τις επιμέρους κατακτήσεις που μπορεί να επιφέρει η ταξική πάλη, να δίνεται και ώθηση προς τα εμπρός για την τελική ρήξη της εργατικής τάξης με την αστική τάξη. Αυτή η μορφή πάλης με ταξικά χαρακτηριστικά μπορεί να αποκρυσταλλωθεί ενδεχομένως και σε ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό για εμάς δεν είναι το τέλος του δρόμου, ο στρατηγικός μας στόχος.
  Για εμάς ο στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός, ή αν το θες, η δικτατορία του προλεταριάτου. Ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα μέσο να ενταθεί η ταξική πάλη με ραγδαίους ρυθμούς, να περάσει το προλεταριάτο πλέον στην επόμενη φάση, την επαναστατική φάση. Θα είναι το σημείο που πλέον η εργάτες δεν θα θέλουν και οι αστοί δεν θα μπορούν. Σε αυτό το σημείο, το κόμμα θα έχει αποκτήσει δεσμούς με την εργατική τάξη, θα έχει αναπτύξει συμμαχίες με κλάδους, σωματεία, κοινωνικά στρώματα, μικρομεσαία αγροτιά, ακόμα και κόμματα. Η μόνη διαφορά με τις συμμαχίες που εννοείς εσύ είναι ότι αυτές δημιουργούνται μέσα από την ταξική πάλη κι έχουν και σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, υπέρ της εργατικής τάξης.
  Γιατί υπάρχουν και οι άλλες συμμαχίες, πάλι σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και σε κοινοβουλευτικό, πάλι ταξικές, όπως π.χ. αυτές που ο ΣΥΝ συγκροτεί με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
  Αυτά προς απάντηση και του copy paste που έκανες κάπου για το τι έλεγαν οι θέσεις του 17ου συνέδριου του ΚΚΕ τις οποίες ούτε καν προσπάθησες να κατανοήσεις , αλλιώς δεν θα έκανες τόσο επιφανειακή προσέγγιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: